Rainbow Alliance van MSD
Ook dit jaar zou onze hoofdstad negen zomerse dagen het kleurrijke decor zijn van het jaarlijkse Pride Amsterdam-festival. De LHBT+-gemeenschap zou wederom vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. MSD zou dit jaar voor het eerst met een eigen boot meevaren tijdens de Pride Canal Parade. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten. “Natuurlijk is dat jammer”, zegt ‘kapitein’ Jonathan Schütte. “Maar de Rainbow Alliance van MSD gaat wél door, iedere dag opnieuw, en dat vind ik belangrijker.”
Al meer dan twintig jaar komt Jonathan Schütte (38) openhartig uit voor het feit dat hij homo is. En al even lang wordt er in zijn naaste familie- en vriendenkring geen enkel onderscheid gemaakt tussen mensen van welke geaardheid dan ook. Voor de levensmiddelentechnoloog die sinds eind 2018 bij MSD werkt is dat de gewoonste zaak van de wereld. “En dat zou het natuurlijk voor iedereen moeten zijn, maar zover zijn we helaas nog lang niet, ook niet in Nederland…”
Diversiteit en inclusie
Jonathan werkt als Sr. Technician Shipping BCR op de MSD locatie in Oss. “BCR staat voor Biological Critical Reagents die in laboratoria gebruikt worden voor kwaliteitscontrole. Vanuit Oss inventariseert, documenteert en verscheept mijn team BCR’s naar de fabrieken waar onze innovatieve geneesmiddelen en vaccins gemaakt en gecontroleerd worden. Ieder van ons draagt daarmee een onmisbaar steentje bij aan de gezondheid van miljoenen mensen wereldwijd: vrouwen en mannen, jong en oud, arm en rijk, donker en licht, homo’s en hetero’s en ga zo maar door.”
“Om ons werk optimaal te kunnen doen moet ons werknemersbestand even divers zijn. Ieders stem aan tafel telt mee. Want diversiteit en inclusie horen wat mij betreft onverbrekelijk bij elkaar. Gelukkig denken ze daar bij MSD ook zo over, weet ik inmiddels. Al ruim twintig jaar verenigen collega’s zich lokaal en internationaal in netwerken rond discriminatiegevoelige thema’s, de zogenoemde Employee Business Resource Groups (EBRGs) Internationaal zijn er tien, waaronder een Next Gen Network, een Women’s Network, een League of Employees of African Descent én ‘mijn’ Rainbow Alliance.”
Begin dit jaar startte MSD Nederland een lokale Rainbow Alliance, ter ondersteuning van een bedrijfscultuur waarin een bruisend netwerk van LHBT+’s (lesbisch, homo, biseksueel, transgender, de ‘+’ staat voor inclusie van andere genderidentiteiten, genderexpressies en seksuele en romantische oriëntaties) en bondgenoten bijdraagt aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen. Jonathan: “Men zocht collega’s die de kar wilden trekken, ook voor MSD’s eerste deelname aan de Canal Parade. Ik dacht: waarom niet? Twijfelde ik of zo’n rol wel verstandig zou zijn, met het oog op de rest van mijn werk? Welnee! Dat punt heb ik al heel lang geleden achter me gelaten.”
Grootste supporter
“Ik was 15 toen ik uit de kast kwam. Mijn beste vrienden wisten het allang, zeiden ze. Maar mijn moeder was compleet verrast. Zij haalde de dominee erbij, maar die vertelde haar dat hij óók op mannen viel! Mijn moeder wist eerst niet wat ze hoorde, maar later werd zij mijn allergrootste supporter. Ook elders in de buurt maakte m’n ontboezeming nogal wat los. Op de christelijke school had ik het wel even lastig en in de familie kwamen later ook nog drie neven uit de kast…”
Op m’n 18de deed ik al vrijwilligerswerk voor homomagazine Expreszo en ook daarna ben ik me altijd actief blijven inzetten voor de emancipatie van LHBT+’s. En nu dus ook als chapter lead van Rainbow Alliance Nederland. Natuurlijk is het jammer dat de Canal Parade dit jaar niet doorgaat. Maar onze Rainbow Alliance gaat wél door en dat vind ik belangrijker. Mensen moeten weten dat iedere LHBT+’er welkom is bij MSD Nederland en compleet zichzelf kan zijn bij dit bedrijf. Met de Rainbow Alliance, met wereldwijd al meer dan 1000 leden, kunnen we die boodschap iedere dag van het jaar uitdragen.”
