HPV

Een lang leven voor iedereen is een ambitie, geen gegeven

April 25, 2022

Share this article

article hero thumbnail

Mijn moeder ontmoet haar pasgeboren kleinzoon

Eind vorig jaar was het in ons gezin groot feest. Zielsgelukkig genoten we van het beschuit met muisjes en nestelden we ons op onze roze wolk. Op naar een lang en gelukkig leven samen, welbesteed en in zo goed mogelijke gezondheid!

Mijn moeder deelde natuurlijk mee in de feestvreugde. En daarbij zal ze vast af en toe gedacht hebben aan háár moeder. Toen mijn moeder nog een kind was overleed mijn oma op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Ik schrijf hier vaker over, omdat het zo diep heeft ingegrepen in de levens van zoveel van mijn familieleden.

Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door het zeer besmettelijke humaan papillomavirus (HPV). Zo’n 80 à 90 procent van de mensen raakt ooit in hun leven besmet, en meestal ruimt het lichaam het virus ook weer op. Soms lukt dit echter niet. Het RIVM zegt dat in Nederland ruim 1100 vrouwen en bijna 400 mannen per jaar verschillende soorten kanker krijgen door HPV, en dat jaarlijks zo’n 650 mensen overlijden aan de gevolgen daarvan. Meer dan 200 van hen overlijden aan de gevolgen van baarmoederhalskanker[1]. Dat zijn ruim 200 zusjes, moeders en oma’s en het zijn er 200 teveel…

Wereldimmunisatieweek

Via bevolkingsonderzoek kunnen we baarmoederhalskanker vaak tijdig opsporen. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen, bijvoorbeeld door condoomgebruik. Zo verklein je de kans op besmetting maar dit beschermt je niet volledig. Het goede nieuws is dat we tegenwoordig ook vaccins hebben die kunnen beschermen tegen ziekte veroorzaakt door HPV. Ik schreeuw die boodschap het liefst 365 dagen per jaar hard van de daken, en deze week doe ik dat op m’n allerhardst.

Deze week, van 24 t/m 30 april, is het namelijk Wereldimmunisatieweek, dit jaar met het thema ‘Long Life for All’. Ieder jaar vestigt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met deze speciale week aandacht op de collectieve actie die nodig is om met vaccins mensen van alle leeftijden tegen ziekte te beschermen.

Vaccins beschermen ook mijn familieleden, van baby tot oma, tegen infectieziekten waaraan vroeger miljoenen mensen overleden. In de eerste 80 jaar van de vorige eeuw stierven bijvoorbeeld ruim 300 miljoen mensen aan pokken, maar dankzij een grote vaccinatiecampagne kon de wereld in 1980 door de WHO pokkenvrij worden verklaard[2]. Of denk aan de huidige coronapandemie: dankzij vaccins tegen COVID-19 zijn we weer vrij om te gaan waar we willen. En vaccins kunnen ons ook beschermen tegen een aantal vormen van kanker.

Hoe mooi zou het zijn als de WHO over een aantal jaren meldt dat HPV-gerelateerde vormen van kanker zo zeldzaam zijn geworden dat je kunt spreken van eliminatie? Want daar zet men op in, bijvoorbeeld met het Cervical Cancer Elimination Initiative[3]. De strategie omvat een combinatie van vaccinatie, screening en behandeling.

Ook een land als Australië heeft de ambitie om baarmoederhalskanker te elimineren en ligt goed op koers om dit tegen 2028 te realiseren[4], door een soortgelijke combinatie van maatregelen.

Nu Nederland nog. In een blog kort voor mijn zwangerschapsverlof schreef ik al dat het in ons land nog wel een tandje ambitieuzer mag…

Want HPV kan naast baarmoederhalskanker ook genitale wratten, kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina, en mond- en keelholte veroorzaken. Daar zitten heel wat aandoeningen bij die ook jongens/mannen kunnen treffen. Het is dan ook te prijzen dat in Nederland jongens sinds dit jaar kunnen deelnemen aan het Rijksvaccinatieprogramma.

Nu is het zaak om door te pakken en eliminatie van HPV-gerelateerde aandoeningen een prominente plek te geven in de Nationale Kankeragenda, zoals bepleit door KWF, IKNL en NFK[5]. Preventie moet wat mij betreft in dat actieplan, net zoals in het Europe’s Beating Cancer Plan[6], een prominente plaats innemen. Met onder meer aandacht voor leefstijlmaatregelen, maar zeker ook met veel aandacht voor vaccinatie.

Tijdens Wereldimmunisatieweek zegt de WHO: ‘A Long Life for All is not a promise, it is an ambition’. Het is iets waar we schouder aan schouder voor moeten gaan, zeker ook als het gaat over HPV. Lang zullen alle mensen leven, ook zij die nu HPV hebben!

