bedrijfsinformatie

Iedere werkdag voelt voor mij als een geschenk

December 29, 2023

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Om rivierblindheid in ontwikkelingslanden uit te roeien doneert MSD het geneesmiddel Mectizan.

Om rivierblindheid in ontwikkelingslanden uit te roeien doneert MSD het geneesmiddel Mectizan. Sinds 1987 zijn daarvoor bij MSD in Haarlem miljarden tabletjes gemaakt en Michael Oladusu (56) werkt daar al ruim 22 jaar als Operator aan mee. Iedere werkdag is voor hem speciaal en daar heeft hij een zeer persoonlijke reden voor.

In Afrika, Latijns-Amerika en Jemen lopen jaarlijks meer dan 100 miljoen mensen het risico om rivierblindheid op te lopen. Na de beet van een zwarte vlieg die zich ophoudt bij rivieren, komen larven van minieme wormpjes via de steekwond in de bloedbaan. Mensen met rivierblindheid kampen met ernstige jeuk en worden vaak blind, ziekteverschijnselen als gevolg van stervende larven die een aaneenschakeling van ontstekingsreacties veroorzaken. Mectizan (werkzame stof: ivermectine) doodt de larven en verlamt de volwassen wormpjes, zodat die zich niet meer kunnen voortplanten. Zo wordt voorkomen dat mensen ziek worden.

‘Ziekte van de rivier’

De enige Mectizan-fabriek ter wereld staat in Haarlem, daar worden alle tabletten geproduceerd en verpakt door een klein, ervaren team. “We voelen ons allemaal heel erg betrokken bij ons werk”, vertelt teamlid Michael Oladosu. “Iedereen staat voor elkaar klaar en we helpen elkaar waar en wanneer dat nodig is. Waar ons teamwork toe leidt? Sinds 2019 kunnen we als team meer dan een miljard tabletten per jaar maken, dit jaar behaalden we die mijlpaal al op 7 november…”

Voor Michael is zijn werk bij MSD extra speciaal. Zijn familie komt uit Nigeria, het meest endemische (met de meeste geografische verspreidingsgebieden) land voor rivierblindheid ter wereld. “Dertig jaar geleden kwam ik naar Nederland, ik ontmoette de liefde van mijn leven, we stichtten ons gezin en door een samenloop van omstandigheden vond ik uiteindelijk een fijne baan bij MSD.”

“Ik werkte vier jaar in het Mectizan-team toen ik op familiebezoek was in Nigeria. Mijn familie leeft in een afgelegen dorp bij een rivier en mijn moeder vertelde toen over twee ooms die getroffen waren door de ‘ziekte van de rivier’. Pas later, toen ik weer terug was in Nederland, viel het kwartje: met mijn werk draag ik direct bij aan de strijd tegen de ziekte die mijn ooms blind hebben gemaakt!”

“Alsof het zo heeft moeten zijn. Sinds ik dit weet voelt iedere werkdag voor mij als een geschenk. Als ik bij MSD aankom om te gaan werken voel ik me anders, opgewekt, vrij in mijn hoofd, vol energie. Puur door het feit dat ik mag bijdragen aan het voorkomen van ziekte bij mensen die geen geld hebben voor dit geneesmiddel en het mede door ons werk en MSD tóch krijgen!”

Mectizan Donatie Programma

Zij die Mectizan het meest nodig hebben, zijn het minst in staat om ervoor te betalen. Daarom kondigde MSD in 1987 aan om het geneesmiddel te gaan doneren voor behandelingen in landen waar de ziekte voorkomt, ‘for as long as needed, to as many as needed.’

Het Mectizan Donatie Programma, een samenwerkingsverband tussen MSD, WHO, UNICEF en andere organisaties heeft inmiddels de behandeling mogelijk gemaakt van vele miljoenen mensen. Talloze gevallen van blindheid zijn voorkomen en lokale economieën bloeiden mede daardoor weer op. Kinderen hoefden immers niet meer voor hun hulpbehoevende (groot-)ouders te zorgen en miljoenen hectares vruchtbaar akkerland konden opnieuw in gebruik worden genomen. Michael heeft het allemaal met eigen ogen zien gebeuren. “Jongere mensen krijgen de ziekte van de rivier nu niet meer.”