Verbazing
Juist omdat hij al zo lang uit de kast is en zich veilig voelt, verbaast Jonathan zich als hij dingen ziet, hoort of meemaakt waaruit blijkt dat er toch nog veel te verbeteren is. Zoveel om voor te strijden via de Rainbow Alliance en de andere Diversity & Inclusion-netwerken bij MSD.
“Laatst volgde ik een online meeting waarin een wereldwijde MSD-leider een groep internationale LHBT+-collega’s een hart onder de riem stak in deze tijd met corona en maatschappelijke onrust na de dood van George Floyd. De onvoorstelbare verhalen die je dan hoort vanuit de homobeweging. Hoe de werkelijkheid op de werkvloer internationaal toch nog zo anders kan zijn dan de company policy die homo’s beschermt…”
“Ook verbaas ik me over alle reacties op de coming-out van Nikkie van Youtube-kanaal NikkieTutorials. ‘Ik zag het allang’, zegt de één. ‘Ik wist het echt niet’, zegt de ander. Ik zeg: Maakt het uit? Voor haar werk maakt het helemaal niets uit of ze is geboren als man of vrouw. Tja, zeker voor transgenders is er in Nederland nog heel erg veel te winnen…”
Dubbele discriminatie
“Ik ben homo én van Indonesische afkomst. Dan kan je dus op twee manieren met discriminatie te maken krijgen. Via de (sociale) media wordt dat groot en zichtbaar. Maar het ‘kleine, onzichtbare’ verbale geweld kan net zo goed kwetsend zijn.”
“Opmerkingen zoals: ‘jij bent welbespraakt voor iemand uit Indonesië…’. Of de buurvrouw, toen mijn man en ik net verhuisd waren naar het dorpje waar we nu wonen: ‘Twee jongens die met elkaar samenwonen, ’dat is een heel spektakel hier! Niet dat daar iets mis mee is hoor…’ Waarop ik antwoorde: ‘Dat weet ik, we zijn zelfs getrouwd.’
“Ik geef nogal ad rem mijn mening, dat vinden mensen weleens irritant. In discussies over Zwarte Piet zeg ik bijvoorbeeld: ‘Jij bent geen racist als je Zwarte Piet wilt behouden, maar Zwarte Piet is wél racistisch’. Daarmee wil ik iemand een spiegel voorhouden: verplaats je eens in een ander. Ik doe het voor de goede zaak, om mensen bewust te maken van het kleine (of grote) leed dat ze, vaak onbewust, aanrichten.”
“Bij eerdere werkgevers werd er achter m’n rug om nog wel eens wat gezegd. Maar bij MSD heb ik nog nooit discriminatie meegemaakt. Vanaf dag één kon ik hier mezelf zijn. Nog nooit was er in mijn eigen team een issue dat te maken had met mijn geaardheid of afkomst. Het is fijn om te weten dat het bedrijf achter je staat, mocht er toch iets vervelends gebeuren. Dat inclusiviteit hier bij ieder werkoverleg als vast onderliggend thema op de agenda staat, dat je overal vrijuit over kunt praten. En dat mijn collega’s als vanzelfsprekend ook aan mij vragen hoe mijn weekend was…”
Bij eerdere werkgevers werd er achter m’n rug om nog wel eens wat gezegd. Maar bij MSD heb ik nog nooit discriminatie meegemaakt. Vanaf dag één kon ik hier mezelf zijn.
Jonathan Schütte
Sr. Technician Shipping bij MSD in Oss en staat aan het roer van MSD’s Rainbow Alliance