Judith Zuijderhoudt, Director Policy, Communications en Population Health bij MSD Nederland


diabetes

“Vasten tijdens ramadan? Voor ons is het duidelijk!”

April 15, 2022

Share this article

article hero thumbnail

Siham heeft diabetes, net als veel van haar vrienden en familieleden

Vijf jaar geleden kreeg Siham Lagrini de diagnose diabetes. “Wat doe je tijdens ramadan als je diabetes hebt, vasten of niet? Met familie en vrienden praten we daar veel over, zeker rond deze tijd van het jaar.”

Voor Siham en haar familie en vrienden is de ramadan-periode ieder jaar één van de hoogtepunten van het jaar. “Het is een extra gezellige tijd en ik voel me vaak ook beter. Ook mijn kinderen hebben meer energie, bijvoorbeeld bij het voetballen. Alsof Allah ons meer kracht geeft.”

“De ramadan is nu, in de negende maand van de islamitische kalender. Die rekent met maanmaanden van 29 of 30 dagen. Een islamitisch jaar heeft daardoor gemiddeld maar 354 dagen en de ramadan valt dus ieder jaar wat eerder dan het jaar ervoor. Overal ter wereld vasten moslims nu tussen zonsopkomst en zonsondergang. En vasten betekent (o.a.) geen eten, geen drinken én geen medicatie.”

“Ben je volgens ons geloof gezond en volwassen, dan is vasten verplicht. Maar ben je ernstig of chronisch ziek, bijvoorbeeld door diabetes, dan krijg je een vrijstelling.”

Bloedsuikerspiegel

“Een jaar of vijf geleden was mijn man ernstig ziek en dat gaf veel stress. Ik had last van trillende handen, zweten en duizeligheid. De dokter controleerde m’n bloed en zei dat mijn klachten werden veroorzaakt door een te lage bloedsuikerspiegel. Ik bleek een milde vorm van diabetes te hebben.”  

“Opeens was ik diabetespatiënt, net zoals mijn man, mijn beide ouders in Marokko, de buurvrouw en vele andere vrienden en kennissen, dichtbij en ver weg. Sindsdien slik ik dagelijks medicijnen en ga ik om de paar maanden in onze huisartsenpraktijk voor controle langs bij de Praktijkondersteuner Diabetes (POD). Met dank aan de medicatie en haar adviezen – veel wandelen, goed opletten wat ik eet – heb ik bijna nooit meer klachten. Alleen soms een beetje dorst…” 

“Een week voordat de ramadan begon was ik weer bij de POD. En gelukkig gaf zij aan, net als ieder jaar tot nu toe, dat ik zonder problemen kon gaan vasten. Mijn man heeft iets meer gezondheidsklachten dan ik, maar ook hij heeft groen licht van de POD en kan dus gewoon vasten tijdens ramadan.”

“Maar voor mijn buurvrouw en mijn moeder en vader is het heel anders. Zij zijn te ziek, kunnen flauwvallen en moeten dagelijks insuline injecteren. Op advies van de dokter vasten zij dus niet. In plaats daarvan geven zij elke dag wat geld aan armere mensen. Soms wat meer, soms wat minder, afhankelijk van wat ze kunnen missen…”

Praat erover

“Wat doe je tijdens ramadan als je diabetes hebt, vasten of niet? Met familie en vrienden praten we daar veel over, zeker rond deze tijd van het jaar. Voor ons is het antwoord duidelijk. Voel je je niet goed, dan moet je gewoon eten en je medicatie krijgen. We zijn ons bewust van de risico’s en maken de juiste keuze, altijd in goed overleg met de dokter. En ook de imam staat achter die keuze. Altijd.”

“Maar voor anderen is de beslissing soms moeilijker, dat weet ik ook. Wat zij het beste kunnen doen? Erover praten met een dokter die verstand heeft van diabetes en die daarnaast ook goed begrijpt hoe de vork voor moslims tijdens ramadan precies in de steel zit!”

bedrijfsinformatie

Frank Theunissen over het creëren van een veilige werkplek voor transgender-collega’s

March 31, 2022

Share this article

article hero thumbnail

“Bij een coming-out moet duidelijk zijn: de collega is kapitein op eigen schip”

Vandaag is International Day of Transgender Visibility – een dag die draait om zichtbaarheid van – en oprechte steun aan – mensen die een transitie doormaken of hebben doorgemaakt. Hoe kun je op het werk een veilige omgeving voor hen creëren? MSD-leidinggevende Frank Theunissen werd in vertrouwen genomen door een contractor en blikt terug op haar coming-out.

Frank werkt als Principal scientist voor een afdeling van MSD die aan biologische geneesmiddelen en vaccins werkt, en geeft daarbij leiding aan enkele groepen met laboratoriumprofessionals. Een van hen maakte privé duidelijk een moeilijke tijd door, al wist Frank niet waar dat aan lag.

