70 jaar MSD in Nederland

70 jaar MSD in Nederland – Samenwerken aan vooruitgang

December 5, 2024

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Nico Bons, eigenaar Bons-Holsteins Home Bred Sale:
“Met SenseHub heeft onze stal een extra paar ogen”

Nico Bons werd onlangs uitgeroepen tot de beste fokker van Europa. Dit maakt hem tot een bekende naam in de agrarische sector. Niet alleen vanwege de prijzen die hij wint met zijn showkoeien, maar vooral vanwege zijn sublieme management. “Onze dames komen echt op de eerste plaats. We staan aan de top op het gebied van huisvesting, voeding en management. En MSD Animal Health speelt hierin een belangrijke rol.”

MSD viert dit jaar haar 70-jarig bestaan in Nederland. Terugkijkend op de afgelopen 70 jaar zien we dat onze succesvolle reis mede mogelijk gemaakt is door de collectieve inspanningen van medewerkers, partners, klanten, besluitvormers en andere betrokkenen. Kijken we vooruit, dan zien we grote uitdagingen op ons af komen. Hoe gaan we een duurzame en toekomstbestendige gezondheidszorgsector creëren en op welke manier kunnen we de groei van de Nederlandse life science en health-sector ondersteunen? Het aanpakken van dit soort uitdagingen vereist een collectieve inzet van de samenleving. Bij MSD zijn we ervan overtuigd dat we door samen te werken een substantiële positieve impact kunnen maken.

Door vanuit MSD Animal Health samen te werken met fokker Nico Bons koeienfokkerij Bons-Holsteins, dragen we een steentje bij aan zijn ambitie om een toekomstbestendig bedrijf te zijn. Geen makkelijke opgave voor deze veehouder, want verschillende ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat de agrarische sector al jaren kritisch wordt bekeken. Door burgers, politici, belangengroepen en de voedingsindustrie. “Ik wil de wereld laten zien hoe goed we voor onze koeien zorgen,”vertelt Nico. “Door onze manier van boeren voorkomen we ziektes, worden er meer gezonde kalveren geboren en hebben we minder medicatie nodig. Het bespaart tijd en geld en dat houdt ons toekomstbestendig als melkveebedrijf.”

Snelle detectie
Het feit dat de dieren in uitstekende gezondheid verkeren, is deels te danken aan het gebruik van de koe monitoringssysteem SenseHub, ontwikkeld en beheerd door MSD Animal Health. Het systeem monitort de gezondheid, welzijn en vruchtbaarheid van de koeien met slimme halsbanden. Als er opvallende waarden zijn op het gebied van herkauwactiviteit, voeropname, tochtdetectie of ander afwijkend gedrag, wordt Nico Bons onmiddellijk gewaarschuwd. “SenseHub fungeert als mijn tweede paar ogen in de stal. Hoe eerder ik weet dat er iets mis is, hoe eerder ik kan ingrijpen. Dit stelt ons in staat om grotere problemen te voorkomen, zoals uierontsteking of longontsteking.”

Gezondheidsinzicht
Als een echte koeienliefhebber brengt Bons 99% van zijn tijd in de stal door. Ondanks zijn volledige aandacht en waakzaamheid, ziet hij niet altijd meteen of er iets mis is. Ongeveer tien jaar geleden begon hij daarom de samenwerking met MSD Animal Health. “We hebben een scherm opgehangen in de tankruimte waarop de belangrijkste gezondheidswaarden van de koeien in één oogopslag zichtbaar zijn.” Zo detecteerde het systeem onlangs een abnormale meting bij een van de koeien. “We waren net terug van een show, dus misschien had ze een verkoudheid opgelopen of stress ervaren door de reis. Dat kan ik niet altijd met het blote oog zien en het is geen optie om alle koeien twee keer per dag te temperaturen. Na onderzoek gaven we de koe de juiste behandeling. Ze voelde zich snel weer fit.”

Kennis delen
Door dit management en het gebruik van een innovatief systeem zijn er veel minder antibiotica nodig voor de dieren. “Dat bespaart me ook veel geld, omdat ik minder melk hoef weg te gooien en minder vaak de dierenarts hoef te bezoeken.” Elk jaar ontvangt de veehouder in Ottoland ongeveer tien- tot twintigduizend bezoekers die een kijkje achter de schermen krijgen. “Ik open mijn bedrijf om anderen te inspireren, om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Als boeren onder elkaar werkt dit heel goed. En we moeten elkaar ook helpen, denk ik. Dat zijn we elkaar en de maatschappij verschuldigd.”

bedrijfsinformatie

‘Behandeling van kanker in een vroeg stadium met innovatieve geneesmiddelen: wat is het ons waard?

December 3, 2024

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Onlangs hebben we met trots ons whitepaper gelanceerd met de titel ‘Behandeling van kanker in een vroeg stadium met innovatieve geneesmiddelen: wat is het ons waard?’ De productie van dit whitepaper was ook voor mij een ontdekkingstocht, met waardevolle input van verschillende belanghebbende partijen: patiënt, zorgprofessional, ziekenhuisbestuurder, IKNL, zorgverzekeraar en gezondheidseconoom. Zij laten hun licht schijnen over de waarde van innovatieve behandelingen in een vroeg stadium van kanker.

