MSD Animal Health opent nieuwe vaccinfabriek in Boxmeer

January 23, 2023

Share this article

Minister Micky Adriaansens verricht officiële opening

Fabriekscapaciteit sluit aan bij langetermijnvraag naar vaccins voor gezelschapsdieren

BOXMEER, Nederland, 23 januari 2023 – In Boxmeer opent MSD Animal Health vandaag haar nieuwe, hypermoderne productiefaciliteit voor het steriel vullen en vriesdrogen van vaccins voor dieren. Boxmeer speelt binnen MSD een centrale rol bij de ontwikkeling en productie van dit type vaccins. Samen met de productie- en onderzoekslocatie in De Bilt ondersteunt de vestiging in Boxmeer de wereldwijd leidende positie van MSD op de markt voor Animal Health-vaccins.

De nieuwe zogenoemde ‘SFFD’ (Sterile Filling & Freeze Drying)-faciliteit is vandaag officieel geopend door de Nederlandse minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens en Rick DeLuca, wereldwijd directeur van MSD Animal Health.

Minister Adriaansens: “Innovatie draagt bij aan onze toekomstige economie. Deze nieuwe vaccinfabriek van MSD laat zien dat de Nederlandse Life Science & Health-sector toonaangevend is in Europa. Hier worden producten gemaakt die bijdragen aan de bescherming van de gezondheid van mensen en dieren.”

Rick DeLuca: “Met de SFFD-faciliteit is onze aanwezigheid in Nederland verder uitgebreid en hebben we nieuwe geavanceerde technologie in huis gekregen. Deze investering weerspiegelt onze ambitie als leider op het gebied van innovatieve geneesmiddelen, vaccins en technologie ter bevordering van diergezondheid.”

De nieuwe productiecapaciteit voor het steriel vullen en vriesdrogen van vaccins geeft MSD Animal Health meer opties om aan de groeiende vraag naar vaccins te kunnen voldoen.

Vaccins spelen een belangrijke rol ter bescherming van dieren- en volksgezondheid. Tijdige en effectieve vaccinatie kan zorgen dat ziektes minder voorkomen en minder ernstig verlopen. Dat is onder meer van belang voor de voedselvoorziening via de (pluim-)veehouderij. Verder zijn vaccins van groot belang voor de gezondheid van onze huisdieren: ziektes worden voorkomen waardoor huisdieren een langer en gezonder leven kunnen leiden.

Ook na de opening van de nieuwe SFFD-faciliteit zal MSD Animal Health blijven investeren, onder meer in de uitbreiding van bestaande productiefaciliteiten op de locaties in Boxmeer en De Bilt. Daar werken nu zo’n 2.000 medewerkers, voornamelijk in R&D- en productiefuncties. 100 medewerkers zijn inmiddels actief in de SFFD-faciliteit en de komende jaren komen daar naar verwachting nog 50 nieuwe functies bij.

Over MSD en MSD Animal Health

Bij MSD, bekend als Merck &Co., Inc., Rahway, N.J., VS in de Verenigde Staten en Canada, zijn we verenigd rond ons doel: we gebruiken de kracht van toonaangevende wetenschap om levens over de hele wereld te redden en te verbeteren. Al meer dan een eeuw lopen we voorop in onderzoek dat uitmondt in geneesmiddelen, vaccins en andere innovatieve gezondheidsoplossingen voor ‘s werelds meest uitdagende ziektebeelden.

MSD Animal Health, een divisie van Merck &Co., Inc., Rahway, N.J., VS, is de wereldwijde diergezondheidstak van MSD. Door onze toewijding aan The Science of Healthier Animals® bieden we dierenartsen, boeren, eigenaren van gezelschapsdieren en overheden een brede range aan veterinaire geneesmiddelen, vaccins en ‘health management’-oplossingen en diensten, inclusief daaraan verbonden technologische producten op het gebied van ientificatie, traceerbaarheid en monitoring. MSD Animal Health is toegewijd aan het behoud en de verbetering van de gezondheid, het welzijn en de prestaties van dieren en de mensen die voor hen zorgen. Wij investeren doorlopend in dynamische en uitgebreide R&D-middelen en in een moderne, wereldwijde leveringsketen. MSD Animal Health is aanwezig in meer dan 50 landen en onze producten zijn verkrijgbaar in ongeveer 150 landen. Ga voor meer informatie naar www.msd-animal-health.com en neem contact met ons op via LinkedIn en Twitter.

Contactpersonen media:

Rianne Groot Wesseldijk
+31 6 5257 0034
Rianne.groot.wesseldijk@merck.com

bedrijfsinformatie

Passende zorg voor patiënten met een migratieachtergrond is ‘cultuursensitief’

January 20, 2023

Share this article

Dat is één van de interculturele dilemma’s in ons nu nog puur op Nederlandse normen en waarden ingerichte zorgsysteem. Barbara Nieuwenhuijs, werkzaam bij MSD Nederland, benadrukt het belang van gelijke toegang tot goede zorg.

“Passende zorg gaat ook over het verkleinen van gezondheidsverschillen. Want zeg nou zelf: in ons land zou iedereen toch op dezelfde manier toegang moeten hebben tot de best mogelijke zorg? De praktijk leert alleen dat dat nog lang niet het geval is. En wat is goede zorg? Voor iemand met een migratieachtergrond kan goede zorg iets heel anders betekenen dan voor mij…”

Wil je meer lezen? Lees dan verder op de website van Qruxx

bedrijfsinformatie

Zo veel als nodig, zo lang als nodig

December 21, 2022

Share this article

Mectizan Donation Program

Twintig jaar geleden begon ik bij MSD – als senior microbioloog in South Granville, Australië. Sindsdien heb diverse rollen in allerlei landen vervuld, verschillende culturen ervaren en aan uiteenlopende dingen gewerkt. Eén ding vormt een rode draad door dit alles: de toewijding van al mijn collega’s aan onze missie om levens te redden en te verbeteren, waar ter wereld ze zich ook bevinden.