Nederland is nu zijn thuis, maar de bescheiden en goedlachse MSD-operator is nog altijd zeer betrokken bij het wel en wee van zijn naasten in Nigeria. Zo droeg hij bij aan de komst van een watervoorziening, een kilometer van de ‘ziekmakende’ rivier. Ook stuurt hij iedere maand wat geld, zodat kinderen naar school kunnen.

“Ik vind dat de wereld wakker moet worden en dingen eerlijker moet gaat delen. Zodat er nog veel meer geneesmiddelen terechtkomen bij mensen zoals m’n ooms. Een leeft er nog, hij is nu 95 en blind sinds zijn veertigste. Sindsdien is zijn leven en dat van zijn hele familie, allemaal boeren, heel zwaar. Ik kijk ernaar uit om hem weer te ontmoeten. Liefst al tijdens zijn leven op aarde, en anders daarna…”

Goed nieuws

In 2013 kreeg Colombia als eerste land ter wereld de officiële bevestiging dat rivierblindheid in eigen land was uitgeroeid. En inmiddels zijn ook Ecuador, Mexico en Guatemala vrij van rivierblindheid. Studieresultaten lijken uit te wijzen dat de ziekte na 15 à 17 jaar behandelen niet of nauwelijks meer terugkomt. Daarmee, en dankzij de voortgaande Mectizan-donaties van MSD, komt de wereldwijde uitroeiing van rivierblindheid in zicht.

Ook uit Nigeria kwam er begin dit jaar goed nieuws. Michael: “Voor vier extra staten heeft men, 27 jaar na de start van het Mectizan Donatie Programma, besloten om te stoppen met het massaal toedienen van Mectizan. Een beslissing die bijna 19 miljoen mensen aangaat! In deze staten is de overdracht van rivierblindheid onderbroken en daarom kan behandeling daar worden gestopt.”

“Dit is de grootste stop-behandelingsbeslissing in de geschiedenis van de wereldwijde campagne tegen rivierblindheid en komt bovenop eerdere behandelsuccessen in Nigeria. Vandaag de dag hebben meer dan 28 miljoen mensen in Nigeria geen behandeling meer nodig. Kijk, daar doen mijn Haarlemse MSD-teamgenoten en ik het allemaal voor!”

Link naar de korte video over de Mectizan-productie

bedrijfsinformatie

Minder behandelmogelijkheden voor patiënten met kanker zorgelijk

May 16, 2023

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Als het aan een groep Nederlandse oncologen ligt komen er minder innovatieve behandelingen beschikbaar voor patiënten met kanker, viel recent te lezen in het FD. Zij willen strengere eisen voor de effectiviteit van medicatie tegen kanker. Hierdoor komen minder behandelingen in de basisverzekering terecht en zijn dus voor geen enkele patiënt meer toegankelijk. MSD maakt zich zorgen om impact van deze ontwikkeling voor de zorg voor patiënten met kanker in Nederland.

Afgelopen april stemde de beroepsvereniging voor medisch oncologen (NVMO) tijdens een ledenvergadering over aanscherping van deze zogeheten PASKWIL-criteria. Tot onze verbijstering stemde een krappe meerderheid van de aanwezige oncologen vóór aanscherping van de criteria. Helaas volgde deze week ook de beroepsvereniging voor longartsen (NVALT) dit voorbeeld.  

Dat is slecht nieuws voor veel patiënten: als deze aanpassing werkelijkheid wordt, zullen 20% minder behandelingen als voldoende werkzaam worden beoordeeld, heeft de koepel van kankerpatiëntenorganisaties NFK onlangs uitgerekend. Ze worden daardoor niet (meer) vergoed door zorgverzekeraars en zijn voor geen enkele patiënt meer toegankelijk. Het gaat hierbij niet alleen om nieuwe middelen maar ook om het terugtrekken van bestaande behandelopties. Arts en patiënt wordt dus de keuze voor een mogelijk levensreddende behandeling ontnomen. De keuze voor een individuele behandeling hoort wat MSD betreft in de spreekkamer thuis.

