Hero image

Diabetes en cardio-metabole stoornissen

Onze geschiedenis in diabeteszorg gaat bijna een eeuw terug. We stonden aan de basis van middelen tegen diabetes type 2 en nog steeds zetten we ons in voor nieuwe behandelmethoden en informatie voor patiënten.

Bekijk hier de video op ons YouTube kanaal

Diabetes type 2 in het kort

Diabetes type 2, ook bekend als suikerziekte, is een ziekte waarbij de bloedsuikerspiegel te hoog is. Aanwijzingen voor diabetes type 2 kunnen zijn: vermoeidheid, last van de ogen, dorst en slecht genezende wondjes.

Overgewicht en te weinig bewegen zijn belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en dat worden er steeds meer. In 9 op de 10 gevallen gaat het om type 2. Een gezond leefpatroon helpt bij het voorkomen en de behandeling van diabetes type 2. Daarnaast is meestal aanvullende medicatie nodig, in het uiterste geval insuline.

Omdat de ziekte zich vroeger vooral op latere leeftijd openbaarde, werd diabetes type 2 vaak ouderdomssuiker genoemd. Inmiddels krijgen ook steeds meer jonge mensen diabetes type 2.

Feiten en cijfers

Bij diabetes type 2 is je bloedsuikerspiegel te hoog.

Overgewicht is één van de grootste risicofactoren voor het ontstaan van diabetes type 2.

Symptomen zijn onder meer vermoeidheid, last van de ogen, dorst en slecht genezende wondjes.

In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen diabetes en dat worden er steeds meer.

Als je diabetes type 2 niet goed behandelt, kun je verschillende complicaties krijgen, zoals nierziekten, oogproblemen en hart- en vaatziekten.

De behandeling bestaat uit een gezond leefpatroon met aanvullende medicatie.

Van de huidige volwassen Nederlanders van 45 jaar en ouder krijgt naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2. De grootste groep patiënten is ouder dan 65 jaar

Ongeveer
1,2M

miljoen Nederlanders hebben diabetes

Elke week horen
1.000

Nederlanders dat ze diabetes hebben

Circa
90%

Van alle diabetespatiënten heeft diabetes type 2

Over diabetes type 2

Diabetes type 2 is een ziekte waarbij je lichaam te weinig van het hormoon insuline aanmaakt of niet meer reageert op insuline. Insuline zorgt er normaal gesproken voor dat glucose (suiker) vanuit voeding via het bloed in je lichaamscellen belandt, waar het als brandstof fungeert. Wanneer dit niet of niet goed gebeurt, blijft glucose in je bloed zitten en wordt je bloedsuikerspiegel te hoog.

Complicaties

Bij het ontstaan van diabetes type 2 reageert je lichaam in eerste instantie door extra insuline aan te maken om het teveel aan suikers in je bloed weg te krijgen. Na verloop van tijd wordt je lichaam steeds ongevoeliger voor insuline of is het niet meer in staat om zelf insuline te produceren. Wanneer dat gebeurt en er langere tijd glucose in het bloed blijft, dan kan dit zorgen voor schade aan bloedvaten in organen en een slechte bloedcirculatie. Wanneer je diabetes type 2 niet goed behandelt, kunnen zich grote lichamelijke complicaties voordoen, zoals nierziekten, oogproblemen en hart- en vaatziekten. Daarnaast word je gevoeliger voor infecties en vergroot diabetes type 2 de kans op dementie.

Herkennen en vaststellen

Risicofactoren

De belangrijkste risicofactor van diabetes type 2 is tegenwoordig overgewicht. Vrijwel alle mensen met diabetes type 2 hebben een BMI (Body Mass Index) boven de 27. Een BMI boven de 25 duidt op overgewicht, aldus het Voedingscentrum. Diabetes type 2 kun je dan ook grotendeels voorkomen met een gezonde levensstijl, maar dat lukt niet altijd. Soms kun je namelijk diabetes type 2 krijgen door erfelijke aanleg. Ook ouderdom is een risicofactor, omdat cellen die insuline produceren op latere leeftijd slechter functioneren en moeilijker herstellen.

Symptomen

Diabetes type 2 kun je herkennen aan symptomen als vermoeidheid, weinig energie, last van de ogen, dorst en vaak moeten plassen. Ook kortademigheid en slecht genezende wondjes kunnen duiden op diabetes type 2. Omdat diabetes type 2 zich langzaam ontwikkelt, kun je klachten niet altijd duidelijk herkennen.

Diagnose

Wanneer je last hebt van symptomen van diabetes type 2 kun je het best zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts. Die bepaalt door middel van een bloedsuikertest of er sprake is van diabetes type 2. Wanneer je bloedsuikerwaarde op nuchtere basis hoger is dan 6,9 mmol/l (millimol per liter) heb je diabetes type 2 (tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l is voorstadium van diabetes.

Voorkomen en genezen

Voorkomen

Diabetes type 2 kun je voorkomen door gezonder te leven. De focus hierbij ligt op voeding en beweging, zoals een gezond eetpatroon, stoppen met roken en meer sporten. Door bewegen en het verminderen van gewicht reageert je lichaam beter op insuline. Soms lukt het zelfs om diabetes type 2 ‘om te keren' door bijvoorbeeld flink af te vallen.

Behandelen

Toch is de kans groot dat je behandeld moet worden: dus dat je ook medicatie nodig hebt. Er zijn medicijnen die ervoor zorgen dat de lever minder suiker aanmaakt of je lichaam beter laten reageren op insuline of via de darmen en nieren invloed hebben op de bloedsuiker. De hoeveelheid en het type medicatie is afhankelijk van je lichaam en de staat van je organen.In het uiterste geval kun je worden behandeld met een insuline-injectie of -pomp. Omdat dit er niet voor zorgt dat je lichaam uit zichzelf weer insuline gaat aanmaken, is het toedienen van insuline via een pomp vaak het laatste redmiddel

Genezen?

