70 jaar MSD in Nederland

70 jaar MSD in Nederland, 70 jaar impact

October 18, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

“Door met blockchain de reis te monitoren die medicijnen en vaccins afleggen, bieden we patiënten zekerheid en vertrouwen”

Het is 70 jaar geleden dat MSD voet zette op Nederlandse bodem. Inmiddels werken we met zo’n 5.000 collega’s elke dag aan de gezondheid van mens en dier. We zijn van grote positieve invloed op het leven van patiënten, de Nederlandse samenleving en de economie. Bovendien maken we impact vanuit Nederland over grenzen heen: onze geneesmiddelen gaan de hele wereld over en dragen bij aan het leven van mensen in meer dan 140 landen. Bijzondere verhalen over verleden, heden en toekomst maken dit alles tastbaar. Zoals dat van Gaby de Groote, die blockchain inzet om de reis van medicijnen in beeld te brengen. Een effectieve manier om te voorkomen dat er onechte medicijnen in omloop raken of dat er kostbare producten worden weggesluisd naar schimmige webwinkels!

Op het moment dat de medicijnen en vaccins van MSD de magazijnen verlaten, beginnen ze aan een vaak lange en complexe reis. Waarbij onderweg heel wat ‘overstapmomenten’ langskomen – met bijbehorende risico’s. MSD werkt volop aan slimme, digitale oplossingen om die risico’s te beheersen. En veel van dat werk gebeurt vanuit Nederland, vertelt Gaby de Groote. Gaby is lid van het Connected Channel-team van Digital MMD (Merck Manufacturing Division), een Global team dat enkele jaren geleden werd opgericht om digitale oplossingen te vinden voor een meer transparante én veilige distributieketen. “Dat doen we samen met andere farmaceutische bedrijven, distributiepartners, klanten en soms zelfs patiënten, over de hele wereld.”

Risico’s aanpakken
Het initiatief heeft al mooie innovaties opgeleverd. Die allemaal inzoomen op een ander risico, want de uitdagingen verschillen sterk per markt of regio. “In Latijns-Amerika zijn vervalste producten bijvoorbeeld een groot probleem,” zegt Gaby. “In sommige landen kan wel tien tot vijftien procent van de producten die in omloop zijn, onecht zijn.”

Een ander risico is ‘diversion’. Daarbij worden ‘echte’ producten onderweg weggesluisd naar andere en/of onofficiële verkoopkanalen, zoals schimmige webwinkels, waardoor MSD het zicht op (en de controle over) de productveiligheid verliest.

Producten op reis volgen
Verschillende risico’s vragen om verschillende oplossingen. Maar in de kern lijken die vaak op elkaar: als je producten tijdens hun hele reis aantoonbaar kunt volgen, heb je al een belangrijke stap gezet. Veel oplossingen uit de koker van het Connected Channel-team draaien dan ook om het scannen van de barcode op de verpakking van producten, bijvoorbeeld met een mobiele app. Zo kan op elke schakel in de keten worden gelogd dat een bepaalde batch of individuele verpakking is ontvangen.

Reislogboek in blockchain
Maar zoiets heeft alleen zin als alle data die onderweg gelogd en opgeslagen is, zelf óók betrouwbaar is. Daarvoor wordt onder meer gebruik gemaakt van blockchain-technologie. “Het grote voordeel daarvan is dat data die in een zogenoemd ‘blockchain-grootboek’ wordt opgeslagen, niet gewijzigd, weggehaald of vervalst kan worden”, zegt Gaby. “Hoeveel partijen ook gebruik maken van dat grootboek, er is per definitie maar één werkelijkheid. Manipulatie of fraude is letterlijk onmogelijk.”

Iedereen aan boord?
Zo’n ‘blockchain grootboek’ opzetten alleen is echter niet genoeg. “De grote uitdaging is om het laagdrempelig te maken, zodat zoveel mogelijk partijen er makkelijk aan mee kunnen doen,” zegt Gaby. Want het succes van dit type oplossingen staat of valt met hoeveel partijen zich eraan verbinden. “Voor een distributeur is dit alleen interessant als heel veel farmabedrijven zijn aangesloten. En als je wilt dat een product echt tot op het moment van toediening gevolgd kan worden, moet ook een lokale verpleegkundige of zelfs een individuele patiënt ermee kunnen werken.”

Eerste toepassingen: van India tot Hong Kong…
Parallel aan het werk ‘achter de schermen’ kan MSD zelf alvast aan de slag met het ontwikkelen, uitrollen en testen van zulke specifieke toepassingen. “En dat doen we ook volop,” zegt Gaby. “Zo hebben we al een mobiele app die gebruikt wordt om Gardasil – ons vaccin tegen HPV – voor Hong Kong te volgen. Een vergelijkbare app gebruiken we ook al bij immunotherapie Keytruda voor Mexico en Ecuador.”

Sinds februari wordt deze oplossing ook voor Keytruda in India gebruikt. “En dan specifiek voor producten die via zogenoemde Patient Access-programma’s worden verstrekt. Via zulke programma’s worden geneesmiddelen onder bijzondere voorwaarden beschikbaar gesteld. Dat programma wil MSD opschalen, maar dan moeten we wel zeker weten dat die producten niet via een achterdeur verdwijnen en voor veel geld worden doorverkocht.”