Dit najaar ben ik gestart als manager van de productielocatie van MSD in Haarlem. Toen ik begon wist al een aantal dingen over deze locatie. Bijvoorbeeld dat het een van de expertisecentra van MSD is voor het verpakken van innovatieve medicijnen en vaccins. Of dat het een logistieke hub is voor de distributie naar meer dan 140 landen. Wat ik eerder niet wist is dat Haarlem wereldwijd ook de enige plek is waar Mectizan wordt gemaakt: een middel dat voorkomt dat miljoenen mensen ernstig ziek worden door rivierblindheid en olifantsziekte.

Dit jaar viert het Mectizan Donation Program zijn 35e verjaardag. Het programma is opgericht in 1987 en is het langstlopende programma voor het doneren van medicijnen voor vergeten tropische ziekten. Het programma werkt samen met partners in meer dan 45 landen in Afrika, Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en de westelijke Stille Oceaan aan een toekomst zonder rivierblindheid (onchocerciasis) en lymfatische filariasis (LF of elephantiasis).

Twee uiterst ziekmakende infectieziekten, die voorkomen in veel van de armste gebieden op aarde. Rivierblindheid is al eeuwenlang een groot gezondheidsprobleem rond de evenaar. Pogingen om dit probleem aan te pakken begonnen in de jaren 70 van de vorige eeuw. MSD beschikte toen al over ivermectine – de werkzame stof in Mectizan – om dieren te behandelen, maar voor zover toen bekend werkte dat niet tegen parasitaire infecties bij mensen. Totdat William Campbell van MSD in 1978 ontdekte dat ivermectine effectief was bij rivierblindheid. Tests bevestigden dat één tablet per jaar voldoende zou kunnen zijn om de ziekte onder controle te houden en Campbell won later de Nobelprijs voor deze ontdekking.

Destijds liepen 100 miljoen mensen gevaar die geholpen konden worden met Mectizan, maar al snel werd duidelijk dat mensen in deze arme landen de medicijnen nooit zouden kunnen betalen. Roy Vagelos, destijds CEO van MSD, besloot daarom om Mectizan kosteloos beschikbaar stellen volgens het motto ‘zo veel als nodig, zo lang als nodig’.

Die belofte houdt stand: vandaag de dag werkt een zeer toegewijd en loyaal team van MSD Haarlem-collega’s nog steeds aan de productie van meer dan 1 miljard (!) Mectizan-tabletten per jaar, bestemd voor het Mectizan Donatie Program. Deze Haarlemse pillen bereiken nu gemiddeld drie miljoen mensen per jaar. Helpt dat ook echt? Ja, want we liggen op koers om in 2030 beide ziekten wereldwijd uitgebannen te hebben.

Het maakt me trots om te werken voor een bedrijf dat zo’n enorme wereldwijde impact heeft. En ik ben nederig dat ik de kans krijg om ons Haarlemse productieteam te leiden. Samen maken we echt het verschil voor de wereldwijde gezondheid van mensen. En ook in de toekomst blijven we gefocust op dat doel, zo lang als nodig is.

Frank Lentini, plantmanager, MSD Haarlem

MSD Nederland publiceert ESG-brochure

December 15, 2022

Share this article

Op donderdag 15 december publiceerden we onze nieuwe ESG-brochure met een overzicht van onze activiteiten op het gebied van Environmental, Social en Governance. Centraal staat alles wat MSD in Nederland doet op het gebied van toegang tot gezondheid, welzijn van medewerkers en duurzaamheid.

De eerste gedrukte exemplaren werden tijdens een feestelijke bijeenkomt overhandigd aan Arthur van Dijk (Commissaris van de Koning in de Provincie Noord-Holland), Robbert Berkhout (Wethouder Economische Zaken en Duurzaamheid in Haarlem) en Angelica Setiaman (Groene Zorg Alliantie).

‘Bij MSD redden en verbeteren we levens over de hele wereld dankzij baanbrekende wetenschap. En bij een groot bedrijf horen grote verantwoordelijkheden. Daarom hebben we een wereldwijde ESG-strategie die is gericht op het creëren van duurzame waarde. Voor ons bedrijf en voor de samenleving waarin we opereren’, aldus Leo Mallmann, directeur van MSD Nederland. ‘Met deze brochure laten we zien hoe we daar met ruim 5.000 MSD’ers in Nederland dagelijks mee bezig zijn.’

De ESG-brochure biedt een uitputtend overzicht van alle activiteiten van MSD. Zo worden niet alleen de strategie en toegevoegde waarde beschreven, maar wordt er ook aandacht besteed aan concrete initiatieven zoals het Mectizan donatieprogramma en MSD for mothers. Op het gebied van welzijn van medewerkers is er veel aandacht voor het stimuleren van vrijwilligerswerk en de activiteiten op het gebied van Diversiteit en Inclusie.

Een belangrijk deel van de brochure is gewijd aan duurzaamheid. De brochure legt uit hoe MSD in Nederland toewerkt aan CO2-neutrale productie, duurzaam watergebruik en circulariteit. ‘Bij MSD is hoe we dingen doen net zo belangrijk als wat we doen’, aldus Mallmann, ‘met deze brochure maken we ook dat deel transparant en inzichtelijk’.