Tijdens de lancering hebben we met belangrijke spelers uit de gezondheidszorg doorgepraat over de conclusies en aanbevelingen, waarbij ook ik deel heb genomen aan het panelgesprek. De hoge opkomst bij de presentatie en de vele kritische en goede vragen die gesteld werden, tonen aan dat het onderwerp zeer relevant is. Ik ben enthousiast over de richting die we op gaan, met kanker als chronische – dus niet meer als dodelijke – ziekte.

Nog steeds is kanker helaas de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland en het aantal patiënten met deze ziekte blijft stijgen.1) Daarom vind ik het hoopgevend dat er steeds meer innovatieve behandelingen worden ontwikkeld die de overlevingskansen van patiënten kunnen vergroten. Echter, dit vereist inzet en investeringen van zowel zorgpartijen als de industrie. Samen met de geïnterviewde experts onderzoeken we de waarde voor patiënt, gezondheidszorg en samenleving om al in een vroeg stadium van kanker te starten met behandeling met innovatieve geneesmiddelen.

De vooruitgang in de behandeling van kanker heeft ons inmiddels gebracht naar een fase waar mogelijke ‘genezing’ en ‘ziektevrij zijn en blijven’ voor bepaalde tumortypen een realiteit is.2) Patiënten met uitgezaaide ziekte kunnen juist kiezen voor een behandeling gericht op levensverlenging met zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Dit vereist een zorgvuldige afweging van medische, klinische en persoonlijke aspecten in het behandeltraject, evenals een open gesprek gericht op gezamenlijke besluitvorming tussen arts en patiënt. Het is de verantwoordelijkheid van geneesmiddelenbedrijven om te blijven investeren in behandelingen die kankerpatiënten mogelijk kunnen genezen of die de ziekte in een chronische fase kunnen brengen.

Tijdens het symposium rondom het whitepaper gaf ik aan dat de maatschappelijke waarde van langere periodes van overleving zonder ziekte of behandeling enorm is. Gezondheid vertegenwoordigt een enorme waarde, zowel economisch als maatschappelijk. ‘Health = Wealth’ noemde Vergilius dat destijds al. Tegelijkertijd wordt gezondheid nog te vaak gezien als een kostenpost. Het belang van vroegtijdige behandeling ligt daarom juist op die economische en maatschappelijke waarde, bijvoorbeeld waar het kan bijdragen om de druk op de arbeidsmarkt te verlichten.

Twee uitdagingen wil ik nader benoemen. Ten eerste: het is essentieel dat nieuwe systemische behandelingen tijdig beschikbaar komen. Daarom moeten we heroverwegen hoe vergoedingen voor deze behandelingen worden beoordeeld, om kostbaar tijdverlies te minimaliseren. De verschuiving van uitkomstmaten zoals ‘overall survival’ (OS) naar patiëntrelevante uitkomsten die aansluiten bij het behandeldoel, zoals ziektevrije overleving, past daarin. Erkenning en acceptatie van deze belangrijke uitkomstmaat voor het maken van een vergoedingsbesluit is essentieel. Immers lopen de vertragingen in toegang tot innovatieve behandelingen tegen kanker steeds verder op3), ook vanwege het lange wachten op OS-data, zoals nu gebeurt.

Ten tweede zullen we beter moeten onderzoeken welke patiënten het meest baat hebben bij een behandeling. Een lerend zorgstelsel is daarbij de sleutel: inzet van biomarkers, real-world data en -evidence, evenals doelmatige inzet van systemische behandelingen. Ook daar hebben verschillende partijen in de zorg een rol in te pakken: geneesmiddelenbedrijven moeten tijdens de ontwikkeling van medicijnen al inzetten op biomarkers en behandelaren zijn aan zet als het gaat om doelmatigheid in de praktijk.

Ik ben erg blij met de start van een levendig gesprek over de waarde van innovatieve behandelingen in een vroeg stadium van kanker. En uiteraard met de brede interesse in dit onderwerp. Maar de lancering van het whitepaper is pas het begin: wij nodigen iedereen uit om deel te nemen aan dit gesprek en horen graag op welke van de vier geformuleerde aanbevelingen u met ons de schouders eronder wilt gaan zetten. Want alleen samen kunnen we de zorg voor patiënten met kanker verbeteren.

Ik nodig u van harte uit om ons whitepaper te lezen, en uw gedachten met mij te delen. U kunt het document hier downloaden.

Met vriendelijke groet,

Wim de Haart
Director Value & Patient Access
MSD Netherlands
NL-NON-02870

70 jaar MSD in Nederland

70 jaar MSD in Nederland – Samenwerken aan vooruitgang

November 28, 2024

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Jos van Kessel, voorzitter College van Bestuur Koning Willem I College:
“Zonder beroepsonderwijs geen innovatie”

Het Koning Willem I College (KW1C) is een van de grootste ROCs van Nederland. De school is geworteld in het hart van Brabant maar heeft nationale impact. Onlangs werd het college uitgeroepen tot de meest innovatieve ROC van Nederland. “Deze titel hebben we mede te danken aan de manier waarop we, samen met bedrijven zoals MSD, innovatie-uitdagingen aanpakken,” zegt bestuursvoorzitter Jos van Kessel.

