bedrijfsinformatie

MSD verdubbelt productiecapaciteit voor moderne anticonceptie in Oss

March 7, 2020

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

MSD, het grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland, gaat de productie van anticonceptie in Oss fors uitbreiden. Dit betekent voor het bedrijf een verdubbeling van de productie van moderne, langwerkende anticonceptie voor export naar de hele wereld. Het besluit om de productiecapaciteit van vrouwengezondheid uit te breiden volgt op een verlenging van de overeenkomst tussen MSD en de Bill & Melinda Gates Foundation.

MSD beschikt over een grote productiefaciliteit in Oss, die sinds 2013 volledig is gemoderniseerd. Vanuit deze locatie werkt ook een toegewijd team al vele jaren specifiek aan de begeleiding en logistiek voor gezinsplanning (family planning) wereldwijd, met name in Afrika en Azië. Vanuit Oss loopt het bedrijf al jaren voorop om onbedoelde zwangerschappen en sterfgevallen te voorkomen, als gevolg van complicaties tijdens zwangerschap en bevalling.
In Oss heeft MSD een rijke geschiedenis in de productie van anticonceptie, hoogwaardige innovatieve productie en een enorm distributienetwerk voor betrouwbare en continue levering naar ontwikkelingslanden. Er werken bijna 2.000 betrokken en trotse mensen die zich elke dag weer inzetten om te helpen levens over de hele wereld te redden en te verbeteren. Daarmee is MSD een van de grootste werkgevers in de omgeving. Met ongeveer 6.000 medewerkers totaal in Oss, Haarlem, Oss, Boxmeer en De Bilt is MSD het grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland.

Moedersterfte en onbedoelde zwangerschap
In 2013 ondertekenden beide partijen voor het eerst een overeenkomst om de toegang tot anticonceptie voor miljoenen vrouwen in de armste landen ter wereld uit te breiden. De investering weerspiegelt de toezegging van MSD om te blijven voldoen aan de zorgbehoeften van vrouwen.
“Hoewel er grote vooruitgang is geboekt op het gebied van de gezondheid van vrouwen, blijven de percentages moedersterfte en onbedoelde zwangerschap in veel landen hoog. En blijft de toegang tot moderne anticonceptiemethoden beperkt. Vooral onder de armste en meest kwetsbare vrouwen en meisjes”, aldus Ben Lucas, Managing Director van MSD Nederland. “We zijn er trots op dat we dit belangrijke initiatief kunnen steunen, door deze samenwerking met de Bill and Melinda Gates Foundation.”
Met deze moderne, langwerkende anticonceptiemethode wordt bedoeld dat het drie jaar lang zorgt voor het voorkomen van zwangerschap. Het geeft de vrouwen de regie over hun leven. En het is een goede oplossing voor moeders in afgelegen gebieden, die vaak uren moeten lopen naar de dichtstbijzijnde kliniek.

Verdubbeling productie
Met een aanzienlijke MSD-investering en een gedeeltelijke subsidie van de Gates Foundation kan MSD in Oss de productie verdubbelen. Deze verhoogde productie zal een wereldwijde impact hebben. Maar voor deze armste landen ter wereld zal dit specifiek resulteren in maximaal 10 miljoen stuks van de anticonceptiemethode die elk jaar beschikbaar zijn voor deze landen. MSD en de ‘partners in gezinsplanning’ hebben ook afgesproken dat MSD – vanuit zijn betrokkenheid – de prijs voor langwerkende anticonceptie voor de minst ontwikkelde landen tot ten minste het einde van het jaar 2025 op hetzelfde lage niveau houdt.