70 jaar MSD in Nederland

70 jaar MSD in Nederland – Samenwerken aan vooruitgang

November 7, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Martijn van Eerd, CEO Koninklijke Van Eerd:
“MSD en Koninklijke Van Eerd houden elkaar scherp, als gelijkwaardige partners”

Het 104 jaar oude Tilburgse familiebedrijf Koninklijke Van Eerd maakt vouwkartonnen verpakkingen voor bedrijven in de farmaceutische industrie. MSD tekende in 1973 haar eerste bescheiden contract met Van Eerd en nu, vijftig jaar later, is MSD Van Eerds grootste klant. Het familiebedrijf heeft met CEO Martijn van Eerd inmiddels de vierde generatie aan het roer.

MSD viert dit jaar het 70-jarig bestaan in Nederland. Terugkijkend op de afgelopen 70 jaar zien we dat onze succesvolle reis mede mogelijk gemaakt is door de collectieve inspanningen van medewerkers, partners, klanten, besluitvormers en andere betrokkenen. Kijken we vooruit, dan zien we grote uitdagingen op ons af komen. Hoe gaan we een duurzame en toekomstbestendige gezondheidszorgsector creëren en op welke manier kunnen we de groei van de Nederlandse life science en health-sector ondersteunen? Het aanpakken van dit soort uitdagingen vereist een collectieve inzet van de samenleving. Bij MSD zijn we ervan overtuigd dat we door samen te werken een substantiële positieve impact kunnen maken.

Over een ​​van onze impactvolle samenwerkingen van de afgelopen decennia spraken we met Martijn van Eerd, CEO van Koninklijke Van Eerd. Een gesprek over gedeelde trots, hoe zijn bedrijf en MSD naar elkaar zijn toegegroeid en over samen doelen behalen.

Martijn: “Al decennia lang ervaren wij de trots die MSD’ers voelen over hun innovatieve medicijnen en vaccins. Terecht, want ze redden of verbeteren wereldwijd het leven van miljoenen mensen en dieren. Bij Van Eerd voelen we diezelfde trots over onze eigen cruciale bijdrage. En sinds de coronacrisis voelen we die trots als leverancier van primair belang nog meer dan ooit. Want ook al maken we ‘alleen’ de doosjes, zonder perfect doosje komt er geen medicijn op de markt.”

Uitstekend contact
“Ook al is de een onderdeel van een grote multinational en de ander een bescheiden familiebedrijf: MSD en Van Eerd zijn in de loop der tijd echt naar elkaar toegegroeid. We hebben al zo lang een uitstekende relatie en onderhouden contact met elkaar op vele vlakken. Daardoor dagen we elkaar ook uit en durven we elkaar scherp te houden. Als gelijkwaardige partners die elkaar nodig hebben om doelen te bereiken.” Bij Van Eerd staan de mensen voorop. “Wij willen onze ruim 150 medewerkers een prettige werkplek bieden. Mensen die hier werken, zijn gepassioneerd door het vak en blijven vaak lang bij ons. Dat zien we ook bij MSD. Onze planner en zijn evenknie bij MSD kennen elkaar al 25 jaar. Cultureel gezien matcht het gewoon goed, wat MSD ook voor ons als klant uniek maakt.”

Zero errors
“Bij Koninklijke Van Eerd – we kregen het predicaat ‘Koninklijk’ bij ons 100-jarig jubileum in 2019 – streven we altijd naar zero errors. Leverbetrouwbaarheid staat voorop. Maar juist bij je grootste klant, met zulke enorme volumes, gaat het wel eens mis. Of ontstaat er een lastig punt in de samenwerking, bijvoorbeeld door onverwachte marktontwikkelingen.”

“Ook dan blijven we als partners dicht bij elkaar. Letterlijk, bijvoorbeeld tijdens business reviews die we elk kwartaal doen met breed samengestelde delegaties van beide bedrijven. Of tijdens een bedrijfsbezoek in het kader van onze Van Eerd Academy – groepen MSD’ers komen dan naar Tilburg en beleven ons productieproces van A tot Z. Ook dat creëert meer bewustzijn en begrip.”

En hoe ziet Martijn de toekomst? Neemt er in de toekomst een vijfde, zesde of zevende generatie Van Eerd het stokje over? “Mijn dochter is 3, mijn zoon bijna 2, dus daar hoeven ze voorlopig nog geen beslissing over te nemen. Gelukkig maar, want dan kan ik me nog lang richten op ons werk voor unieke klanten zoals MSD!”