Over wat voor keuzes hebben we het dan? Een voorbeeld is de kans dat een behandeling aanslaat. Straks kan een behandeling alleen nog worden voorgeschreven als die de kans op terugkeer van de ziekte met 40% verlaagt – in plaats van 30% zoals nu het geval is. Is die kans kleiner? Dan wordt de behandeling niet langer vergoed en kan deze überhaupt niet worden overwogen door een arts. Oftewel: dan heb je als Nederlandse patiënt geen recht op die innovatieve kankerbehandeling.

Als geneesmiddelenbedrijf zijn we onderdeel van ons gezondheidsstelsel en willen we een toekomstbestendig stelsel en kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg. Om die reden maken we met de overheid afspraken over een maatschappelijk verantwoorde prijs voor onze geneesmiddelen. De wens om iets te doen aan de kosten van kanker begrijpen wij volkomen, maar tegelijkertijd willen we verlies van levens en gezondheid door kanker blijven terugdringen. Het inperken van mogelijk levensreddende behandelopties is daarvoor niet de oplossing.

Dit besluit heeft grote impact op de zorg voor patiënten met kanker. Daarom zijn we van mening dat ook het belang van andere zorgverleners, patiënten en wetenschappers zorgvuldig moet worden meegewogen. Meer dialoog en betere samenwerking zijn hierbij onmisbaar. Het is tijd voor een brede discussie waarbij alle betrokken partijen kunnen reageren op deze ontwikkeling voordat deze maatregel werkelijkheid wordt. Anders zijn de gevolgen voor Nederlandse patiënten met kanker niet te overzien. 

MSD gaat hierover graag in gesprek met alle relevante partijen. 

Meer weten? Lees ook het bericht van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen over dit onderwerp.

ESG

Solutions for Healthy Communities programma

May 2, 2023

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

MSD werkt in Nederland met ruim 5000 medewerkers aan gezondheid voor mens en dier. Dit doen wij vanuit 4 locaties in Nederland: Boxmeer, De Bilt, Haarlem en Oss.

Wij doen ook graag iets terug voor de omgeving waarin wij ons werk doen, en dit hebben wij ook vastgelegd in onze ESG-strategie.

Sinds dit jaar heeft MSD het programma Solutions for Healthy Communities gelanceerd. Met dit programma bieden wij financiële ondersteuning voor projecten van non-profit organisaties die zich richten op het bevorderen van gezondheid en/of gezondsheidszorg nabij de locaties waar MSD actief is.

Is Solutions for Healthy Communities iets voor jouw organisatie? Lees dan verder!

  • Duur van het programma: 2 jaar
  • Financiële ondersteuning van 50-300K USD
  • Deadline voor het indienen van projecten: 2 juni 2023
  • Meer (Engelstalige) informatie (inclusief formulier om projecten in te dienen)

Vragen? Stuur een bericht naar Monique Jonkheid

bedrijfsinformatie

MSD onderscheiden voor transatlantische samenwerking

May 20, 2022

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Op 19 mei is MSD onderscheiden met de Holland on the Hill Heineken Award. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan een bedrijf dat een substantiële en positieve bijdrage levert aan het verstevigen van de economische banden tussen de Verenigde Staten en Nederland. De Nederlandse ambasseur André Haspels reikte de award in de Library of Congress in Washington DC uit aan Rick DeLuca, Executive Vice President van MSD en President van MSD Animal Health.

In 1954 opende MSD in Amsterdam het allereerste verkoopkantoor in Europa, waardoor baanbrekende geneesmiddelen uit de Verenigde Staten via Nederland ons continent bereikten. Vandaag de dag vervult Nederland nog steeds een belangrijke spilfunctie in het MSD-netwerk voor de wereldwijde productie en distributie van geneesmiddelen en vaccins. 

MSD ontving de Holland on the Hill Heineken Award om diverse redenen. Als een van grootste industriële werkgevers van Nederland met state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten en hoogopgeleid talent speelt MSD een actieve rol in het verbeteren van de gezondheid van mens en dier wereldwijd. Ook vielen onze hoogwaardige biotech productiefaciliteit in Oss, de leidende rol die MSD speelt in dierengezondheid en de productie en wereldwijde distributie van vaccins vanuit Haarlem op. Bovendien kent Nederland een stabiele overheid en een een gunstig vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven, wat ons land een aantrekkelijke samenwerkingspartner maakt.

