bedrijfsinformatie

MSD Nederland komt verkoop van Biotech Oss-site overeen met Organon

October 1, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Oss, 1 oktober 2024 — MSD en Organon hebben vandaag aangekondigd dat ze een overeenkomst hebben getekend waarmee MSD de MSD Biotech-site in Oss zal verkopen aan Organon. Deze overeenkomst omvat alle ‘vruchtbaarheidsactiviteiten en bijbehorende ondersteunende functies’.

In september 2023 kondigde MSD het plan aan om de productie van immuuntherapie en een deel van de laboratoriumactiviteiten van MSD Biotech Oss te beëindigen en een verkoopproces van de locatie te starten. Medio 2025 zal MSD de productie van immuuntherapie in Oss beëindigen en dit concentreren op een beperkt aantal productielocaties buiten Nederland, die volgens een aangepaste productiemethode werken en samen voldoende capaciteit hebben om aan de wereldwijde vraag naar MSD’s immuuntherapie te voldoen. Als gevolg van deze zakelijke beslissing heeft MSD gesprekken gevoerd met verschillende partijen over de toekomst van de locatie in Oss.

Tot afgelopen zomer voerde MSD uitgebreide en constructieve gesprekken met verschillende bedrijven, altijd met als doel om maximale langdurige werkgelegenheid te waarborgen. Op 2 juli werd bekendgemaakt dat MSD in voortdurende gesprekken was met één partij, Organon. Vandaag hebben de directies van MSD en Organon gezamenlijk de werknemers van de Biotech-locatie geïnformeerd over de ondertekening van de koop- en verkoopovereenkomst en de verwachte impact van de verkoop.

Werkgelegenheid
Sinds het begin van het verkoopproces heeft MSD zich ingezet om te streven naar het behoud van maximale werkgelegenheid én productie- en innovatiekracht voor Nederland. Als gevolg hiervan worden alle vruchtbaarheidsactiviteiten en bijbehorende ondersteunende functies op de MSD Biotech-locatie in Oss overgedragen aan Organon, evenals de laboratoria en ondersteunende afdelingen die hiervoor nodig zijn. Dit betekent dat 295 functies naar Organon zullen overgaan. Tegelijkertijd zal het stopzetten van de productie van immuuntherapie en andere activiteiten bij MSD Biotech in Oss leiden tot het verlies van ongeveer 200 huidige banen bij MSD Biotech (uiterlijk vanaf 1 juli 2025). In Oss blijft MSD actief met 120 kantoorfuncties, waaronder ongeveer 15 nieuwe rollen in Oss, gerelateerd aan specifieke kennis in Oss die MSD wil behouden. MSD blijft investeren in onderzoek, innovatie en state-of-the-art faciliteiten op onze locaties in Boxmeer, De Bilt en Haarlem en zal de grootste farmaceutische onderneming in Nederland blijven.

Expertise
“Bij MSD Biotech in Oss hebben we meer dan 25 jaar expertise opgebouwd in de ontwikkeling en productie van biologicals. Ik ben buitengewoon trots op wat we samen op deze locatie hebben bereikt en hoe we dat hebben gedaan. Het niveau van betrokkenheid, ondernemerschap en de uitstekende manier waarop we samenwerken zijn werkelijk uniek”, zegt MSD-site directeur Joost van Zutven. Wetenschappers uit Oss waren pioniers in de biotechnologie in Nederland met de ontwikkeling van de vruchtbaarheidsbehandeling recombinant FSH. Dit baanbrekende werk werd voortgezet met de productie van een van de eerste immuuntherapieën voor de behandeling van kanker ter wereld.

Joost van Zutven zegt ook: “Ik ben blij dat een meerderheid van die kennis en expertise en van onze medewerkers, plus een deel van de moderne faciliteiten behouden zal blijven en een nieuwe plek zal krijgen in het productienetwerk van Organon. Aan de andere kant zullen we, als gevolg van de zakelijke beslissing van MSD om de productie van immuuntherapie binnen MSD te verplaatsen, te maken krijgen met boventalligheid. Voor onze mensen in Oss zullen we zorgen voor continuïteit van de vruchtbaarheidsproductie en proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van vacatures binnen MSD.”

Inspanning voor behoud van werkgelegenheid
MSD streeft op de eerste plaats naar het behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid, maar zal ook helpen bij het vinden van een nieuwe baan buiten het bedrijf. Joost van Zutven: “We beginnen hier nu al mee, zelfs voordat het sociaal plan van toepassing is op medewerkers die boventallig worden. Als grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland heeft MSD veel vacatures, zowel in Boxmeer als internationaal. Voor collega’s van wie de posities uiteindelijk tegen midden-2025 zullen eindigen, dient het solide sociaal plan als vangnet.”

In de komende weken zullen medewerkers van MSD Biotech Oss verder kennismaken met Organon Oss om een succesvolle overgang mogelijk te maken. Organon is een onafhankelijk wereldwijd gezondheidsbedrijf met als strategie de gezondheid van vrouwen gedurende hun hele leven te verbeteren en werd in 2021 opgericht na een afsplitsing van MSD.