Hero Image

Vaccins

Vaccins zijn één van de grootste succesverhalen op het gebied van volksgezondheid in de geschiedenis en worden gezien als één van de belangrijkste medische prestaties ooit. Vaccins beschermen tegen infectieziekten waaraan vroeger miljoenen mensen overleden. Zo zijn de pokken dankzij vaccins uitgeroeid en hebben vaccinatieprogramma’s ervoor gezorgd dat polio nauwelijks nog voorkomt.

Ervaring in vaccins

MSD is in Nederland al 100 jaar actief in het ontwikkelen van vaccins voor mensen én dieren. Met onze vaccins helpen we om ziekten te voorkomen bij baby’s, tieners en volwassenen, zoals difterie, gordelroos, hepatitis A en B, HPV, kinkhoest, pneumokokkenziekten en tetanus.

Wat zijn vaccins en hoe werken ze?

Deze video animatie laat zien wat vaccins nu precies zijn, hoe ze werken, waarom vaccins nog steeds belangrijk zijn en waarom MSD zich al meer dan 100 jaar bezig houdt met vaccins.

primary article image

Bekijk onze vaccins animatie op YouTube

Ons werk op het gebied vaccins

Totaal gedistribueerd
~190M

doses over de hele wereld in 2019

Vaccins beschermen

Vaccins beschermen tegen infectieziektes waar vroeger miljoenen mensen aan overleden. Zo stierven in de eerste 80 jaar van de vorige eeuw ruim 300 miljoen mensen aan pokken. Dankzij een grootschalige vaccinatiecampagne kon de Wereld gezondheidsorganisatie de wereld in 1980 pokkenvrij verklaren.

NL-NON-01466
Laatst gewijzigd op 17-8-2021

Vaccins & Vaccinaties

Wat zijn vaccins? Hoe werken vaccinaties? Wat is de relatie met het immuumsysteem? En waarom groepsimmuniteit zo belangrijk is.

Al meer dan 100 jaar actief

MSD is al meer dan honderd jaar actief op het gebied van vaccins. Lees onze geschiedenis en bekijk welke vaccins wij hebben ontwikkeld.

Er zijn veel aspecten op het gebied van vaccins

Wil je meer weten over ons werk op het gebied van vaccins? Regelmatig delen wij persoonlijke verhalen, feiten over vaccins en nieuwe interactieve videos.

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus, een veelvoorkomend en besmettelijk virus. Er bestaan meer dan 180 verschillende soorten HPV die verschillende ziekten kunnen veroorzaken.

Mannen en vrouwen kunnen het virus bij zich dragen en overdragen via huid-op-huid-contact. De meeste mensen – zowel mannen als vrouwen – zullen ooit blootgesteld worden aan HPV, en meestal verdwijnt het virus vanzelf weer.