Trots op vertrouwen

“Toen kwam het moment dat zij – toen nog hij – er klaar voor was om mij te vertellen dat ze transgender was. De leidinggevende vanuit de contractor was al op de hoogte en samen hebben ze mij geïnformeerd. Ik heb het als heel mooi ervaren dat ze dat met mij wilde delen, en kennelijk vertrouwen in mij had. Daar was ik enerzijds trots op, maar je bent ook bezorgd. Je realiseert je op dat moment dat iemand al die jaren niet als zichzelf naar het werk heeft kunnen komen. Wat betekent deze stap voor haar, wat is de impact van wat nu komen gaat? Hoe kun je die veilige werkplek garanderen waar ze recht op heeft?”

In die eerste fase was het wat Frank betreft vooral belangrijk deze collega te laten vertellen. “Ik hoefde er nog niks mee, want zover was ze zelf nog niet. Het was vooral belangrijk om aan te geven: jij bent de kapitein op dit schip. Jij bepaalt wat er gaat gebeuren en hoe snel, en op welke momenten je wilt dat we iets voor je doen. Ik kan begrip tonen, me inleven, maar ik mag niet de pretentie hebben dat ik haar begrijp. En dat hoeft ook niet, dat verwachtte ze helemaal niet. Zelf had ze er immers ook jaren over gedaan om zichzelf te gaan begrijpen.”

Kapitein aan het roer

Na verloop van tijd merkte Frank steeds meer kleine signalen op waaraan je kon zien dat zijn collega naar een coming-out aan het toegroeien was. “Soms droeg ze wat mascara. Toen de kappers na coronatijd weer open gingen, bleef haar haar lang. ” Frank deelde zijn observaties met de leidinggevende vanuit de contractor en samen zochten ze weer het gesprek op. “Ik dacht: er gaat nu een moment komen dat iemand – al is het onbedoeld – een ongemakkelijke of pijnlijke opmerking maakt. Op zo’n moment zou zij als kapitein eigenlijk niet meer aan het roer staan.”

“Daar was ze het zelf mee eens, ze gaf aan dat ze het graag wílde vertellen op het werk.” Maar hoe?” Ze besloten samen een communicatieplan op te stellen. “Gewoon op een rijtje zetten: wat wil je vertellen, hoe, wanneer? Wat vind je belangrijk, wat wil je absoluut niet?” Dat gaf houvast en creëerde rust. “Afgesproken werd dat zij zelf een brief zou sturen aan de collega’s uit haar eigen team, en de twee leidinggevenden een gezamenlijk bericht aan de overige afdelingen in het gebouw. “Ze wilde na haar coming-out namelijk ook als zichzelf naar het werk kunnen komen.”

Op het moment dat die berichten werden verstuurd, zaten ze samen op Franks kamer. Een mooi maar ook spannend moment. Hoe zou iedereen reageren? “Ik had een reeks online werkoverleggen, te beginnen met haar eigen team. En in de loop van de dag heb ik contact gehouden met collega’s om de sfeer te peilen. Pas toen ze voelde dat het veilig was, heeft ze zich bij de groep gevoegd.”

“Wees benaderbaar”

Dat klinkt als het eindpunt van een traject, maar het is natuurlijk pas het begin. “Ze is blij met de support die ze heeft gekregen, heeft het proces als veilig ervaren en heeft ook heel veel mooie reacties op haar mailtje gehad. Dat is ook voor mij een enorme opluchting. Maar je moet niet te snel concluderen dat je er bent.”

Wat is de belangrijkste les die Frank meeneemt uit deze ervaring? “Allereerst dat je als leidinggevende benaderbaar moet zijn. Dat betekent onder meer dat je open moet durven zijn over jezelf. En dat je oprechte belangstelling toont. Als je iemand vraagt hoe het gaat, moet je het ook echt willen weten: ook als dat betekent dat je een wat langer of pittiger gesprek moet voeren.”

De tweede les hangt daarmee samen: “Het steunen van transgendercollega’s iets is waar je al mee bezig moet zijn lang voordat het concreet aan de orde is. Er zijn altijd en overal aspecten van diversiteit waarin je als organisatie kunt groeien. En dat kunnen ook kleine  andere dingen zijn. Als je daar niet elke dag oprecht voor open staat, ben je op het moment dat het er écht om spant, te laat.”

gezondheidsvaardigheden

Heldere taal als wapen in de strijd tegen corona

March 28, 2022

Share this article

article hero thumbnail

Ik weet niet waarom het zo heet, maar een B1-woord is een makkelijk woord. Een woord dat ieder kind in groep 8 van de lagere school begrijpt. In deze blog, pardon brief, staan bijna alleen maar B1-woorden.* Waarom? Omdat ik wil dat iedereen die dit leest, het ook helemaal begrijpt. Want er staat iets heel belangrijks in!