70 jaar MSD in Nederland

70 jaar MSD, 7 medische mijlpalen

October 24, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Internist Adriaan Kooy blikt terug op de introductie van statines in de jaren tachtig

“Ik zag bij mijn patiënten dat statine-therapie een innovatieve stap was om cholesterol en het risico op hart- en vaatziekten te verlagen”

In 2024 is het 70 jaar geleden dat geneesmiddelenbedrijf MSD voet aan land zette op het Europese vasteland, in Nederland. In die jaren volgden de innovaties en doorbraken elkaar in snel tempo op. Zo introduceerde MSD in de jaren tachtig de eerste statine in Nederland; een cholesterolverlager die wordt ingezet bij de behandeling van hart- en vaatziekten. Adriaan Kooy (algemeen internist en vasculair geneeskundige bij Treant Hoogeveen en als associate professor verbonden aan het UMCG) was in die tijd internist in opleiding en zag de invloed van deze innovatie op zijn patiënten. “Statines gaven niet alleen resultaten in cijfers, maar ook heel duidelijk in kwaliteit van leven via de preventie van hart- en vaatziekten, die vaak voor beperkingen in het dagelijks leven zorgen.”

Adriaan Kooy is naast arts ook oprichter en directeur van het Bethesda Diabetes Research Center. Hij werkt al dertig jaar nauw samen met MSD in research en onderwijs. “MSD is de laatste decennia trendsetter voor nieuwe medicijnen. Ook op het gebied van hart- en vaatziekten boekt MSD al jaren belangrijke vooruitgang, altijd met grote positieve impact voor patiënten. Het was voor mij als internist in opleiding al snel duidelijk dat innovatie zoals MSD dat realiseert, belangrijk is.”

Vies drankje

MSD was al langer actief met de behandeling van hart- en vaatziekten – in het bijzonder het beheersen van cholesterol – maar de introductie van statine in de jaren tachtig was baanbrekend. Ook voor Kooy, die als student opgroeide in de tijd dat mensen met een hoog cholesterol een harsachtig drankje moesten innemen tijdens de maaltijd. Het drankje ging de opname van cholesterol tegen. “Moeilijk in te nemen en zeer onsmakelijk,” weet Kooy. “Terwijl het doel van dit middel op zich goed was: de darmopname van cholesterol afremmen, waarmee je de cyclus van cholesterolproductie in de lever, de cholesterolopname in het bloed en de cholesterolafzetting in de bloedvaatwand probeert te doorbreken.” Toch kon het beter, en dat zou Kooy al gauw ontdekken.

Slimmere aanpak

“Als arts pak je aandoeningen het liefst zo dicht mogelijk bij de bron aan. Met het middel dat ik net noemde, zorg je dat cholesterol dat al geproduceerd is en vanuit de lever afgegeven wordt aan de gal, niet door het lichaam wordt opgenomen vanuit de darm. De komst van statines liet zien dat het nog slimmer kon. Statines zijn remmers van de productie van cholesterol. Het pakt het probleem dus aan bij de bron; in de lever, waar cholesterol gemaakt wordt. Na verschillende studies in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was de meerwaarde van een statine onomstotelijk bewezen. Echt belangrijk voor de patiënt met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten!”

Een fijner leven

De impact van de introductie van statines voor patiënten was groot, herinnert Kooy zich. “Het was het eerste medicijn dat heel effectief cholesterol kon verlagen met aangetoonde reductie van hart- en vaatziekten op grote schaal. Hart- en vaatpatiënten profiteerden hier volop van. Een statine verlaagde voor hen het risico op (nieuwe) hartinfarcten, beroertes en andere uitingen van arterieel vaatlijden. Daarnaast zag ik ook een verbetering in de kwaliteit van leven van mijn patiënten. Minder problemen met de bloedvaten in hun benen bijvoorbeeld gaf een beter loopvermogen, een betere (motivatie voor een) actieve leefstijl en daarmee een betere fysieke en mentale conditie. Preventie van hart- en vaatziekten is vooral succesvol als daarop gerichte medicatie én een betere leefstijl met elkaar hand in hand gaan – juist ook heden ten dage. De nadelen van statines? Sommige patiënten kregen spierklachten maar intussen kunnen we met genetisch onderzoek aantonen wie daar last van zal krijgen. Daar kun je als arts de behandeling en dosering vervolgens op aanpassen.”

