geneesmidelen

Smart packaging, dat is de toekomst

May 28, 2019

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

“Als afgestudeerd industrieel verpakkingsontwerper kwam ik in 2003 bij MSD in Haarlem terecht. Ik werd Packaging Engineer voor de diergeneesmiddelentak. Later maakte ik de overstap naar vaccins en kreeg ik ook te maken met het transport van onze vaccins. Toen zag ik voor het eerst hoe alles ‘buiten de poort’ onzichtbaar bleef voor alle collega’s die met hart en ziel onze geneesmiddelen en vaccins produceren en verpakken.

Voor Ruud van der Geer is het bedenken van slimme verpakkingen en transportmogelijkheden meer dan werk. “In mijn wereld staan we aan de vooravond van een ongekende digitale transformatie en ik mag in een internationale rol meewerken aan de concrete invulling daarvan. Met technische innovaties is op dit gebied nog zóveel te winnen, dat vind ik fascinerend.”

“Zijn onze geneesmiddelen en vaccins eenmaal buiten het hek, dan is het mijn taak om ze alsnog zo goed mogelijk te beschermen. Van die onzichtbaarheid moeten we af. Samenwerkend met onder meer cargobedrijven, bijvoorbeeld op Schiphol, maar ook met andere geneesmiddelenbedrijven – onze producten zitten immers in hetzelfde vliegtuig of op dezelfde boot – doe ik er alles aan om onze producten met de juiste kwaliteit, op de eindbestemming af te leveren.

Mijn werkterrein is Europa, Midden-Oosten en Afrika. In die regio dragen wij onder meer zorg voor het transport van MSD-geneesmiddelen en vaccins vanuit 10 fabrieken en 26 distributiecentra. Als product handling-verantwoordelijke moet ik zorgen dat alles onder de juiste temperatuurcondities en zonder schade bij de groothandel en apotheek terechtkomt. Met mijn collega’s binnen het Global Delivery Strategy Team leggen we daarvoor de basis: wat voor type transport zetten we in, welke zeecontainers gebruiken we, hoe moeten die worden geladen, hoe te voldoen aan lokale regelgeving, enzovoort.

Smart packaging, dat is de toekomst. Nieuwe technieken gaan ons helpen om de controle over de logistieke keten zoveel mogelijk terug te halen. We voegen techniek toe aan onze processen, systemen gaan communiceren met ‘autonome’ transport- en verpakkingsdozen, ingebouwde technische en digitale snufjes vertellen ons real-time precies dat wat we willen weten.

We werken al met slimme transportverpakkingen, met internetverbinding en thermometer, zodat we precies kunnen volgen of het transport onder de juiste gekoelde condities plaatsvindt. Die verpakkingen testen we nu in combinatie met razendsnel vervoer per drone, bijvoorbeeld om geneesmiddelen snel naar rampgebieden te kunnen brengen. Als het noodlot toeslaat en de infrastructuur instort, bijvoorbeeld na een orkaan of aardbeving, dan kunnen mensen immers overlijden als geneesmiddelen hen niet op tijd bereiken. We testen onder meer in Puerto Rico. Een heftige ervaring, ook omdat ik daar met eigen ogen de gevolgen van orkaan Maria heb gezien.

Net als andere smart packaging-innovaties willen we het gecombineerde gebruik van drones en slimme transportverpakkingen ook integreren in de ‘standaard’ logistieke operatie. Denk bijvoorbeeld aan het afleveren van ebola-vaccins op moeilijk te bereiken plekken in Afrika. Of spoedvervoer van bloed, van insuline: met een drone die 300 kilometer ver vliegt, kan je de kleinste afgelegen eilandjes en gezondheidsklinieken in the middle of nowhere bereiken.

Logistiek is meer dan dozen schuiven. Zeker nu, in een tijdperk waarin we steeds vaker uiterst waardevolle geneesmiddelen, bijvoorbeeld tegen kanker, over de hele wereld vervoeren. Hogere kwaliteit tegen dezelfde kosten, duurzaam hergebruik van materialen: de komende jaren wordt dat en nog veel meer mogelijk, met dank aan de digitale transformatie bij distributie en logistiek!”

Ruud van der Geer

Associate Director Product Handling bij MSD