…en van Ecuador tot Canada
En zo zijn er meer voorbeelden. In Mexico en Ecuador is een mobiele app geïmplementeerd waarmee verpleegkundigen kunnen verifiëren dat een product ‘echt’ is. “We zijn daar op bezoek geweest en de reacties bij ziekenhuizen zijn heel positief, want vervalste producten zijn daar echt een groot probleem.”

Ondertussen is in Canada een groot pilotproject opgezet voor het inzichtelijk maken van voorraadniveaus bij verschillende partijen. “Daar is de overheid eigenaar van grote hoeveelheden vaccins, die her en der in de keten liggen opgeslagen. De vraag daar is om beter zicht te krijgen op wat er precies in die keten gebeurt. Zodat men bijvoorbeeld met voorraden kan schuiven of actie kan nemen als een bepaalde partij over de gebruiksdatum heen dreigt te gaan.”

Extra zekerheid voor de patiënt
En verder vooruitkijkend ziet Gaby nog veel meer mogelijkheden. “We onderzoeken ook of er een businesscase is om bijvoorbeeld data van temperatuurloggers aan de blockchain toe te voegen. Als extra zekerheid dat medicijnen waarvoor dat aan de orde is, altijd onder gekoelde omstandigheden bewaard zijn.”

En extra zekerheden, daar heb je heel veel aan. “We doen het voor de patiënt. Met dit type oplossingen kunnen we nog beter aantonen dat zij op onze producten kunnen vertrouwen.”

Onbewezen doseren

October 10, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Hybride doseren, dose banding, dose optimalisatie, doelmatig doseren, het zijn termen voor het lager doseren van medicijnen – zoals immuuntherapie voor de behandeling van kanker – in een poging om hiermee geld te besparen. Naar schatting van MSD krijgen op dit moment duizenden kankerpatiënten met verschillende tumortypen in Nederland een lagere dosering immuuntherapie. Soms wel tot de helft minder dan de goedgekeurde dosering waarvan effectiviteit en veiligheid zijn aangetoond. MSD maakt zich hier grote zorgen over, omdat wij vinden dat voor onze immuuntherapie onvoldoende is bewezen dat deze alternatieve doseringen even werkzaam zijn als de goedgekeurde, geregistreerde dosering.

Artsen die alternatief doseren, gaan uit van een even effectieve behandeling én daarnaast van een flinke besparing. Maar ook dat uitgangspunt is twijfelachtig: er wordt fors minder mee bespaard dan wordt beweerd vanwege het centrale contract dat MSD heeft gesloten met de overheid. Door dit contract zijn de kosten voor de maatschappij al beteugeld, dus kosten zouden geen reden moeten zijn om alternatief te doseren. Mogelijk veroorzaakt de praktijk zelfs zorgkosten, als patiënten een behandeling onthouden wordt waarvan effectiviteit en veiligheid zijn aangetoond en ze op de langere termijn mogelijk meer zorg nodig hebben.

Een ander argument dat wordt gehanteerd is het bijwerkingenprofiel van immuuntherapie: lagere doseringen zouden minder toxisch zijn. Dit is echter onvoldoende aangetoond. Daarnaast moet een gesprek over de juiste behandeling, in welke dosering en met welke mogelijke bijwerkingen plaatsvinden in de spreekkamer, tussen arts en patiënt. Er hoort niet centraal te worden besloten dat een lagere alternatieve dosering voor alle patiënten de juiste keuze is. Uiteindelijk is het aan de patiënt welke behandeling hij/zij krijgt en moet de patiënt toestemming geven om van de goedgekeurde dosering af te wijken. Het belang van elke individuele patiënt moet hierbij centraal staan.

Goede dialoog in het belang van patiënten

MSD is al langere tijd op de hoogte van initiatieven om patiënten met kanker te behandelen met een lagere dosering immuuntherapie dan is goedgekeurd. Onze opstelling op dit punt is kritisch, omdat wij graag een goede dialoog willen voeren in het belang van patiënten. Wij maken ons ernstig zorgen dat kankerpatiënten in Nederland op grote schaal worden behandeld met een lagere dosering immuuntherapie dan is goedgekeurd door gezondheidsautoriteit EMA. Terwijl ze hier mogelijk niet van op de hoogte zijn en onderzoek hiernaar nog loopt.

Wat houdt onbewezen doseren in?
De standaarddosering van de immuuntherapie – in dit geval 200 mg – is een therapie waarvan effectiviteit en veiligheid wetenschappelijk zijn aangetoond en deze standaarddosering is na grootschalig klinisch onderzoek goedgekeurd voor de behandeling van diverse typen kanker. Vergelijkbare grote studies van hoge kwaliteit ontbreken voor de lagere doseringen die nu in de praktijk aan patiënten gegeven worden. Er is wel een studie gestart naar het toepassen van lagere doseringen immuuntherapie binnen een enkel indicatiegebied (longkanker), maar hiervan zijn tot nu toe alleen tussentijdse resultaten bekend. Het zal nog enige jaren duren voordat deze studie is afgerond. Daardoor kan nog niet worden gesteld dat lagere doseringen zowel veilig als voldoende werkzaam zijn.

MSD is voorstander van wetenschappelijke vooruitgang en staat uiteraard positief tegenover wetenschappelijk onderzoek naar gepast gebruik. Aanvullende onderzoeken moeten echter aan dezelfde voorwaarden voldoen als het onderzoek waarmee de originele dosering is bepaald. De standaarddosering is door het EMA goedgekeurd na grootschalig klinisch onderzoek en er zijn geen nieuwe gegevens die met de originele onderzoeksresultaten kunnen worden vergeleken. Dus kan nog steeds niet worden aangetoond dat lagere doseringen zowel veilig als voldoende werkzaam zijn.