In Nederland hebben bijna twee miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Meestal zijn dit[1]

 • oudere mensen
 • mensen met mentale problemen
 • mensen met een laag inkomen of lage opleiding en
 • mensen die niet zo goed Nederlands kunnen, bijvoorbeeld omdat ze nog niet zo lang in ons land wonen.

Nog veel meer Nederlanders, ongeveer één op de drie, hebben beperkte – nu volgt een woord dat niet B1 is – gezondheidsvaardigheden. Deze enorme groep mensen vindt het moeilijk om informatie te vinden en te gebruiken. Informatie die te maken heeft met hun eigen gezondheid. Of met de gezondheid van familieleden, vrienden of andere mensen voor wie zij goed willen zorgen.

Goedbedoelde uitleg

Al deze mensen begrijpen niet, of onvoldoende, hoe ze kunnen voorkomen dat zij of anderen ziek worden. Of als ze al ziek zijn, wat ze kunnen doen tegen die ziekte. Zij beseffen bijvoorbeeld niet hoe belangrijk gezond eten, drinken en bewegen is. Of dat je gratis, veilig en zonder pijn een prik kunt krijgen waardoor de kans veel kleiner wordt dat je bepaalde ernstige ziektes krijgt. Of dat medicijnen precies gebruikt moeten worden zoals de dokter, apotheker of drogist heeft uitgelegd.

Juist bij dat uitleggen gaat het vaak fout. In de spreekkamer of bij de balie. Maar ook in de krant, op internet of op de televisie.  Als slimme dokters, wetenschappers of ministers weer eens komen uitleggen wat we nu weer het beste kunnen doen in de strijd tegen corona. Nog veel vaker gaat het fout op Facebook, Twitter, Instagram, enzovoort, daar waar iedereen maar kan schrijven wat die wil.

Ik weet zeker dat al die uitleg goed bedoeld is. Toch leidt die niet begrepen informatie tot onnodige sterfgevallen. En worden mensen ernstig ziek en moeten ze naar het ziekenhuis. Ik schrok toen ik de harde cijfers en feiten zag, onder meer op www.pharos.nl.

Meer mensen beter helpen

In gesprekken over de aanpak van ziektes zoals kanker, suikerziekte, astma én COVID-19 gaat het nog veel te weinig over heldere taal als onderdeel van een mogelijke oplossing. Want dat is het! We kunnen en we moeten nog veel meer mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden, nog veel beter gaan helpen. Moeilijke dingen makkelijker uitleggen.

Hou het simpel. Met B1-woorden, korte zinnen en  met eenvoudig te begrijpen video’s en plaatjes. Of met bijsluiters in medicijnverpakkingen die meteen beginnen met de informatie die een patiënt moet weten én wil lezen. Dat is nu (nog) niet zo, omdat er volgens de wet eerst allemaal algemene dingen in de bijsluiter moeten staan.

[1] Website Stichting Lezen – Laaggeletterde heeft vaker geen werk – Stichting Lezen – laatst geraadpleegd op 15 maart 2022

bedrijfsoverzicht

MSD en de situatie in Oekraïne

March 23, 2022

Share this article

article hero thumbnail

MSD zet zich al meer dan 130 jaar in voor het redden en verbeteren van levens over de hele wereld. We zijn geschokt door de invasie in Oekraïne en staan achter het Oekraïense volk dat als gevolg van dit conflict in een humanitaire crisis verkeert. We hopen op een snelle en vreedzame oplossing. Onze belangrijkste zorg is om de veiligheid en het welzijn van onze medewerkers te waarborgen en om onze patiënten en klanten toegang te blijven bieden tot onze medicijnen en vaccins.

Om humanitaire redenen heeft MSD de verantwoordelijkheid om levensreddende medicijnen en vaccins te blijven leveren aan patiënten en dieren in Rusland. In het licht van de invasie van Oekraïne zullen we echter geen verdere investeringen in Rusland doen. MSD heeft momenteel geen onderzoeks- of productiefaciliteiten in Rusland en opereert in overeenstemming met alle internationale sancties terwijl we toegang tot kritieke behandelingen proberen te garanderen.