Meer weten? Bekijk de MSD Nederland ESG-brochure

Nederlandse MSD’ers ontwerpen distributiecentrum voor medicijnen in Burkina Faso

December 6, 2022

Share this article

Bijschrift: Naast Aernout (links op de foto) bestond het team uit Erik van Asselt (MSD Haarlem), die binnen de kwaliteitsorganisatie van MSD onder meer gespecialiseerd is in gekoelde distributieketens. Ook sloten collega’s met engineering-expertise aan vanuit MSD Animal Health Boxmeer: Roel Ketelaars (Utilities) en Ruud Janssen (Project management). Jimmy de Blouwe (Warehouse manager Biotech Oss) zorgde voor kennis vanuit operations.

Medicijnen maken en wereldwijd leveren, dat is bij MSD de kern van ons dagelijks werk. Maar wat doe je als in een ontwikkelingsland de distributie van medicijnen dreigt te stokken, vanwege brand in een centraal magazijn? Vijf Nederlandse MSD-ers reisden naar West-Afrika om een nieuw magazijn te helpen ontwerpen. “Uiteindelijk heeft ons werk alleen zin als medicijnen daadwerkelijk bij de patiënt terechtkomen.”

Tussen MSD in Nederland en de gezondheidszorg in West-Afrika lopen al langer lijntjes. De afgelopen jaren brachten kort na elkaar drie Nederlandse MSD’ers tijd in Afrika door bij het African Resource Centre (ARC). Deze NGO bemiddelt tussen overheden, bedrijven en internationale donoren, om de beschikbaarheid van belangrijke medicijnen in de betreffende landen te verbeteren.

Hoe kwamen ze daar terecht? “MSD heeft een intern programma – Fellowship for Global health – waarmee collega’s enkele maanden full-time een concreet project voor een NGO kunnen doen”, zegt Aernout Zwinkels (MSD Oss), die in 2017 drie maanden voor ARC werkte en sindsdien altijd contact gehouden heeft.

Zijn tijd in Afrika maakte indruk: “Je wordt je ervan bewust hoeveel werk er te doen is. In een land als Burkina Faso komen grote ladingen medicijnen binnen die door hulporganisaties gedoneerd worden. Die goed en tijdig distribueren, tot in de meest afgelegen plekken van het land is een enorme uitdaging. Zeker om dat onder de juiste condities te doen. Wij kunnen op dat punt zó veel waardevolle kennis delen.”

Op die kennis werd eerder dit jaar een beroep gedaan. ARC nam contact op met Aernout nadat in Burkina Faso een centraal magazijn voor de distributie van medicijnen in vlammen was opgegaan.

Aernout zelf was enkele jaren geleden bij Biotech Oss als projectleider verantwoordelijk voor ontwerp en bouw van een modern warehouse, dus zijn vingers jeukten om te helpen. “MSD biedt ook de mogelijkheid om tijd vrij te maken voor projecten op het gebied van Corporate Resonsibility, dus ik heb dit snel aangevraagd en heb collega’s uit verschillende disciplines gevraagd om aan te haken. En uiteraard goed afgestemd met onder andere het Fellowship for Global Health.”

En zo vertrok onlangs een vijfkoppig team naar West-Afrika (zie de foto). Ze hadden een week ter beschikking, en haalden in nauwe samenwerking met MSD-collega’s op afstand, ARC en andere contacten in Afrika alles uit de beschikbare tijd. Aan het einde van de week lag er een compleet AutoCad-ontwerp voor een modern magazijn van 3.000 m2. Met ruimte voor 4.000 pallets medicijnen, die allemaal op de juiste temperatuur kunnen worden opgeslagen.

Het ontwerp is toegesneden op de logistieke stromen ter plekke, en is gebaseerd op dezelfde techniek als het warehouse bij Biotech Oss. Burkina Faso kan nu lokale partijen contracteren om het ontwerp in detail uit te werken en het uiteindelijk door een lokale aannemer te laten bouwen. Ook voldoet het – uiteraard – aan alle eisen van de World Health Organization. En omdat de zon er altijd schijnt, stelde het team voor om het magazijn te voorzien van circa 800 zonnepanelen.

En dat is niet alles, zegt Aernout. “We hebben ook gesproken over hoe je de hele distributieketen van medicijnen in Burkina Faso naar een hoger plan kunt tillen. Er liggen namelijk kansen om die hele distributie veel sneller en efficiënter te maken.”

Ook daarvoor werd weer expertise van elders betrokken. MSD en ARC hadden contacten in Zambia, waar al een paar jaar geleden het hele distributiemodel is versimpeld. “Vroeger ging het daar net als in de meeste Afrikaanse landen: vanuit het centrale magazijn gingen producten eerst naar afzonderlijke regio’s, van daaruit naar een heel netwerk van regionale distributiecentra, en van daaruit weer naar talloze kleine klinieken en gezondheidsposten.”

Dat model is niet optimaal. “Er zijn heel veel schakels in de keten. Je moet heel veel magazijnen beheren, waar het vaak heel lastig of zelfs ondoenlijk is om medicijnen op de juiste temperatuur te bewaren. En die vaak allemaal hun eigen IT-systemen hebben. Dan liggen er soms hele partijen op transport te wachten, in verre van ideale omstandigheden.”

