Hero Image

Onze geschiedenis

“We vergeten nooit dat medicijnen voor de mensen zijn. Het gaat niet over de winst.”

– George Merck

Al meer dan 130 jaar werken we aan een gezondere wereld, ook in Nederland.

In 1891 startte George Merck een apotheek in New York onder de naam Merck & Co. Het was de start van ons moederbedrijf Merck. In Nederland hebben MSD en zijn voorlopers al sinds 1923 hun sporen verdiend op het gebied van het produceren, onderzoeken en ontwikkelen van geneesmiddelen voor mens en dier.

1891

Oprichting
In New York startte George Merck in 1891 een apotheek onder de naam Merck & Co. Het was de start van Merck & Co., Inc., Kenilworth, NJ, USA, het moederbedrijf van MSD.

1923

Start Organon
Saal van Zwanenberg, eigenaar van Zwanenberg Slachterijen in Oss, start Organon. Het bedrijf start met de winning van insuline uit de alvleesklieren van varkens.

1925

George W. Merck
George M. Merck, de zoon van de oprichter, krijgt van de Amerikaanse regering persoonlijk het verzoek om op grote schaal penicilline te gaan produceren.  Zo zorgt MSD dat 14,3 miljard eenheden van dit succesvolle antibioticum bij de gewonden van de Tweede Wereldoorlog terecht komt.

mengvoeders, MSD Nederland, 1949 geschiedenis

1949

Oprichting Laboratoria Nobilis
Mengvoederfabrikant Wim Hendrix in Boxmeer richt Laboratoria Nobilis op, de voorloper van Intervet, producent van diergeneesmiddelen.

1954

Eerste vestiging van MSD in Europa
MSD opent in Amsterdam een klein verkoopkantoor met tien medewerkers. Het is de eerste vestiging van MSD in Europa.

geschiedenis van de pil, MSD geschiedenis

1962

Introductie Lyndiol
Na vele jaren van onderzoek introduceert Organon zijn eerste orale anticonceptiemiddel Lyndiol.

1968

Introductie Pavulon
Organon introduceert de eerste spierverslapper Pavulon. Dit middel werd ook geproduceerd aan de Molenweg in Oss. Nog steeds is MSD daar gevestigd.

1972

Opening gebouwen in Haarlem
Opening van nieuwe gebouwen in Haarlem door prins Bernhard. Daarmee krijgt het terrein van MSD in Haarlem zijn huidige vorm.

1987

Medicine is for the people
MSD zet het Mectizan Donatie Programma op, een publiek/privaat samenwerkingsverband tussen MSD en onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Wereldbank en UNICEF. In Haarlem staat de enige fabriek ter wereld waar Mectizan wordt geproduceerd.

Mectizan (ivermectine) is een geneesmiddel dat rivierblindheid en de zogenaamde olifantsziekte helpt voorkomen.

1998

Introductie Implanon
Implanon®, komt in Europa op de markt. En het Mectizan Donatie Programma wordt uitgebreid met het terugdringen van de olifantsziekte. Deze ziekte wordt ook door een worm veroorzaakt en leidt tot ernstige zwellingen van lichaamsdelen

2002

Introductie NuvaRing
Organon introduceert NuvaRing®, de vaginale anticonceptiering. De NuvaRing is een zogenaamd laag gedoseerd hormonaal voorbehoedsmiddel.

2008

Opening MSD Haarlem
MSD Haarlem opent een nieuwe faciliteit voor de productie van vaccins zoals GARDASIL, een vaccin tegen verschillende door HPV veroorzaakte aandoeningen (waaronder anus-, baarmoederhals-, vagina-, vulvakanker en genitale wratten).

2009

Voormalig Organon (Oss) en Intervet (Boxmeer) worden onderdeel van MSD. 

2012

De start van Pivot Park
Met hulp van MSD start in Oss Pivot Park, een ‘life sciences park’ dat in voormalige MSD-gebouwen ruimte biedt aan bestaande en startende (R&D-)bedrijven.

keytruda MSD

2015

Introductie Keytruda
MSD introduceert Keytruda® een immuno-oncologisch geneesmiddel. Deze immunotherapie komt als eerste voor de indicatie (gevorderd) melanoom (een vorm van huidkanker) beschikbaar. MSD Biotech Operations Oss is een van de locaties waar de productie van Keytruda plaatsvindt. MSD blijft wereldwijd onderzoek doen naar de toepassing van deze immunotherapie bij andere kankersoorten.

2015

Dr. William C. Campbell ontvangt de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde mede voor zijn belangrijke verdiensten voor bestrijding van rivierblindheid. Campbell werkte ruim 30 jaar als onderzoeker voor MSD en stond aan de basis van Mectizan, een tablet tegen rivierblindheid.

zepatier MSD Logo

2016

Introductie Zepatier
MSD introduceert Zepatier® voor de behandeling van chronische hepatitis C bij volwassenen.

2021

Spin-off Organon

In 2021 bracht MSD een deel van haar wereldwijde activiteiten onder in een nieuw bedrijf. Organon & Co. richt zich volledig op vrouwengezondheid. Zo kan MSD zicht nog meer focussen op het onderzoeken en ontwikkelen van biofarmaceutische innovaties, bijvoorbeeld op het gebied van oncologie en vaccins – voor mens en dier.