MSD viert dit jaar het 70-jarig bestaan in Nederland. Terugkijkend op de afgelopen 70 jaar zien we dat onze succesvolle reis mede mogelijk gemaakt is door de collectieve inspanningen van medewerkers, partners, klanten, besluitvormers en andere betrokkenen. Kijken we vooruit, dan zien we grote uitdagingen op ons af komen. Hoe gaan we een duurzame en toekomstbestendige gezondheidszorgsector creëren en op welke manier kunnen we de groei van de Nederlandse life science en health-sector ondersteunen? Het aanpakken van dit soort uitdagingen vereist een collectieve inzet van de samenleving. Bij MSD zijn we ervan overtuigd dat we door samen te werken een substantiële positieve impact kunnen maken.

Samenwerken met het onderwijs is daar een belangrijk voorbeeld van. MSD en het KW1C weten elkaar uitstekend te vinden én delen ambities. “Nauwe samenwerking met bedrijven en bedrijfsclusters – te beginnen in je directe omgeving – is een must voor ROCs,” legt Van Kessel uit. “Onze studenten zijn essentieel voor de bedrijfswereld. Of dat nu een bouwbedrijf is zoals Heijmans, een ASML of een MSD.”

Opleiding op locatie
Wat betekent dat in de praktijk? “We werken samen met MSD als het gaat om onze laboratoriumopleidingen in de regio’s Oss en Cuijk. En we bieden samen BBL-programma’s aan, zodat bijvoorbeeld procesoperators en logistieke medewerkers een mbo-opleiding kunnen volgen naast hun baan. Vorig jaar is MSD een proces gestart in Boxmeer waarbij de opleiding bijna volledig op locatie wordt gegeven.” Een soortgelijk proces is ook ontwikkeld voor logistieke operators in Haarlem. Iets verder weg van het traditionele verzorgingsgebied van het college, maar zoals Van Kessel zegt: “Als we een expertisegebied hebben, is er geen reden om het niet aan de rest van het land aan te bieden.”

Goed contact
Wat heeft het KW1C nodig van een werkgever om samenwerking echt te laten slagen? “Allereerst de bereidheid, capaciteit en kennis om studenten goed te begeleiden op de werkplek. Een bedrijfscultuur die mensen aanmoedigt om zich te ontwikkelen is ook belangrijk. En, niet te vergeten, goede persoonlijke contacten. Een van de redenen dat de samenwerking met MSD zo soepel verloopt, is dat we zeer korte communicatielijnen hebben op verschillende niveaus – van management tot operationeel.”

Onboarding
Het KW1C is in toenemende mate betrokken bij de onboarding en training van nieuwe medewerkers. Volgens Van Kessel is het belangrijk dat mensen vanaf dag één worden aangemoedigd om in zichzelf te investeren. “En dat hoeft niet per se in de vorm van een cursus met een diploma als eindresultaat. Met speciale ‘badges’ krijgt iemand erkenning voor een bepaalde vaardigheid of expertise. Je kunt die badges opstapelen tot certificaten, die op hun beurt kunnen leiden tot een diploma. Klein beginnen geeft mensen snel erkenning en zelfvertrouwen, zelfs als ze misschien in het begin een beetje terughoudend zijn.”

Versterken van mbo-profiel
Een belangrijke ambitie die KW1C en MSD delen, is het versterken van het profiel van mbo-opleidingen in Nederland. Mbo-afgestudeerden doen niet alleen zeer belangrijk, maar ook uitdagend werk. “Ik denk dat de rol van mbo-studenten in succesvolle innovaties enorm wordt onderschat. Binnen een bedrijf als MSD wordt er bijvoorbeeld veel gedaan om verpakkingen duurzamer te maken. Dit zijn essentiële technische kwesties, met nieuwe materialen en nieuwe machines. Als je dit soort innovaties van de grond wilt krijgen, heb je de kennis en vaardigheden van praktijkmensen nodig.”

Duurzaamheid is geen trucje
Het is waarschijnlijk geen toeval dat Van Kessel dit voorbeeld noemt: vanaf hun eerste dag worden studenten bij KW1C continu geconfronteerd met duurzaamheidskwesties, zoals het verminderen van afval of het verantwoord gebruik van materialen. “Het is verweven in ons hele onderwijsaanbod. En dat moét ook. Duurzaamheid mag geen trucje zijn, het moet in je hele manier van denken en werken zitten.”

Uiteindelijk kun je cruciale veranderingen in de samenleving alleen samen maken. “We zijn trots op het feit dat we zijn uitgeroepen tot het meest innovatieve ROC in Nederland. En we hebben die titel mede te danken aan de manier waarop we, samen met bedrijven zoals MSD, innovatie-uitdagingen aanpakken.”

bedrijfsinformatie

Brian Woolhouse benoemd tot MD van MSD Nederland

November 28, 2024

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Haarlem, 28 november 2024 – Brian Woolhouse is met ingang van 1 december 2024 benoemd tot Managing Director bij MSD Nederland. In deze rol zal Brian leidinggeven aan de humane geneesmiddelentak van het geneesmiddelenbedrijf en voorzitter worden van het Country Leadership Team, dat de vier vestigingen en de ongeveer 5.000 medewerkers in Nederland vertegenwoordigt.