In Zambia is een hele tussenlaag van distributiecentra verdwenen. “Alles gaat daar nu vanuit één, modern magazijn rechtstreeks naar zes regionale DC’s en van daaruit naar de eindgebruikers. En de informatiestromen verlopen via één, geïntegreerd ICT systeem. Dat is veel sneller en je houdt meer grip op de kwaliteit van producten. Voor Burkina Faso zou dit ook mogelijk zijn. En we hebben in het ontwerp van het centrale magazijn daar al rekening mee gehouden. Want als je het distributiemodel wilt aanpassen, dan is de bouw van een nieuw centraal magazijn natuurlijk hét moment om daar goed over na te denken.”

Al met al was het een intensieve week. “Fysiek waren we behoorlijk op, maar tegelijkertijd geeft het enorm veel energie. Het samenwerken als MSD-team, maar ook met al die gedreven mensen uit Burkina Faso, Senegal, Mali, Zambia, Zuid-Afrika, US, uiteindelijk zaten we met wel zes nationaliteiten in één zaal! En de impact van wat we konden doen. Het leveren van medicijnen is al mooi werk, maar uiteindelijk gaat het erom dat ze bij de patiënt komen. Het is prachtig dat we ook dat vanuit MSD kunnen ondersteunen.”

“Samen staan we voor alle patiënten”

November 25, 2022

Share this article

Eind november kwamen leden van onze nieuwe Patiënten Adviesraad in Haarlem voor het eerst bij elkaar. Een bijzonder moment voor MSD Nederland, omdat ons bedrijf voor het eerst op deze manier contact heeft met patiënten. Met de komst van de Patiënten Adviesraad gaat ook voor kartrekker Monique de Jong een persoonlijke wens in vervulling. “De stem van de patiënt mag sterker klinken. Dat weet ik door m’n werk, maar ook door wat ik privé heb meegemaakt.”

Met onze geneesmiddelen en vaccins willen wij als MSD’ers een verschil maken in het leven van mensen en dieren. Onlosmakelijk aan die wens verbonden is dat ons werk zo goed mogelijk moet aansluiten bij de behoeften van de patiënt. En wie kan daar beter over vertellen dan de patiënt zelf?

Voor Monique de Jong, Associate Director Patient Engagement, is dat een open deur. “Al jaren werken we als MSD goed samen met patiëntenorganisaties en, via hen, ook met patiënten zelf. Hun werk, zoals belangenbehartiging, het doorgeven van correcte en betrouwbare informatie en het bevorderen van lotgenotencontact, omarmen we echt. Samen staan we voor alle patiënten.”

Ambitie

“We hebben een gezamenlijk belang en daar vloeit uit voort dat we veel en graag samenwerken. En uit die samenwerking zijn ook al vele prachtige, puur patiëntgerichte initiatieven voortgekomen. Van dit soort initiatieven werden alle betrokken collega’s bij MSD altijd al blij, maar we hadden nog een ambitie…”

“Structureel en direct in gesprek kunnen gaan met patiënten, uiteraard op een manier die wettelijk gezien mag en die meerwaarde heeft voor patiënten én MSD. Dat hadden we voor ogen. Een panel waarmee we kunnen sparren over wat echt belangrijk is als jij zelf of als een naaste kampt met een bepaalde ziekte. Wat wil je weten, wat heb je nodig?”

“Het idee werd intern en extern besproken en werd zelfs onderwerp van een afstudeeronderzoek. Uit dat alles kwam naar voren dat patiënten de meerwaarde inderdaad zagen en dat we er verstandig aan deden om eerst te focussen op één ziektebeeld. Dat werd oncologie.”

Negen leden

“Op 21 november verwelkomden we de meeste leden van onze nieuwe Patiënten Adviesraad voor het eerst bij MSD in Haarlem. De Adviesraad bestaat nu uit negen mensen die allemaal op één of andere manier met (de gevolgen van) kanker worden geconfronteerd, als patiënt of als partner van een patiënt.”

“De dag stond ’s ochtends in het teken van kennismaken met elkaar en met MSD en ’s middags hebben we onder leiding van een moderator verkennend met elkaar gesproken over het thema ‘samen beslissen’. Het voornemen is om vier keer per jaar bijeen te komen waarbij we telkens een bepaald thema centraal stellen en verder uitdiepen met elkaar.”

Zelf vond ik de bijeenkomst heel inspirerend en ook onze gasten reageerden enthousiast. In de evaluatie kwamen termen terug als: ‘een groep met drive’, ‘verbinding’ en ‘geweldig’! Kortom: dit smaakt naar meer!”

Patiënten eerst

“Bij MSD is de stem van de patiënt altijd leidend; we onderzoeken wat patiënten zelf echt belangrijk vinden en welke ervaringen ze met ons bedrijf en onze geneesmiddelen en vaccins hebben. Het perspectief van de patiënt is dus cruciaal bij het bepalen van onze bedrijfsdoelstellingen. Met de  Patiënten Adviesraad geven we nu concreet invulling aan onze strategische pijler ‘Patiënten eerst’.”

“Het gesprek geeft ons inzicht in de behoeften van patiënten, besluitvorming, zorgtrajecten en verwachte resultaten uit die zorgtrajecten. Deze inzichten helpen ons om te komen tot betere informatievoorziening over ziektebeelden en behandelingen. Ook kweken we meer wederzijds begrip over onze rol in de maatschappij, het belang van innovatie en onze impact op patiënten.”