In deze moeilijke tijd willen we de getroffenen helpen met de middelen die we tot onze beschikking hebben, waaronder:

 • Levering van een aanzienlijke hoeveelheid van onze antivirale behandeling tegen COVID-19-infectie – op grond van een overeenkomst met de Oekraïense regering
 • Donatie van deze behandeling aan Direct Relief, een organisatie die medische noodhulp aan vluchtelingen verleent
 • Donatie van antibiotica en middelen voor astma- en kankerpatienten. We blijven kijken aan welke middelen de behoefte het grootst is.
 • Toezegging van $ 1 miljoen USD aan NGO’s, waaronder $ 300.000 USD aan het Amerikaanse Rode Kruis, om noodhulp te bieden aan de getroffenen in de regio.
 • MSD verdubbelt donaties van medewerkers aan het Amerikaanse Rode Kruis. Deze donaties gaan rechtstreeks naar Oekraïne en de omliggende landen die hulp nodig hebben.
 • Donatie van vaccins van MSD Animal Health aan boeren in Oekraïne om de veeteelt en voedselproductie te ondersteunen.
 • Op 16 maart hadden onze totale donaties in contanten en producten een waarde van meer dan $60 miljoen USD.

We volgen de situatie op de voet en blijven inspelen op de ontwikkelingen. We zijn gericht op het waarborgen van blijvende toegang tot onze medicijnen en vaccins en zullen ons blijven inzetten om het lijden in Oekraïne te verlichten.

diversiteit

“MSD’ers van Afrikaanse herkomst mogen trots zijn op hun roots”

March 23, 2022

Share this article

article hero thumbnail

Bij MSD geloven we in de kracht van onze employee business resource groups (EBRG’s). Deze groepen vervullen intern een belangrijke netwerkfunctie en agenderen onderwerpen die ervoor zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn bij MSD. Zo is er een Women’s Network dat zich met gendergelijkheid bezighoudt, een Rainbow Alliance voor de LHBTI+ community, het NextGen Network dat thema’s voor jonge collega’s op de kaart zet én LEAD – internationaal al langer actief, maar nieuw in Nederland – onze League of Employees of African Descent.

JP Skinner, werkzaam als Assoc. Specialist Demand Management & Fulfillment EEMEA, is betrokken bij deze nieuwe LEAD-tak. Deze week, in de Week tegen Racisme, vertelt hij kort meer over LEAD, over zijn drijfveren om LEAD-ambassadeur te willen zijn, en over zijn achtergrond.

“Ik ben geboren in Zuid-Afrika en opgegroeid tijdens de periode van Apartheid. Helaas is er in die periode heel veel geweld gebruikt tegen mensen van kleur. Dat gebeurde onder meer in Sharpville op 21 maart 1960.  Tijdens een vreedzame demonstratie tegen nieuwe apartheid-wetten opende de politie die dag het vuur en daarbij kwamen 69 mensen om het leven. Om die reden is 21 maart nu ‘International Day for the Elimination of Racial Discrimination’, zodat we dit nooit vergeten…”

JP: “Toen ik opgroeide konden mijn ouders geen hogere opleiding betalen. Studeren is in Zuid-Afrika alleen weggelegd voor mensen met veel geld. Voor het type functie dat ik bij MSD ambieer is nu nog een universitair diploma vereist. Dat heb ik niet en dus kom ik, ondanks mijn 15 jaar ervaring, niet voor dit type functies in aanmerking. Nog niet, want bij ons bedrijf loopt nu een zogenoemd ‘skills first’-initiatief. Daardoor zie ik voor de eerste keer een toekomst voor me waarin de promotie die ik zo vurig wens, wel mogelijk wordt.”

LEAD

“Vanuit mijn standplaats Haarlem ondersteun ik één van onze Europese LEAD-teams. LEAD heeft een prachtig en belangrijk motto: ‘breng je ware zelf naar het werk’.  Daar sta ik volmondig achter. Iedereen moet volledig zichzelf kunnen zijn op het werk. Al onze collega’s van Afrikaanse afkomst mogen trots zijn op hun roots, daar maak ik me nu in LEAD-verband graag sterk voor.”

“LEAD-teamleden willen dat er niet wordt gediscrimineerd tegen collega’s van kleur, of tegen welke andere ‘niet-inclusieve’ groepen dan ook”, vervolgt JP. “We focussen op inclusie met alle mogelijkheden om collega’s van kleur de kans te geven om te groeien binnen MSD. Dat zet deze collega’s veel beter in hun kracht, maar zeker ook het bedrijf, en daarmee de patiënten overal ter wereld voor wie wij ons werk doen. Dit filmpje op Youtube is wat mij betreft een mooi voorbeeld van de kracht van inclusie en diversiteit.”

Bondgenoten

“Ons bedrijf heeft een zero tolerance-beleid als het gaat om discriminatie. Op elke MSD-locatie in Nederland hebben we vertrouwenspersonen bij wie je je stem kunt laten horen als er sprake is van discriminatie. We moeten elkaar respecteren en steunen als ‘bondgenoten’ tegen discriminatie. Bondgenoten bieden steun, óók als zij zelf niet behoren tot een groep die wordt beïnvloed door niet-inclusief gedrag. Iedereen, ongeacht functietitel of verantwoordelijkheidsniveau, kan bondgenoot zijn. En steeds meer MSD’ers worden nu ook bondgenoot, dat is mooi om te zien!”, aldus JP.

