diversiteit

Pride Week bij MSD en jezelf kunnen zijn op het werk

July 31, 2021

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Ook in 2021 zou onze hoofdstad negen dagen het kleurrijke decor zijn van het jaarlijkse Pride Amsterdam-festival. De LHBTQ+-gemeenschap zou wederom vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Helaas gaan ook dit jaar de grote evenementen vanwege de pandemie niet door. Dus ook dit jaar geen MSD-boot tijdens de Pride Canal Parade.

Maar dat wil niet zeggen dat bij MSD niets gebeurt om Pride Week te vieren. Want wat is een betere week dan deze om het belang van ‘jezelf kunnen zijn op het werk’ in de spotlights te zetten? Twee mensen die op één van de MSD-locaties in Nederland werken delen hun verhaal – over hun ervaringen als LHBTQ+-er op het werk, over inclusie en jezelf kunnen zijn.

Arjen Haanskorf (Site Manager CBRE op de MSD-locatie in Oss)

“We kunnen juist van elkaars verhalen leren”

Voor Arjen Haanskorf, Site Manager CBRE, is inclusie vanzelfsprekend. Hokjesdenken is niet aan hem besteed. “Iedereen moet kunnen zijn wie hij is, ongeacht leeftijd, afkomst, seksuele geaardheid, geloof of wat dan ook. Ik vind dat doodnormaal. Dat ik zelf gay ben, schreeuw ik niet van de daken, het is gewoon geen issue.”

Arjen Haanskorf werkt al zeven jaar op de site in Oss. Niet als MSD’er, maar als CBRE’er. Samen met zijn team, bestaande uit zo’n 80 man vast personeel en nog zo’n 100 externe collega’s, is hij verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw, het terrein, de technische installaties, maar ook de schoonmaak en straks – als de nieuwe entree klaar is – de beveiliging. Volgens Arjen maakt het in Oss weinig verschil of je bij MSD of CBRE werkt. “We werken hier in partnerschap, dat zit in de haarvaten. We werken aan hetzelfde doel en behandelen elkaar met respect. MSD of CBRE: op de site in Oss heerst een ontspannen thuisgevoel.”

Anderen helpen

Voor Arjen is dat inmiddels normaal, hoewel hij in het verleden ook wel eens werd afgerekend op zijn geaardheid. “Zelfs in mijn directe omgeving werd niet altijd fijn gereageerd. Zo werd me verteld dat ik geen kans zou hebben op een goede carrière, omdat ik op mannen val. Als jongvolwassene raakt je dat. Inmiddels – ik ben begin vijftig – weet ik wel beter. Sterker nog: ik denk dat ik met mijn ervaring andere, jongere mensen kan geruststellen die met vergelijkbare problemen worstelen.”

Veilige omgeving

Nog niet zo lang geleden kreeg Arjen te maken met een nieuwe collega bij wie hij haarfijn aanvoelde dat er iets aan de hand was. “Ik heb dat bespreekbaar gemaakt door mezelf kwetsbaar op te stellen en over mijn privésituatie te vertellen. Het bleek dat deze collega transseksueel was en middenin een traject van operaties zat. Heel heftig en intensief. Door erover te praten, konden we een veilige omgeving voor hem creëren. Naarmate de tijd verstreek, zag ik hem gewoon opbloeien en zich vrijer voelen.”

Vanzelfsprekendheid

Je kwetsbaarheid tonen en open zijn over je gevoelens is een tendens die Arjen sowieso waarneemt op de site in Oss. “Collega’s delen gemakkelijker dat het bijvoorbeeld thuis niet lekker loopt of dat er problemen zijn in de relationele sfeer. Daar wordt vervolgens heel goed op gereageerd. Iedereen behandelt elkaar met respect en springt bij. Het is geen issue, maar een vanzelfsprekendheid. Dat gevoel zou ik overal willen ervaren.”