“Hoe verhouden de patiëntwensen zich tot het werk van MSD? Wat spreekt patiënten aan en wat niet? Zo kunnen we vanuit een gezamenlijke ambitie projecten opzetten om de zorg voor mensen met een bepaalde ziekte te verbeteren. Ook willen we een brug slaan tussen dit panel en collega’s van alle afdelingen, zodat het patiëntperspectief bedrijfsbreed nóg meer wordt meegenomen.”

Persoonlijk

“Binnen de gezondheidszorg mag de stem van de patiënt sterker klinken. Dat weet ik door m’n werk, maar ook door wat ik privé heb meegemaakt. Mijn moeder is enkele jaren geleden overleden aan de gevolgen van blaaskanker en mijn man kreeg rond dezelfde tijd de diagnose huidkanker. Opeens werd ik naast dochter en geliefde ook persoonlijk belangenbehartiger.”

“In die periode was het ook fijn om MSD’er te zijn. Mijn naaste collega’s leefden mee en mijn medische collega’s kon en mocht ik het hemd van het lijf vragen. Dat heeft mijn persoonlijke motivatie voor het werk dat ik bij MSD mag doen, nog meer versterkt.”

Op de bres voor versnelde toegang tot oncologische innovaties

November 16, 2022

Share this article

Wat voor land willen we zijn als het gaat om de strijd tegen kanker? Een land dat innovatie omarmt en het belang van patiënten altijd op nummer één zet? Of een land waarin de deur naar de best mogelijke zorg volgens de laatste stand van de wetenschap pas opengaat als het voor veel kankerpatiënten al te laat is?

Die vraag houdt me bezig, nu meer dan ooit tevoren. De keuze lijkt zo makkelijk, zo voor de hand liggend. Natuurlijk staat de patiënt voorop, mensen met kanker moeten zo goed mogelijk worden geholpen. Maar de praktijk in ons mooie landje is toch echt anders…

Farmaceutische innovaties zorgen ervoor dat we kanker steeds vroeger kunnen opsporen en steeds nauwkeuriger kunnen bepalen welke behandeling voor welke patiënt het beste is. Steeds meer mensen overleven langer na hun kankerdiagnose, zo blijkt uit de meest recente cijfers  van de Nederlandse Kankerregistratie. Tussen 2011 en 2020 bleef 66 procent van de mensen minimaal vijf jaar in leven nadat er kanker was vastgesteld. In de tien jaar daarvoor was dat nog 58 procent.[1]

Goed nieuws natuurlijk, maar het nieuws moet én kan nog veel beter. Het probleem in ons land zit ‘m in de bureaucratische hordes die toegang tot innovatie vertragen. Telkens denk je dat je er bent en telkens verschijnt er dan toch weer een nieuwe horde.

Zo zitten er in Nederland inmiddels gemiddeld zo’n 500 dagen tussen goedkeuring van een nieuwe innovatieve oncologische behandeling door de EMA (European Medicine Agency) en een prijsakkoord over de vergoeding.[2] Je zou denken dat patiënten na het bereiken van dat akkoord direct toegang hebben tot de betreffende innovatie, maar dat is lang niet altijd het geval.

In een eerdere blog beschreef ik hoe dat komt. Kort door de bocht: ziekenhuizen en zorgverzekeraars moeten eerst afspraken maken over deze nieuwe zorg, richtlijnen worden vertraagd geactualiseerd en oncologische middelen worden na registratie nogmaals getoetst. Allemaal kostbare tijd. Tijd die voor een patiënt het verschil tussen leven en dood kan betekenen.

In de kern hebben we in Nederland na goedkeuring en akkoord over de vergoeding van oncologische innovaties nog steeds een systeem van ‘Nee, tenzij’, terwijl er in landen om ons heen eerder sprake is van ‘Ja, mits’. Ik zeg niet dat het Franse, Duitse of Belgische systeem in alle opzichten beter is dan het Nederlandse, maar ‘Ja, mits’ betekent in dit geval wel dat de patiënt sneller toegang heeft.

Wat dreigt is een situatie waarin we straks precies weten wat een patiënt nodig heeft, maar we hem of haar niet kunnen behandelen omdat het middel niet beschikbaar is in Nederland. Of voor het ene type kanker wel, maar voor het andere niet. Ik vind dat moeilijk uit te leggen voor een land als Nederland, dat internationaal bekend staat om zijn goede zorg en innovatieve geneesmiddelen.

Het verbaast me dat bepaalde zorgpartijen zich wel comfortabel lijken te voelen bij dit systeem van ‘Nee, tenzij’. Men voelt geen urgentie, zo lijkt het, of ze zien voor zichzelf geen rol in het bespoedigen van toegang tot oncologische innovaties. Een bekende discussie, nu weer actueel door de ‘Servier-casus’, gaat over het financieel belang van (o.a.) overheden bij trage toelating. Maar over overheden of de vergoedingsautoriteiten heb ik het nu niet. Ik kijk naar medisch oncologen, chirurgen en andere artsen. Waarom komen die niet veel meer op voor de belangen van hun patiënten? Waarom gaan zij niet meer op de bres voor versnelde toegang tot goedgekeurde oncologische innovaties?

Natuurlijk moeten we het uiteindelijk samen doen, met alle betrokken partijen. Ook MSD pakt hierin graag haar verantwoordelijkheid. Laten we met elkaar in gesprek gaan en blijven, bijvoorbeeld over wat we kunnen leren van andere landen, om zelf nog meer het land te worden dat we willen zijn.”