“De rol van MSD in Nederland en de bijdrage aan het ecosysteem voor life sciences en gezondheidsinnovaties in het bijzonder zijn aanzienlijk. MSD’s aanwezigheid is een sterk voorbeeld van het succes en het belang van onze economische banden”, aldus ambassadeur André Haspels.

Lees ook het blog van Leo Mallmann, managing director van MSD Nederland, over de historie van MSD in ons land.

bedrijfsinformatie

100 jaar biofarmaceutische vernieuwing in Nederland

May 19, 2022

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Trots. Dat is wat ik voel als ik op een rij zet wat ik de afgelopen maanden allemaal heb geleerd over de rijke historie van MSD in Nederland. Bijvoorbeeld dat we via onze voorgangers al 100 jaar (!) geworteld zijn in Oss en ruim 70 jaar in Boxmeer. En ik weet nu ook dat MSD in 1954 in Amsterdam het allereerste verkoopkantoor in Europa opende, waardoor baanbrekende geneesmiddelen uit de Verenigde Staten via Nederland ons continent bereikten. 
 
Fast-forward naar 2022. Nog steeds vervult Nederland een belangrijke spilfunctie in het MSD-netwerk voor de wereldwijde productie en distributie van geneesmiddelen en vaccins. Maar we zijn veel meer dan enkel een poort naar Europa.  
 
Vandaag de dag is MSD het grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland. We zijn een werkgever voor zo’n 5.000 mensen in Haarlem, Boxmeer, De Bilt en Oss. Daarmee behoren we samen met bedrijven als Shell, Philips, Unilever, ASML en Heineken tot de grootste industriële werkgevers van ons land. Dagelijks maken, verpakken en distribueren we geneesmiddelen en vaccins naar 140 landen over de hele wereld. Al 25 jaar speelt MSD als biotechpionier in Oss een toonaangevende rol in de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen. In Haarlem maken we verschillende levensreddende vaccins en in Boxmeer bevindt zich één van de grootste R&D-locaties voor dierengezondheid. 

Kortom: onze productie- en innovatiekracht maken ons een economische speler van formaat. Op lokaal, nationaal én internationaal niveau. En dat wordt gezien, want vandaag krijgen we de Holland on the Hill Heineken Award uitgereikt: een onderscheiding voor een bedrijf dat een substantiële en positieve bijdrage levert aan het verstevigen van de economische banden tussen de Verenigde Staten en Nederland. Een mooie erkenning voor de duizenden toegewijde MSD-medewerkers in ons land. 

Deze erkenning is niet alleen goed nieuws voor ons bedrijf maar ook voor Nederland. Bedrijven die innoveren en investeren in ons land zorgen immers voor een duurzame en gezonde economie. Als MSD blijven we ons dan ook inzetten voor een betere gezondheid voor mensen en dieren – in Nederland en daarbuiten. 

Leo Mallmann
Managing Director MSD Nederland

HIV en AIDS wereldwijd

We hebben ons altijd ingezet voor een betere zorg voor mensen met hiv en aids wereldwijd. En ook nu nog ondersteunen we op diverse plekken in de wereld projecten rond preventie, behandeling, zorg en ondersteuning voor mensen met hiv en aids.

Rusland

Onveilige seks is een van de grootste en snelst groeiende gezondheidsrisico’s voor miljoenen jongeren wereldwijd. Dance4Life is vastbesloten om dit te veranderen. Voor altijd. Momenteel zijn er meer dan 1,1 miljoen hiv-gevallen geregistreerd in Rusland en 25 procent van de nieuwe hiv-infecties zijn 15-20-jarigen. De groeiende hiv-epidemie in Rusland brengt een ernstige bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van jongeren, met name omdat er momenteel geen goede programma’s op het gebied van seksuele gezondheid en gelijkheid tussen jongens en meisjes op Russische scholen.