Je kunt diabetes type 2 ‘omkeren’ (dus dat je geen medicijnen of insuline meer nodig hebt), maar daarvoor moet je wel je levensstijl drastisch aanpassen. Je moet onder meer dagelijks sporten en extreem gezond eten. Dat is een leven lang en zeker op latere leeftijd erg lastig vol te houden. De vraag is of je dat ‘genezen’ mag noemen: de kans is groot dat je bloedsuikerspiegel weer stijgt zodra je goede gewoonten loslaat of weer meer koolhydraten gaat eten.

Wil je meer weten over diabetes? Kijk op de website van het Diabetes Fonds of Diabetes Vereniging Nederland.

Diabetes type-2 in tijden van COVID-19

‘Blijf juist nú niet weg van zorg.’

Als je diabetes type 2 hebt, kun je in het begin weinig symptomen ervaren. Al kan diabetes na een paar jaar problemen in het hele lichaam geven. Bijna alle complicaties hebben te maken met twee dingen: beschadigde bloedvaten en zenuwen in het lichaam. Juist daarom is regelmatige controle onmisbaar.
Desondanks zagen Nederlandse huisartsen in de periode van 9 maart tot 24 mei een kwart minder patiënten in hun praktijk. Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder 350 huisartspraktijken uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit. Mensen waren en zijn bang dat ze door het bezoeken van de huisartspraktijk meer risico lopen op besmetting met COVID-19…

Hero image

De oudere diabetespatient

Hieronder kun je de video bekijken van de heer Rami Koch (diabetespatient) en zijn huisarts.

Bekijk de video

De feiten op een rij

Diabetes type 2 komt steeds vaker voor. Een gezonde leefstijl kan helpen om diabetes type 2 te voorkomen, maar dat lukt niet altijd. Lees hier de feiten!
Wist je dat:

  • … 1 op de 3 van de huidige volwassen Nederlanders van 45 jaar en ouder diabetes type 2 krijgt?
  • … het wel tot 24 uur kan duren voordat je lichaam hersteld is na een hypo?
Column one image
Hypoglykemie
Wist je dat ..

… het wel tot 24 uur kan duren voordat het lichaam hersteld is na een hypo? Als je diabetes hebt, is het je vast wel eens overkomen: een hypoglykemie, kortweg ‘hypo’. Dit is een sterke daling van de bloedglucosespiegel, die voor een flinke impact op je lichaam kan zorgen.

Column one image
Complicaties
Complicaties

Diabetes kan (op korte en lange termijn) voor lichamelijke complicaties zorgen. Bijvoorbeeld aan je voeten, ogen, nieren, zenuwen en hart- en bloedvaten. Ook ben je gevoeliger voor infecties. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.

NL-NON-01468
Laatst gewijzigd op 27-9-2021

Er zijn veel aspecten op het gebied van diabetes

Wil je meer weten over ons werk op het gebied van diabetes? Regelmatig delen wij persoonlijke verhalen, feiten over diabetes en nieuwe interactieve videos.

Louise Bouman strijdt op twee fronten tegen pulmonale hypertensie: ‘Het komt elke keer weer aan op bekendheid’

Als je zegt dat je kanker hebt of diabetes weet iedereen waar je aan moet denken, maar ‘PH’ is toch anders. ‘Pulmonale hypertensie’. Vrijwel onbekend, behalve bij de mensen die er dagelijks mee moeten leven. Een zeldzame maar dodelijke longziekte waarbij het voelt alsof je 24 uur per dag een marathon loopt. Maar het verraderlijke […]

Read more

Next: Louise Bouman strijdt op twee fronten tegen pulmonale hypertensie: ‘Het komt elke keer weer aan op bekendheid’

Hoe hoog is jouw cholesterol? Weet je cholesterolwaarde!

29 september 2016 – Vandaag is het Wereld Hart Dag! Op deze dag wordt over de hele wereld aandacht gevraagd voor de risico’s van hart- en vaatziekten. Zoals cholesterol. Onmisbaar in ons lichaam. Waarom is het dan toch oppassen voor deze vetachtige stof? Ons lichaam heeft cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren, maar een teveel […]

Read more

Next: Hoe hoog is jouw cholesterol? Weet je cholesterolwaarde!

Louise Bouman strijdt op twee fronten tegen pulmonale hypertensie: ‘Het komt elke keer weer aan op bekendheid’

Als je zegt dat je kanker hebt of diabetes weet iedereen waar je aan moet denken, maar ‘PH’ is toch anders. ‘Pulmonale hypertensie’. Vrijwel onbekend, behalve bij de mensen die er dagelijks mee moeten leven. Een zeldzame maar dodelijke longziekte waarbij het voelt alsof je 24 uur per dag een marathon loopt. Maar het verraderlijke […]

Read more

Next: Louise Bouman strijdt op twee fronten tegen pulmonale hypertensie: ‘Het komt elke keer weer aan op bekendheid’

Hoe hoog is jouw cholesterol? Weet je cholesterolwaarde!

29 september 2016 – Vandaag is het Wereld Hart Dag! Op deze dag wordt over de hele wereld aandacht gevraagd voor de risico’s van hart- en vaatziekten. Zoals cholesterol. Onmisbaar in ons lichaam. Waarom is het dan toch oppassen voor deze vetachtige stof? Ons lichaam heeft cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren, maar een teveel […]

Read more

Next: Hoe hoog is jouw cholesterol? Weet je cholesterolwaarde!

Previous
Next