HPV

4 maart is het HPV Awareness Day. Dit betekent dat er wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het humaan papillomavirus (HPV) en de mensen die er ziek van worden. Maar wat is HPV precies? Hoe loop je het virus op en is besmetting te voorkomen? Vind jouw antwoorden over HPV-gerelateerde vragen in dit artikel met veelgestelde vragen.

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus, een veelvoorkomend en besmettelijk virus. Er bestaan meer dan 180 verschillende soorten HPV die verschillende ziekten kunnen veroorzaken.

Mannen en vrouwen kunnen het virus bij zich dragen en overdragen via huid-op-huid-contact. De meeste mensen – zowel mannen als vrouwen – zullen ooit blootgesteld worden aan HPV, en meestal verdwijnt het virus vanzelf weer.1

Welke ziekten kunnen door HPV worden veroorzaakt?

Meestal verdwijnt het virus vanzelf; als de infectie echter blijft bestaan, kan dit leiden tot bepaalde aandoeningen en kankersoorten. Bepaalde HPV-typen (vooral de typen 16 en 18) kunnen leiden tot onder andere vulvakanker, vaginale kanker, anuskanker en baarmoederhalskanker. De HPV-typen 6 en 11 kunnen genitale wratten veroorzaken.1

Hoe raak je besmet met HPV?

HPV wordt overgedragen door huid-op-huid-contact. De HPV-typen die baarmoederhalskanker, andere gynaecologische kankers en genitale wratten veroorzaken worden vooral verspreid door seksueel contact. 1

Wie kunnen HPV-infecties krijgen?

HPV is een virus dat veel voorkomt, bij zowel mannen als vrouwen. Veel mensen die seksueel actief zijn kunnen ooit met het virus besmet raken. Het virus wordt door huid-op-huid-contact overgedragen, en bij de meeste mensen verdwijnt het ook vanzelf weer.1

Hoe weet ik of ik besmet ben met HPV?

Vaak zijn er geen zichtbare symptomen van een HPV-infectie. Iedereen kan het virus ongemerkt krijgen en doorgeven. Meestal verdwijnt het virus vanzelf weer.1

Hoe kan ik HPV voorkomen?

Omdat HPV heel besmettelijk is, is het lastig om een infectie te voorkomen. Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden kosteloos een vaccinatie aangeboden tegen HPV middels het Rijksvaccinatieprogramma.2

Ook worden vrouwen tussen de 30 en 60 jaar uitgenodigd voor bevolkingsonderzoek. Dankzij het bevolkingsonderzoek kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker vroeg worden ontdekt en kan dan meestal goed worden behandeld.2

Wil je meer weten over HPV? Kijk dan voor meer informatie op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/hpv-humaan-papillomavirus.

hpv visual msd
HPV

Op naar een wereld zonder kanker door HPV

March 3, 2021

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

hpv awareness day

Op 4 maart is het HPV Awareness Day, met wereldwijde aandacht voor het humaan papillomavirus (HPV) én voor de mensen die er ziek van worden. De meeste mensen raken ooit met het virus besmet. In de meeste gevallen ruimt het lichaam het virus weer op. Soms kan HPV echter kanker veroorzaken (zoals baarmoederhalskanker, vulva-, anus- en vaginakanker), en ook genitale wratten. Het RIVM heeft berekend1 dat in Nederland ruim 1000 vrouwen en 300 mannen per jaar kanker krijgen door HPV, waarvan jaarlijks ca. 450 vrouwen en 150 mannen overlijden.

Achter deze getallen van het RIVM zitten echte mensen. Mensen die ziek zijn geworden door het virus en behandeld moeten worden – en helaas soms ook overlijden. En mensen die een geliefde moeten missen vanwege het virus. Judith Zuijderhoudt, Director Policy, Communications en Population Health bij MSD Nederland, weet wat dit kan betekenen – haar oma overleed 46 jaar geleden aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. ‘Ik heb daardoor nooit de kans gehad haar te leren kennen’, vertelt ze. ‘Ze was toen 42 en liet maar liefst 6 kinderen achter, waaronder mijn moeder. Het is nu 2021 en er sterven in Nederland nog steeds jaarlijks meer dan 200 vrouwen door baarmoederhalskanker2. Laten we ervoor zorgen dat dit toekomstige generaties niet meer overkomt. Op naar een wereld zonder kanker door HPV!’

