Vaccins

Samen met mijn collega’s zorg ik voor de kwaliteit van onze vaccins

August 21, 2018

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

“Het is prachtig dat er geneesmiddelen zijn om mensen beter te maken, maar het is natuurlijk nog beter als mensen helemaal niet ziek worden. Een aantal infectieziekten kan voorkomen worden met vaccins. Vaccins die eraan bijdragen dat kinderen in goede gezondheid kunnen opgroeien en dat volwassenen volop kunnen genieten van het leven.

Je staat er niet altijd bij stil hoeveel kwaliteitschecks er plaatsvinden voordat een vaccin beschikbaar komt. Als analist op het laboratorium test ik de kwaliteit van onze vaccins. Vanuit MSD-fabrieken in het buitenland komen de verschillende vaccins per vliegtuig naar ons lab. In de fabrieken is al uiterst secuur gewerkt om de perfecte kwaliteit te garanderen en tijdens het transport worden de vereiste temperatuurcondities voortdurend gemonitord. En dat zijn pas de eerste stappen in een keten van nog veel meer kwaliteitscontroles.

Verantwoordelijkheid

Mijn testwerk is de volgende, maar zeker niet de laatste stap. Bij mijn (bio)chemische analyses maak ik gebruik van meerdere technieken. Alles ligt vast in strikte richtlijnen en procedures. De stappen die ik zet moeten exact volgens het boekje gaan. Ik meet waardes en ik interpreteer ze, ik evalueer en ik rapporteer. Ik controleer collega’s en collega’s controleren mij. En bij dat alles mag echt helemaal niets fout gaan. Ik mag niets missen, niets…

Die verantwoordelijkheid, dat vind ik het mooiste aan mijn werk. Met de waardes die ik vind, ben ik een cruciale schakel in het proces waarmee we de veiligheid van onze vaccins waarborgen. Het gaat hier om de gezondheid van mensen, dat is nogal wat, als je er over nadenkt. Ik weet zeker dat al mijn collega’s er ook zo over denken.

Met z’n allen doen wij er werkelijk alles aan om de veiligheid en kwaliteit van onze vaccins te waarborgen. Vanaf het moment dat de grondstoffen worden gecontroleerd, tot het moment dat het vaccin daadwerkelijk, waar ook ter wereld, bij iemand wordt toegediend.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=uHkkv2sbUBI&feature=emb_logo

Ik ben er trots op om voor een bedrijf te werken dat al meer dan 100 jaar meehelpt aan het ontwikkelen, produceren en distribueren van vaccins1. Hier in Haarlem verpakken en distribueren we dit jaar zo’n 80 miljoen flesjes en spuitjes van 10 verschillende vaccins, voor meer dan 140 landen.

Drie jaar geleden ben ik bij MSD begonnen, en ik heb er nog geen dag spijt van gehad dat ik hier aan de slag ben gegaan!”

Marjolein Norder

Biochemisch analist op het analytisch laboratorium bij MSD in Haarlem.