China

In China werken we al ruim tien jaar samen met de Chinese overheid. In het China-MSD HIV Aids Partnership (C-MAP) staan preventie, behandeling en zorg bij hiv en aids in het land centraal. Naast financiële middelen brengen we hier onze deskundigheid en ervaring in van soortgelijke initiatieven, zoals in Botswana.

Botswana

In Botswana richtten we in 2000 de African Comprehensive HIV/Aids Partnerships (ACHAP) op: een initiatief van de overheid, MSD en de Bill & Melinda Gates Foundation. ACHAP steunt en versterkt de strijd tegen de hiv-epidemie met preventie, zorg, ondersteuning en behandeling. Wij doen dat met financiële steun en door schenkingen van medicijnen.

Bron: website Dance4life

maatschappelijke verantwoordelijkheid

Juist in deze pandemie een goede buur voor de Voedselbank

February 12, 2021

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Dankzij de steun van MSD ontvangen elke week 300 gezinnen (ca. 750 mensen, waarvan ruim eenderde jonger dan 18 jaar) in Haarlem, Oss en Land van Cuijk een jaar lang voedselsteun. Juist nu is deze steun zeer welkom, omdat wegens corona steeds meer mensen aankloppen voor hulp.

MSD is een wereldwijd geneesmiddelenbedrijf voor mens en dier, dat zich ook lokaal inzet voor stichtingen, instellingen en organisaties. Een goed voorbeeld daarvan is het programma ‘Neighbor of Choice’, waarmee MSD als goede buur ondersteuning kan bieden in de buurt van de vestigingen in Boxmeer, Haarlem en Oss. “We zijn blij dat we kunnen bijdragen aan wekelijkse voedselpakketten voor gezinnen die dat juist nu zo hard nodig hebben”, zo laat de directie van MSD weten.

Overhandiging cheque

Frank Mattijssen, financieel directeur van MSD Nederland overhandigde namens MSD de symbolische cheque voor de voedselpakketten aan Caroline van der Graaf-Scheffer, bestuurslid van Voedselbanken Nederland, en verantwoordelijk voor fondsenwerving en inkoop.

Mattijssen: “Vanwege de pandemie zijn steeds meer mensen afhankelijk van de Voedselbank. Als geneesmiddelenbedrijf weten we dat gezond eten belangrijk is voor de gezondheid, daarom zijn we blij dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan deze voedselbanken waarmee zij 300 gezinnen kunnen ondersteunen.”

1 miljoen mensen in Nederland onder de armoedegrens

In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. De voedselbanken werken hierbij samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren. Zo zorgen deze partijen er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. Om de zelfredzaamheid van de klanten te vergroten, werken de voedselbanken samen met andere lokale hulpverleningsorganisaties die klanten helpen om weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn.

Groei in aanvragen door de corona-pandemie

Onder invloed van de corona-pandemie is het aantal klanten van de Voedselbank nu al gemiddeld 8,5% gegroeid, met lokale uitschieters van zelfs meer dan 25%. Deze groei zet naar verwachting nog verder door, en de voedselbanken bereiden zich voor op een groei van wellicht 50%. Dat betekent dat de Voedselbanken meer financiële hulp nodig hebben,  moeten opschalen en aanzienlijk meer eten zullen gaan uitdelen. Meer informatie over de voedselbank in tijden corona op de website van de Voedselbank (https://voedselbankennederland.nl/ik-zoek-hulp/geen-inkomsten-door-corona/).

maatschappelijke verantwoordelijkheid

Bedrijf & Samenleving verdient een Appeltje van Oranje!

January 14, 2020

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Stichting Bedrijf & Samenleving steunt probleemjongeren met het opbouwen van een zelfstandig leven. Dit voorkomt een grotere problematiek in de toekomst. Bedrijf & Samenleving helpt MSD in Nederland ook al jaren om ‘de handen uit de mouwen’ te steken, voor goede doelen en projecten in en rondom de bedrijfslocaties. Zo zetten duizenden MSD-collega’s en de stichting zich al meer dan tien jaar samen in voor projecten in de samenleving. En nu is de Stichting genomineerd voor een Appeltje van Oranje.

