Hero Image

Infectieziekten

Door infectieziekten wereldwijd aan te pakken dragen we bij aan het redden en verbeteren van mensenlevens.

Omdat onze betrokkenheid niet van gisteren is

Al ruim 80 jaar draagt MSD bij aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en vaccins voor de preventie en behandeling van infectieziekten1. Sinds eind jaren ’30 is MSD betrokken bij de ontwikkeling van antibiotica. In 1938 introduceerden wij sulfamerazine2, één van de allereerste antibiotica. In de jaren ‘40 ontwikkelde MSD samen met de Rutgers Universiteit één van de eerste methodes voor de grootschalige productie van penicilline3.

In ons portfolio hebben wij vaccins ter preventie van infectieziekten en antimicrobiële middelen (geneesmiddelen voor de behandeling van infecties veroorzaakt door micro-organismen als bacteriën, virussen en schimmels)4:

  • Vaccins, ter voorkoming van infecties
  • Antivirale middelen, ter behandeling van virusinfecties
  • Antibiotica, ter behandeling van bacteriële infecties
  • Antimycotica, ter behandeling van schimmelinfecties
  • Anti-toxine ter voorkoming van terugkerende bacteriële darminfectie

Ons werk op het gebied van infectieziekten

35

jaren toegewijd aan onderzoek om de uitdagingen van de hiv-epidemie te helpen bestrijden

1942

het jaar dat we penicilline "G" begonnen te produceren

40+

door onderzoekers geïnitieerde antimicrobiële stewardship-programma's die over de hele wereld worden gefinancierd

HIV

Onze erfenis in innovatieve hiv-wetenschap gaat door

MSD houdt zich al sinds 1986 bezig met onderzoek naar de behandeling van hiv. Deze inspanningen zorgden er mede voor dat er 10 jaar later een behandeling kwam waardoor mensen niet meer hoefden te overlijden aan de gevolgen van aids. In de loop der jaren is hiv hierdoor veranderd van een dodelijke naar een chronische ziekte.

Wereldwijd participeren we nog altijd in projecten op het vlak van preventie, behandeling, zorg en ondersteuning voor mensen met hiv en aids.

Antibiotica

We blijven onderzoek doen naar het gebruik van antibiotica

Wereldwijd zien we dat de resistentie tegen antibiotica toeneemt. Daardoor worden infecties waarvoor eerder geschikte antibiotica beschikbaar waren steeds moeilijker te behandelen. Terwijl andere bedrijven zich terugtrekken uit het onderzoek en de ontwikkeling van antibiotica, blijft dit bij MSD hoog op de agenda staan. En dat is nodig, want volgens de WHO is antibioticaresistentie in 2050 de grootste wereldwijde doodsoorzaak.

Hepatitis C

Al sinds de ontdekking van het virus in 1989 zetten we ons in voor de strijd tegen hepatitis C. In de afgelopen decennia hebben we verschillende belangrijke geneesmiddelen ontwikkeld tegen de ziekte. Zo waren we in 2011 de eerste met een direct werkend antiviraal middel, een zogenoemde DAA (direct acting antiviral). En daar stopte het niet: er komen steeds meer geneesmiddelen beschikbaar die hepatitis C kunnen genezen. Daarom sluiten we ons aan bij de missie van de World Hepatitis Alliance om Hepatitis C in Europa voor 2030 uit te bannen.

Wij blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling voor behandeling van infectieziekten, om ook in de toekomst zeker te zijn van bruikbare en werkzame geneesmiddelen en vaccins.

Samenwerking en vooruitgang

MSD is op meerdere vlakken actief in de strijd tegen antibioticaresistentie.

  • Ontwikkeling en productie van vaccins, die infecties voorkomen en het gebruik van antibiotica reduceren
  • Onderzoek, ontwikkeling en introductie van nieuwe behandelingen en alternatieven voor antibiotica
  • Stimuleren van programma’s voor verantwoord gebruik van antibiotica
  • Samenwerking met organisaties die bezig zijn met AMS (Antimicrobial Stewardship)
  • Ondersteuning van wetenschappelijke studies
  • Bijdragen aan de wereldwijde monitoring van antimicrobiële resistentie door onze SMART studie (Study for Monitoring Antimicrobial Resistance Trend)
  • Pleitbezorger van beleidsoplossingen om duurzame investering in de ontwikkeling van nieuwe hulpmiddelen in de strijd tegen antibioticaresistentie te ondersteunen
NL-NON-01467
Laatst gewijzigd op 17-8-2021

Er zijn veel aspecten op het gebied van infectieziekten

Wil je meer weten over ons werk op het gebied van infectieziekten? Regelmatig delen wij persoonlijke verhalen, feiten over diabetes en nieuwe interactieve videos.

Wat wij doen tegen hepatitis C

Wereldwijd zijn naar schatting tussen de 130 en 150 miljoen mensen geïnfecteerd met chronische hepatitis C. In Nederland zijn dat er ongeveer 28.000. Een groot deel van hen weet niet dat ze met het virus besmet zijn. Veel mensen hebben namelijk geen symptomen en kunnen tientallen jaren met de infectie rondlopen zonder zich ziek te voelen.