bedrijfsinformatie

100 jaar biofarmaceutische vernieuwing in Nederland

May 19, 2022

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Trots. Dat is wat ik voel als ik op een rij zet wat ik de afgelopen maanden allemaal heb geleerd over de rijke historie van MSD in Nederland. Bijvoorbeeld dat we via onze voorgangers al 100 jaar (!) geworteld zijn in Oss en ruim 70 jaar in Boxmeer. En ik weet nu ook dat MSD in 1954 in Amsterdam het allereerste verkoopkantoor in Europa opende, waardoor baanbrekende geneesmiddelen uit de Verenigde Staten via Nederland ons continent bereikten. 
 
Fast-forward naar 2022. Nog steeds vervult Nederland een belangrijke spilfunctie in het MSD-netwerk voor de wereldwijde productie en distributie van geneesmiddelen en vaccins. Maar we zijn veel meer dan enkel een poort naar Europa.  
 
Vandaag de dag is MSD het grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland. We zijn een werkgever voor zo’n 5.000 mensen in Haarlem, Boxmeer, De Bilt en Oss. Daarmee behoren we samen met bedrijven als Shell, Philips, Unilever, ASML en Heineken tot de grootste industriële werkgevers van ons land. Dagelijks maken, verpakken en distribueren we geneesmiddelen en vaccins naar 140 landen over de hele wereld. Al 25 jaar speelt MSD als biotechpionier in Oss een toonaangevende rol in de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen. In Haarlem maken we verschillende levensreddende vaccins en in Boxmeer bevindt zich één van de grootste R&D-locaties voor dierengezondheid. 

Kortom: onze productie- en innovatiekracht maken ons een economische speler van formaat. Op lokaal, nationaal én internationaal niveau. En dat wordt gezien, want vandaag krijgen we de Holland on the Hill Heineken Award uitgereikt: een onderscheiding voor een bedrijf dat een substantiële en positieve bijdrage levert aan het verstevigen van de economische banden tussen de Verenigde Staten en Nederland. Een mooie erkenning voor de duizenden toegewijde MSD-medewerkers in ons land. 

Deze erkenning is niet alleen goed nieuws voor ons bedrijf maar ook voor Nederland. Bedrijven die innoveren en investeren in ons land zorgen immers voor een duurzame en gezonde economie. Als MSD blijven we ons dan ook inzetten voor een betere gezondheid voor mensen en dieren – in Nederland en daarbuiten. 

Leo Mallmann
Managing Director MSD Nederland