Als patiënt heeft u recht op informatie en moet u toestemming geven voor een offlabel dosering
Patiënten moeten altijd vooraf worden geïnformeerd wanneer zij een dosering krijgen die afwijkt van de (door het EMA) goedgekeurde dosering, zodat zij hiermee kunnen instemmen volgens het principe van samen beslissen. Dat kan het verschil maken tussen goede, passende zorg versus zorg waar patiënten niet bewust voor gekozen hebben. Of erger: waar zij zelfs niet helemaal achter staan.

Wij weten dat lagere doseringen op brede schaal worden toegepast in Nederlandse ziekenhuizen, maar patiënten zijn daar niet in alle gevallen deugdelijk over geïnformeerd. Op dit vlak moeten wij in Nederland allemaal aan dezelfde regels en voorschriften voldoen en pleiten wij voor eenduidige en feitelijk juiste (wetenschappelijk verantwoorde) voorlichting aan patiënten. Iets wat ook wordt onderschreven door het Zorginstituut Nederland in deze publicatie.

Patiënten kunnen hun behandelend arts vragen om informatie over welke dosering immuuntherapie er wordt toegepast.

NL-NON-02809

Behandeling van kanker in een vroeg stadium met innovatieve geneesmiddelen: wat is het ons waard?

October 8, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Op dinsdag 8 oktober lanceerden Vintura en MSD het whitepaper ‘Behandeling van kanker in een vroeg stadium met innovatieve geneesmiddelen: wat is het ons waard?’. Met Thijs Merkx (voorzitter Raad van Bestuur IKNL), Nathalie van Schayk (adviseur IKNL), Egbert Smit (longarts en hoogleraar longziekten, LUMC), Peter Langenbach (directeur Zorginkoop Zilveren Kruis), Anneke Eikelenboom (voorzitter Stichting Jongeren en Kanker), Rianne Ruit (ziekenhuismanager Albert Schweitzer Ziekenhuis) en gezondheidseconoom en hoogleraar Xander Koolman (VU Amsterdam) onderzoeken wij de waarde voor patiënt, gezondheidszorg en samenleving om al in een vroeg stadium van kanker te starten met de behandeling.

Want kanker is helaas nog altijd doodsoorzaak nummer één in Nederland en het aantal patiënten met kanker blijft toenemen. Hoopgevend is dat er steeds meer innovatieve behandelingen komen die het mogelijk maken om kanker beter te behandelen of zelfs te genezen. De nieuwe behandelingen worden ook steeds vaker in een vroeger stadium van ziekte ingezet waardoor de overlevingskansen verder zouden kunnen toenemen. Tegelijk roept dat ook discussie op, want wat vraagt het van ons om toegang voor patiënten tot innovatieve geneesmiddelen in een vroeg stadium van kanker te realiseren? En hoe zorgen we dat deze investering zich ook op de lange termijn uitbetaalt?

Het whitepaper beantwoordt al deze vragen. De lancering vond plaats in samenwerking met Axon-Bruggink tijdens een netwerkbijeenkomst in Amersfoort, waar Atse Huisman (CieBAG, Zorgverzekeraars Nederland), Warnyta Minnaard (Missie Tumor Onbekend, Nederlands Kanker Collectief), Jacquelien Noordhoek (Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting), Hans Nijman (hoogleraar Gynaecologische oncologie en immunotherapie, UMCG), Nathalie van Schayk (Integraal Kankercentrum Nederland), Lonneke Timmers (Scientific Advisory Board, WAR), Wim de Haart (MSD Nederland) en Casper Paardekooper (Vintura) de conclusies en aanbevelingen bespreken.

Het whitepaper is hier te downloaden.

Wij willen iedereen uitnodigen om het gesprek aan te gaan over de waarde van innovatieve behandelingen in een vroeg stadium van kanker. Alleen zo kunnen we de zorg voor patiënten met kanker verder verbeteren.

NL-NON-02826

bedrijfsinformatie

MSD Nederland komt verkoop van Biotech Oss-site overeen met Organon

October 1, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Oss, 1 oktober 2024 — MSD en Organon hebben vandaag aangekondigd dat ze een overeenkomst hebben getekend waarmee MSD de MSD Biotech-site in Oss zal verkopen aan Organon. Deze overeenkomst omvat alle ‘vruchtbaarheidsactiviteiten en bijbehorende ondersteunende functies’.

In september 2023 kondigde MSD het plan aan om de productie van immuuntherapie en een deel van de laboratoriumactiviteiten van MSD Biotech Oss te beëindigen en een verkoopproces van de locatie te starten. Medio 2025 zal MSD de productie van immuuntherapie in Oss beëindigen en dit concentreren op een beperkt aantal productielocaties buiten Nederland, die volgens een aangepaste productiemethode werken en samen voldoende capaciteit hebben om aan de wereldwijde vraag naar MSD’s immuuntherapie te voldoen. Als gevolg van deze zakelijke beslissing heeft MSD gesprekken gevoerd met verschillende partijen over de toekomst van de locatie in Oss.