Brian Woolhouse beschikt over een indrukwekkende staat van dienst bij MSD. In zijn meest recente functie als Vice President Global Marketing speelde hij een cruciale rol in de ontwikkeling van strategieën voor hart- en vaatziekten, stofwisselingsziekten (zoals diabetes) en luchtwegaandoeningen. Ook heeft hij de wereldwijde strategie van MSD voor zeldzame ziekten vormgegeven en zorggedragen voor verschillende succesvolle introducties van behandelingen voor acute ziekenhuiszorg.
Voor zijn tijd bij MSD werkte Brian ruim tien jaar bij de dochteronderneming van Bayer in Canada, waar hij ook is opgegroeid. Vervolgens maakte hij de overstap naar Schering-Plough in de Verenigde Staten waar hij Commercial Leader werd en met zijn gezin een aantal jaren heeft gewoond.

In zijn eigen woorden: “Sinds MSD 70 jaar geleden onder het Marshallplan voet op Nederlandse bodem zette, is het bedrijf uitgegroeid tot het meest veelzijdige en innovatieve geneesmiddelenbedrijf van Nederland. Ik kijk er enorm naar uit om voort te bouwen op deze sterke basis en samen met mijn collega’s en onze partners te werken aan het realiseren van onze missie: het redden en verbeteren van levens van patiënten door middel van baanbrekende wetenschap.”

Brian voegt daaraan toe dat hij zich verheugt op de mogelijkheid om Nederland beter te leren kennen. Hij brengt zijn jarenlange kennis en ervaring bij MSD mee, evenals zijn sterke passie voor onze missie waarin de patiënt altijd centraal staat. “De Nederlandse zorg is internationaal erkend als een van de beste ter wereld; dit is een heel waardevol bezit. Alle betrokken partijen dragen de verantwoordelijkheid om deze zorg betaalbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit te houden. Ik kijk er dan ook naar uit om samen met alle stakeholders te werken aan een toekomstbestendig en lerend zorgsysteem, waarin de juiste patiënt op het juiste moment de juiste behandeling ontvangt.”

bedrijfsinformatie

MSD Nederland komt verkoop van Biotech Oss-site overeen met Organon

October 1, 2024

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Oss, 1 oktober 2024 — MSD en Organon hebben vandaag aangekondigd dat ze een overeenkomst hebben getekend waarmee MSD de MSD Biotech-site in Oss zal verkopen aan Organon. Deze overeenkomst omvat alle ‘vruchtbaarheidsactiviteiten en bijbehorende ondersteunende functies’.

In september 2023 kondigde MSD het plan aan om de productie van immuuntherapie en een deel van de laboratoriumactiviteiten van MSD Biotech Oss te beëindigen en een verkoopproces van de locatie te starten. Medio 2025 zal MSD de productie van immuuntherapie in Oss beëindigen en dit concentreren op een beperkt aantal productielocaties buiten Nederland, die volgens een aangepaste productiemethode werken en samen voldoende capaciteit hebben om aan de wereldwijde vraag naar MSD’s immuuntherapie te voldoen. Als gevolg van deze zakelijke beslissing heeft MSD gesprekken gevoerd met verschillende partijen over de toekomst van de locatie in Oss.

Tot afgelopen zomer voerde MSD uitgebreide en constructieve gesprekken met verschillende bedrijven, altijd met als doel om maximale langdurige werkgelegenheid te waarborgen. Op 2 juli werd bekendgemaakt dat MSD in voortdurende gesprekken was met één partij, Organon. Vandaag hebben de directies van MSD en Organon gezamenlijk de werknemers van de Biotech-locatie geïnformeerd over de ondertekening van de koop- en verkoopovereenkomst en de verwachte impact van de verkoop.

Werkgelegenheid
Sinds het begin van het verkoopproces heeft MSD zich ingezet om te streven naar het behoud van maximale werkgelegenheid én productie- en innovatiekracht voor Nederland. Als gevolg hiervan worden alle vruchtbaarheidsactiviteiten en bijbehorende ondersteunende functies op de MSD Biotech-locatie in Oss overgedragen aan Organon, evenals de laboratoria en ondersteunende afdelingen die hiervoor nodig zijn. Dit betekent dat 295 functies naar Organon zullen overgaan. Tegelijkertijd zal het stopzetten van de productie van immuuntherapie en andere activiteiten bij MSD Biotech in Oss leiden tot het verlies van ongeveer 200 huidige banen bij MSD Biotech (uiterlijk vanaf 1 juli 2025). In Oss blijft MSD actief met 120 kantoorfuncties, waaronder ongeveer 15 nieuwe rollen in Oss, gerelateerd aan specifieke kennis in Oss die MSD wil behouden. MSD blijft investeren in onderzoek, innovatie en state-of-the-art faciliteiten op onze locaties in Boxmeer, De Bilt en Haarlem en zal de grootste farmaceutische onderneming in Nederland blijven.

Expertise
“Bij MSD Biotech in Oss hebben we meer dan 25 jaar expertise opgebouwd in de ontwikkeling en productie van biologicals. Ik ben buitengewoon trots op wat we samen op deze locatie hebben bereikt en hoe we dat hebben gedaan. Het niveau van betrokkenheid, ondernemerschap en de uitstekende manier waarop we samenwerken zijn werkelijk uniek”, zegt MSD-site directeur Joost van Zutven. Wetenschappers uit Oss waren pioniers in de biotechnologie in Nederland met de ontwikkeling van de vruchtbaarheidsbehandeling recombinant FSH. Dit baanbrekende werk werd voortgezet met de productie van een van de eerste immuuntherapieën voor de behandeling van kanker ter wereld.

