Hero Image

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan spieren en gewrichten. Samen met partners werken we aan oplossingen om de kwaliteit van leven van mensen met reuma te verbeteren.

Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma

Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende reumatische aandoeningen. Artrose is een vorm van reuma die het vaakst voorkomt. De meeste mensen met reuma hebben last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Bewegen wordt moeilijk en dat brengt beperkingen met zich mee.

We weten nog niet wat de oorzaak is van reuma. Roken en overgewicht spelen een rol en er zijn sterke aanwijzingen dat reuma erfelijk is. Het is een chronische ziekte die nog niet te genezen is. Met een goede behandeling kunnen de klachten wel verminderen.

Bekijk meer videos 'Bewegen met reuma'

Juist als je reuma hebt is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Het maakt botten en spieren sterk en gewrichten soepel. In deze videoreeks “Bewegen met reuma” zal, Hanneke Muijen-Drop, oprichter van Cura in Motio, laten zien hoe je thuis kan sporten. Hanneke werkt sinds 2008 als fysiotherapeut en vanaf het begin van haar carrière heeft zij veel affiniteit met mensen die een chronische aandoening hebben.

Ons werk op het gebied van reuma

2M

mensen in Nederland hebben een vorm van reuma

700

Nederlanders per dag krijgen de diagnose reuma

100

verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat vallen onder de verzamelnaam reuma

Wat doen wij tegen reuma

Immunologische aandoeningen zijn al jarenlang een belangrijk aandachtsgebied voor MSD. Samen met partners werken we aan oplossingen om de kwaliteit van leven van mensen met reuma te verbeteren en de zorg doelmatiger te maken. Zo ondersteunen we zorgverleners en mensen met reuma met voorlichtings- en informatiematerialen. Ook hebben we in samenwerking met zorgverleners CALM ontwikkeld. Aan de verpakking van geneesmiddelen wordt een sensor toegevoegd die onder andere de bewaarcondities monitort. Met deze intelligente sensortechnologie willen we goed geneesmiddelengebruik bevorderen.

Meer weten over reuma?

Meer informatie over de verschillende vormen van reuma, de symptomen en de oorzaken en de behandelmethodes kun je vinden via:

NL-NON-01470
Laatst gewijzigd op 17-8-2021