covid19

Corona-update: dank aan onze helden!

May 7, 2020

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Bij MSD is mensen helpen en levens redden onze dagelijkse drijfveer. Tijdens de corona-crisis is alles erop gericht dat medewerkers gezond blijven en dat de levering van geneesmiddelen en vaccins ‘gewoon’ door kan gaan. In Nederland en in de rest van de wereld. Wij zijn onze medewerkers dankbaar dat zij doorgaan met het werk in deze bijzondere omstandigheden.

We zien in deze heftige situatie ook de wil om elkaar te helpen. Daarom zijn we trots wat we samen voor elkaar krijgen, zowel met ons reguliere werk als met steun aan de samenleving. We hebben duizenden mondkapjes en jassen geleverd aan ziekenhuis Bernhoven en huisartsenposten in Noord-Brabant en we zullen zoveel mogelijk mondkapjes blijven doneren aan het ministerie van VWS. We ondersteunen de lokale bloemenhandels door duizenden bossen bloemen af te nemen. En er is en wordt nog steeds waanzinnig hard gewerkt om extra spierverslappers te maken voor ziekenhuizen over de hele wereld. Het gaat hier om een 25 jaar oud anesthesiemiddel dat door Organon is uitgevonden.
MSD houdt continu in de gaten wat de coronacrisis betekent voor productie, distributie en logistiek van onze geneesmiddelen en vaccins wereldwijd. MSD volgt de situatie op de voet en zal waar nodig aanvullende maatregelen nemen.

Vraag naar spierverslapper

MSD ziet de wereldwijde vraag naar een spierverslapper enorm toenemen om de beademing van coronapatiënten gemakkelijker te maken. Deze spierverslapper is 25 jaar geleden (door het toenmalige Organon) uitgevonden en is inmiddels een generiek middel – er zijn meerdere leveranciers. MSD doet er daarom alles aan om deze spierverslapper zo veel mogelijk beschikbaar te maken, ook voor Nederland. Zo heeft MSD de productie in de afgelopen weken meer dan verdubbeld, naar de maximale capaciteit. Dat valt niet mee, aangezien ook MSD en haar medewerkers de gevolgen van het coronavirus ondervinden en het produceren van dit geneesmiddel een gespecialiseerd proces is in een steriele omgeving. De inzet van extra personeel, ook van andere locaties van MSD, heeft bijgedragen aan het succesvol ophogen van de capaciteit.

MSD vindt een tekort aan spierverslapper in deze moeilijke tijd onbestaanbaar en wil er alles aan doen om Nederland te helpen ervoor te zorgen dat er voldoende middel beschikbaar is. We werken ook samen met de Nederlandse overheid om tot oplossingen te komen: nu (tijdens de crisis), maar ook straks als de situatie onder controle is.
Voor MSD staat de patiënt – meer dan ooit – voorop: mensen helpen en levens redden is onze dagelijkse drijfveer. Dat is een extra grote uitdaging in deze tijden van corona. Daarom is alles erop gericht dat medewerkers gezond blijven en dat de levering van onze – vaak levensreddende – geneesmiddelen en vaccins ‘gewoon’ door kan gaan. Het is erg mooi om te zien hoe lokaal, nationaal en internationaal krachten worden gebundeld om levens te redden.

E-learning palliatieve zorg beschikbaar voor alle zorgverleners
MSD heeft eind maart een online cursus over palliatieve zorg beschikbaar gemaakt voor de zorg aan coronapatienten. In eerste instantie aan zorgverleners van een palliatieve zorgunit in Brabant, nu voor alle zorgverleners die dat willen. Met inlogcodes kunnen alle zorgverleners toegang krijgen tot de modules. Het doel is puur informatief en om zorgverleners te ondersteunen. Op deze manier kunnen wij een kleine bijdrage leveren aan de moeilijke taak die deze professionals hebben in de zorg aan coronapatienten.

Op de foto’s:
collega’s van diverse locaties van MSD zetten in Oss alle zeilen bij voor de productie van een spierverslapper, die gebruikt wordt voor de beademing van coronapatiënten op IC’s.