Haarlem Groeit

MSD, het grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland, breidt haar locatie in de Waarderpolder in Haarlem fors uit met nieuwe productielijnen, een nieuw laboratorium en een ‘coldstore’. Dit is nodig om te kunnen voldoen aan de wereldwijd groeiende vraag naar vaccins.

Op deze pagina houden we je op de hoogte van ontwikkelingen.

Heeft u een vraag aan MSD?

Als u een vraag heeft over de bouwwerkzaamheden kunt u MSD mailen:
communications@merck.com

De feiten op een rij

MSD bouwt een zogenaamde coldstore voor gekoelde opslag van vaccins, met 5000 palletplaatsen. Eigenlijk een hele grote koelkast om vaccins op de juiste temperatuur te kunnen bewaren. MSD breidt ook het bestaande vaccinsgebouw uit, plaatst drie nieuwe verpakkingslijnen voor vaccins en bouwt een nieuw laboratorium (om kwaliteitstesten te kunnen uitvoeren). Naar verwachting zullen alle nieuwe faciliteiten in Haarlem begin 2021 operationeel zijn.

Unieke hijs-klus

MSD gaat de zes kranen vervangen die in ons hoogbouwmagazijn alle goederen van en naar hun opslagplek halen en brengen. Bij (voldoende) goed weer begint deze hijsklus op vrijdag 2 oktober om 08.00 uur. De vervanging van deze megakranen, stuk voor stuk tientallen meters hoog, gaat via het dak en daarbij wordt gebruikt gemaakt van een grote mobiele hijskraan op ons parkeerterrein.
Dit is een omvangrijk project: de kraan zal het komende jaar acht keer worden ingezet om de klus te klaren. Het hoogbouwmagazijn is vanaf 1974 gebouwd. Sinds die tijd zijn de kranen uitstekend onderhouden, maar nu zijn ze aan vervanging toe. Voor MSD is dit een cruciaal project, aangezien het magazijn 17.500 palletplaatsen telt. Bij (voldoende) goed weer wordt op vrijdag 2 oktober de eerste oude kraan uit het magazijn getakeld.
(1 oktober 2020)

Op schema

MSD is nog steeds volop aan het bouwen, op het adres aan de Waarderweg maar wie er wel eens langs rijdt ziet ook vanaf de Nijverheidsweg volop activiteiten. Het nieuwe hoogbouwmagazijn is – als verder alles volgens plan verloopt – aan het einde van dit jaar klaar. Daarnaast wordt ook een lab gebouwd. Momenteel wordt de staalconstructie geplaatst en daarna volgt de beplating. Vanaf december zullen de activiteiten zich verplaatsen naar binnen in het gebouw. Uiteraard proberen we eventuele hinder van deze bouwactiviteiten nog steeds zo veel mogelijk te voorkomen.

Ook de bouw van nieuwe verpakkingslijnen voor vaccins verloopt volgens planning. Begin dit jaar zijn de heipalen voor de aanbouw de grond in gegaan, waarna direct door is gegaan om het pand wind- en waterdicht te krijgen. Na het plaatsen van het dak is begonnen om de ruimte voor een nieuwe verpakkingslijn gereed te maken. Toen de benodigde voorzieningen waren aangelegd zijn het plafond en de glazen tussenwanden geplaatst en begon het al op een echte MSD-productieruimte te lijken (zie foto). In de zomer is ook gestart met het plaatsen en kwalificeren van de machines voor de nieuwe verpakkingslijn. Het streven is om in december 2020 alle verpakkingsruimtes operationeel te hebben. (9 september 2020)

Omvang uitbreiding nu al goed zichtbaar

Ondanks de coronacrisis en alle maatregelen die daarmee samenhangen, gaan de bouwactiviteiten bij MSD in de Waarderpolder volop door. Op de foto rechts zie je de uitbreiding bij de verpakking van vaccins, inclusief de benodigde kantoorruimte. De palen staan, de vloer is gestort en nu gaat de bouw in volle vaart verder. Ook verrijst op ons terrein het nieuwe magazijn dat nodig is om vaccins en een aantal geneesmiddelen gekoeld te kunnen opslaan. Naast het bekende hoogbouwmagazijn. (19 april 2020)

Voortgangsupdate: heel veel beton!

De bouw van de nieuwe coldstore vordert gestaag. Deze week (5-6 februari) is er beton gestort voor de 2.100 vierkante meter grote vloer.
Een immense klus voor de bouw van dit mega-grote ‘coldstore’ magazijn van MSD in de Waarderpolder.
(6 februari 2020)

Start van uitbouw vaccinsgebouw

Na de eerste werkzaamheden voor de nieuwe coldstore gaan we in de week van 13 januari beginnen met de volgende klus. We gaan de eerste palen schroeven voor de uitbouw van het vaccinsgebouw. Vanwege het schroefprincipe verwachten we geen geluidsoverlast voor de omgeving. Deze werkzaamheden vinden plaats midden op het terrein van MSD, tegenover de huidige hoogbouw.
(6 januari 2020)

Brief aan omgeving

Kort voor de start van de bouw heeft MSD omliggende bedrijven een brief gestuurd om de omgeving te informeren over werkzaamheden aan de noordzijde van het MSD-terrein. Hierin staat onder meer dat de nieuwe poort aan de Heringaweg dienst zal doen als ingang en uitgang voor bouwverkeer. De ingang aan de Waarderweg is bestemd voor onze eigen medewerkers, bezoekers en het reguliere vrachtverkeer. De bouwwerkzaamheden vinden alleen overdag plaats en zullen tot eind 2020 duren.

Met behulp van de zogenoemde ‘pulsmethode’ gaan eerst 680 palen de grond in, dit werk zal circa zes weken duren (dus tot medio december). Met dit pulsen worden ruimtes gemaakt die daarna worden volgestort. Zowel qua geluid als trillingen veroorzaakt deze methode minder overlast dan het ‘ouderwetse’ palen heien. Toch is ook het pulswerk op de site te horen. Wij vragen ieders begrip voor dit tijdelijke ongemak.
(23 oktober 2019)

Klik hier om de brief aan de omgeving te lezen.

Meer weten over onze locaties?

Oss_Toren_square-1024x978
Oss
Oss

MSD Biotech B.V.

MSD-Animal-Health-Boxmeer-1024x768-1 (1)
Boxmeer
Boxmeer

MSD Animal Health