Hepatitis C en MSD

Wereldwijd zijn naar schatting tussen de 130 en 150 miljoen mensen geïnfecteerd met chronische hepatitis C. In Nederland zijn dat er ongeveer 28.000. Een groot deel van hen weet niet dat ze met het virus besmet zijn. Veel mensen hebben namelijk geen symptomen en kunnen tientallen jaren met de infectie rondlopen zonder zich ziek te voelen.

Chronische hepatitis C is een ernstige leverziekte die wordt veroorzaakt door het gelijknamige virus. Na verloop van tijd kan dit virus ernstige leverschade veroorzaken, zoals cirrose (littekenweefsel op de lever).

Geneesmiddelen tegen hepatitis C worden steeds beter. Dankzij de huidige generatie geneesmiddelen kan 95% van de mensen met de ziekte genezen. Daaronder ook mensen bij wie eerdere behandelingen niet aansloegen of mensen die al lever- of nierschade hebben. Het lastige is echter dat meer dan de helft van de mensen niet weet dat zij besmet zijn met het hepatitis C virus, waardoor ze ook niet behandeld worden.

Wat wij doen tegen hepatitis C

Al sinds de ontdekking van het virus in 1989 zetten we ons in voor de strijd tegen hepatitis C. In de afgelopen decennia hebben we verschillende belangrijke geneesmiddelen ontwikkeld tegen de ziekte. Zo waren we in 2011 de eerste met een direct werkend antiviraal middel, een zogenoemde DAA (direct acting antiviral). En daar stopte het niet: er komen steeds meer geneesmiddelen beschikbaar die hepatitis C kunnen genezen. Daarom sluiten we ons aan bij de missie die onlangs tijdens EU Hepatitis C Policy Summit werd uitgedragen: Hepatitis C in Europa voor 2030 uit te bannen.

Meer informatie over hepatitis C

Meer informatie over Hepatitis kun je vinden via:

MSD en infectieziekten

Resistentie van bacteriën tegen antibiotica wordt een steeds groter probleem. Wereldwijd en ook in Europa. Hoewel Nederland het relatief goed doet op dit terrein, kan resistentie ook hier in de nabije toekomst een probleem gaan vormen. De strijd tegen antibioticaresistentie is één van de speerpunten van de Nederlandse overheid, om zowel het gebruik van antibiotica terug te dringen als om alternatieven te vinden.
MSD investeert daarom in onderzoek en ontwikkeling op het terrein van infectieziekten om ook in de toekomst zeker te zijn van bruikbare en werkzame antibiotica. Innovatie mag nooit stil staan.

Meer lezen?

Lees hier meer over de betrokkenheid van MSD bij de aanpak van infectieziekten.

Infectieziekten