Mectizan donatie programma

Sinds MSD in 1987 het MECTIZAN Donatie Programma opzette, produceren we belangeloos het geneesmiddel MECTIZAN® (ivermectine), dat wordt ingezet om rivierblindheid en de zogenoemde olifantsziekte (lymfatische filariasis) te voorkomen.

Naar schatting lopen in Afrika, Latijns-Amerika en Jemen jaarlijks ongeveer 120 miljoen mensen het risico om rivierblindheid op te lopen. Een ziekte die veroorzaakt wordt door microscopisch kleine wormpjes. Na de beet van een zwarte vlieg die zich ophoudt bij snelstromende rivieren, komen larven van deze wormpjes via de steekwond in de bloedbaan. Mectizan doodt de larven en verlamt de volwassen wormpjes, zodat die zich niet meer kunnen voortplanten. Zo kan worden voorkomen dat mensen ziek worden.

Rivierblindheid

Vijfendertig jaar geleden heeft MSD zich tot doel gesteld om rivierblindheid uit te roeien. Daartoe hebben we het Mectizan Donatie Programma (MDP) opgezet: een publiek/privaat samenwerkingsverband tussen MSD, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Wereldbank, UNICEF én andere organisaties. Zolang het nodig is, verstrekt MSD belangeloos het geneesmiddel aan de WHO, die het distribueert in de 35 landen waar de ziekte voorkomt. Jaarlijks kunnen zo meer dan 100 miljoen mensen gratis behandeld worden.

Olifantsziekte

In 1998 is het MDP uitgebreid met het terugdringen van de olifantsziekte. Een aandoening die ook door een worm wordt veroorzaakt en leidt tot ernstige zwellingen van lichaamsdelen. Momenteel worden er jaarlijks via het MDP meer dan 140 miljoen mensen behandeld tegen rivierblindheid en ruim 130 miljoen tegen olifantsziekte (zie ook http://www.mectizan.org/about).

Nederlands tintje

De enige fabriek ter wereld die Mectizan produceert, staat in Haarlem. Een klein team MSD’ers maakt er elk etmaal ruim 1,2 miljoen tabletten. Dat zijn bijna een miljard tabletten per jaar.

Lees hier het verhaal van Fred Arisz, de operational manager productie/verpakkingen op onze locatie in Haarlem en dagelijks bezig met Mectizan.

Nobelprijs

Op 15 december 2015 ontving de 75-jarige Ier dr. William C. Campbell officieel de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde uit handen van de Zweedse koning Karel XVI Gustaaf.

Tijdens de feestelijke ceremonie rond de prijsuitreiking in Stockholm werd dr. Campbell, die ruim 30 jaar als onderzoeker voor MSD werkte, bedankt voor zijn uiterst belangrijke verdiensten voor de bestrijding van rivierblindheid. Samen met mede Nobelprijs-winnaar Satoshi Omura stond Campbell aan de basis  van Mectizan.

Resultaten

Het MDP werpt zijn vruchten af. Er zijn vanaf de start van het programma al ruim 3 miljard tabletten kosteloos verstrekt. Jaarlijks wordt bij 40.000 mensen voorkomen dat ze blind worden en inmiddels is in Colombia, Ecuador en Mexico rivierblindheid uitgeroeid. Uiteraard hopen we dat deze landen de eerste zijn in een reeks van velen.

Bekijk de video waarin dr. Adrian Hopkins, hoofd van het Mectizan Donatie Programma verteld over zijn ervaringen in de strijd tegen rivierblindheid en het grotere belang van het MPD in relatie tot andere infectieziektes.

Meer weten?

Op onze internationale website lees je meer over het MECTIZAN Donation Program (MDP).