Joost van Zutven zegt ook: “Ik ben blij dat een meerderheid van die kennis en expertise en van onze medewerkers, plus een deel van de moderne faciliteiten behouden zal blijven en een nieuwe plek zal krijgen in het productienetwerk van Organon. Aan de andere kant zullen we, als gevolg van de zakelijke beslissing van MSD om de productie van immuuntherapie binnen MSD te verplaatsen, te maken krijgen met boventalligheid. Voor onze mensen in Oss zullen we zorgen voor continuïteit van de vruchtbaarheidsproductie en proberen we zoveel mogelijk gebruik te maken van vacatures binnen MSD.”

Inspanning voor behoud van werkgelegenheid
MSD streeft op de eerste plaats naar het behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid, maar zal ook helpen bij het vinden van een nieuwe baan buiten het bedrijf. Joost van Zutven: “We beginnen hier nu al mee, zelfs voordat het sociaal plan van toepassing is op medewerkers die boventallig worden. Als grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland heeft MSD veel vacatures, zowel in Boxmeer als internationaal. Voor collega’s van wie de posities uiteindelijk tegen midden-2025 zullen eindigen, dient het solide sociaal plan als vangnet.”

In de komende weken zullen medewerkers van MSD Biotech Oss verder kennismaken met Organon Oss om een succesvolle overgang mogelijk te maken. Organon is een onafhankelijk wereldwijd gezondheidsbedrijf met als strategie de gezondheid van vrouwen gedurende hun hele leven te verbeteren en werd in 2021 opgericht na een afsplitsing van MSD.

bedrijfsinformatie

Iedere werkdag voelt voor mij als een geschenk

December 29, 2023

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Om rivierblindheid in ontwikkelingslanden uit te roeien doneert MSD het geneesmiddel Mectizan.

Om rivierblindheid in ontwikkelingslanden uit te roeien doneert MSD het geneesmiddel Mectizan. Sinds 1987 zijn daarvoor bij MSD in Haarlem miljarden tabletjes gemaakt en Michael Oladusu (56) werkt daar al ruim 22 jaar als Operator aan mee. Iedere werkdag is voor hem speciaal en daar heeft hij een zeer persoonlijke reden voor.

In Afrika, Latijns-Amerika en Jemen lopen jaarlijks meer dan 100 miljoen mensen het risico om rivierblindheid op te lopen. Na de beet van een zwarte vlieg die zich ophoudt bij rivieren, komen larven van minieme wormpjes via de steekwond in de bloedbaan. Mensen met rivierblindheid kampen met ernstige jeuk en worden vaak blind, ziekteverschijnselen als gevolg van stervende larven die een aaneenschakeling van ontstekingsreacties veroorzaken. Mectizan (werkzame stof: ivermectine) doodt de larven en verlamt de volwassen wormpjes, zodat die zich niet meer kunnen voortplanten. Zo wordt voorkomen dat mensen ziek worden.

‘Ziekte van de rivier’

De enige Mectizan-fabriek ter wereld staat in Haarlem, daar worden alle tabletten geproduceerd en verpakt door een klein, ervaren team. “We voelen ons allemaal heel erg betrokken bij ons werk”, vertelt teamlid Michael Oladosu. “Iedereen staat voor elkaar klaar en we helpen elkaar waar en wanneer dat nodig is. Waar ons teamwork toe leidt? Sinds 2019 kunnen we als team meer dan een miljard tabletten per jaar maken, dit jaar behaalden we die mijlpaal al op 7 november…”

Voor Michael is zijn werk bij MSD extra speciaal. Zijn familie komt uit Nigeria, het meest endemische (met de meeste geografische verspreidingsgebieden) land voor rivierblindheid ter wereld. “Dertig jaar geleden kwam ik naar Nederland, ik ontmoette de liefde van mijn leven, we stichtten ons gezin en door een samenloop van omstandigheden vond ik uiteindelijk een fijne baan bij MSD.”

“Ik werkte vier jaar in het Mectizan-team toen ik op familiebezoek was in Nigeria. Mijn familie leeft in een afgelegen dorp bij een rivier en mijn moeder vertelde toen over twee ooms die getroffen waren door de ‘ziekte van de rivier’. Pas later, toen ik weer terug was in Nederland, viel het kwartje: met mijn werk draag ik direct bij aan de strijd tegen de ziekte die mijn ooms blind hebben gemaakt!”

“Alsof het zo heeft moeten zijn. Sinds ik dit weet voelt iedere werkdag voor mij als een geschenk. Als ik bij MSD aankom om te gaan werken voel ik me anders, opgewekt, vrij in mijn hoofd, vol energie. Puur door het feit dat ik mag bijdragen aan het voorkomen van ziekte bij mensen die geen geld hebben voor dit geneesmiddel en het mede door ons werk en MSD tóch krijgen!”

Mectizan Donatie Programma

Zij die Mectizan het meest nodig hebben, zijn het minst in staat om ervoor te betalen. Daarom kondigde MSD in 1987 aan om het geneesmiddel te gaan doneren voor behandelingen in landen waar de ziekte voorkomt, ‘for as long as needed, to as many as needed.’