Tot afgelopen zomer voerde MSD uitgebreide en constructieve gesprekken met verschillende bedrijven, altijd met als doel om maximale langdurige werkgelegenheid te waarborgen. Op 2 juli werd bekendgemaakt dat MSD in voortdurende gesprekken was met één partij, Organon. Vandaag hebben de directies van MSD en Organon gezamenlijk de werknemers van de Biotech-locatie geïnformeerd over de ondertekening van de koop- en verkoopovereenkomst en de verwachte impact van de verkoop.

Werkgelegenheid
Sinds het begin van het verkoopproces heeft MSD zich ingezet om te streven naar het behoud van maximale werkgelegenheid én productie- en innovatiekracht voor Nederland. Als gevolg hiervan worden alle vruchtbaarheidsactiviteiten en bijbehorende ondersteunende functies op de MSD Biotech-locatie in Oss overgedragen aan Organon, evenals de laboratoria en ondersteunende afdelingen die hiervoor nodig zijn. Dit betekent dat 295 functies naar Organon zullen overgaan. Tegelijkertijd zal het stopzetten van de productie van immuuntherapie en andere activiteiten bij MSD Biotech in Oss leiden tot het verlies van ongeveer 200 huidige banen bij MSD Biotech (uiterlijk vanaf 1 juli 2025). In Oss blijft MSD actief met 120 kantoorfuncties, waaronder ongeveer 15 nieuwe rollen in Oss, gerelateerd aan specifieke kennis in Oss die MSD wil behouden. MSD blijft investeren in onderzoek, innovatie en state-of-the-art faciliteiten op onze locaties in Boxmeer, De Bilt en Haarlem en zal de grootste farmaceutische onderneming in Nederland blijven.

Expertise
“Bij MSD Biotech in Oss hebben we meer dan 25 jaar expertise opgebouwd in de ontwikkeling en productie van biologicals. Ik ben buitengewoon trots op wat we samen op deze locatie hebben bereikt en hoe we dat hebben gedaan. Het niveau van betrokkenheid, ondernemerschap en de uitstekende manier waarop we samenwerken zijn werkelijk uniek”, zegt MSD-site directeur Joost van Zutven. Wetenschappers uit Oss waren pioniers in de biotechnologie in Nederland met de ontwikkeling van de vruchtbaarheidsbehandeling recombinant FSH. Dit baanbrekende werk werd voortgezet met de productie van een van de eerste immuuntherapieën voor de behandeling van kanker ter wereld.

Joost van Zutven zegt ook: “Ik ben blij dat een meerderheid van die kennis en expertise en van onze medewerkers, plus een deel van de moderne faciliteiten behouden zal blijven en een nieuwe plek zal krijgen in het productienetwerk van Organon. Aan de andere kant zullen we, als gevolg van de zakelijke beslissing van MSD om de productie van immuuntherapie binnen MSD te verplaatsen, te maken krijgen met boventalligheid. Voor onze mensen in Oss zullen we zorgen voor continuïteit van de vruchtbaarheidsproductie en proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van vacatures binnen MSD.”

Inspanning voor behoud van werkgelegenheid
MSD streeft op de eerste plaats naar het behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid, maar zal ook helpen bij het vinden van een nieuwe baan buiten het bedrijf. Joost van Zutven: “We beginnen hier nu al mee, zelfs voordat het sociaal plan van toepassing is op medewerkers die boventallig worden. Als grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland heeft MSD veel vacatures, zowel in Boxmeer als internationaal. Voor collega’s van wie de posities uiteindelijk tegen midden-2025 zullen eindigen, dient het solide sociaal plan als vangnet.”

In de komende weken zullen medewerkers van MSD Biotech Oss verder kennismaken met Organon Oss om een succesvolle overgang mogelijk te maken. Organon is een onafhankelijk wereldwijd gezondheidsbedrijf met als strategie de gezondheid van vrouwen gedurende hun hele leven te verbeteren en werd in 2021 opgericht na een afsplitsing van MSD.

70 jaar MSD in Nederland

“Met het Digital Logistics Program kunnen we ons werk nóg efficienter en duurzamer doen”

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Het is 70 jaar geleden dat MSD voet zetten op Nederlandse bodem. Inmiddels werken we met zo’n 5.000 collega’s elke dag aan de gezondheid van mens en dier. We zijn van grote positieve invloed op het leven van patienten, de Nederlandse samenleving en de economie. Bovendien maken we impact vanuit Nederland over grenzen heen: onze geneesmiddelen gaan de hele wereld over en dragen bij aan het leven van mensen in meer dan 140 landen. Bijzondere verhalen over verleden, heden en toekomst maken dit alles tastbaar. Zoals dat van Ruud van der Geer, die als Associate Director Supply Chain betrokken was bij een bijzonder droneproject en nu druk is met een spannende spin-off daarvan die een belangrijke stempel op de toekomst kan drukken.

Al ruim twintig jaar werkt Ruud voor MSD: hij kwam binnen bij Packaging Engineering – toen nog voor Animal Health in Haarlem – en rolde daarna door naar vaccins, waar hij zich onder meer ging richten op de distributie daarvan. Toen deze baan voorbijkwam, twijfelde Ruud geen moment. Het gaat over lucht-, oceaan- en vrachtvervoer in combinatie met mijn achtergrond in verpakkingsontwerp en dat waren terugkerende onderdelen van mijn jongensdromen. “Wij zorgen ervoor dat patiënten toegang hebben tot onze geneesmiddelen en vaccins. Door te bepalen hoe we het beste onze producten kunnen verschepen zodat ze daar terechtkomen waar ze nodig zijn, op tijd in in de juiste conditie. Ook bieden we support voor alle distributiecentra en sites bij het klaarmaken van de producten voor transport. Mensen vergeten vaak dat een groot deel van ons werk zich afspeelt buíten het hek. De nadruk ligt op produceren en verpakken – heel belangrijk uiteraard – maar zonder logistiek doen we dat in feite allemaal voor niks.”