Juist op HPV Awareness Day 2021 mogen we dromen over een wereld zonder kanker vanwege HPV. Er zijn vaccins, bevolkingsonderzoeken en behandelingen. En ook de wil is er: eind vorig jaar sprak de WHO3 de ambitie uit om baarmoederhalskanker uit te bannen. En 3 februari jongstleden heeft de Europese Commissie het Beating Cancer Plan4 gepresenteerd. Dit plan focust op preventie, vroegtijdige opsporing, behandeling en kwaliteit van leven van patiënten en mensen die kanker hebben overleefd4. Het Beating Cancer Plan benoemt HPV als ‘vlaggenschipinitiatief’4 en richt zich op eliminatie van baarmoederhalskanker en andere door HPV veroorzaakte vormen van kanker.

MSD draagt graag bij aan een wereld zonder kanker door HPV. Zodat verhalen zoals die van Judith nooit meer verteld hoeven worden.

Referenties

  • RIVM: HPV – Humaan Papillomavirus – 5 Januari 2021
  • RIVM: Baarmoederhalskanker – 5 Februari 2021
  • WHO: A cervical cancer-free future: First-ever global commitment to eliminate a cancer – 17 November 2020
  • Europe’s Beating Cancer Plan – 3 Februari 2021
judith zuijderhoudt

Ik heb daardoor nooit de kans gehad haar te leren kennen’, vertelt ze.

Judith Zuijderhoudt

Director Policy, Communications en Population Health bij MSD Nederlan
Vaccins

Samen met mijn collega’s zorg ik voor de kwaliteit van onze vaccins

August 21, 2018

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

“Het is prachtig dat er geneesmiddelen zijn om mensen beter te maken, maar het is natuurlijk nog beter als mensen helemaal niet ziek worden. Een aantal infectieziekten kan voorkomen worden met vaccins. Vaccins die eraan bijdragen dat kinderen in goede gezondheid kunnen opgroeien en dat volwassenen volop kunnen genieten van het leven.

Je staat er niet altijd bij stil hoeveel kwaliteitschecks er plaatsvinden voordat een vaccin beschikbaar komt. Als analist op het laboratorium test ik de kwaliteit van onze vaccins. Vanuit MSD-fabrieken in het buitenland komen de verschillende vaccins per vliegtuig naar ons lab. In de fabrieken is al uiterst secuur gewerkt om de perfecte kwaliteit te garanderen en tijdens het transport worden de vereiste temperatuurcondities voortdurend gemonitord. En dat zijn pas de eerste stappen in een keten van nog veel meer kwaliteitscontroles.

Verantwoordelijkheid

Mijn testwerk is de volgende, maar zeker niet de laatste stap. Bij mijn (bio)chemische analyses maak ik gebruik van meerdere technieken. Alles ligt vast in strikte richtlijnen en procedures. De stappen die ik zet moeten exact volgens het boekje gaan. Ik meet waardes en ik interpreteer ze, ik evalueer en ik rapporteer. Ik controleer collega’s en collega’s controleren mij. En bij dat alles mag echt helemaal niets fout gaan. Ik mag niets missen, niets…

Die verantwoordelijkheid, dat vind ik het mooiste aan mijn werk. Met de waardes die ik vind, ben ik een cruciale schakel in het proces waarmee we de veiligheid van onze vaccins waarborgen. Het gaat hier om de gezondheid van mensen, dat is nogal wat, als je er over nadenkt. Ik weet zeker dat al mijn collega’s er ook zo over denken.

Met z’n allen doen wij er werkelijk alles aan om de veiligheid en kwaliteit van onze vaccins te waarborgen. Vanaf het moment dat de grondstoffen worden gecontroleerd, tot het moment dat het vaccin daadwerkelijk, waar ook ter wereld, bij iemand wordt toegediend.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=uHkkv2sbUBI&feature=emb_logo

Ik ben er trots op om voor een bedrijf te werken dat al meer dan 100 jaar meehelpt aan het ontwikkelen, produceren en distribueren van vaccins1. Hier in Haarlem verpakken en distribueren we dit jaar zo’n 80 miljoen flesjes en spuitjes van 10 verschillende vaccins, voor meer dan 140 landen.

Drie jaar geleden ben ik bij MSD begonnen, en ik heb er nog geen dag spijt van gehad dat ik hier aan de slag ben gegaan!”

Marjolein Norder

Biochemisch analist op het analytisch laboratorium bij MSD in Haarlem.