Leefstijl

Kooy is nu, bijna veertig jaar nadat MSD een statine introduceerde, nog altijd enthousiast over de werking en effectiviteit. Tegelijkertijd weet hij hoe belangrijk leefstijl is bij de aanpak van een te hoog cholesterol. “Een te hoog cholesterol is vooral een typische welvaartsaandoening. Niet alleen in de Westerse wereld stijgt het aantal mensen met een hoog cholesterol, ook in arme landen die onze leefstijl overnemen, groeien de problemen. Patiënten motiveren hun leefstijl te verbeteren, dus gezonder te gaan eten en meer te bewegen, is moeilijk. Dat weten we inmiddels maar al te duidelijk.  Bovendien is niet alleen de hoogte, maar vooral ook de mate van toxiciteit van het cholesterol belangrijk. Bij insulineresistentie, te vinden bij obesitas, prediabetes en type 2 diabetes, zien we een extra toxische variant, die we vooral ook met leefstijl minder toxisch kunnen maken. Dat is nodig willen we echte ‘metabole gezondheid’ bereiken.”

1+1=3
“In een breder perspectief is het samenspel van goede medicatie en duurzame leefstijlverbetering essentieel bij het voorkomen van grote ziektecategorieën die er echt toe doen voor patiënt en samenleving, zoals hart- en vaatziekten, maar ook obesitas, diabetes, dementie, kanker en veel andere chronische aandoeningen. Mijn ideaalbeeld is dan ook een gezondheidzorg waarin artsen en patiënten kiezen voor een duurzame aanpak. Ik denk echt dat een goede leefstijl mede gemotiveerd door gerichte medicatie de toekomst heeft. Zo ontstaat een zinvolle en duurzame synergie. Eén plus één is drie als we het zo aanpakken!”

70 jaar MSD in Nederland

70 jaar MSD in Nederland, 70 jaar impact

October 18, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

“Door met blockchain de reis te monitoren die medicijnen en vaccins afleggen, bieden we patiënten zekerheid en vertrouwen”

Het is 70 jaar geleden dat MSD voet zette op Nederlandse bodem. Inmiddels werken we met zo’n 5.000 collega’s elke dag aan de gezondheid van mens en dier. We zijn van grote positieve invloed op het leven van patiënten, de Nederlandse samenleving en de economie. Bovendien maken we impact vanuit Nederland over grenzen heen: onze geneesmiddelen gaan de hele wereld over en dragen bij aan het leven van mensen in meer dan 140 landen. Bijzondere verhalen over verleden, heden en toekomst maken dit alles tastbaar. Zoals dat van Gaby de Groote, die blockchain inzet om de reis van medicijnen in beeld te brengen. Een effectieve manier om te voorkomen dat er onechte medicijnen in omloop raken of dat er kostbare producten worden weggesluisd naar schimmige webwinkels!

Op het moment dat de medicijnen en vaccins van MSD de magazijnen verlaten, beginnen ze aan een vaak lange en complexe reis. Waarbij onderweg heel wat ‘overstapmomenten’ langskomen – met bijbehorende risico’s. MSD werkt volop aan slimme, digitale oplossingen om die risico’s te beheersen. En veel van dat werk gebeurt vanuit Nederland, vertelt Gaby de Groote. Gaby is lid van het Connected Channel-team van Digital MMD (Merck Manufacturing Division), een Global team dat enkele jaren geleden werd opgericht om digitale oplossingen te vinden voor een meer transparante én veilige distributieketen. “Dat doen we samen met andere farmaceutische bedrijven, distributiepartners, klanten en soms zelfs patiënten, over de hele wereld.”

Risico’s aanpakken
Het initiatief heeft al mooie innovaties opgeleverd. Die allemaal inzoomen op een ander risico, want de uitdagingen verschillen sterk per markt of regio. “In Latijns-Amerika zijn vervalste producten bijvoorbeeld een groot probleem,” zegt Gaby. “In sommige landen kan wel tien tot vijftien procent van de producten die in omloop zijn, onecht zijn.”

Een ander risico is ‘diversion’. Daarbij worden ‘echte’ producten onderweg weggesluisd naar andere en/of onofficiële verkoopkanalen, zoals schimmige webwinkels, waardoor MSD het zicht op (en de controle over) de productveiligheid verliest.

