November is longkankermaand. In deze maand vragen we samen met Longkanker Nederland extra aandacht voor deze ziekte. Traditioneel gezien is het witte lintje het symbool voor de strijd tegen longkanker. Daarom gingen tientallen ambassadeurs van longkankermaand in november op de foto met een extra groot ‘lintje’ in de vorm van een witte gebreide sjaal en vertellen zij waarom meer aandacht voor longkanker nodig is.
Eén van hen is Lidia Barberio, directeur van Longkanker Nederland, patiëntenorganisatie voor iedereen die met longkanker te maken heeft: patiënt, naasten en nabestaanden.
“De meeste mensen weten inmiddels wel dat longkanker veel voorkomt bij mensen die lange tijd veel gerookt hebben en die niet al heel lang geleden zijn gestopt met roken. Veel minder bekend, maar wel heel belangrijk om te weten is dat longkanker zeker niet alleen tabaksverslaafden treft. Iedereen met longen kan longkanker krijgen.”
Extra aandacht voor longkanker is iets moois
Ook diverse artsen en verpleegkundigen en andere zorgprofessionals steunen de campagne. Zoals Sjaak Burgers, longarts en onderzoeker in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. “Extra aandacht voor longkanker is iets moois. Het gaat om zoveel mensen die zelf lijden aan de gevolgen van deze nare ziekte én om nog veel meer mensen die hen begeleiden. Van zowel patiënten als naasten horen wij als artsen vaak dat zij zich eenzaam voelen. Dat maakt de situatie voor hen nog moeilijker.”
Hoopgevende ontwikkelingen
Tot de ambassadeurs behoren ook prof. dr. Anne-Marie Dingemans en drs. Daphne Dumoulin, beiden longarts in het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam. Zij zien hoopgevende ontwikkelingen in de behandeling van longkanker, maar ze benadrukken ook dat we er nog lang niet zijn. “Aandacht voor alle aspecten rond de ziekte is en blijft daarom heel belangrijk. Aandacht bijvoorbeeld voor goede communicatie. Zo kunnen nieuwe behandelingen ervoor zorgen dat mensen langer dan verwacht blijven leven. Van de mogelijke gevolgen daarvan – fysiek, mentaal en/of sociaal – zijn naasten zich vaak niet goed bewust. Blijf dus altijd goed met elkaar praten, blijf oog houden voor elkaars welzijn.”
“Het goede nieuws is dat de ontwikkelingen in de behandeling van longkanker misschien wel het snelst gaan van alle kankers,” aldus longarts Lisanne Kastelijn, werkzaam in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. “Bij sommige patiënten zien we resultaten waarover we tot kort geleden niet konden dromen. Het is (nog) te vroeg om over genezing te spreken, maar er is een kleine groep patiënten met longkanker in een vergevorderd stadium bij wie we al twee jaar geen enkele toename van ziekte zien.”
Pure pech
Uiteraard vragen ook longkankerpatiënten deze maand extra aandacht voor hun ziekte. Eén van hen is de 23-jarige Eva Kroot. In het voorjaar van 2021 bleek dat zij een nu nog ongeneeslijke vorm van longkanker heeft. ”Mensen denken dat ik keiveel gerookt heb, maar mijn ziekte heeft helemaal niets met roken te maken. Het is gewoon pure pech. Omdat ik gezond leef kan ik de soms zware behandelingen en symptomen van mijn ziekte, beter aan. En dus vraag ik ook aandacht voor gezonde dingen, zoals samen leuke dingen doen, lekker bewegen als dat kan, op je voeding letten, niet roken…”
Marloes Loeff-Burema vraagt deze maand extra aandacht voor het belang van juiste mentale begeleiding, bij welke vorm van kanker dan ook. En ‘juist’ betekent in ieder geval per leeftijdscategorie. “Ik kreeg de diagnose toen we net bezig waren om een gezin te stichten en om mijn carrière verder vorm te geven. Hoe moet je op mijn leeftijd na zo’n diagnose verder? En hoe neem je een jong kind mee in zo’n rollercoaster? Dat deel van de zorg kan en moet wat mij betreft beter.”
Bevolkingsonderzoek
John Franke heeft kreeg in 2020 te horen dat hij longkanker heeft. Sindsdien vlogt over zijn ziekte, als een soort levensdocument voor als hij er straks niet meer is. “Maar waar ik vooral aandacht voor vraag is bevolkingsonderzoek. Zodat longkanker vaker in een vroeger stadium wordt ontdekt. Net als bij darmkanker of borstkanker, bijvoorbeeld met zo’n bus op de parkeerplaats bij het winkelcentrum. Waar mensen die meer risico lopen een foto kunnen laten maken.”
Lees alle verhalen van de ambassadeurs op de website van Longkanker Nederland.
Doe mee en draag een witte sjaal
Help ook mee om aandacht te vragen voor longkanker en plaats een foto met een witte sjaal op je social media kanalen. Geen witte sjaal in huis? Via Instagram en Facebook kun je dankzij AR realtime een witte sjaal toevoegen aan je foto of video.
Hoe werkt dit?
- Open in Instagram de Stories feature (cameraatje links boven wanneer je op je berichtenfeed staat) en je ziet onderaan enkele filters in de cirkels. Wanneer je kiest voor een filter kun je ook voor ‘bladeren door effecten’ kiezen (helemaal rechts).
- Zoek naar de filter genaamd ‘witte sjaal – lintje’ en selecteer de filter
- Kies voor de selfiestand om jezelf in beeld te krijgen, zodat de filter zichtbaar wordt
- Maak een leuke video/foto en tag @Longkankernederland en @MSDNederland (alleen toepasbaar voor Instagram)