Probleemjongeren verlaten vaak vroegtijdig school, raken werkloos, belanden in de criminaliteit of op straat. Zij hebben extra steun nodig voor een betere toekomst. Stichting Bedrijf & Samenleving geeft hen het juiste duwtje in de rug om de goede kant uit te gaan. En nu vinden wij dat Bedrijf & Samenleving dat duwtje in de rug verdient! Zoals ze het zelf zeggen: “Wij zijn genomineerd! Na 12 jaar Bedrijf & Samenleving maken wij kans op het appeltje van oranje uitgereikt door koningin Maxima. Een bekroning op ons werk, een zeer verdiende erkenning voor, die meer dan 1000 vrijwilligers die vastgelopen, Haarlemse jongeren weer op weg helpen.”

Dit project richt zich op alle kwetsbare jongeren die het op eigen kracht niet redden in de maatschappij. Geen enkele probleemjongere mag daarbij verloren gaan. Wil jij ook iets betekenen voor jongeren? Breng NU je stem uit via www.appeltjevanoranje.nl/projecten/bedrijf-en-samenleving en bevestig je stem via e-mail.

maatschappelijke verantwoordelijkheid

Snoezelen, muziek maken en bewegen; MSD maakt bijzonder gebaar voor bijzondere mensen

December 7, 2017

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Bijzonder initiatief rond internationale Dag van mensen met een beperking

MSD schenkt vier Race Runners aan De Parel, school voor speciaal onderwijs, revalidatie en zorg in Haarlem en een Outdoor DJ tafel aan de St. Maartenschool in Ubbergen. Bovendien draagt het bedrijf bij aan de totstandkoming van een snoezelzwembad voor Elzeneindhuis in Oss. Dit bijzondere gebaar maakt MSD vandaag bekend in het kader van de jaarlijkse internationale Dag van mensen met een beperking die op 3 december plaatsvond.

MSD is een wereldwijd gezondheidsbedrijf voor mens en dier, maar zet zich lokaal ook in voor stichtingen, instellingen en organisaties. Een goed voorbeeld daarvan is het programma ‘Neighbor of Choice’, waarmee MSD als goede buur ondersteuning kan bieden in de buurt van de vestigingen in Boxmeer, Haarlem en Oss. Dit jaar ondersteunt MSD non-profit organisaties die zich richten op mensen met een beperking. “We zijn trots dat we kunnen bijdragen aan het welbevinden van deze bijzondere groep mensen”, zo laat de directie van MSD weten.

Overhandiging cheques

Vier Race Runners werden geschonken aan De Parel, school voor speciaal onderwijs, revalidatie en zorg in Haarlem. Kaja Natland (algemeen directeur van MSD in Nederland) kwam hiervoor een cheque overhandigen op school aan directeur Reinier Bos. Henk Nugteren, directeur van MSD Animal Health in Boxmeer overhandigde de cheque voor een Outdoor DJ tafel voor de St. Maartenschool in Ubbergen aan directeur Gillis Geschiere . Cees Mens, directeur van MSD Oss, ging naar Elzeneindhuis om het bestuur te verblijden met een cheque voor de eerste fase van een snoezelzwembad.

Vrijwilligerswerk

MSD voegt ook persoonlijke zorg en aandacht toe aan ‘neighbor of choice’, want het is niet de eerste keer dat deze organisaties bezoek krijgen van MSD. Elk jaar doen de medewerkers van MSD vrijwilligersprojecten voor lokale instellingen en organisaties, waaronder de St. Maartenschool, Elzeneindhuis en De Parel. Zo gaan MSD-ers uit Oss begin volgend jaar klussen bij Elzeneindhuis. Haarlemse MSD-vrijwilligers gaan binnenkort met leerlingen van De Parel naar Artis, en de Boxmeerse MSD-ers gaan in maart klussen op de St. Maartenschool.

Welbevinden

Snoezelen, muziek (Outdoor DJ tafel) en bewegen (Race Runner) zijn activiteiten die een bijdrage kunnen leveren aan het persoonlijk welbevinden van mensen met een (ernstige) beperking. Snoezelen in het water zorgt voor ontspanning, omdat mensen met een lichamelijke beperking in het water even los kunnen komen uit hun beperking.

