
Diabetes en cardio-metabole stoornissen
Onze geschiedenis in diabeteszorg gaat bijna een eeuw terug. We stonden aan de basis van middelen tegen diabetes type 2 en nog steeds zetten we ons voor heldere informatie voor patiënten.
Bekijk hier de video op ons YouTube kanaal
Diabetes type 2 in het kort
Diabetes type 2, ook bekend als suikerziekte, is een ziekte waarbij de bloedsuikerspiegel te hoog is doordat het lichaam te weinig insuline aanmaakt. Aanwijzingen voor diabetes type 2 kunnen zijn: vermoeidheid, last van de ogen, dorst en slecht genezende wondjes.
Wanneer je diabetes type 2 niet goed behandelt, kunnen zich grote lichamelijke complicaties voordoen, zoals nierziekten, oogproblemen en hart- en vaatziekten.2 Daarnaast word je gevoeliger voor infecties en vergroot diabetes type 2 de kans op dementie.
Feiten en cijfers
Bij diabetes type 2 is je bloedsuikerspiegel te hoog.
Overgewicht is één van de grootste risicofactoren voor het ontstaan van diabetes type 2.
Ook erfelijkheid speelt een rol.
Symptomen zijn onder meer vermoeidheid, last van de ogen, dorst en slecht genezende wondjes.
In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen diabetes.
Als je diabetes type 2 niet goed behandelt, kun je verschillende complicaties krijgen, zoals nierziekten, oogproblemen en hart- en vaatziekten.
De behandeling bestaat uit een gezond leefpatroon met aanvullende medicatie.
Van de huidige volwassen Nederlanders van 45 jaar en ouder krijgt naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2. De grootste groep patiënten is ouder dan 65 jaar.
miljoen Nederlanders hebben diabetes
Nederlanders dat ze diabetes hebben
Van alle diabetespatiënten heeft diabetes type 2
Over diabetes type 2
Bij het ontstaan van diabetes type 2 reageert je lichaam in eerste instantie door extra insuline aan te maken om het teveel aan suikers in je bloed weg te krijgen. Na verloop van tijd wordt je lichaam steeds ongevoeliger voor insuline of is het niet meer in staat om zelf insuline te produceren. Wanneer dat gebeurt en er langere tijd glucose in het bloed blijft, dan kan dit zorgen voor schade aan bloedvaten in organen en een slechte bloedcirculatie.
Herkennen en vaststellen
Diabetes type 2 kun je herkennen aan symptomen als vermoeidheid, weinig energie, last van de ogen, dorst en vaak moeten plassen. Ook kortademigheid en slecht genezende wondjes kunnen duiden op diabetes type 2. Omdat diabetes type 2 zich langzaam ontwikkelt, kun je klachten niet altijd duidelijk herkennen.
Wanneer je last hebt van symptomen van diabetes type 2 kun je het best zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts. Die bepaalt door middel van een bloedsuikertest of er sprake is van diabetes type 2.
Voorkomen en genezen
Diabetes type 2 kun je voorkomen door gezonder te leven. De focus hierbij ligt op voeding en beweging, zoals een gezond eetpatroon, stoppen met roken, voldoende slapen en meer sporten. Door bewegen en het verminderen van gewicht reageert je lichaam beter op insuline. Soms lukt het zelfs om diabetes type 2 ‘om te keren' door bijvoorbeeld flink af te vallen.
Toch is de kans groot dat je behandeld moet worden: dus dat je ook medicatie nodig hebt. Er zijn medicijnen die ervoor dat de hoeveelheid bloedsuiker wordt verlaagd. Ook kan het nodig zijn om insuline te spuiten.2 De hoeveelheid en het type medicatie hangt af van bijvoorbeeld je leeftijd, hoe lang je al diabetes hebt en welke maatregelen al zijn genomen.
NL-NON-01468
Laatst gewijzigd op 28-6-2022
Er komt veel kijken bij diabetes
Voor meer informatie over diabetes kun je terecht op de website van het Diabetes Fonds of Diabetes Vereniging Nederland.
Deze websites vallen niet onder de verantwoordelijkheid van MSD Nederland