Jurgen Huismans, Director Value & Patient Access bij MSD


[1] Overleving kankerpatiënten stijgt, maar niet bij alle kankersoorten (iknl.nl)
[2] Moeizame toelating medicijnen dupeert patiënt (fd.nl)

NL-NON-02084

November is longkankermaand

November 16, 2022

Share this article

November is longkankermaand. In deze maand vragen we samen met Longkanker Nederland extra aandacht voor deze ziekte. Traditioneel gezien is het witte lintje het symbool voor de strijd tegen longkanker. Daarom gingen tientallen ambassadeurs van longkankermaand in november op de foto met een extra groot ‘lintje’ in de vorm van een witte gebreide sjaal en vertellen zij waarom meer aandacht voor longkanker nodig is.

Eén van hen is Lidia Barberio, directeur van Longkanker Nederland, patiëntenorganisatie voor iedereen die met longkanker te maken heeft: patiënt, naasten en nabestaanden.

“De meeste mensen weten inmiddels wel dat longkanker veel voorkomt bij mensen die lange tijd veel gerookt hebben en die niet al heel lang geleden zijn gestopt met roken. Veel minder bekend, maar wel heel belangrijk om te weten is dat longkanker zeker niet alleen tabaksverslaafden treft. Iedereen met longen kan longkanker krijgen.”

Extra aandacht voor longkanker is iets moois
Ook diverse artsen en verpleegkundigen en andere zorgprofessionals steunen de campagne. Zoals Sjaak Burgers, longarts en onderzoeker in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. “Extra aandacht voor longkanker is iets moois. Het gaat om zoveel mensen die zelf lijden aan de gevolgen van deze nare ziekte én om nog veel meer mensen die hen begeleiden. Van zowel patiënten als naasten horen wij als artsen vaak dat zij zich eenzaam voelen. Dat maakt de situatie voor hen nog moeilijker.”

Hoopgevende ontwikkelingen
Tot de ambassadeurs behoren ook prof. dr. Anne-Marie Dingemans en drs. Daphne Dumoulin, beiden longarts in het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam. Zij zien hoopgevende ontwikkelingen in de behandeling van longkanker, maar ze benadrukken ook dat we er nog lang niet zijn. “Aandacht voor alle aspecten rond de ziekte is en blijft daarom heel belangrijk. Aandacht bijvoorbeeld voor goede communicatie. Zo kunnen nieuwe behandelingen ervoor zorgen dat mensen langer dan verwacht blijven leven. Van de mogelijke gevolgen daarvan – fysiek, mentaal en/of sociaal – zijn naasten zich vaak niet goed bewust. Blijf dus altijd goed met elkaar praten, blijf oog houden voor elkaars welzijn.”

“Het goede nieuws is dat de ontwikkelingen in de behandeling van longkanker misschien wel het snelst gaan van alle kankers,” aldus longarts Lisanne Kastelijn, werkzaam in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. “Bij sommige patiënten zien we resultaten waarover we tot kort geleden niet konden dromen. Het is (nog) te vroeg om over genezing te spreken, maar er is een kleine groep patiënten met longkanker in een vergevorderd stadium bij wie we al twee jaar geen enkele toename van ziekte zien.”

Pure pech
Uiteraard vragen ook longkankerpatiënten deze maand extra aandacht voor hun ziekte. Eén van hen is de 23-jarige Eva Kroot. In het voorjaar van 2021 bleek dat zij een nu nog ongeneeslijke vorm van longkanker heeft. ”Mensen denken dat ik keiveel gerookt heb, maar mijn ziekte heeft helemaal niets met roken te maken. Het is gewoon pure pech. Omdat ik gezond leef kan ik de soms zware behandelingen en symptomen van mijn ziekte, beter aan. En dus vraag ik ook aandacht voor gezonde dingen, zoals samen leuke dingen doen, lekker bewegen als dat kan, op je voeding letten, niet roken…”

Marloes Loeff-Burema vraagt deze maand extra aandacht voor het belang van juiste mentale begeleiding, bij welke vorm van kanker dan ook. En ‘juist’ betekent in ieder geval per leeftijdscategorie. “Ik kreeg de diagnose toen we net bezig waren om een gezin te stichten en om mijn carrière verder vorm te geven. Hoe moet je op mijn leeftijd na zo’n diagnose verder? En hoe neem je een jong kind mee in zo’n rollercoaster? Dat deel van de zorg kan en moet wat mij betreft beter.”

Bevolkingsonderzoek
John Franke heeft kreeg in 2020 te horen dat hij longkanker heeft. Sindsdien vlogt over zijn ziekte, als een soort levensdocument voor als hij er straks niet meer is. “Maar waar ik vooral aandacht voor vraag is bevolkingsonderzoek. Zodat longkanker vaker in een vroeger stadium wordt ontdekt. Net als bij darmkanker of borstkanker, bijvoorbeeld met zo’n bus op de parkeerplaats bij het winkelcentrum. Waar mensen die meer risico lopen een foto kunnen laten maken.”

Lees alle verhalen van de ambassadeurs op de website van Longkanker Nederland.

Doe mee en draag een witte sjaal
Help ook mee om aandacht te vragen voor longkanker en plaats een foto met een witte sjaal op je social media kanalen. Geen witte sjaal in huis? Via Instagram en Facebook kun je dankzij AR realtime een witte sjaal toevoegen aan je foto of video.

Hoe werkt dit?