Piraten in de Rode Zee
“Op een aantal markten gaat dat wat wij doen heel makkelijk. Neem België. Maar we werken ook aan toegang op markten waar het moeilijker gaat. Zoals een zending naar Dominica, een land in het Caribisch gebied. Hier gaan simpelweg geen vluchten naartoe. Hoe zet je de logisitiek op voor zo’n land? Daarnaast moeten we kunnen anticiperen op geopolitieke problemen, zoals piraten in de Rode Zee, een boot die tegen een brug vaart of een kanaal dat droog komt te staan. En we moeten een antwoord klaar hebben in geval van een ramp, zoals een orkaan, een aardbeving of een ziekteuitbraak. In al dit soort situaties moeten mensen die afhankelijk zijn van onze geneesmiddelen of vaccins, deze gewoon blijven ontvangen. Ze moeten op MSD kunnen rekenen, zo simpel is het.”

Drones naar rampgebieden
De oplossingen die uit de koker van Supply Chain komen zijn vaak slim, innovatief en creatief. Zoals het zogenaamde ‘droneproject’, dat in 2013 ontstond als antwoord op de noodzaak om ook mensen zonder toegang tot essentiële medicatie toegang te kunnen bieden, waarbij temperatuur en locatie kritisch zijn. “In Nederland werkte ik langere tijd aan de ontwikkeling van zogenoemde Skypods; een container waarmee we individuele geneesmiddelverpakkingen kunnen versturen, onder de juiste gekoelde condities en met de mogelijkheid het transport precies kunnen volgen en de kwaliteit continu kunnen waarborgen. Deze technologieën gingen we daarna testen in combinatie met het razendsnelle en zeer efficiënte vervoer per drone. We konden op deze manier mensen bereiken die getroffen waren door natuurrampen of simpelweg anders afgesloten waren van de wereld.”

Te warme zending
Ruud en zijn team bleven tests doen met de drones, die een afstand van 100 kilometer kunnen afleggen. “Toen het vervoer per drone eenmaal op de rit was, merkten we dat het niet stopt op het moment dat de drone wegvliegt. Gaat de zending goed, werkt de drone naar behoren, stijgt de temperatuur niet boven het maximaal toegestane niveau uit? Met een goed werkend drone-systeem op de rit, merkten we dat we behoefte hadden aan overzicht en controle.” En zo ontstond uit het droneproject weer een volgend, uitdagend project: het Digital Logistics Program (DLP). Ruud: “We wilden graag real time monitoring van onze zendingen, plus een interventieprogramma hierop. Een seintje als er iets mis gaat met onze zending. Als een zending het maximaal aantal graden celcius overstijgt bijvoorbeeld.”

Noodzending van Japan naar Duitsland
De enorme toegevoegde waarde van het DLP werd niet lang geleden heel duidelijk zichtbaar. “Tijdens de COVID-pandemie ging de hele wereld op slot maar op ons platform zagen we de wereldwijde impact van de lockdowns op onze shipments. Live zagen we waar onze zendingen waren, waar de problemen zaten en hoe we ze alsnog konden laten aankomen zonder een hele supply chain op te zetten. Zo konden we noodzendingen regelen van Japan naar Duitsland, toen er een overschot in Japan lag terwijl Duitsland erom zat te springen.”

Minder waste
Ruud ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “We staan voor grote uitdagingen. Vergrijzing, klimaat, geopolitieke verschuivingen. Allerlei ontwikkelingen waarop we adequaat moeten reageren. Met onze focus op innovatie en ontwikkeling van de supply chain, kunnen we daar een belangrijke bijdrage aan leveren. De grootste winst ligt daar waar we de supply chain efficiënt en binnen budget kunnen inrichten. Ik denk dat we vooral moeten gaan kijken naar afval. Hoe kunnen we onze technieken zo toepassen, dan je kunt voorkomen dat je een product moet weggooien? Hoe kunnen we waarborgen dat dure medicijnen onder de juiste omstandigheden vervoerd worden, bij de juiste patiënt aankomen en niet in de afvalbak belanden omdat ze onderweg bijvoorbeeld te warm geworden zijn? Ik ben klaar voor een toekomst waarin we met mooie antwoorden komen op deze vragen!” 

70 jaar MSD in Nederland

“Meer aandacht voor het belang van dieren en diergezondheid”

September 5, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en MSD Animal Health – twee toonaangevende organisaties op het gebied van diergezondheid, ziekte en welzijn – erkennen de noodzaak van nauwe samenwerking. Professor Debbie Jaarsma: “Het tijdperk waarin universiteiten hun onderzoek in ‘splendid isolation’ uitvoerden, is gelukkig al lang voorbij.”

MSD viert dit jaar het 70-jarig bestaan in Nederland. Terugkijkend op de afgelopen 70 jaar zien we dat onze succesvolle reis mede mogelijk gemaakt is door de collectieve inspanningen van medewerkers, partners, klanten, besluitvormers en alle andere betrokkenen. Kijken we vooruit, dan zien we grote uitdagingen op ons af komen. Hoe gaan we een duurzame en toekomstbestendige gezondheidszorgsector creëren en op welke manier kunnen we de groei van de Nederlandse life science en health-sector ondersteunen? Het aanpakken van dit soort uitdagingen vereist een collectieve inzet van de samenleving. Bij MSD zijn we ervan overtuigd dat we door samen te werken een substantiële positieve impact kunnen maken.

Om een ​​van onze impactvolle samenwerkingen van de afgelopen decennia onder de aandacht te brengen, interviewden we Debbie Jaarsma, decaan Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Als student diergeneeskunde bezocht Jaarsma ooit met een groep studenten MSD Animal Health in Boxmeer. Met een glimlach herinnert ze zich: “Destijds waren we meer in elkaar geïnteresseerd dan in de gastheer.” De tijden zijn echter veranderd. Jaarsma is inmiddels hoogleraar en sinds 2021 decaan van haar faculteit.

Tijdens een recent bezoek aan Boxmeer was ze onder de indruk van de omvangrijke productiehal van het bedrijf en de technologische innovaties die daarbij horen, zoals robotica, diermonitoring en identificatie. “Onze bezoeken gaan altijd gepaard met discussies over samenwerking in onderzoek en onderwijs. We hebben gemerkt dat zowel MSD-medewerkers als wij deze discussies liever concreet maken. We identificeren barrières of beperkingen die samenwerking kunnen belemmeren en streven ernaar deze zo snel en effectief mogelijk weg te nemen.”

Jaarsma geeft een voorbeeld uit het vakgebied van de virologie. Terwijl hun focus primair ligt op fundamentele moleculaire virologie, houdt MSD Animal Health zich meer bezig met wat zij de ‘application train’ noemt. Concreet wordt hun fundamentele virologische kennis door samenwerking met MSD vertaald in nieuwe innovatieve vaccins voor verschillende virusziekten bij dieren. Door samen te werken, kan de universiteit beter laten zien hoe hun werk uiteindelijk leidt tot betere zorg voor de samenleving.

“Het tijdperk van universiteiten die onderzoek doen in isolement ligt gelukkig al lang achter ons. We werken samen omdat we elkaar aanvullen. Onze faculteit en MSD zijn zeker complementair, maar bedrijven produceren producten, terwijl universiteiten kennis genereren – dat is fundamenteel anders. Partners moeten zich bij het samenwerken altijd bewust blijven van dit verschil.”

“Samenwerken met bedrijven wordt vaak als ‘spannend’ gezien.’ Het is cruciaal om waakzaam te blijven. Bij MSD ervaar ik echter altijd een prettige en open dialoog. Ik geloof in het openlijk aankaarten van zaken, of ze nu goed gaan of als ik er zorgen over heb. Dat kan bij onze collega’s van MSD.”

“De maatschappelijke impact van onze gezamenlijke inspanningen is aanzienlijk. Denk eens aan het gevaar van antimicrobiële resistentie bij landbouwhuisdieren. Wanneer resistente bacteriën zich naar mensen verspreiden, staan ​​ levens op het spel. Of denk aan de vogelgriep, die mogelijk naar de mens kan overspringen, wat kan leiden tot tot een nieuwe pandemie.”

“Gelukkig wordt het belang van dieren en diergezondheid steeds meer onderkend. We kijken niet langer alleen naar zoönosen in de context van de vraag of we in de toekomst kippenvlees op ons bord zullen hebben. Er staat veel meer op het spel, en we pakken dit samen aan vanuit het perspectief van ‘One Health’: de gezondheid en het welzijn van mens, dier en milieu zijn nauw met elkaar verbonden en moeten in samenhang worden bestudeerd. Dit is ook precies wat MSD aantrekkelijk maakt: de combinatie van de gezondheid van dier en mens.”

“Op het gebied van onderzoek werken wetenschap en industrie al effectief samen. Maar wat mij betreft moeten we nog verder gaan. We kunnen bijvoorbeeld samenwerken aan onderzoek gericht op productie-innovatie, samenwerken in de bredere patiëntenzorg, of ons bezighouden met gezamenlijke opleiding.”

“We kunnen promovendi bijvoorbeeld een tijdje laten werken in een dierfarmaceutisch bedrijf of jonge onderzoekers die momenteel in de industrie werken, lessen laten geven. Laat studenten zien welke verschillende carrièremogelijkheden er beschikbaar zijn. Ook kunnen we wetenschappers stage laten lopen bij bedrijven, waardoor we elkaar helpen en de samenleving vooruit helpen. Het is een win-win-situatie.”

oncologie

Kankermedicijnen in het nieuws

July 18, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

De laatste tijd zijn kankergeneesmiddelen om verschillende redenen vaak in het nieuws. Bijvoorbeeld omdat er voor patiënten in Nederland minder medicijnen beschikbaar zijn dan in de landen om ons heen. Of omdat zij steeds langer moeten wachten op toegang tot de middelen die wel beschikbaar komen. Ook de kosten van kankermedicijnen zijn regelmatig onderwerp van gesprek, zoals onlangs in een uitzending van Nieuwsuur en een artikel van Follow the Money. Daarin gaat het onder meer over initiatieven om de uitgaven aan een immuuntherapie van MSD te verlagen, bijvoorbeeld door patiënten een lagere dosering te geven.


Standpunt MSD

MSD is al langere tijd op de hoogte van initiatieven om patiënten te behandelen met een lagere dosering dan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft goedkeurd. Deze ontwikkeling baart ons ons om een aantal redenen zorgen.

Een eerste zorg is dat patiënten minder medicatie krijgen dan officieel voldoende werkzaam en veilig is bevonden. De standaarddosering is door het EMA goedgekeurd na grootschalig klinisch onderzoek. Tot op heden zijn er geen nieuwe gegevens die met de originele onderzoeksresultaten kunnen worden vergeleken. Er kan dus niet onomstreden worden aangetoond dat lagere doseringen zowel veilig als voldoende werkzaam zijn. Daarmee is het risico dat patiënten geen effectieve behandeling krijgen, aanwezig.

Een andere zorg is dat de inzet van een lagere dosering mogelijk niet altijd wordt besproken met patiënten. Patiënten zouden altijd moeten worden geïnformeerd wanneer zij een dosering krijgen die niet wetenschappelijk is vastgesteld, zodat zij hiermee kunnen instemmen volgens het principe van samen beslissen. Dit kan het verschil maken tussen goede, passende zorg, en zorg waar mensen niet bewust voor gekozen hebben. Of zelfs niet helemaal achterstaan.

MSD ontwikkelt innovatieve geneesmiddelen voor patiënten die daar baat bij hebben. Dat gebeurt altijd op solide wetenschappelijke basis. MSD staat dan ook positief ten opzichte van wetenschappelijk onderzoek naar gepast gebruik. Met zogenaamde ‘real world data’ krijgen we meer inzicht in hoe onze medicijnen het leven van patiënten daadwerkelijk verbeteren, ook na behandeling. Dat is in het belang van patiënten, behandelaren, geneesmiddelenontwikkelaars, betalers en de maatschappij als geheel. De verzameling van die gegevens moet wel op een wetenschappelijk verantwoorde manier gebeuren. Kostenbesparing mag echter nooit een reden zijn om risico’s te nemen met de gezondheid van patiënten.

Tot slot herkennen wij ons niet in het geschetste beeld in sommige berichten. MSD maakt zich zorgen om de aannames en drijfveren achter initiatieven om lager te doseren en met name over de patiënten waar het om gaat. Sinds wij op de hoogte zijn van deze wijze van doseren, hebben wij getracht het gesprek hierover aan te gaan met betrokken partijen. Onze opstelling op dit punt is kritisch, stevig én constructief, omdat wij graag een goede dialoog willen voeren in het belang van patiënten. Want ondanks ieders goede intenties blijft MSD van mening dat tot op heden niet onomstreden kan worden aangetoond dat lagere doseringen veilig én voldoende werkzaam zijn.

70 jaar MSD in Nederland

Start viering 70 jaar MSD in Nederland

June 4, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Op 4 juni ging onder de noemer ‘Celebrating 70 years of impact together’ de viering van de 70e verjaardag van MSD Nederland van start.

In 1954 zette MSD voor het eerst voet op Nederlandse bodem – en daarmee op het vasteland van Europa. MSD was daarmee destijds een van de tientallen Amerikaanse bedrijven die in de jaren 50 als onderdeel van het Marshallplan de oversteek waagden naar Europa.

Inmiddels is MSD uitgegroeid tot het grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland, met 5.000 medewerkers in Boxmeer, De Bilt, Haarlem en Oss. Vanuit Nederland leveren we elke een bijdrage aan gezondheid van mensen en dieren over de hele wereld. Daar zijn we trots op en dankbaar voor en daarom blikten we vandaag op onze Haarlem Campus met met zo’n 100 van onze leveranciers, samenwerkingspartners en andere gasten terug op de afgelopen decennia.

Dat deden we onder meer met Marcus Micheli (Deputy Chief of Mission van de Amerikaanse ambassade in Nederland), Cyril Schiever (President MSD Mid-Europe) en Leo Mallmann (Managing Director MSD Nederland). Zij belichtten onder meer de lange historie van de samenwerking tussen de VS en Nederland en de rol die MSD daarin heeft gespeeld.

En vooral keken we vandaag naar de toekomst. Tijdens een paneldiscussie onder leiding van Diana Matroos gaven panelleden Phaedra Kortekaas, Hans Schikan, Mark Kramer en Clémence Ross – van Dorp hun visie op hoe we door samenwerking en het omarmen van innovatie gezamenlijk werk kunnen maken van het verbeteren van de zorg en andere maatschappelijke vraagstukken.

Zorginnovatiestrateeg Lucien Engelen haakte daar in een inspirerende keynote verder op in en moedigde de aanwezigen aan om anders te kijken en samen te werken aan een nieuw en ambitieus Marshallplan voor de gezondheidszorg.

De bijeenkomst werd afgesloten met een feestelijke doop van een officiële MSD-tulp in aanwezigheid van burgemeester Jos Wienen van de Gemeente Haarlem, gedeputeerde Esther Rommel van de Provincie Noord-Holland en Leo Mallmann. Een mooie en blijvende herinnering aan ons jubileum die onze verbinding met Nederland symboliseert.

70 jaar MSD in Nederland

MSD kondigt investering van 136 miljoen euro aan in Haarlem Campus

May 22, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

MSD investeert 136 miljoen euro in haar Haarlem Campus in meerdere projecten die lopen tot 2026. De investering maakt deel uit van een goedgekeurd investeringsinitiatief van meer dan 300 miljoen euro tussen 2020 en 2028. MSD heeft de investering aangekondigd in aanwezigheid van minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat op haar locatie in Haarlem. De investeringen van MSD hebben als doel de positie van de verpakkingslocatie en toekomstige vaccinproductiecapaciteiten te versterken en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de farmaceutische sector in Nederland.

“Een sterke en innovatieve farmaceutische sector is van groot belang voor de gezondheid van mensen en de economie van Nederland,” zegt Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken en Klimaat. “De investering van MSD in de Haarlem Campus is een prachtige stap voorwaarts en onderstreept het vertrouwen in de Nederlandse infrastructuur en werkomgeving.”

Leonardo Mallmann, Managing Director van MSD Nederland, voegt toe: “We zijn sinds 1954 actief in Nederland, dit jaar al 70 jaar. Door te investeren in het uitbreiden van de capaciteit van onze Haarlem Campus zullen we ook in de toekomst in staat blijven om innovaties, en met name vaccins, te distribueren naar meer dan 140 landen wereldwijd vanaf onze locatie in Haarlem, wat bijdraagt ​​aan mondiale gezondheid en welzijn.”

De investering in tientallen projecten is een blijk van de inzet van MSD voor de toekomst van de farmaceutische sector in Nederland en de voortdurende investering in haar verpakkingsactiviteiten en werknemers. Het Ministerie van Economische Zaken verwelkomt deze investering en ziet het als een belangrijke stap in het versterken van het innovatieve klimaat en het behouden van hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland.

De Haarlem Campus wordt Europese Hub voor de levering van materialen voor klinische studies
Een deel van de investering zal worden besteed aan de conversie en modernisering van het bestaande Miniload magazijn op de MSD-locatie in Haarlem. Dit magazijn zal worden aangepast en geüpgraded voor de opslag en distributie van materialen die MSD levert aan verschillende locaties wereldwijd voor de uitvoering van klinische studies. Het vernieuwde magazijn zal naar verwachting operationeel zijn in 2026, en de locatie zal worden aangewezen als het primaire distributiecentrum voor klinische studies.

Projecten gericht op duurzaamheid en ondersteuning van pijplijnproducten
De investering omvat ook projecten voor modernisering en aanschaf van extra verpakkingslijnen voor toekomstige pijplijnproducten, een nieuwe logistieke ingang en de gevel van de campus, evenals verdere inspanningen voor duurzaamheid op de Haarlem Campus. MSD blijft zich inzetten voor het verminderen van de milieueffecten van haar activiteiten en besteedt een deel van de investering aan gebouwisolatie en het implementeren van energiebesparende maatregelen. Met deze initiatieven beoogt MSD haar ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Tegen 2025 verwacht MSD wereldwijd volledig klimaatneutraal te opereren.

Moderne Haarlem Campus voor Top Talent
Een deel van de investering zal ook worden gebruikt voor de modernisering van faciliteiten en het bevorderen van een cultuur van innovatie en samenwerking. MSD streeft ernaar een werkomgeving te creëren die aantrekkelijk is voor getalenteerde professionals, waar ze zich kunnen ontwikkelen en groeien.

Wil je bij MSD werken? Neem een kijkje op ons werkenbijMSD.nl

oncologie

Nederlandse kankerpatiënten onnodig in de kou

March 21, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

De laatste weken staat de beschikbaarheid van nieuwe kankerbehandelingen in Nederland volop in de belangstelling. Onder meer het Financieele Dagblad, NPO Radio 1, De Hofbar en De Telegraaf besteedden aandacht aan het onderwerp. De strekking: het Nederlandse toelatingssysteem voor innovatieve behandelingen is te ingewikkeld en de patiënt is de dupe.

In sommige gevallen wachten kankerpatiënten jaren op toegang tot een handeling, ondanks goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en afspraken over prijs en budget die we hebben gemaakt met het Ministerie van VWS. De berichtgeving in de media laat zien hoe complex dit onderwerp is: overheid, verzekeraars, artsen, wetenschappers en geneesmiddelenbedrijven hebben allemaal een rol en wijzen vooral naar elkaar. Oftewel: het huidige systeem faalt en laat patiënten in de kou staan.

Een voorbeeld is de behandeling van triple-negatieve borstkanker (TNBC), een agressieve vorm van kanker die jaarlijks 1.900 (veelal jonge) vrouwen treft. Al in mei 2022 heeft het EMA vroege behandeling met immuuntherapie voor dit type kanker als effectief en veilig beoordeeld. Voor bijna alle Europese landen was dit voldoende reden om dit middel direct te vergoeden en beschikbaar te maken. In Nederland kiezen we daar niet voor, terwijl diverse medische experts en patiëntenorganisaties zich uitspreken voor de toegang tot deze behandeling. Intussen wachten patiënten al bijna twee jaar op een besluit.

In de landen om ons heen kunnen patiënten direct na goedkeuring door het EMA behandeld worden met nieuwe geneesmiddelen. MSD pleit ervoor om dat ook voor Nederlandse kankerpatiënten mogelijk te maken. Daarnaast willen we graag bijdragen aan een beoordelingsproces dat toegang tot nieuwe middelen snel en structureel regelt voor elke patiënt die er baat bij kan hebben.

Laten we ons samen met alle betrokkenen maximaal inzetten voor de beste uitkomsten voor patiënten zodat we de impact van kanker op onze samenleving kunnen beperken. We gaan graag in gesprek over een duurzame oplossing voor dit maatschappelijke vraagstuk.