careers

Verbeteren van gebruiksgemak, dat is waar ik het voor doe

May 28, 2019

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Geneesmiddelen kunnen levens redden. Dan is het van het grootste belang dat zo’n middel beschikbaar is. Operator André van Breda is betrokken bij de productie van een bijzondere behandeling voor kwetsbare patiënten met schimmelinfecties. “Mooi om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.”

“Inmiddels werk ik alweer 17 jaar bij MSD. Aanvankelijk werkte ik op de afdeling waar we tabletten maken voor onze anticonceptiemiddelen. Een aantal jaar geleden werd ik gevraagd voor een nieuwe afdeling, waar we werken met extrusie. Dit is een techniek waarbij een stof gecontroleerd wordt afgegeven. In Oss werken wij met deze techniek, toegepast bij geneesmiddelen. Deze techniek zorgt ervoor dat de werkzame stof van een geneesmiddel vertraagd aan het lichaam afgegeven wordt, daar op die plek én op dat moment dat het geneesmiddel nodig is.

Bij dit geneesmiddel zorgt de extrusietechniek ervoor dat de tablet de werkzame stof pas afgeeft in het darmkanaal, nadat de pil de maag heeft verlaten. Dat is belangrijk, want op die plek wordt het geneesmiddel pas in het lichaam opgenomen en kan het zijn werk gaan doen.

Eerder waren dergelijke middelen alleen verkrijgbaar als een ‘suspensie’, een soort drankje. Patiënten moesten daar iets bij eten. Dat kan een belasting zijn, omdat het gaat om patiënten die ernstig verzwakt zijn door hun ziekte.

Voor mij is deze nieuwe techniek niet alleen een mooie technische uitdaging. Ik vind het ook mooi omwille van het geneesmiddel zelf. Het kan namelijk ingezet worden om een heel kwetsbare groep patiënten tegen schimmelinfecties te beschermen. Bijvoorbeeld bij mensen met kanker tijdens een chemokuur. Door hun mindere weerstand zijn ze veel vatbaarder voor schimmelinfecties.

Wat is er mooier om toepassingen te ontwikkelen die gebruiksgemak vergroten? Dat is toch waar ik het voor doe!”

André van Breda

Operator bij MSD in Oss