Lees meer over diversiteit en inclusie bij MSD.

HPV

Het is HPV Awareness Day

March 4, 2022

Share this article

article hero thumbnail

Als er een vaccin tegen kanker zou zijn, zou jij dat dan willen hebben? En als je door vroegtijdige opsporing kanker zou kunnen voorkomen, zou jij je dan laten screenen? Als het antwoord op die vragen ‘ja’ is, dan heb ik goed nieuws: het kan al! Er zijn vaccins die bepaalde soorten kanker helpen voorkomen en er wordt al gescreend op baarmoederhalskanker. Staan mensen hiervoor in de rij? Helaas niet….

Misschien zit het in de naam. Humaan Papillomavirus – HPV – is een nogal ingewikkelde naam voor een heel gewoon virus dat soms ernstige gevolgen kan hebben. HPV is seksueel overdraagbaar en erg besmettelijk – een condoom beschermt niet volledig en het virus kan al via een handdoek worden overgedragen. Zo’n 80-90% van alle mensen raakt ooit in hun leven besmet. Gelukkig gaat zo’n besmetting meestal ongemerkt voorbij, maar soms leidt het virus tot kanker. Het gaat dan om bijvoorbeeld baarmoederhalskanker, vaginakanker, vulvakanker, hoofd/halskanker, peniskanker en anuskanker1. Ook kan het virus genitale wratten1 veroorzaken: niet levensbedreigend maar wel heel naar.

Er bestaan vaccins om HPV-ziekten te voorkomen, en je zou verwachten dat ouders, jongeren en jong-volwassenen daarvoor in de rij staan. Of dat bijna alle vrouwen zich laten screenen op baarmoederhalskanker als ze hiervoor een oproep krijgen vanaf hun 30ste jaar.

Helaas is dit niet de realiteit. Gelukkig stijgt het aantal meisjes dat zich laat vaccineren (63% in 2021), maar nog steeds haalt zo’n 40% dus géén prik2. Aan de oproep om een uitstrijkje te laten maken vanwege baarmoederhalskanker gaf in 2020 de helft van de vrouwen gehoor2. Dit is een heel laag percentage als je bedenkt dat in 2020 bij meer dan 3400 van de gescreende vrouwen een voorstadium van baarmoederhalskanker werd vastgesteld, en dat jaarlijks zo’n 200 vrouwen aan baarmoederhalskanker overlijden3!

Wat is toch de oorzaak van die terughoudendheid? Waarom zou je kanker niet willen voorkomen met een vaccin? En waarom laat je je niet screenen op (voorstadia van) baarmoederhalskanker? MSD heeft dit laten onderzoeken en het antwoord is even simpel als zorgelijk. Uit het onderzoek blijkt dat ca. tweederde van de Nederlanders tussen 18-60 jaar niet weet wat HPV is, en dat ongeveer de helft niet weet dat er vaccins bestaan tegen dit virus. Wat verder opviel was dat veel mensen niet weten dat HPV meerdere vormen van kanker kan veroorzaken bij mannen en vrouwen en ook niet hoe gemakkelijk je besmet kunt raken4.

Dit helpt niet mee om de ambities uit het Europe’s Beating Cancer Plan5 te bereiken. Om HPV te elimineren zijn namelijk een vaccinatiegraad van minimaal 90% onder meisjes en een duidelijke toename van de vaccinatiegraad onder jongens noodzakelijk, naast effectieve screening en behandeling. In Nederland worden gelukkig sinds februari dit jaar ook jongens uitgenodigd voor een HPV-vaccinatie – een belangrijke stap op weg naar eliminatie!

In verschillende Europese landen wordt in vervolg op het Europe’s Beating Cancer Plan inmiddels gepraat over een nationaal kankerplan, ook in Nederland. Hoe mooi zou het zijn als we daarin vol inzetten op preventie en screening van HPV, zodat mensen niet meer ziek worden omdat het virus simpelweg bijna niet meer vóórkomt. Om dat te bereiken is het nu vooral van belang dat mensen zich bewust zijn van HPV, de aandoeningen die het kan veroorzaken, hoe je het virus krijgt en vooral ook wat je eraan kunt doen.

Als aanvulling op de bestaande informatie over HPV heeft MSD met steun van ondermeer patientenverenigingen de website ‘Samen tegen HPV’ ingericht6, met informatie voor vrouwen én mannen. Gezien het aantal bezoekers en de partijen die de website steunen, lijkt deze website een waardevolle bron van informatie te worden over HPV. Ik ben oprecht blij met de samenwerking en kruisbestuiving die ik op dit belangrijke onderwerp zie ontstaan – want als het mogelijk is om HPV-gerelateerde kanker te helpen voorkomen en misschien zelfs te elimineren, dan is samenwerking het sleutelwoord!