Producten op reis volgen
Verschillende risico’s vragen om verschillende oplossingen. Maar in de kern lijken die vaak op elkaar: als je producten tijdens hun hele reis aantoonbaar kunt volgen, heb je al een belangrijke stap gezet. Veel oplossingen uit de koker van het Connected Channel-team draaien dan ook om het scannen van de barcode op de verpakking van producten, bijvoorbeeld met een mobiele app. Zo kan op elke schakel in de keten worden gelogd dat een bepaalde batch of individuele verpakking is ontvangen.

Reislogboek in blockchain
Maar zoiets heeft alleen zin als alle data die onderweg gelogd en opgeslagen is, zelf óók betrouwbaar is. Daarvoor wordt onder meer gebruik gemaakt van blockchain-technologie. “Het grote voordeel daarvan is dat data die in een zogenoemd ‘blockchain-grootboek’ wordt opgeslagen, niet gewijzigd, weggehaald of vervalst kan worden”, zegt Gaby. “Hoeveel partijen ook gebruik maken van dat grootboek, er is per definitie maar één werkelijkheid. Manipulatie of fraude is letterlijk onmogelijk.”

Iedereen aan boord?
Zo’n ‘blockchain grootboek’ opzetten alleen is echter niet genoeg. “De grote uitdaging is om het laagdrempelig te maken, zodat zoveel mogelijk partijen er makkelijk aan mee kunnen doen,” zegt Gaby. Want het succes van dit type oplossingen staat of valt met hoeveel partijen zich eraan verbinden. “Voor een distributeur is dit alleen interessant als heel veel farmabedrijven zijn aangesloten. En als je wilt dat een product echt tot op het moment van toediening gevolgd kan worden, moet ook een lokale verpleegkundige of zelfs een individuele patiënt ermee kunnen werken.”

Eerste toepassingen: van India tot Hong Kong…
Parallel aan het werk ‘achter de schermen’ kan MSD zelf alvast aan de slag met het ontwikkelen, uitrollen en testen van zulke specifieke toepassingen. “En dat doen we ook volop,” zegt Gaby. “Zo hebben we al een mobiele app die gebruikt wordt om Gardasil – ons vaccin tegen HPV – voor Hong Kong te volgen. Een vergelijkbare app gebruiken we ook al bij immunotherapie Keytruda voor Mexico en Ecuador.”

Sinds februari wordt deze oplossing ook voor Keytruda in India gebruikt. “En dan specifiek voor producten die via zogenoemde Patient Access-programma’s worden verstrekt. Via zulke programma’s worden geneesmiddelen onder bijzondere voorwaarden beschikbaar gesteld. Dat programma wil MSD opschalen, maar dan moeten we wel zeker weten dat die producten niet via een achterdeur verdwijnen en voor veel geld worden doorverkocht.”

…en van Ecuador tot Canada
En zo zijn er meer voorbeelden. In Mexico en Ecuador is een mobiele app geïmplementeerd waarmee verpleegkundigen kunnen verifiëren dat een product ‘echt’ is. “We zijn daar op bezoek geweest en de reacties bij ziekenhuizen zijn heel positief, want vervalste producten zijn daar echt een groot probleem.”

Ondertussen is in Canada een groot pilotproject opgezet voor het inzichtelijk maken van voorraadniveaus bij verschillende partijen. “Daar is de overheid eigenaar van grote hoeveelheden vaccins, die her en der in de keten liggen opgeslagen. De vraag daar is om beter zicht te krijgen op wat er precies in die keten gebeurt. Zodat men bijvoorbeeld met voorraden kan schuiven of actie kan nemen als een bepaalde partij over de gebruiksdatum heen dreigt te gaan.”

Extra zekerheid voor de patiënt
En verder vooruitkijkend ziet Gaby nog veel meer mogelijkheden. “We onderzoeken ook of er een businesscase is om bijvoorbeeld data van temperatuurloggers aan de blockchain toe te voegen. Als extra zekerheid dat medicijnen waarvoor dat aan de orde is, altijd onder gekoelde omstandigheden bewaard zijn.”

En extra zekerheden, daar heb je heel veel aan. “We doen het voor de patiënt. Met dit type oplossingen kunnen we nog beter aantonen dat zij op onze producten kunnen vertrouwen.”