  1. Open in Instagram de Stories feature (cameraatje links boven wanneer je op je berichtenfeed staat) en je ziet onderaan enkele filters in de cirkels. Wanneer je kiest voor een filter kun je ook voor ‘bladeren door effecten’ kiezen (helemaal rechts).
  2. Zoek naar de filter genaamd ‘witte sjaal – lintje’ en selecteer de filter
  3. Kies voor de selfiestand om jezelf in beeld te krijgen, zodat de filter zichtbaar wordt
  4. Maak een leuke video/foto en tag @Longkankernederland en @MSDNederland (alleen toepasbaar voor Instagram)

MSD en mantelzorg

November 9, 2022

Share this article

mantelzorg MSD

“Ik heb heel veel geluk gehad, met zulke collega’s…”

Zes jaar geleden genoot de familie Nauta nog van een onbezorgde Kerst. Maar plots werd alles anders. Dochter Emma, toen een vrolijke, sportieve meid in groep 7 van de basisschool, bleef last houden van een fel stekende pijn in haar buik, waarna het gezin in een heuse zorg-rollercoaster terechtkwam. Moeder en MSD-onderzoeker Denise krijgt sindsdien van haar collega’s en leidinggevende alle ruimte om mantelzorger te kunnen zijn voor haar dochter. “In overleg is gelukkig alles mogelijk.”

Het ene moment verheug je je nog op het komende zwemtoernooi, vast van plan om een paar persoonlijke records aan flarden te zwemmen. En niet veel later val je bijna flauw van de pijn en ben je zelfs niet in staat om naar school te fietsen… Dat overkwam de toen 11-jarige Emma, dochter van Denise Nauta, die al bijna twintig jaar bij MSD in Boxmeer werkt.

Zenuwpijn

“Emma’s buikpijn begon in januari 2017. Het eerste vermoeden was een blindedarmontsteking, maar er werden geen ontstekingswaarden gemeten. De pijn bleef maar aanhouden en het ging van kwaad tot erger. Met Pasen zijn we naar de eerste hulp gegaan, waarna Emma werd opgenomen. En sindsdien zijn we de hele molen doorgegaan, eerst een ‘eindeloze’ zoektocht naar de oorzaak en daarna alle behandelingen. Van de huisarts, naar ons lokale ziekenhuis, naar het Brabantse streekziekenhuis, naar de pijnpoli in Utrecht en naar Amsterdam voor de operaties.”

Emma bleek ACNES te hebben, een zenuwpijn in de buikwand die vaker voorkomt dan bekend is. “Door de pijn kan Emma vaak niet naar school en ook het sporten heeft ze moeten opgeven. Ook is ze al meerdere keren geopereerd, waarbij er zenuwen zijn weggehaald.

Mantelzorg

“Uiteraard ben je er altijd voor je kind, maar het kostte even voordat mijn man en ik beseften dat wij echt mantelzorg verlenen. Je groeit daar als het ware in, juist ook door er op het werk heel open over te zijn. Mijn collega’s en mijn leidinggevende hebben me alle ruimte gegeven. Ik kreeg een laptop om thuis en onderweg eventueel door te kunnen werken en in overleg hebben we steeds samen gekeken of (bijvoorbeeld) laboratoriumwerk overgenomen of verschoven kon worden.”

“Ik besef dat ik heel veel geluk heb gehad met het type werk dat ik doe én met collega’s en een leidinggevende die zo betrokken en flexibel zijn. Zelfs vanuit andere afdelingen dacht en denkt men mee, zodat wij er voor Emma kunnen zijn als dat nodig is. Vrije dagen switchen, vakantie voor ons ook echt vakantie laten zijn, zorgverlof opnemen: alles is in overleg gelukkig mogelijk en projecten hebben ook nog geen vertraging opgelopen.”

“Aan de buitenkant zie je niets aan Emma en dat leidt helaas vaak tot onbegrip. Hoe fijn is het dan dat je werkgever wél het begrip toont en de tijd en ruimte biedt om zorg en werk te kunnen combineren?”

Bewustwording

“Waarom ik ons verhaal graag wil delen? Ook omdat bewustwording vaak nog een probleem is. Wanneer ‘kwalificeert’ iemand als mantelzorger? Voor veel werknemers en leidinggevenden is dat nog een lastige vraag. Je geeft immers een bepaalde ‘gewichtigheid’ aan jouw zorgkwestie’. Mijn ervaring is dat met elkaar in gesprek gaan heel belangrijk is. Verricht je mantelzorg, hou dat dan niet verborgen voor je collega’s!”

KankerVrijDag: meer aandacht voor honderdduizenden Nederlanders met ‘restschade’ na kanker

October 20, 2022

Share this article

Op 28 oktober vond de eerste editie van KankerVrijDag plaats: een dag om aandacht te vragen voor hoe mensen het leven na kanker ervaren én om het leven te vieren dat steeds meer mensen ‘kankervrij’ kunnen zijn.

1,4 miljoen Nederlanders

Naar verwachting stijgt het aantal mensen met kanker de komende tien jaar flink: in 2032 krijgen circa 1,4 miljoen Nederlanders hiermee te maken[1]. Gelukkig worden de vooruitzichten steeds beter en kunnen steeds meer mensen genezen van of leven met hun ziekte – al heeft nog lang niet iedereen dat geluk. Bovendien zegt de meerderheid langdurig negatieve impact van hun ziekte te ervaren. Op ‘KankerVrijDag’, de laatste vrijdag van oktober, vraagt een groep organisaties die zich inzet voor het welzijn van (ex-)kankerpatiënten hier aandacht voor.

