Hero image

Vaccins

Vaccins zijn één van de grootste succesverhalen op het gebied van volksgezondheid in de geschiedenis en worden gezien als één van de belangrijkste medische prestaties ooit. Vaccins beschermen tegen infectieziekten waaraan vroeger miljoenen mensen overleden. Zo zijn de pokken dankzij vaccins uitgeroeid en hebben vaccinatieprogramma’s ervoor gezorgd dat polio nauwelijks nog voorkomt.

Ervaring in vaccins

MSD is in Nederland al 100 jaar actief in het ontwikkelen van vaccins voor mensen én dieren. Met onze vaccins helpen we om 16 ziekten te voorkomen bij baby’s, tieners en volwassenen: difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis A, hepatitis B, poliomyelitis, haemophilus influenzae type b (Hib), mazelen, bof, rode hond, waterpokken, longontsteking, meningitis, HPV, gordelroos en pneumokokkenziekten.

Wat zijn vaccins en hoe werken ze

Deze video animatie laat zien wat vaccins nu precies zijn, hoe ze werken, waarom vaccins nog steeds belangrijk zijn en waarom MSD zich al meer dan 100 jaar bezig houdt met vaccins.

Ons werk op het gebied vaccins

Totaal gedistribueerd
~190M

doses over de hele wereld in 2019

Wist je dat?

 • ... MSD zich toelegt op onderzoek en productie van vaccins
 • ... Vaccinatie wereldwijd meer dan 30 infectieziekten helpt te voorkomen; vaccins redden tussen de 2 en 3 miljoen levens per jaar
 • ... MSD in 2019 ongeveer 190 miljoen doses humaan vaccin leverde, o.a. vanuit onze lokatie in Haarlem
 • ... MSD in Nederland zeer actief is met vaccins, zowel voor mensen als voor dieren
 • ... Er meer dan 1200 MSD-medewerkers in Nederland actief zijn met vaccins
 • ... In 1898 de introductie was van het vaccin tegen pokken – mede dankzij grootschalige vaccinatiecampagnes heeft de WHO de wereld eind jaren 70 vrij van pokken verklaard
 • ... Eén van ’s werelds belangrijkste vaccinonderzoekers (Dr. Maurice Hilleman) gedurende zijn werkzame leven bij MSD meer dan 40 vaccins heeft ontwikkeld voor mens en dier, waaronder het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond dat in het huidige Rijksvaccinatieprogramma zit
 • ... MSD Nederland pionier is in biologische R&D voor diergezondheid, bijvoorbeeld in de ontwikkeling van vaccins tegen opkomende dierziekten zoals blauwtong bij runderen
 • ... MSD investeert in nieuwe productietechnologieën zoals Sphereon: een technologie om levende virale vaccins te vriesdrogen als zeer goed oplosbare bolletjes

Vaccins

Humane vaccins in Haarlem
VERPAKKING EN DISTRIBUTIE

 • 10 verschillende vaccins
 • 80 miljoen doseringen per jaar
 • Distributie naar 140 landen

Veterinaire vaccins in Boxmeer
R&D, PRODUCTIE, VERPAKKING EN DISTRIBUTIE

 • Productie van meer dan 100 verschillende vaccins in verschillende formuleringen
 • 55 miljard doseringen per jaar
 • Grootste veterinaire vaccin-R&D organisatie van MSD Animal Health

Vaccins beschermen

Vaccins beschermen tegen infectieziektes waar vroeger miljoenen mensen aan overleden. Zo stierven in de eerste 80 jaar van de vorige eeuw ruim 300 miljoen mensen aan pokken. Dankzij een grootschalige vaccinatiecampagne kon de Wereld gezondheidsorganisatie de wereld in 1980 pokkenvrij verklaren. Lees in onze factsheet nog veel meer feiten over vaccins.

Factsheet

Samenwerking en vooruitgang

MSD is via UNICEF en GAVI betrokken betrokken bij de levering van vaccins tegen humaan papillomavirus (HPV) in lage inkomenslanden.

MSD Animal Health ondersteunt de rabiësprojecten van Afya en Mission Rabies (in Afrika en India) door rabiësvaccins ter beschikking te stellen.

In 2009 heeft MSD het partnerschap MSD Wellcome Trust Hilleman Labs opgericht, gefinancierd door MSD en Wellcome Trust. Doelstelling is het ontwikkelen van vaccins van hoge kwaliteit die speciaal worden gemaakt voor lage inkomenslanden.

NL-NON-01466
Laatst gewijzigd op 17-8-2021
Column one image

Vaccins & Vaccinaties

Wat zijn vaccins? Hoe werken vaccinaties? Wat is de relatie met het immuumsysteem? En waarom groepsimmuniteit zo belangrijk is.

Column one image

Al meer dan 100 jaar actief

MSD is al meer dan honderd jaar actief op het gebied van vaccins. Lees onze geschiedenis en bekijk welke vaccins wij hebben ontwikkeld.

Er zijn veel aspecten op het gebied van vaccins

Wil je meer weten over ons werk op het gebied van vaccins? Regelmatig delen wij persoonlijke verhalen, feiten over vaccins en nieuwe interactieve videos.

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus, een veelvoorkomend en besmettelijk virus. Er bestaan meer dan 180 verschillende soorten HPV die verschillende ziekten kunnen veroorzaken.

Mannen en vrouwen kunnen het virus bij zich dragen en overdragen via huid-op-huid-contact. De meeste mensen – zowel mannen als vrouwen – zullen ooit blootgesteld worden aan HPV, en meestal verdwijnt het virus vanzelf weer.