70 jaar MSD in Nederland

“Met het Digital Logistics Program kunnen we ons werk nóg efficienter en duurzamer doen”

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Het is 70 jaar geleden dat MSD voet zetten op Nederlandse bodem. Inmiddels werken we met zo’n 5.000 collega’s elke dag aan de gezondheid van mens en dier. We zijn van grote positieve invloed op het leven van patienten, de Nederlandse samenleving en de economie. Bovendien maken we impact vanuit Nederland over grenzen heen: onze geneesmiddelen gaan de hele wereld over en dragen bij aan het leven van mensen in meer dan 140 landen. Bijzondere verhalen over verleden, heden en toekomst maken dit alles tastbaar. Zoals dat van Ruud van der Geer, die als Associate Director Supply Chain betrokken was bij een bijzonder droneproject en nu druk is met een spannende spin-off daarvan die een belangrijke stempel op de toekomst kan drukken.

Al ruim twintig jaar werkt Ruud voor MSD: hij kwam binnen bij Packaging Engineering – toen nog voor Animal Health in Haarlem – en rolde daarna door naar vaccins, waar hij zich onder meer ging richten op de distributie daarvan. Toen deze baan voorbijkwam, twijfelde Ruud geen moment. Het gaat over lucht-, oceaan- en vrachtvervoer in combinatie met mijn achtergrond in verpakkingsontwerp en dat waren terugkerende onderdelen van mijn jongensdromen. “Wij zorgen ervoor dat patiënten toegang hebben tot onze geneesmiddelen en vaccins. Door te bepalen hoe we het beste onze producten kunnen verschepen zodat ze daar terechtkomen waar ze nodig zijn, op tijd in in de juiste conditie. Ook bieden we support voor alle distributiecentra en sites bij het klaarmaken van de producten voor transport. Mensen vergeten vaak dat een groot deel van ons werk zich afspeelt buíten het hek. De nadruk ligt op produceren en verpakken – heel belangrijk uiteraard – maar zonder logistiek doen we dat in feite allemaal voor niks.”

Piraten in de Rode Zee
“Op een aantal markten gaat dat wat wij doen heel makkelijk. Neem België. Maar we werken ook aan toegang op markten waar het moeilijker gaat. Zoals een zending naar Dominica, een land in het Caribisch gebied. Hier gaan simpelweg geen vluchten naartoe. Hoe zet je de logisitiek op voor zo’n land? Daarnaast moeten we kunnen anticiperen op geopolitieke problemen, zoals piraten in de Rode Zee, een boot die tegen een brug vaart of een kanaal dat droog komt te staan. En we moeten een antwoord klaar hebben in geval van een ramp, zoals een orkaan, een aardbeving of een ziekteuitbraak. In al dit soort situaties moeten mensen die afhankelijk zijn van onze geneesmiddelen of vaccins, deze gewoon blijven ontvangen. Ze moeten op MSD kunnen rekenen, zo simpel is het.”

Drones naar rampgebieden
De oplossingen die uit de koker van Supply Chain komen zijn vaak slim, innovatief en creatief. Zoals het zogenaamde ‘droneproject’, dat in 2013 ontstond als antwoord op de noodzaak om ook mensen zonder toegang tot essentiële medicatie toegang te kunnen bieden, waarbij temperatuur en locatie kritisch zijn. “In Nederland werkte ik langere tijd aan de ontwikkeling van zogenoemde Skypods; een container waarmee we individuele geneesmiddelverpakkingen kunnen versturen, onder de juiste gekoelde condities en met de mogelijkheid het transport precies kunnen volgen en de kwaliteit continu kunnen waarborgen. Deze technologieën gingen we daarna testen in combinatie met het razendsnelle en zeer efficiënte vervoer per drone. We konden op deze manier mensen bereiken die getroffen waren door natuurrampen of simpelweg anders afgesloten waren van de wereld.”

Te warme zending
Ruud en zijn team bleven tests doen met de drones, die een afstand van 100 kilometer kunnen afleggen. “Toen het vervoer per drone eenmaal op de rit was, merkten we dat het niet stopt op het moment dat de drone wegvliegt. Gaat de zending goed, werkt de drone naar behoren, stijgt de temperatuur niet boven het maximaal toegestane niveau uit? Met een goed werkend drone-systeem op de rit, merkten we dat we behoefte hadden aan overzicht en controle.” En zo ontstond uit het droneproject weer een volgend, uitdagend project: het Digital Logistics Program (DLP). Ruud: “We wilden graag real time monitoring van onze zendingen, plus een interventieprogramma hierop. Een seintje als er iets mis gaat met onze zending. Als een zending het maximaal aantal graden celcius overstijgt bijvoorbeeld.”

Noodzending van Japan naar Duitsland
De enorme toegevoegde waarde van het DLP werd niet lang geleden heel duidelijk zichtbaar. “Tijdens de COVID-pandemie ging de hele wereld op slot maar op ons platform zagen we de wereldwijde impact van de lockdowns op onze shipments. Live zagen we waar onze zendingen waren, waar de problemen zaten en hoe we ze alsnog konden laten aankomen zonder een hele supply chain op te zetten. Zo konden we noodzendingen regelen van Japan naar Duitsland, toen er een overschot in Japan lag terwijl Duitsland erom zat te springen.”

Minder waste
Ruud ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “We staan voor grote uitdagingen. Vergrijzing, klimaat, geopolitieke verschuivingen. Allerlei ontwikkelingen waarop we adequaat moeten reageren. Met onze focus op innovatie en ontwikkeling van de supply chain, kunnen we daar een belangrijke bijdrage aan leveren. De grootste winst ligt daar waar we de supply chain efficiënt en binnen budget kunnen inrichten. Ik denk dat we vooral moeten gaan kijken naar afval. Hoe kunnen we onze technieken zo toepassen, dan je kunt voorkomen dat je een product moet weggooien? Hoe kunnen we waarborgen dat dure medicijnen onder de juiste omstandigheden vervoerd worden, bij de juiste patiënt aankomen en niet in de afvalbak belanden omdat ze onderweg bijvoorbeeld te warm geworden zijn? Ik ben klaar voor een toekomst waarin we met mooie antwoorden komen op deze vragen!” 

70 jaar MSD in Nederland

“Meer aandacht voor het belang van dieren en diergezondheid”

September 5, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en MSD Animal Health – twee toonaangevende organisaties op het gebied van diergezondheid, ziekte en welzijn – erkennen de noodzaak van nauwe samenwerking. Professor Debbie Jaarsma: “Het tijdperk waarin universiteiten hun onderzoek in ‘splendid isolation’ uitvoerden, is gelukkig al lang voorbij.”

MSD viert dit jaar het 70-jarig bestaan in Nederland. Terugkijkend op de afgelopen 70 jaar zien we dat onze succesvolle reis mede mogelijk gemaakt is door de collectieve inspanningen van medewerkers, partners, klanten, besluitvormers en alle andere betrokkenen. Kijken we vooruit, dan zien we grote uitdagingen op ons af komen. Hoe gaan we een duurzame en toekomstbestendige gezondheidszorgsector creëren en op welke manier kunnen we de groei van de Nederlandse life science en health-sector ondersteunen? Het aanpakken van dit soort uitdagingen vereist een collectieve inzet van de samenleving. Bij MSD zijn we ervan overtuigd dat we door samen te werken een substantiële positieve impact kunnen maken.

Om een ​​van onze impactvolle samenwerkingen van de afgelopen decennia onder de aandacht te brengen, interviewden we Debbie Jaarsma, decaan Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Als student diergeneeskunde bezocht Jaarsma ooit met een groep studenten MSD Animal Health in Boxmeer. Met een glimlach herinnert ze zich: “Destijds waren we meer in elkaar geïnteresseerd dan in de gastheer.” De tijden zijn echter veranderd. Jaarsma is inmiddels hoogleraar en sinds 2021 decaan van haar faculteit.

Tijdens een recent bezoek aan Boxmeer was ze onder de indruk van de omvangrijke productiehal van het bedrijf en de technologische innovaties die daarbij horen, zoals robotica, diermonitoring en identificatie. “Onze bezoeken gaan altijd gepaard met discussies over samenwerking in onderzoek en onderwijs. We hebben gemerkt dat zowel MSD-medewerkers als wij deze discussies liever concreet maken. We identificeren barrières of beperkingen die samenwerking kunnen belemmeren en streven ernaar deze zo snel en effectief mogelijk weg te nemen.”

Jaarsma geeft een voorbeeld uit het vakgebied van de virologie. Terwijl hun focus primair ligt op fundamentele moleculaire virologie, houdt MSD Animal Health zich meer bezig met wat zij de ‘application train’ noemt. Concreet wordt hun fundamentele virologische kennis door samenwerking met MSD vertaald in nieuwe innovatieve vaccins voor verschillende virusziekten bij dieren. Door samen te werken, kan de universiteit beter laten zien hoe hun werk uiteindelijk leidt tot betere zorg voor de samenleving.

“Het tijdperk van universiteiten die onderzoek doen in isolement ligt gelukkig al lang achter ons. We werken samen omdat we elkaar aanvullen. Onze faculteit en MSD zijn zeker complementair, maar bedrijven produceren producten, terwijl universiteiten kennis genereren – dat is fundamenteel anders. Partners moeten zich bij het samenwerken altijd bewust blijven van dit verschil.”

“Samenwerken met bedrijven wordt vaak als ‘spannend’ gezien.’ Het is cruciaal om waakzaam te blijven. Bij MSD ervaar ik echter altijd een prettige en open dialoog. Ik geloof in het openlijk aankaarten van zaken, of ze nu goed gaan of als ik er zorgen over heb. Dat kan bij onze collega’s van MSD.”

“De maatschappelijke impact van onze gezamenlijke inspanningen is aanzienlijk. Denk eens aan het gevaar van antimicrobiële resistentie bij landbouwhuisdieren. Wanneer resistente bacteriën zich naar mensen verspreiden, staan ​​ levens op het spel. Of denk aan de vogelgriep, die mogelijk naar de mens kan overspringen, wat kan leiden tot tot een nieuwe pandemie.”

“Gelukkig wordt het belang van dieren en diergezondheid steeds meer onderkend. We kijken niet langer alleen naar zoönosen in de context van de vraag of we in de toekomst kippenvlees op ons bord zullen hebben. Er staat veel meer op het spel, en we pakken dit samen aan vanuit het perspectief van ‘One Health’: de gezondheid en het welzijn van mens, dier en milieu zijn nauw met elkaar verbonden en moeten in samenhang worden bestudeerd. Dit is ook precies wat MSD aantrekkelijk maakt: de combinatie van de gezondheid van dier en mens.”

“Op het gebied van onderzoek werken wetenschap en industrie al effectief samen. Maar wat mij betreft moeten we nog verder gaan. We kunnen bijvoorbeeld samenwerken aan onderzoek gericht op productie-innovatie, samenwerken in de bredere patiëntenzorg, of ons bezighouden met gezamenlijke opleiding.”

“We kunnen promovendi bijvoorbeeld een tijdje laten werken in een dierfarmaceutisch bedrijf of jonge onderzoekers die momenteel in de industrie werken, lessen laten geven. Laat studenten zien welke verschillende carrièremogelijkheden er beschikbaar zijn. Ook kunnen we wetenschappers stage laten lopen bij bedrijven, waardoor we elkaar helpen en de samenleving vooruit helpen. Het is een win-win-situatie.”

70 jaar MSD in Nederland

Start viering 70 jaar MSD in Nederland

June 4, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Op 4 juni ging onder de noemer ‘Celebrating 70 years of impact together’ de viering van de 70e verjaardag van MSD Nederland van start.

In 1954 zette MSD voor het eerst voet op Nederlandse bodem – en daarmee op het vasteland van Europa. MSD was daarmee destijds een van de tientallen Amerikaanse bedrijven die in de jaren 50 als onderdeel van het Marshallplan de oversteek waagden naar Europa.

Inmiddels is MSD uitgegroeid tot het grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland, met 5.000 medewerkers in Boxmeer, De Bilt, Haarlem en Oss. Vanuit Nederland leveren we elke een bijdrage aan gezondheid van mensen en dieren over de hele wereld. Daar zijn we trots op en dankbaar voor en daarom blikten we vandaag op onze Haarlem Campus met met zo’n 100 van onze leveranciers, samenwerkingspartners en andere gasten terug op de afgelopen decennia.

Dat deden we onder meer met Marcus Micheli (Deputy Chief of Mission van de Amerikaanse ambassade in Nederland), Cyril Schiever (President MSD Mid-Europe) en Leo Mallmann (Managing Director MSD Nederland). Zij belichtten onder meer de lange historie van de samenwerking tussen de VS en Nederland en de rol die MSD daarin heeft gespeeld.

En vooral keken we vandaag naar de toekomst. Tijdens een paneldiscussie onder leiding van Diana Matroos gaven panelleden Phaedra Kortekaas, Hans Schikan, Mark Kramer en Clémence Ross – van Dorp hun visie op hoe we door samenwerking en het omarmen van innovatie gezamenlijk werk kunnen maken van het verbeteren van de zorg en andere maatschappelijke vraagstukken.

Zorginnovatiestrateeg Lucien Engelen haakte daar in een inspirerende keynote verder op in en moedigde de aanwezigen aan om anders te kijken en samen te werken aan een nieuw en ambitieus Marshallplan voor de gezondheidszorg.

De bijeenkomst werd afgesloten met een feestelijke doop van een officiële MSD-tulp in aanwezigheid van burgemeester Jos Wienen van de Gemeente Haarlem, gedeputeerde Esther Rommel van de Provincie Noord-Holland en Leo Mallmann. Een mooie en blijvende herinnering aan ons jubileum die onze verbinding met Nederland symboliseert.

70 jaar MSD in Nederland

MSD kondigt investering van 136 miljoen euro aan in Haarlem Campus

May 22, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

MSD investeert 136 miljoen euro in haar Haarlem Campus in meerdere projecten die lopen tot 2026. De investering maakt deel uit van een goedgekeurd investeringsinitiatief van meer dan 300 miljoen euro tussen 2020 en 2028. MSD heeft de investering aangekondigd in aanwezigheid van minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat op haar locatie in Haarlem. De investeringen van MSD hebben als doel de positie van de verpakkingslocatie en toekomstige vaccinproductiecapaciteiten te versterken en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de farmaceutische sector in Nederland.

“Een sterke en innovatieve farmaceutische sector is van groot belang voor de gezondheid van mensen en de economie van Nederland,” zegt Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken en Klimaat. “De investering van MSD in de Haarlem Campus is een prachtige stap voorwaarts en onderstreept het vertrouwen in de Nederlandse infrastructuur en werkomgeving.”

Leonardo Mallmann, Managing Director van MSD Nederland, voegt toe: “We zijn sinds 1954 actief in Nederland, dit jaar al 70 jaar. Door te investeren in het uitbreiden van de capaciteit van onze Haarlem Campus zullen we ook in de toekomst in staat blijven om innovaties, en met name vaccins, te distribueren naar meer dan 140 landen wereldwijd vanaf onze locatie in Haarlem, wat bijdraagt ​​aan mondiale gezondheid en welzijn.”

De investering in tientallen projecten is een blijk van de inzet van MSD voor de toekomst van de farmaceutische sector in Nederland en de voortdurende investering in haar verpakkingsactiviteiten en werknemers. Het Ministerie van Economische Zaken verwelkomt deze investering en ziet het als een belangrijke stap in het versterken van het innovatieve klimaat en het behouden van hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland.

De Haarlem Campus wordt Europese Hub voor de levering van materialen voor klinische studies
Een deel van de investering zal worden besteed aan de conversie en modernisering van het bestaande Miniload magazijn op de MSD-locatie in Haarlem. Dit magazijn zal worden aangepast en geüpgraded voor de opslag en distributie van materialen die MSD levert aan verschillende locaties wereldwijd voor de uitvoering van klinische studies. Het vernieuwde magazijn zal naar verwachting operationeel zijn in 2026, en de locatie zal worden aangewezen als het primaire distributiecentrum voor klinische studies.

Projecten gericht op duurzaamheid en ondersteuning van pijplijnproducten
De investering omvat ook projecten voor modernisering en aanschaf van extra verpakkingslijnen voor toekomstige pijplijnproducten, een nieuwe logistieke ingang en de gevel van de campus, evenals verdere inspanningen voor duurzaamheid op de Haarlem Campus. MSD blijft zich inzetten voor het verminderen van de milieueffecten van haar activiteiten en besteedt een deel van de investering aan gebouwisolatie en het implementeren van energiebesparende maatregelen. Met deze initiatieven beoogt MSD haar ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Tegen 2025 verwacht MSD wereldwijd volledig klimaatneutraal te opereren.

Moderne Haarlem Campus voor Top Talent
Een deel van de investering zal ook worden gebruikt voor de modernisering van faciliteiten en het bevorderen van een cultuur van innovatie en samenwerking. MSD streeft ernaar een werkomgeving te creëren die aantrekkelijk is voor getalenteerde professionals, waar ze zich kunnen ontwikkelen en groeien.

Wil je bij MSD werken? Neem een kijkje op ons werkenbijMSD.nl