MSD en vaccins

MSD is al meer dan 100 jaar actief op het gebied van vaccins1. Vooral MSD-onderzoeker Maurice Hilleman (1919-2005) speelde een belangrijke rol. In zijn carrière ontwikkelde hij meer dan veertig vaccins voor zowel mens als dier. Hij wordt daarom beschouwd als één van de meest succesvolle wetenschappers op het gebied van vaccins. Hilleman stond aan de basis van het MMR vaccin (een combinatievaccin tegen mazelen, bof en rode hond). Het vaccin tegen bof kwam op een heel bijzondere manier tot stand want het is gemaakt uit een monster dat Hilleman bij zijn eigen dochter heeft genomen toen zij de bof kreeg.2

R&D en productie vaccins bij MSD Nederland

MSD is in Nederland op meerdere gebieden actief met de productie van vaccins. Zo worden bij MSD Haarlem jaarlijks meer dan 80 miljoen vaccins verpakt voor meer dan 140 landen. En in Boxmeer vinden onderzoek en productie plaats van vaccins voor dieren. De Boxmeerse MSD Animal Health-locatie is de grootste vaccinproducent van Nederland; daar worden voor gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren miljarden doseringen vaccin per jaar geproduceerd.

Door dieren te vaccineren, kun je soms ook ziekten bij mensen voorkomen. Bijvoorbeeld: de vaccinatie van kippen tegen de salmonellabacterie voorkomt besmette eieren. Daardoor bevat de bavarois waarin kippeneieren zijn verwerkt geen salmonella en worden mensen met een zwakkere afweer er niet ziek van3.


  1. https://www.msdresponsibility.com/access-to-health/vaccines/
  2. https://www.historyofvaccines.org/content/hilleman-isolates-mumps-virus
  3. http://www.foodsafetynews.com/2013/01/poultry-vaccinations-credited-for-uks-big-drop-in-salmonella/

ONZE VACCINS: