Oss

Elke taak is van essentieel belang, we doen het samen

January 22, 2017

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

MSD produceert in Oss verschillende geneesmiddelen. Bijvoorbeeld met behulp van biotechnologie, waarbij cellen aan het werk gezet worden in de productie van geneesmiddelen. Een goed voorbeeld hiervan is een medicijn dat je eigen afweersysteem inzet tegen kanker. Lieve Vanhoucke en haar team maken deze productie mogelijk, door schoonmaakprocessen te valideren. “Elke taak is van essentieel belang, we doen het samen.”

Lieve en haar team zijn verantwoordelijk voor ‘validatie’ van schoonmaakprocessen. “Een schoon productieproces is natuurlijk heel belangrijk, als je kwalitatief hoogwaardige geneesmiddelen wilt maken. Productie van geneesmiddelen is een heel complex proces, waarbij we in de fabriek te maken hebben met veel onderdelen, leidingen en apparatuur. Onze taak? Ervoor zorgen dat we continu kunnen aantonen dat al onze apparatuur en onze systemen zo schoon zijn als vereist is.”

Veilig en schoon

Om dat te kunnen doen, bewaken Lieve en haar collega’s de protocollen, doen ze inspecties, werken ze strategieën uit en rapporteren ze de resultaten. “Ons hoofddoel is er continu voor te zorgen dat alles wat in contact komt met de werkzame stoffen – en dus indirect met patiënten – veilig en gegarandeerd schoon is. Dat doen we voor alle biotechnologisch geproduceerde geneesmiddelen die we hier maken.”

Begrip kweken

Als iemand haar vraagt wat ze voor werk doet, vertelt Lieve met trots dat ze bij MSD werkt. “Aan mooie, nieuwe geneesmiddelen. Zoals een medicijn dat je eigen afweersysteem inzet tegen kanker. Een idee dat jaren geleden ontstond. En nu is dat medicijn er. Artsen kunnen voor een specifieke groep mensen met kanker de levenskwaliteit verbeteren. Dat is de vooruitgang en daar doen we het voor.”

De biotechnologische productieomgeving van geneesmiddelen bevalt Lieve wel. “Er gebeurt veel: nieuwe processen, productiemethodes en apparatuur. Op dit moment werk ik zo’n twee jaar bij MSD. Hiervoor werkte ik overigens ook al in de farmaceutische industrie. Het trekt me gewoon. De processen zijn heel interessant, maar ook het gegeven dat we iets doen waar je mensen écht mee helpt. Dat is waar ik het voor doe, en daarom werk ik graag in deze branche.”

Samen helpen

Hoewel Lieve niet diréct met de productie van de werkzame stof zelf bezig is, is ook haar taak van groot belang. “Allemaal hebben we een belangrijke rol. Uiteindelijk is elke taak essentieel om tot een werkzaam geneesmiddel te komen, waar we mensen écht mee verder helpen.”

“Er gebeurt veel: nieuwe processen, productiemethodes en apparatuur. Op dit moment werk ik zo’n twee jaar bij MSD."

Lieve Vanhoucke

Cleaning Validation Lead bij MSD Biotech Operations in Oss