Steeds meer overlevers van kanker

Vroeger was een kankerdiagnose vaak een doodvonnis. Dankzij onderzoek en nieuwe behandelmogelijkheden kunnen gelukkig steeds meer mensen genezen van kanker of langdurig verder leven met hun ziekte. Dat blijkt ook uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie die het IKNL onlangs publiceerde. Het aantal mensen met kanker dat de eerste vijf jaar na de diagnose nog leeft, is gestegen, evenals het aantal mensen dat na tien jaar nog in leven is.

Hoewel lang nog niet iedereen geneest van kanker, is het goed nieuws dat de gemiddelde levensverwachting stijgt. Daarom is elke laatste vrijdag van oktober vanaf nu ‘KankerVrijDag’: een dag voor iedereen die te maken heeft of heeft gehad met kanker in welke vorm dan ook. Een dag die draait om positiviteit, hoop en het vieren van het leven. En ook een dag waarop zij aandacht vragen voor hoe mensen het leven met en na kanker ervaren.

Een leven lang last van gevolgen

Op deze eerste editie van KankerVrijDag was er specifiek aandacht voor hoe jongeren en jongvolwassenen het leven na kanker ervaren. Zij worden AYA’s (adolescents and young adults) genoemd. Door hun relatief jonge leeftijd hebben zij lang last van de ‘restschade’ van hun ziekte.


“Hun leven is door kanker en de gegeven behandeling op zijn kop gezet op een leeftijd waarop ze studeren, eerste werkervaring opdoen, een huis willen kopen, een gezin starten of juist net een jong gezin hebben,” aldus Anneke Eikelenboom van Stichting Jongeren en Kanker. Anneke weet als ervaringsdeskundige wat de impact van deze restschade kan zijn. “Veel mensen denken dat je na je behandeling weer beter bent en doorgaat met je leven. Maar juist het jaar erna heb ik als zwaarder ervaren dan het jaar waarin ik behandeld ben.” Dat wordt bevestigd door Mildred Klarenbeek van Vereniging Kinderkanker Nederland, die een groot en actief survivornetwerk coördineert. “Het gaat om overleven, doorleven maar vooral over kwaliteit van leven daarna.”

Vieren én vragen

Ook Frits Hirschstein, oprichter van KiKa (Kinderen Kankervrij) pleit voor meer aandacht voor het onderwerp. “We vieren KankerVrijDag met elkaar omdat er gelukkig al veel gebeurt om het leven van survivors na de behandeling te verbeteren. Maar er is nog ontzettend veel te doen. Op medisch gebied, om latere effecten te beperken en voorkomen, maar ook op materieel en sociaal vlak. Onze ambities zijn groot omdat survivors recht hebben op hetzelfde toekomstperspectief als Nederlanders zonder ervaring met (kinder)kanker. Daar staan we bij stil op KankerVrijDag. Om bewustwording te creëren, want survivors worden iedere dag aan de beperkingen en drempels herinnerd.”

Feiten en cijfers

  • 830.000 Nederlanders leven met of na kanker. Circa 32.000 van hen zijn tussen de 18 en 39 jaar oud
  • De meerderheid van de mensen die kanker heeft gehad ervaart late gevolgen van hun ziekte (65%)
  • Veel voorkomende klachten zijn vermoeidheid (68%), verminderde conditie (54%) en seksuele problemen (44%)
  • Tijdens de behandeling van hun ziekte ervaart de meerderheid van de patiënten (83%) voldoende steun vanuit hun omgeving. Slechts 49% ervaart nog steun op latere momenten voor de late of langdurige gevolgen van hun ziekte.
  • Ruim een derde (35%) van de (ex-)kankerpatiënten voelt zich eenzaam en een kwart (25%) voelt zich niet begrepen als het gaat om hun ziekte. Bijna de helft (48%) geeft aan hun omgeving hier niet mee lastig te willen vallen.

Bronnen: IKNL.nl, NFK.nl/doneer-je-ervaring, stichtingjongerenenkanker.nl


“Hoe is het ermee?”

Borstkanker is de meestvoorkomende kankersoort bij vrouwen, jong en oud. “Bij borstkanker overleeft ongeveer 90% van de patiënten de diagnose en de behandeling[2],” aldus Cristina Guerrero Paez, directeur van Borstkankervereniging Nederland. “Dat is heel erg fijn, maar helaas vaak wel met allerlei klachten en late gevolgen -zowel lichamelijk als psychisch. Daarom steunen wij dit initiatief. Stilstaan bij hoe het met iemand is, is en blijft belangrijk. Dus doe mee en vraag ‘hoe is het ermee?’ aan die persoon in je omgeving.”

Over KankerVrijDag

KankerVrijDag is een awareness dag voor iedereen die ooit te maken heeft gehad met kanker in welke vorm dan ook. Op deze dag staat het leven na kanker centraal. KankerVrijDag vindt elke laatste vrijdag van oktober plaats. De volgende editie is op vrijdag 27 oktober 2023.

Meer informatie vind je op kankervrijdag.nl en op Instagram via @kankervrijdag

Initiatiefnemers

KankerVrijDag is een initiatief van MSD Nederland in samenwerking met Borstkankervereniging Nederland, Stichting Jongeren en Kanker, Vereniging Kinderkanker Nederland en KiKa.

Daarnaast wordt het initiatief mede uitgedragen door diverse (patiënten)organisaties, zoals AYA Foundation, Longkanker Nederland, Stichting Zaadbalkanker en Stichting Red Vulva.


[1] Website IKNL – Aantal diagnoses kanker stijgt komend decennium tot 156.000 per jaar (iknl.nl) – geraadpleegd op 13 okt 2022

[2] Website KWF – Overleving van kanker | KWF Kankerbestrijding geraadpleegd op 13 okt 2022