Met de Outdoor DJ tafel kunnen kinderen muziek spelen, mixen en delen. Muziek heeft het kenmerk dat het, ongeacht het niveau of de leeftijd, perfect bij hun leven past. Zo wordt de tafel een ontmoetingsplek voor de kinderen. De kinderen vinden het geweldig om buiten mee te kunnen zingen en dansen.

Dankzij het ontwerp van de Race Runners kunnen kinderen die normaal gesproken in een rolstoel zitten tijdens schoolpauzes en sportevenementen uit de rolstoel en in de Race Runner. De Race Runners hebben drie wielen, geen trappers en een speciaal borststuk, waardoor kinderen een unieke loopervaring kunnen opdoen en samen met hun klasgenootjes op het schoolplein kunnen meedoen in plaats van toe te kijken.

Over MSD
Al meer dan een eeuw is MSD, als grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland, actief betrokken bij gezondheid voor mensen én dieren. Met onze geneesmiddelen, vaccins, biologische therapieën, producten en diensten werken we mee aan een gezonde wereld. MSD loopt voorop in het onderzoek om de preventie en behandeling te verbeteren van ziekten die onze wereld bedreigen, zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, nieuwe dierziekten, de ziekte van Alzheimer en infectieziekten zoals HIV en ebola.
We bieden innovatieve behandelingen voor een betere gezondheid van mensen en dieren in meer dan 140 landen. We zijn actief betrokken bij een betere toegang tot gezondheidszorg. Dat doen we met uitgebreid beleid, programma’s en samenwerkingsverbanden. We bedenken slimme oplossingen om geneesmiddelen optimaal in te zetten. En we zoeken naar nieuwe behandelingen voor ziektes waar nog geen antwoord op is.
Het moederbedrijf van MSD in Nederland is het Amerikaanse Merck & Co. Inc., met hoofdkantoor in Kenilworth, N.J., U.S.A. In Nederland heeft MSD vestigingen in Haarlem, Oss, Boxmeer en De Bilt. Ga voor meer informatie naar www.msd.nl.

Over De Parel,
 school voor speciaal onderwijs, revalidatie en zorg (Haarlem)
Stichting Spaarnesant is een stichting voor openbaar onderwijs met 26 scholen, waaronder twee scholen voor (voortgezet) Speciaal Onderwijs. De Parel is een school voor Speciaal Onderwijs, Revalidatie en Zorg. De leerlingen van De Parel hebben een complexe problematiek. Het onderwijs en revalidatieprogramma wordt integraal en in een juiste balans aanboden. Hierdoor worden de mogelijkheden van een leerling zo goed mogelijk benut.

Over Elzeneindhuis (Oss)
Midden in de samenleving, in een prachtige groene woonwijk de Ruwaard, heeft de voormalige basisschool de Elzeneind plaats gemaakt voor het Elzeneindhuis, een bijzondere kleinschalige woon en dagbestedingsplek voor mensen met een (ernstige meervoudige) beperking.
De zorgvraag staat centraal, zodat het dagbestedingsaanbod zoveel mogelijk aangepast is op de behoefte van de mens. In het vierde kwartaal 2017 worden 3 woningen in gebruik genomen door 24 mensen met een (ernstige) meervoudige beperking die zorg krijgen vanuit een holistische visie. Deze mensvisie vormt het fundament waarop het Elzeneindhuis gebouwd wordt. We gaan er vanuit dat alles en iedereen met elkaar verbonden is. Ongeacht de handicap of beperking word je hier als mens volledig gezien en gehoord.

Over de St. Maartenschool (nabij Boxmeer)
De St. Maartenschool is een school voor speciaal onderwijs aan leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking en langdurig zieke kinderen. De school werkt intensief samen met het revalidatiecentrum van de St. Maartenskliniek. Het onderwijs op de St. Maartenschool sluit aan bij het ontwikkelingsniveau van de leerlingen en het biedt hen de uitdaging om zo ver als mogelijk te komen. Het aanbod is erg breed: van basisschoolleerstof tot leerstof voor zeer moeilijk lerende kinderen, verdeeld over 6 leerroutes binnen de school.