3: een simpel geheugensteuntje om regelmatig je borsten te controleren

Vanaf nu zie jij in elke 3 een paar borsten. Op de klok, op verkeersborden en zelfs op de rugnummers van je favoriete sport(st)ers. En dat is de bedoeling. Dit simpele ezelsbruggetje helpt je om regelmatig te kijken en te voelen hoe het met je borsten gaat.

Waarom je borsten controleren?

Borsten: ze zijn er in alle vormen, maten en kleuren. Ook veranderen ze door de jaren heen: borsten zien er anders uit en voelen ze anders aan als je ouder bent, dan wanneer je jonger bent. Daarom is het goed om ze goed te kennen. Zo weet je wat bij jou normaal is en kun je eventuele veranderingen en afwijkingen eerder opmerken.

Wist je dat ongeveer 70% van de vrouwen borstkanker toevallig ontdekt, dus zonder ernaar op zoek te zijn? Vaak gebeurt dat door het voelen of zien van een verandering in het borstgebied. Toch zegt 6 op de 10 vrouwen niet regelmatig te kijken of voelen hoe het met haar borsten is gesteld. Dat biedt weliswaar geen garantie dat je er op tijd bij bent, maar kan een toevallige ontdekking een handje helpen.

Mijn borsten checken, hoe doe ik dat? Gebruik de regel van 3.

Gebruik minstens 3 vingers, om 3 belangrijke plaatsen te controleren (je volledige borst rond, je tepels, onder je oksels) en doe dit ongeveer 3 minuten.

Op de website van Borstkankervereniging Nederland vind je uitgebreide informatie over zelfonderzoek.

Waar moet ik op letten bij het checken van mijn borsten?

De meest voorkomende tekenen van borstkanker zijn een pijnloos knobbeltje of een abnormale zwelling in de borst. Er zijn ook andere symptomen die kunnen wijzen op borstkanker, zoals :

day 3

Als je één of meerdere van deze symptomen ervaart, raden wij je aan een arts te raadplegen, hoewel het belangrijk is op te merken dat een knobbel in de borst niet noodzakelijk borstkanker betekent.

Het is ook belangrijk te weten dat alle borsten verschillend zijn en dat het weefsel er in verschillende stadia van de menstruatiecyclus en op verschillende leeftijden anders kan uitzien en anders kan aanvoelen. Wat normaal is voor de ene vrouw kan niet normaal zijn voor de andere.

3: een simpel geheugensteuntje om regelmatig je borsten te controleren

day 3
Download hem hier

Veelgestelde vragen:

Waarom is het belangrijk om regelmatig zelfonderzoek te doen?

Om veranderingen in de borst of tepel te kunnen herkennen, is het belangrijk om je lijf goed te kennen. Bijvoorbeeld door regelmatig zelfonderzoek doen. Dit doe je door goed naar je borsten te kijken en ook te voelen.


Is de derde dag van de maand altijd het beste moment om zelfonderzoek te doen?

Nee. Het gaat erom dat je regelmatig aandacht hebt voor hoe je borsten eruit zien en aanvoelen. De derde dag is puur bedoeld als geheugensteuntje voor vrouwen voor wie dit nog geen gewoonte is. Uiteraard kan dit ook een andere dag zijn die beter voor jou werkt.

Ben je heel regelmatig ongesteld? Onderzoek je borsten dan in de week na je menstruatie. Bijvoorbeeld 3 dagen erna. Dan zijn je borsten het meest soepel en voel je onregelmatigheden in je borst het beste. Net voor de menstruatie hebben veel vrouwen last van gevoelige borsten die ook net wat anders aanvoelen.

Ben je in de overgang (geweest) of heb je geen regelmatige cyclus? Dan maakt het maandelijkse tijdstip minder uit. Kies een moment dat voor jou handig is, bijvoorbeeld de derde van de maand zijn.

Bron: Kanker.nl


Waar moet ik op letten bij het checken van mijn borsten?

De meest voorkomende tekenen van borstkanker zijn een pijnloos knobbeltje of een abnormale zwelling in de borst. Er zijn ook andere symptomen die kunnen wijzen op borstkanker, zoals :

 • Zwelling in de borst of lymfeklieren in de oksel
 • Verandering in de grootte of vorm van de borst
 • Pijn in de borst of tepel
 • Intrekken van de tepel
 • Rode, droge, schilferige of verdikte huid op de tepel of borst
 • Afscheiding uit de tepel (anders dan moedermelk)

Ga voor meer informatie over zelfonderzoek op de website van Borstkankervereniging Nederland.

Goed om te weten: wat normaal is voor de ene vrouw kan niet normaal zijn voor de andere. Ook het moment in je menstruatiecyclus kan een rol spelen. Daarom is het van belang om regelmatig zelfonderzoek te doen: zo leer je je lichaam beter kennen en voel en zie je sneller als er iets verandert.

Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.


Ik voel of zie iets. Wat nu?

Als je één of meerdere van deze symptomen ervaart, raden wij je aan een arts te raadplegen.

 • Zwelling in de borst of lymfeklieren in de oksel
 • Verandering in de grootte of vorm van de borst
 • Pijn in de borst of tepel
 • Intrekken van de tepel
 • Rode, droge, schilferige of verdikte huid op de tepel of borst
 • Afscheiding uit de tepel (anders dan moedermelk)

Heb je een van bovenstaande klachten? Dat betekent niet direct dat je je zorgen hoeft te maken. Het kan raadzaam zijn om te kijken hoe je klachten zich ontwikkelen. Bijvoorbeeld door na je volgende menstruatie te kijken of je nog steeds klachten ervaart of dat ze misschien verdwenen zijn.

Ga voor meer informatie over zelfonderzoek op de website van Borstkankervereniging Nederland.


Zelfonderzoek, heeft dat wel zin?

Zelfonderzoek biedt geen garantie dat je er op tijd bij bent, maar kan daar wel aan bijdragen. In individuele gevallen geeft dat het voordeel van een succesvollere en/of minder ingrijpende behandeling. Zelfonderzoek is geen vervanging van andere vroege opsporingsmethoden zoals de bevolkingsonderzoeken, maar een laagdrempelige aanvulling daarop.

Controleer je borsten dus regelmatig maar ook weer niet te vaak: geleidelijke veranderingen vallen dan minder op.

Bron: KWF


Wie zijn de initiatiefnemers van de campagne?

De campagne is in maart 2023 gestart ter gelegenheid van de bewustwordingsmaand voor triple-negatieve borstkanker (TNBC), een agressief type borstkanker dat over het algemeen bij wat jongere vrouwen voorkomt.  Borstkankervereniging Nederland en MSD willen ervoor zorgen dat meer vrouwen regelmatig hun borsten onderzoeken. De campagne is gefinancierd door MSD en wordt mede uitgedragen door de Borstkankervereniging.


Help mee

 • Download de reminder direct in je agenda zodat je elke maand een geheugensteuntje ontvangt
 • Deel de boodschap via social media en help andere vrouwen in het vroeg opsporen van borstkanker. Want hoe meer vrouwen een paar borsten in elke 3 zien die ze tegen komen, hoe meer vrouwen het controleren van hun borsten nooit meer zullen vergeten
 • Volg @borstkankernederland en @msdnederland voor tips

Let op

Deze campagne geeft géén medisch advies, maar heeft als doel om het bewustzijn te vergroten over het belang van regelmatige zelfcontrole van de borsten.

NL-NON-02236