Caroline Doornebos
Medisch Directeur MSD Nederland

Referenties

 1. RIVM: HPV – Feiten en cijfers (geraadpleegd op 14 februari 2022)
 2. RIVM: Vaccinatiegraad tweede jaar op rij toegenomen, HPV met 10% (geraadpleegd op 14 februari 2022)
 3. RIVM:Deelname aan bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker was 50% in 2020 (geraadpleegd op 14 februari 2022)
 4. Conclusies IPSOS-onderzoek in opdracht van MSD (geraadpleegd op 14 februari 2022)
 5. Europe’s Beating Cancer Plan (geraadpleegd op 14 februari 2022)
 6. Samen tegen HPV (geraadpleegd op 14 februari 2022)

Leo Mallmann nieuwe managing director van MSD Nederland

February 7, 2022

Deel dit artikel

article hero thumbnail

Leo Mallmann is met ingang van 1 maart 2022 benoemd tot managing director van MSD Nederland. Hij gaat leidinggeven aan de humane geneesmiddeledivisie van het bedrijf.

Mallmann is sinds 2012 in dienst bij MSD en leidt momenteel de primary care business unit bij MSD in Duitsland. Hij heeft meer dan 18 jaar ervaring in verschillende commerciele rollen in de geneesmiddelensector, waaronder in Latijns-Amerika. Hij volgt Ben Lucas op, die sinds 2018 managing director was van MSD Nederland. Lucas maakte onlangs de overstap naar MSD Verenigd Koninkrijk en Ierland waar hij de rol van managing director zal vervullen.

MSD is het grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland, met een focus op oncologie, vaccins, hospital care en dierengezondheid. Circa 5.000 medewerkers in Haarlem, Oss en Boxmeer werken dagelijks aan de ontwikkeling, productie en verpakking van geneesmiddelen en vaccins. Deze producten worden geëxporteerd naar meer dan 140 landen met een totale jaarlijkse exportwaarde van 16,3 miljard euro in 2020.

Begin goed, zorg goed

In de huidige projecten voor waardegedreven zorg streven we samen met andere zorgpartners vooral naar optimalisatie van het medische beslissingsproces om relevante waarde voor patiënten te leveren. Onderstaand voorbeeld over het e-learningsprogramma ‘Begin Goed, Zorg Goed’ toont hoe MSD Nederland dit met succes in de praktijk brengt.

Patiënten behandelen en genezen – daarvoor zijn de meeste artsen ooit begonnen aan de opleiding. Maar wat doe je als genezing niet meer mogelijk is? Dat vraagt van zorgverleners dat ze ook met aandacht kijken naar het palliatieve deel van een behandeling. Rond palliatieve zorg stelt MSD al enige tijd het e-learningsprogramma ‘Begin Goed, Zorg Goed’ beschikbaar aan zorgprofessionals. Dit geaccrediteerde programma bestaat uit acht samenhangende e-learnings en biedt zorgprofessionals  kennis, vaardigheden en verdieping op algemeen niveau.

De gedachte daarachter? Ook het einde van je leven, tijdens je ziekte en allerlaatste levensfase,  wil je zo goed mogelijk invullen, met zo’n maximaal mogelijke kwaliteit van leven. Gezamenlijke besluitvorming en effectieve communicatie (samen met proactieve planning) vormen de basis van de palliatieve zorgverlening waarbij patiënt en diens naasten centraal staan. Dit zijn dan ook twee modules van het programma. Cruciaal is dat alle zorgverleners in de eerstelijns- en tweedelijnszorg goed blijven samenwerken voor patiënten in hun laatste levensfase en over de juiste vaardigheden beschikken. En dus is het ook essentieel dat palliatieve zorg een vast onderdeel blijft van de opleiding Geneeskunde. De wens van MSD is duidelijk: dat artsen nooit meer zeggen ‘wij kunnen niets meer voor u doen’ en dat patiënten zich gehoord voelen.

“Het tijdig bespreken van de wensen van de patient over het (stoppen met) behandelen in de laatste levensfase is voor patienten en familie erg belangrijk”, vertelt Monique de Jong van MSD over het belang van samen beslissen. Monique is als associate director Policy en Communications vooral actief op het vlak van patient engagement. “Niet alles wat kan, hoeft. Regie houden over je eigen leven en hierover praten met je arts en samen de juiste keuze maken geeft waarde aan de laatste levensfase van de patient.”