Het Mectizan Donatie Programma, een samenwerkingsverband tussen MSD, WHO, UNICEF en andere organisaties heeft inmiddels de behandeling mogelijk gemaakt van vele miljoenen mensen. Talloze gevallen van blindheid zijn voorkomen en lokale economieën bloeiden mede daardoor weer op. Kinderen hoefden immers niet meer voor hun hulpbehoevende (groot-)ouders te zorgen en miljoenen hectares vruchtbaar akkerland konden opnieuw in gebruik worden genomen. Michael heeft het allemaal met eigen ogen zien gebeuren. “Jongere mensen krijgen de ziekte van de rivier nu niet meer.”

Nederland is nu zijn thuis, maar de bescheiden en goedlachse MSD-operator is nog altijd zeer betrokken bij het wel en wee van zijn naasten in Nigeria. Zo droeg hij bij aan de komst van een watervoorziening, een kilometer van de ‘ziekmakende’ rivier. Ook stuurt hij iedere maand wat geld, zodat kinderen naar school kunnen.

“Ik vind dat de wereld wakker moet worden en dingen eerlijker moet gaat delen. Zodat er nog veel meer geneesmiddelen terechtkomen bij mensen zoals m’n ooms. Een leeft er nog, hij is nu 95 en blind sinds zijn veertigste. Sindsdien is zijn leven en dat van zijn hele familie, allemaal boeren, heel zwaar. Ik kijk ernaar uit om hem weer te ontmoeten. Liefst al tijdens zijn leven op aarde, en anders daarna…”

Goed nieuws

In 2013 kreeg Colombia als eerste land ter wereld de officiële bevestiging dat rivierblindheid in eigen land was uitgeroeid. En inmiddels zijn ook Ecuador, Mexico en Guatemala vrij van rivierblindheid. Studieresultaten lijken uit te wijzen dat de ziekte na 15 à 17 jaar behandelen niet of nauwelijks meer terugkomt. Daarmee, en dankzij de voortgaande Mectizan-donaties van MSD, komt de wereldwijde uitroeiing van rivierblindheid in zicht.

Ook uit Nigeria kwam er begin dit jaar goed nieuws. Michael: “Voor vier extra staten heeft men, 27 jaar na de start van het Mectizan Donatie Programma, besloten om te stoppen met het massaal toedienen van Mectizan. Een beslissing die bijna 19 miljoen mensen aangaat! In deze staten is de overdracht van rivierblindheid onderbroken en daarom kan behandeling daar worden gestopt.”

“Dit is de grootste stop-behandelingsbeslissing in de geschiedenis van de wereldwijde campagne tegen rivierblindheid en komt bovenop eerdere behandelsuccessen in Nigeria. Vandaag de dag hebben meer dan 28 miljoen mensen in Nigeria geen behandeling meer nodig. Kijk, daar doen mijn Haarlemse MSD-teamgenoten en ik het allemaal voor!”

Link naar de korte video over de Mectizan-productie

bedrijfsinformatie

Aandacht voor D&I, net zolang totdat het niet meer nodig is

October 6, 2023

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Dankbaar kijk ik terug op de maand september, traditiegetrouw Diversiteit & Inclusie Maand bij MSD. Een maand waarin talloze collega’s activiteiten organiseerden om extra aandacht te vragen voor het bedrijf dat we willen zijn: een bedrijf waar iedereen die er werkt, compleet zichzelf kan zijn. Ook vanuit bedrijfsperspectief is dat van cruciaal belang. Mensen die ‘hun beste ik’ naar het werk brengen, zijn productiever, gelukkiger en tevredener. Daar ben ik van overtuigd.

In ons streven naar gelijke kansen voor iedereen, vieren we onze verschillen. We geloven in de kracht daarvan, of het nu gaat om leeftijd, afkomst, seksuele geaardheid, geloof of wat dan ook. Juist met dank aan die verschillen werken we nog beter aan onze belangrijke missie: baanbrekende wetenschap gebruiken om levens van mensen en dieren wereldwijd te redden en te verbeteren.

De kracht van D&I

In mijn internationale MSD-loopbaan heb ik de kracht van D&I al vaak mogen ervaren. Bijvoorbeeld in Turkije. Ik ben opgegroeid op het platteland van – het zeer diverse – Brazilië, ging in Sao Paolo studeren, liep stage bij MSD en vond daar ook mijn eerste baan. Na rollen in Brazilië, Nederland en Argentinië kreeg ik de kans om de MSD-site in Ankara te gaan leiden.

Van de ruim 100 werknemers was ik de enige die niet uit Turkije kwam, met een andere geloofsovertuiging en één van de zeer weinigen die Engels spraken, en ikzelf sprak ook geen Turks. Ondanks deze ‘drempels’ voelde ik me zeer welkom en gewaardeerd. Maar verdiende ik dat doordat ik ‘mijn beste ik’ meebracht, of kwam dat door de traditionele en hiërarchische lokale normen en waarden?

In het land waar onze dochter werd geboren besloot ik me flink te verdiepen in lokale culturen, geloof, (impact van de) ramadan, enzovoort. Aan de hand van wat ik leerde probeerde ik oprecht  verbinding te maken met mijn collega’s, een warme band op te bouwen en hen respectvol te bewegen om te zeggen wat ze echt van iets vonden. ‘Hoe zou jij het aanpakken als jij mij was?’

Er kwamen meer open conversaties, problemen werden beter zichtbaar en mensen kregen meer het gevoel er echt bij te horen. In de fabriek leidde dat tot meer productiviteit en betere scores op het gebied van veiligheid en kwaliteit. En meerdere collega’s is het daarna ook gelukt om internationale carrières op te bouwen. Dát is voor mij de kracht van diversiteit en inclusie.          

