bedrijfsinformatie

MSD Nederland wordt ‘Green by Choice’

May 30, 2022

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Deze week is het ‘EU Green Week‘, een jaarlijkse bijeenkomst waar beleidsmakers, milieudeskundigen en allerlei belanghebbenden uit Europa en daarbuiten met elkaar in gesprek gaan over Europees milieubeleid. Dit jaar staat in het teken van de bekende Europese Green Deal: de duurzame en transformatieve groeistrategie van de EU voor een klimaatneutraal Europa in 2050.

MSD wil in 2025 volledig CO2-neutraal produceren. Dat is al over drie jaar, dus wat doen we eraan om dat te bereiken? We investeren bijvoorbeeld in meer energiezuinige processen en duurzame inrichting van nieuwe voorzieningen. En stappen waar mogelijk versneld over op groene stroom.

Dit zijn natuurlijk mooie woorden maar hoe zetten we ze om in acties? In mijn huidige baan binnen MSD geef ik leiding aan onze biotech productiefaciliteit in Oss. Als ik over dit vraagstuk praat met belanghebbenden binnen en buiten onze organisatie maar ook in het dagelijks leven, dan zie ik mensen, organisaties en landen daar voortdurend mee worstelen.

We weten allemaal dat het cruciaal is om NU te handelen. Om te transformeren naar een circulaire economie, te streven naar nul vervuiling, om de biodiversiteit te vergroten, om af te komen van onze afhankelijkheid van (en verslaving aan) fossiele brandstoffen. Maar het daadwerkelijk veranderen van onze gewoontes is makkelijker gezegd dan gedaan. En ik geef toe, ik kan zelf ook veel meer doen. Binnenkort is het in elk geval mijn bedoeling om een elektrische auto te rijden.

Geen smoesjes, gewoon doen! Eigenlijk net zoals veel van mijn collega’s bij MSD Nederland al doen. We zijn misschien een klein land op de wereldkaart, maar wel een van de grootste landen ter wereld voor MSD, met grote productielocaties in Haarlem, Oss, Boxmeer en De Bilt en ongeveer 5.000 medewerkers.

Ons managementteam vindt duurzaamheid een belangrijk onderwerp waarin al onze locaties elkaar kunnen versterken. Daarom hebben we een landelijke duurzaamheidsraad ingesteld, met vertegenwoordigers van alle MSD-locaties. Ik heb het voorrecht om deze raad voor te zitten en ben onder de indruk van de tomeloze inzet van alle collega’s die ons bedrijf met de dag ‘groener’ maken.

De aanjager van dit alles is een initiatief dat ‘Green by Choice’ heet. De basis van dit initiatief is een robuuste energiestrategie voor elke locatie die door lokale teams met experts wordt uitgevoerd. De teams delen continu best practices en zorgen ervoor dat duurzame verbeteringen worden doorgevoerd.

Op al onze productielocaties in Nederland wordt dus aan verduurzaming gewerkt. Overal zijn we gebouwen aan het herontwerpen en renoveren om ze LEED-gecertificeerd te krijgen, een certificeringsprogramma voor groene gebouwen dat wereldwijd wordt gebruikt. Bijvoorbeeld door warmtepompen te plaatsen en voorzieningen gasloos te maken en nog zoveel meer.

Het afgelopen jaar hebben we op al onze parkeerplaatsen elektrische oplaadpunten voor tientallen auto’s en autobandenvulstations geinstalleerd. In Haarlem hebben we onlangs een biodiversiteitspark van 12.000 m2 geopend en bereiden we een veld met 2.400 zonnepanelen voor. En in Oss hebben we nu enorme ondergrondse watertanks om water te ‘besparen’ bij hevige regen en hebben we ons drinkwatergebruik aanzienlijk verminderd. Om maar een paar voorbeelden te noemen…

Bij MSD worden we allemaal ‘Green by Choice’. Door kleine dingen in onze dagelijkse werkgewoonten te veranderen besparen we energie en water en zetten we afval om in brandstof. Net zoals we thuis doen – of proberen te doen. Laten we deze duurzaamheidstrein sneller en sneller laten rijden en laten we het NU doen, in deze EU Green Week! Omdat elke verbetering, groot of klein, impact heeft en een rimpeleffect veroorzaakt.

Joost van Zutven
Sustainability Lead MSD Nederland & Site Lead MSD Biotech Oss

Dit blog werd gepubliceerd op het LinkedIn kanaal van MSD Europe