diversiteit

“MSD’ers van Afrikaanse herkomst mogen trots zijn op hun roots”

March 23, 2022

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Bij MSD geloven we in de kracht van onze employee business resource groups (EBRG’s). Deze groepen vervullen intern een belangrijke netwerkfunctie en agenderen onderwerpen die ervoor zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn bij MSD. Zo is er een Women’s Network dat zich met gendergelijkheid bezighoudt, een Rainbow Alliance voor de LHBTI+ community, het NextGen Network dat thema’s voor jonge collega’s op de kaart zet én LEAD – internationaal al langer actief, maar nieuw in Nederland – onze League of Employees of African Descent.

JP Skinner, werkzaam als Assoc. Specialist Demand Management & Fulfillment EEMEA, is betrokken bij deze nieuwe LEAD-tak. Deze week, in de Week tegen Racisme, vertelt hij kort meer over LEAD, over zijn drijfveren om LEAD-ambassadeur te willen zijn, en over zijn achtergrond.

“Ik ben geboren in Zuid-Afrika en opgegroeid tijdens de periode van Apartheid. Helaas is er in die periode heel veel geweld gebruikt tegen mensen van kleur. Dat gebeurde onder meer in Sharpville op 21 maart 1960.  Tijdens een vreedzame demonstratie tegen nieuwe apartheid-wetten opende de politie die dag het vuur en daarbij kwamen 69 mensen om het leven. Om die reden is 21 maart nu ‘International Day for the Elimination of Racial Discrimination’, zodat we dit nooit vergeten…”

JP: “Toen ik opgroeide konden mijn ouders geen hogere opleiding betalen. Studeren is in Zuid-Afrika alleen weggelegd voor mensen met veel geld. Voor het type functie dat ik bij MSD ambieer is nu nog een universitair diploma vereist. Dat heb ik niet en dus kom ik, ondanks mijn 15 jaar ervaring, niet voor dit type functies in aanmerking. Nog niet, want bij ons bedrijf loopt nu een zogenoemd ‘skills first’-initiatief. Daardoor zie ik voor de eerste keer een toekomst voor me waarin de promotie die ik zo vurig wens, wel mogelijk wordt.”

LEAD

“Vanuit mijn standplaats Haarlem ondersteun ik één van onze Europese LEAD-teams. LEAD heeft een prachtig en belangrijk motto: ‘breng je ware zelf naar het werk’.  Daar sta ik volmondig achter. Iedereen moet volledig zichzelf kunnen zijn op het werk. Al onze collega’s van Afrikaanse afkomst mogen trots zijn op hun roots, daar maak ik me nu in LEAD-verband graag sterk voor.”

“LEAD-teamleden willen dat er niet wordt gediscrimineerd tegen collega’s van kleur, of tegen welke andere ‘niet-inclusieve’ groepen dan ook”, vervolgt JP. “We focussen op inclusie met alle mogelijkheden om collega’s van kleur de kans te geven om te groeien binnen MSD. Dat zet deze collega’s veel beter in hun kracht, maar zeker ook het bedrijf, en daarmee de patiënten overal ter wereld voor wie wij ons werk doen. Dit filmpje op Youtube is wat mij betreft een mooi voorbeeld van de kracht van inclusie en diversiteit.”

Bondgenoten

“Ons bedrijf heeft een zero tolerance-beleid als het gaat om discriminatie. Op elke MSD-locatie in Nederland hebben we vertrouwenspersonen bij wie je je stem kunt laten horen als er sprake is van discriminatie. We moeten elkaar respecteren en steunen als ‘bondgenoten’ tegen discriminatie. Bondgenoten bieden steun, óók als zij zelf niet behoren tot een groep die wordt beïnvloed door niet-inclusief gedrag. Iedereen, ongeacht functietitel of verantwoordelijkheidsniveau, kan bondgenoot zijn. En steeds meer MSD’ers worden nu ook bondgenoot, dat is mooi om te zien!”, aldus JP.

Lees meer over diversiteit en inclusie bij MSD.