Het kan altijd beter…

Bij MSD in Nederland hebben we zeven ‘Employee Business Resource Groups’, afgekort EBRG’s: Women’s Network, Rainbow Alliance, Young MSD, Interfaith Organization, Asia Pacific Association, Capability Network en League of Employees of African Descent. Met verschillende doelen, maar dezelfde rode draad: het bevorderen van een werkomgeving waarin elke collega zich thuisvoelt, kan leren, kan groeien, zich veilig, gerespecteerd en gewaardeerd voelt, ongeacht iemands achtergrond.

Ook bij de werving van talent sturen we op diversiteit: in onze teams willen we mensen die hun eigen, unieke achtergrond meebrengen. Mensen die elkaar inspireren met verschillende perspectieven en ervaringen. In de huidige krappe arbeidsmarkt brengt ‘divers werven’ een extra uitdaging met zich mee, maar bij MSD zien we het juist ook als een kans. Oude heilige huisjes gaan soms al om, zoals de eis om Nederlands te kunnen spreken, of bepaalde diploma-eisen…

Doen we het bij MSD dan allemaal perfect? Zeker niet, het kan altijd beter. Ik ken de angst die je voelt als je niet gerespecteerd of aanvaard wordt. Ik leerde m’n lesje door nooit stil te blijven. Blijf je uitspreken, net zolang totdat goede inititiatieven zoals EBRGs en D&I-maand, niet meer nodig zijn.

Darcio Santos
Plant Manager MSD Animal Health Boxmeer

bedrijfsinformatie

MSD beëindigt in 2025 productie van immuuntherapie in Oss

September 28, 2023

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Medio 2025 beëindigt MSD de productie van immuuntherapie in Oss en concentreert de productie van immuuntherapie op een beperkt aantal locaties buiten Nederland. Deze locaties werken volgens een aangepaste productiemethode en kunnen gezamenlijk in de volledige wereldwijde behoefte aan immuuntherapie van MSD voorzien. MSD is met verschillende partijen in gesprek over de toekomst van de site. Doel is om maximale werkgelegenheid én productie- en innovatiekracht voor Nederland te behouden.

MSD is in gesprek met verschillende partijen over de mogelijke verkoop van de site. Joost van Zutven, plantmanager: “Bij MSD Biotech in Oss hebben we inmiddels meer dan 25 jaar expertise opgebouwd in development en productie van biologicals. Dankzij die expertise hebben we onze output de afgelopen twee jaar significant weten te verhogen. Dankzij de kennis van onze mensen en een recente moderniseringsslag staat onze locatie er goed voor, met volop mogelijkheden om uit te breiden. Dat wordt door deze strategische beslissing niet anders. Ik zie de gesprekken met mogelijke kopers daarom met vertrouwen tegemoet.”

Groeiende vraag
Door de groeiende vraag naar immuuntherapie, heeft MSD de zogenaamde tweede-generatie productiemethode ontwikkeld. Inmiddels kunnen diverse productielocaties het middel maken volgens de nieuwe methode. Deze locaties hebben voldoende capaciteit om aan de wereldwijde vraag te voldoen. De fabriek in Oss gebruikt deze methode niet en heeft zich de afgelopen jaren gericht op het maximaliseren van de productie volgens de originele methode om aan de toegenomen vraag te kunnen blijven voldoen. De productie van immuuntherapie bij MSD Biotech in Oss zal in 2025 worden beëindigd.

Biotech in Oss
Ruim 25 jaar geleden behoorden wetenschappers uit Oss met de ontwikkeling van de vruchtbaarheidsbehandeling recombinant FSH tot de grondleggers van biotechnologie in Nederland. Dit pionierswerk was de basis voor een innovatief geneesmiddel tegen kanker: pembrolizumab, een van de eerste immuuntherapieën ter wereld. Sinds 2014 wordt het middel onder meer gemaakt bij MSD Biotech in Oss. Het groeide in tien jaar tijd uit tot de meest voorgeschreven immuuntherapie ter wereld.

Toekomst
De komende periode onderzoeken wij hoe we verder vorm geven aan de toekomst, uiteraard in overleg met de ondernemingsraad, de Raad van Commissarissen en de vakbonden. Momenteel is MSD met verschillende partijen in gesprek over de toekomst van de site. Naast het uitfaseren van de productie van immuuntherapie is MSD voornemens om een aantal lab-activiteiten op de locatie Moleneind in Oss te beëindigen en over te dragen naar andere sites. Wel blijft MSD in Oss actief met internationale (kantoor)functies.

Grootste farma-stad in Noord-Brabant
Dit jaar wordt in Oss gevierd dat de farma in de stad 100 jaar geleden begon. In die 100 jaar is enorm veel veranderd. Wat in 1923 begon met Organon, is inmiddels verworden tot Aspen, Pivot Park, Organon en MSD. De sector is altijd blijven groeien, en Oss is de grootste farma-stad in de provincie Noord-Brabant. Dat blijft ook na dit voorgenomen besluit het geval. MSD heeft altijd met trots in Oss geopereerd en geïnvesteerd, met blijvende impact: Oss is een levendige biofarmaceutische hub met bedrijven en kennisinstituten die zich richten op innovaties in de ontwikkeling van geneesmiddelen.

