HPV

Op naar een wereld zonder kanker door HPV

March 3, 2021

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

hpv awareness day

Op 4 maart is het HPV Awareness Day, met wereldwijde aandacht voor het humaan papillomavirus (HPV) én voor de mensen die er ziek van worden. De meeste mensen raken ooit met het virus besmet. In de meeste gevallen ruimt het lichaam het virus weer op. Soms kan HPV echter kanker veroorzaken (zoals baarmoederhalskanker, vulva-, anus- en vaginakanker), en ook genitale wratten. Het RIVM heeft berekend1 dat in Nederland ruim 1000 vrouwen en 300 mannen per jaar kanker krijgen door HPV, waarvan jaarlijks ca. 450 vrouwen en 150 mannen overlijden.

Achter deze getallen van het RIVM zitten echte mensen. Mensen die ziek zijn geworden door het virus en behandeld moeten worden – en helaas soms ook overlijden. En mensen die een geliefde moeten missen vanwege het virus. Judith Zuijderhoudt, Director Policy, Communications en Population Health bij MSD Nederland, weet wat dit kan betekenen – haar oma overleed 46 jaar geleden aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. ‘Ik heb daardoor nooit de kans gehad haar te leren kennen’, vertelt ze. ‘Ze was toen 42 en liet maar liefst 6 kinderen achter, waaronder mijn moeder. Het is nu 2021 en er sterven in Nederland nog steeds jaarlijks meer dan 200 vrouwen door baarmoederhalskanker2. Laten we ervoor zorgen dat dit toekomstige generaties niet meer overkomt. Op naar een wereld zonder kanker door HPV!’

Juist op HPV Awareness Day 2021 mogen we dromen over een wereld zonder kanker vanwege HPV. Er zijn vaccins, bevolkingsonderzoeken en behandelingen. En ook de wil is er: eind vorig jaar sprak de WHO3 de ambitie uit om baarmoederhalskanker uit te bannen. En 3 februari jongstleden heeft de Europese Commissie het Beating Cancer Plan4 gepresenteerd. Dit plan focust op preventie, vroegtijdige opsporing, behandeling en kwaliteit van leven van patiënten en mensen die kanker hebben overleefd4. Het Beating Cancer Plan benoemt HPV als ‘vlaggenschipinitiatief’4 en richt zich op eliminatie van baarmoederhalskanker en andere door HPV veroorzaakte vormen van kanker.

MSD draagt graag bij aan een wereld zonder kanker door HPV. Zodat verhalen zoals die van Judith nooit meer verteld hoeven worden.

Referenties

  • RIVM: HPV – Humaan Papillomavirus – 5 Januari 2021
  • RIVM: Baarmoederhalskanker – 5 Februari 2021
  • WHO: A cervical cancer-free future: First-ever global commitment to eliminate a cancer – 17 November 2020
  • Europe’s Beating Cancer Plan – 3 Februari 2021
judith zuijderhoudt

Ik heb daardoor nooit de kans gehad haar te leren kennen’, vertelt ze.

Judith Zuijderhoudt

Director Policy, Communications en Population Health bij MSD Nederlan