Allemaal gelijk

Maar tolerantie en respect zijn niet overal de norm, blijkt uit recente berichtgeving. “Daar krijg ik kippenvel van, van mensen die niet met respect met elkaar omgaan. Wanneer beseffen we dat we allemaal gelijk zijn en dat we van elkaars verhalen kunnen leren? Ik schreeuw meestal niet van de daken dat ik gay ben, maar als ik lees over de toenemende mate van intolerantie, dan krijg ik de behoefte om iets te doen. Daarom werk ik ook graag mee aan dit artikel.”

Trots gevoel

Op de site in Oss staan tolerantie, inclusie (iedereen hoort erbij en is gelijkwaardig) en respect voor elkaar bovenaan de prioriteitenlijst. Uit het tevredenheidsonderzoek dat onlangs onder CBRE-medewerkers wereldwijd plaatsvond, staan de thema’s inclusie, een veilig gevoel en safe to speak up, in de top 5 van het team in Oss. Dat geeft mij een trots gevoel!”

Uit het tevredenheidsonderzoek dat onlangs onder CBRE-medewerkers wereldwijd plaatsvond, staan de thema’s inclusie, een veilig gevoel en safe to speak up, in de top 5 van het team in Oss. Dat geeft mij een trots gevoel!”

Arjen Haanskorf

ite Manager CBRE op de MSD-locatie in Oss

Monique Jonkheid (Communications Manager bij MSD in Nederland en co-chapter lead van de MSD Rainbow Alliance in Nederland)

Dit jaar is het thema van Pride Amsterdam ‘TAKE PRIDE in us’. In mijn ogen een belangrijk thema. Nog steeds zie ik beelden voorbij komen van dappere LHBTQ+-ers die overal ter wereld opkomen voor hun rechten, en daarbij – ik zeg het netjes – weerstand ontmoeten. Ik mag blij zijn dat ik in Nederland woon, waar het voor LHBTQ+-ers een stuk beter is gesteld dan in menig ander land. Maar we zijn er nog niet.

Dankzij activisme en politieke wil hebben we in Nederland weliswaar grote stappen gezet en zijn onze rechten op papier prima in orde. Maar, dat betekent niet automatisch altijd dat het met de acceptatie in het gewone leven ook wel goed zit. En dat is een gedachte die me soms onrustig maakt. Uit de kast komen doe je namelijk niet één keer, maar heel regelmatig, ook op het werk. Nieuwe baas, nieuwe collega, een training, nieuw project – altijd komt het moment dat het weer zover is, met ook de kans op afwijzing. Ik heb het meegemaakt, bij een andere werkgever, dat ik op een directe vraag van een collega besloot te vertellen hoe het zat. Zijn reactie: ‘Ik heb niets tegen jou als persoon, maar op de school van mijn kinderen wordt iemand als jij niet aangenomen’.

Inmiddels werk ik al bijna 20 jaar bij MSD. Ik ben regelmatig van plek en team gewisseld, en ik heb meer dan eens de deur van mijn kast opengezet. Elke keer weer vind ik dat spannend, maar ik heb bij MSD nog nooit iets negatiefs meegemaakt na zo’n moment. Misschien is dat deels mazzel. Maar wat ik zeker weet is dat het enorm helpt als er beleid is en aandacht voor het thema. En die aandacht is er deze week zeker! En als co-lead van de MSD Rainbow Alliance in Nederland vertel ik daarom dit verhaal. Want als ik via de Rainbow Alliance iets kan doen om mensen een steuntje in de rug te geven, dan doe ik dat heel graag!

Inmiddels werk ik al bijna 20 jaar bij MSD. Ik ben regelmatig van plek en team gewisseld, en ik heb meer dan eens de deur van mijn kast opengezet. Elke keer weer vind ik dat spannend, maar ik heb bij MSD nog nooit iets negatiefs meegemaakt na zo’n moment.

Monique Jonkheid

Communications Manager bij MSD in Nederland en co-chapter lead van de MSD Rainbow Alliance in Nederland