maatschappelijke verantwoordelijkheid

Snoezelen, muziek maken en bewegen; MSD maakt bijzonder gebaar voor bijzondere mensen

December 7, 2017

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Bijzonder initiatief rond internationale Dag van mensen met een beperking

MSD schenkt vier Race Runners aan De Parel, school voor speciaal onderwijs, revalidatie en zorg in Haarlem en een Outdoor DJ tafel aan de St. Maartenschool in Ubbergen. Bovendien draagt het bedrijf bij aan de totstandkoming van een snoezelzwembad voor Elzeneindhuis in Oss. Dit bijzondere gebaar maakt MSD vandaag bekend in het kader van de jaarlijkse internationale Dag van mensen met een beperking die op 3 december plaatsvond.

MSD is een wereldwijd gezondheidsbedrijf voor mens en dier, maar zet zich lokaal ook in voor stichtingen, instellingen en organisaties. Een goed voorbeeld daarvan is het programma ‘Neighbor of Choice’, waarmee MSD als goede buur ondersteuning kan bieden in de buurt van de vestigingen in Boxmeer, Haarlem en Oss. Dit jaar ondersteunt MSD non-profit organisaties die zich richten op mensen met een beperking. “We zijn trots dat we kunnen bijdragen aan het welbevinden van deze bijzondere groep mensen”, zo laat de directie van MSD weten.

Overhandiging cheques

Vier Race Runners werden geschonken aan De Parel, school voor speciaal onderwijs, revalidatie en zorg in Haarlem. Kaja Natland (algemeen directeur van MSD in Nederland) kwam hiervoor een cheque overhandigen op school aan directeur Reinier Bos. Henk Nugteren, directeur van MSD Animal Health in Boxmeer overhandigde de cheque voor een Outdoor DJ tafel voor de St. Maartenschool in Ubbergen aan directeur Gillis Geschiere . Cees Mens, directeur van MSD Oss, ging naar Elzeneindhuis om het bestuur te verblijden met een cheque voor de eerste fase van een snoezelzwembad.

Vrijwilligerswerk

MSD voegt ook persoonlijke zorg en aandacht toe aan ‘neighbor of choice’, want het is niet de eerste keer dat deze organisaties bezoek krijgen van MSD. Elk jaar doen de medewerkers van MSD vrijwilligersprojecten voor lokale instellingen en organisaties, waaronder de St. Maartenschool, Elzeneindhuis en De Parel. Zo gaan MSD-ers uit Oss begin volgend jaar klussen bij Elzeneindhuis. Haarlemse MSD-vrijwilligers gaan binnenkort met leerlingen van De Parel naar Artis, en de Boxmeerse MSD-ers gaan in maart klussen op de St. Maartenschool.

Welbevinden

Snoezelen, muziek (Outdoor DJ tafel) en bewegen (Race Runner) zijn activiteiten die een bijdrage kunnen leveren aan het persoonlijk welbevinden van mensen met een (ernstige) beperking. Snoezelen in het water zorgt voor ontspanning, omdat mensen met een lichamelijke beperking in het water even los kunnen komen uit hun beperking.

Met de Outdoor DJ tafel kunnen kinderen muziek spelen, mixen en delen. Muziek heeft het kenmerk dat het, ongeacht het niveau of de leeftijd, perfect bij hun leven past. Zo wordt de tafel een ontmoetingsplek voor de kinderen. De kinderen vinden het geweldig om buiten mee te kunnen zingen en dansen.

Dankzij het ontwerp van de Race Runners kunnen kinderen die normaal gesproken in een rolstoel zitten tijdens schoolpauzes en sportevenementen uit de rolstoel en in de Race Runner. De Race Runners hebben drie wielen, geen trappers en een speciaal borststuk, waardoor kinderen een unieke loopervaring kunnen opdoen en samen met hun klasgenootjes op het schoolplein kunnen meedoen in plaats van toe te kijken.

Over MSD
Al meer dan een eeuw is MSD, als grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland, actief betrokken bij gezondheid voor mensen én dieren. Met onze geneesmiddelen, vaccins, biologische therapieën, producten en diensten werken we mee aan een gezonde wereld. MSD loopt voorop in het onderzoek om de preventie en behandeling te verbeteren van ziekten die onze wereld bedreigen, zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, nieuwe dierziekten, de ziekte van Alzheimer en infectieziekten zoals HIV en ebola.
We bieden innovatieve behandelingen voor een betere gezondheid van mensen en dieren in meer dan 140 landen. We zijn actief betrokken bij een betere toegang tot gezondheidszorg. Dat doen we met uitgebreid beleid, programma’s en samenwerkingsverbanden. We bedenken slimme oplossingen om geneesmiddelen optimaal in te zetten. En we zoeken naar nieuwe behandelingen voor ziektes waar nog geen antwoord op is.
Het moederbedrijf van MSD in Nederland is het Amerikaanse Merck & Co. Inc., met hoofdkantoor in Kenilworth, N.J., U.S.A. In Nederland heeft MSD vestigingen in Haarlem, Oss, Boxmeer en De Bilt. Ga voor meer informatie naar www.msd.nl.

Over De Parel,
 school voor speciaal onderwijs, revalidatie en zorg (Haarlem)
Stichting Spaarnesant is een stichting voor openbaar onderwijs met 26 scholen, waaronder twee scholen voor (voortgezet) Speciaal Onderwijs. De Parel is een school voor Speciaal Onderwijs, Revalidatie en Zorg. De leerlingen van De Parel hebben een complexe problematiek. Het onderwijs en revalidatieprogramma wordt integraal en in een juiste balans aanboden. Hierdoor worden de mogelijkheden van een leerling zo goed mogelijk benut.

Over Elzeneindhuis (Oss)
Midden in de samenleving, in een prachtige groene woonwijk de Ruwaard, heeft de voormalige basisschool de Elzeneind plaats gemaakt voor het Elzeneindhuis, een bijzondere kleinschalige woon en dagbestedingsplek voor mensen met een (ernstige meervoudige) beperking.
De zorgvraag staat centraal, zodat het dagbestedingsaanbod zoveel mogelijk aangepast is op de behoefte van de mens. In het vierde kwartaal 2017 worden 3 woningen in gebruik genomen door 24 mensen met een (ernstige) meervoudige beperking die zorg krijgen vanuit een holistische visie. Deze mensvisie vormt het fundament waarop het Elzeneindhuis gebouwd wordt. We gaan er vanuit dat alles en iedereen met elkaar verbonden is. Ongeacht de handicap of beperking word je hier als mens volledig gezien en gehoord.

Over de St. Maartenschool (nabij Boxmeer)
De St. Maartenschool is een school voor speciaal onderwijs aan leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking en langdurig zieke kinderen. De school werkt intensief samen met het revalidatiecentrum van de St. Maartenskliniek. Het onderwijs op de St. Maartenschool sluit aan bij het ontwikkelingsniveau van de leerlingen en het biedt hen de uitdaging om zo ver als mogelijk te komen. Het aanbod is erg breed: van basisschoolleerstof tot leerstof voor zeer moeilijk lerende kinderen, verdeeld over 6 leerroutes binnen de school.