geschiedenis

Kunstwerk ‘insuline-inpakster’ in Oss

June 3, 2020

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

erpakken van insuline - flacon en bijsluiter worden in een doosje verpakt_gebouw RH

OSS – Het Tapijtplein in Oss is omgetoverd tot een eerbetoon aan ‘de Werkers van Oss’. De zeven kunstwerken beelden de belangrijkste beroepen uit het Osse industriële verleden uit. Zoals de slachter, de wever, de botermaker, de insuline-inpakster, de koekbakker, de drukker en de vervoerder. Osse bedrijven waaronder MSD hebben het geld voor de uitvoering bijeen gebracht.

Het project is opgezet door Stichting De Werkers van Oss en is een eerbetoon aan de arbeiders die Oss als industriestad op de kaart hebben gezet. De kunstwerken zijn te bewonderen op het plein bij Hotel De Weverij aan de Oostwal.

Historisch gezien was Oss een arme stad – in 150 jaar is daar veel verandering in gekomen. Niet alleen dankzij oprichters van bedrijven: uiteindelijk waren het de duizenden handen van de werkers van Oss die een welvarende gemeenschap (mede) mogelijk maakten. Deze belangrijke mensen kregen daar volgens een lokale werkgroep te weinig eer voor. “Het zijn de werkende mensen die dag in dag uit de vitale delen van de maatschappij overeind houden”, vertelt Willem de Jong, voorzitter van de werkgroep ‘de Werkers van Oss’. “Zij werkten niet alleen voor hun eigen gezin, maar om het geheel vooruit te brengen. Die typisch Osse beroepen van toen hebben we in een kunstwerk gevangen.”


Insuline-inpakster
MSD raakte al een tijd geleden in gesprek met de werkgroep. Samen werd bepaald dat de ‘insuline-inpakster’ een mooi voorbeeld is van een oude ambacht bij het Organon in de jaren dertig van de vorige eeuw (zie foto). MSD werd vervolgens een van de Osse bedrijven die het project financieel ondersteunen. Ook de gemeente stond open voor de benadering van het thema.

Met een krachtige laser zijn prachtige illustratieve beelden uitgespaard in roodbruine cortenstalen platen. Baaijens Metaal maakte de panelen naar ontwerp van kunstenares Irene Schaap. Ben je benieuwd naar meer details over de kunstwerken? Bij ieder kunstwerk worden met QR-codes uitgebreide beschrijvingen toegevoegd, die je even doen proeven van het leven van vroeger (met dank aan het Stadsarchief Oss).

Het project had niet tot stand kunnen komen zonder de financiële steun van: Acket Drukkerij Kartonnage, Baaijens Metaal, BouwOort, Gemeente Oss, Kampert-Nauta, Logistiek Platform Oss, MSD Oss, Osse Industriële Kring, Patrimonium, Rabobank en Zwanenberg Food Group.