Samenwerking
MSD ontwikkelde de e-learnings samen met Joep Douma (voormalig internist-oncoloog van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem) en journalist Rob Bruntink. Het pakket bevat onder meer een handreiking, presentaties en video-gesprekken en biedt daarmee kennis, vaardigheden en verdieping aan generalisten die in aanraking komen met palliatieve zorg. In samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland / Palliatieve Zorg Nederland zijn interactieve workshops ontwikkeld bij alle e-learnings om onderdelen in groepsverband met elkaar te bespreken. En Pasemeco (palliatieve zorg in medische onderwijs; universiteit Maastricht) heeft de e-learning beschikbaar gesteld aan alle faculteiten Geneeskunde, als onderdeel van de toolkit palliatieve zorg voor de medische opleidingen.

HCP patients doctor and patient exam with masks

online cursus

MSD heeft eind maart de online cursus over palliatieve zorg beschikbaar gemaakt voor de zorg aan coronapatiënten. In eerste instantie aan zorgverleners van een palliatieve zorgunit in Brabant en vervolgens aan alle zorgverleners die dat willen. Met inlogcodes kunnen alle zorgverleners toegang krijgen tot de modules. Het doel is puur informatief en om zorgverleners te ondersteunen. Op deze manier kunnen wij een kleine bijdrage leveren aan de moeilijke taak die deze professionals hebben in de zorg aan coronapatiënten.

bedrijfsinformatie

MSD ondersteunt Leergeld Nederland

December 13, 2021

Deel dit artikel

article hero thumbnail

Juist in deze pandemie een goede buur voor Stichting Leergeld

Dankzij de support van MSD aan Leergeld Nederland kunnen circa 215 kinderen die in armoede opgroeien volwaardig deelnemen aan de samenleving, waardoor ze niet geïsoleerd raken. Daarnaast kan Leergeld Nederland hiermee haar capaciteit op het gebied van trainingen en systemen versterken voor duurzame ondersteuning van kinderen die opgroeien in armoede in heel Nederland in de toekomst.

MSD is een wereldwijd geneesmiddelenbedrijf voor mens en dier, dat zich ook lokaal inzet voor stichtingen, instellingen en organisaties. Een goed voorbeeld daarvan is het programma ‘Neighbor of Choice’, waarmee MSD als goede buur ondersteuning kan bieden in de buurt van de vestigingen in Boxmeer, De Bilt, Haarlem en Oss. “We zijn blij dat we kinderen een kans kunnen geven om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten, waardoor ze volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving”, zo laat de directie van MSD weten.

Overhandiging cheque

Joost van Zutven, locatiedirecteur van MSD Biotech in Oss overhandigde namens MSD Nederland de symbolische cheque aan Gaby van den Biggelaar, directeur Leergeld Nederland.

Van Zutven: “Als gevolg van de corona crisis dreigt een grote groep mensen door een terugval in inkomen in financiële problemen te raken, waaronder ook veel gezinnen met kinderen. Kinderen, die opgroeien in dit soort situaties, hebben vaker last van gezondheidsproblemen en gevoelens van eenzaamheid. We zijn blij Leergeld Nederland en de lokale afdelingen Haarlem, Oss, Land van Cuijk en De Bilt te kunnen helpen bij een duurzame ondersteuning zodat deze kinderen niet geïsoleerd raken.”

1 op de 12 kinderen groeit op in een gezin met een laag inkomen

In Nederland groeit 1 op de 12 kinderen op in een gezin met een laag inkomen. Vanwege financiële problemen waarmee hun ouders worden geconfronteerd, kunnen deze kinderen niet deelnemen aan activiteiten, die heel gebruikelijk lijken te zijn voor hun leeftijdsgenoten, zoals op schoolreisjes gaan, muzieklessen nemen of voetballen in een voetbalteam. Deze kinderen lopen het risico sociaal geïsoleerd te raken met mogelijk grote gevolgen voor hun toekomst. Leergeld wil ervoor zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen. Leergeld wil voorkomen dat kinderen van 4-18 jaar uit gezinnen met een laag inkomen in Nederland sociaal geïsoleerd raken, door hen in staat te stellen deel te nemen aan school- en buitenschoolse activiteiten, ondanks eventuele financiële problemen waarmee hun ouder(s) te maken kunnen krijgen. Op deze manier wil Leergeld hen de kans geven om tot bloei te komen, hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen en zelfvertrouwen te krijgen. Het motto is: Nu meedoen is straks meetellen.

Vrijwillige inzet van MSD personeel

Extra onderdeel van de support van MSD is de intentie om het personeel van de vier MSD locaties in Haarlem, Oss, Boxmeer en De Bilt één dag vrijwillig in te zetten ten behoeve van het werk van de vier lokale Leergeld stichtingen die actief zijn in die gemeenten. Leergeld en MSD Nederland gaan in 2022 samen op zoek naar een passende mogelijkheid hiervoor.