MSD in Nederland
MSD blijft het grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland, met locaties in Haarlem, Boxmeer, De Bilt en Oss. Al 100 jaar zijn we in Nederland actief betrokken bij gezondheid voor mensen én dieren. Met geneesmiddelen en vaccins voor de behandeling van de meest uitdagende ziekten die onze wereld bedreigen. Want levens redden en verbeteren dankzij baanbrekende wetenschap, dat is wat ons drijft.

We bieden innovatieve behandelingen voor een betere gezondheid van mensen en dieren en zijn actief betrokken bij een betere toegang tot gezondheidszorg. En we zoeken naar nieuwe behandelingen voor ziektes waar nog geen antwoord op is. MSD loopt nog steeds voorop in het onderzoek naar het voorkomen en behandelen van ziekten die mensen en dieren bedreigen, zoals kanker, infectieziekten (zoals HIV en ebola) en nieuwe dierziekten.

bedrijfsinformatie

Minder behandelmogelijkheden voor patiënten met kanker zorgelijk

May 16, 2023

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Als het aan een groep Nederlandse oncologen ligt komen er minder innovatieve behandelingen beschikbaar voor patiënten met kanker, viel recent te lezen in het FD. Zij willen strengere eisen voor de effectiviteit van medicatie tegen kanker. Hierdoor komen minder behandelingen in de basisverzekering terecht en zijn dus voor geen enkele patiënt meer toegankelijk. MSD maakt zich zorgen om impact van deze ontwikkeling voor de zorg voor patiënten met kanker in Nederland.

Afgelopen april stemde de beroepsvereniging voor medisch oncologen (NVMO) tijdens een ledenvergadering over aanscherping van deze zogeheten PASKWIL-criteria. Tot onze verbijstering stemde een krappe meerderheid van de aanwezige oncologen vóór aanscherping van de criteria. Helaas volgde deze week ook de beroepsvereniging voor longartsen (NVALT) dit voorbeeld.  

Dat is slecht nieuws voor veel patiënten: als deze aanpassing werkelijkheid wordt, zullen 20% minder behandelingen als voldoende werkzaam worden beoordeeld, heeft de koepel van kankerpatiëntenorganisaties NFK onlangs uitgerekend. Ze worden daardoor niet (meer) vergoed door zorgverzekeraars en zijn voor geen enkele patiënt meer toegankelijk. Het gaat hierbij niet alleen om nieuwe middelen maar ook om het terugtrekken van bestaande behandelopties. Arts en patiënt wordt dus de keuze voor een mogelijk levensreddende behandeling ontnomen. De keuze voor een individuele behandeling hoort wat MSD betreft in de spreekkamer thuis.

Over wat voor keuzes hebben we het dan? Een voorbeeld is de kans dat een behandeling aanslaat. Straks kan een behandeling alleen nog worden voorgeschreven als die de kans op terugkeer van de ziekte met 40% verlaagt – in plaats van 30% zoals nu het geval is. Is die kans kleiner? Dan wordt de behandeling niet langer vergoed en kan deze überhaupt niet worden overwogen door een arts. Oftewel: dan heb je als Nederlandse patiënt geen recht op die innovatieve kankerbehandeling.

Als geneesmiddelenbedrijf zijn we onderdeel van ons gezondheidsstelsel en willen we een toekomstbestendig stelsel en kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg. Om die reden maken we met de overheid afspraken over een maatschappelijk verantwoorde prijs voor onze geneesmiddelen. De wens om iets te doen aan de kosten van kanker begrijpen wij volkomen, maar tegelijkertijd willen we verlies van levens en gezondheid door kanker blijven terugdringen. Het inperken van mogelijk levensreddende behandelopties is daarvoor niet de oplossing.

Dit besluit heeft grote impact op de zorg voor patiënten met kanker. Daarom zijn we van mening dat ook het belang van andere zorgverleners, patiënten en wetenschappers zorgvuldig moet worden meegewogen. Meer dialoog en betere samenwerking zijn hierbij onmisbaar. Het is tijd voor een brede discussie waarbij alle betrokken partijen kunnen reageren op deze ontwikkeling voordat deze maatregel werkelijkheid wordt. Anders zijn de gevolgen voor Nederlandse patiënten met kanker niet te overzien. 

MSD gaat hierover graag in gesprek met alle relevante partijen. 

Meer weten? Lees ook het bericht van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen over dit onderwerp.

bedrijfsinformatie

Passende zorg voor patiënten met een migratieachtergrond is ‘cultuursensitief’

January 20, 2023

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Dat is één van de interculturele dilemma’s in ons nu nog puur op Nederlandse normen en waarden ingerichte zorgsysteem. Barbara Nieuwenhuijs, werkzaam bij MSD Nederland, benadrukt het belang van gelijke toegang tot goede zorg.

“Passende zorg gaat ook over het verkleinen van gezondheidsverschillen. Want zeg nou zelf: in ons land zou iedereen toch op dezelfde manier toegang moeten hebben tot de best mogelijke zorg? De praktijk leert alleen dat dat nog lang niet het geval is. En wat is goede zorg? Voor iemand met een migratieachtergrond kan goede zorg iets heel anders betekenen dan voor mij…”

Wil je meer lezen? Lees dan verder op de website van Qruxx