Medio 2025 beëindigt MSD de productie van immuuntherapie in Oss en concentreert de productie van immuuntherapie op een beperkt aantal locaties buiten Nederland. Deze locaties werken volgens een aangepaste productiemethode en kunnen gezamenlijk in de volledige wereldwijde behoefte aan immuuntherapie van MSD voorzien. MSD is met verschillende partijen in gesprek over de toekomst van de site. Doel is om maximale werkgelegenheid én productie- en innovatiekracht voor Nederland te behouden.
MSD is in gesprek met verschillende partijen over de mogelijke verkoop van de site. Joost van Zutven, plantmanager: “Bij MSD Biotech in Oss hebben we inmiddels meer dan 25 jaar expertise opgebouwd in development en productie van biologicals. Dankzij die expertise hebben we onze output de afgelopen twee jaar significant weten te verhogen. Dankzij de kennis van onze mensen en een recente moderniseringsslag staat onze locatie er goed voor, met volop mogelijkheden om uit te breiden. Dat wordt door deze strategische beslissing niet anders. Ik zie de gesprekken met mogelijke kopers daarom met vertrouwen tegemoet.”
Groeiende vraag
Door de groeiende vraag naar immuuntherapie, heeft MSD de zogenaamde tweede-generatie productiemethode ontwikkeld. Inmiddels kunnen diverse productielocaties het middel maken volgens de nieuwe methode. Deze locaties hebben voldoende capaciteit om aan de wereldwijde vraag te voldoen. De fabriek in Oss gebruikt deze methode niet en heeft zich de afgelopen jaren gericht op het maximaliseren van de productie volgens de originele methode om aan de toegenomen vraag te kunnen blijven voldoen. De productie van immuuntherapie bij MSD Biotech in Oss zal in 2025 worden beëindigd.
Biotech in Oss
Ruim 25 jaar geleden behoorden wetenschappers uit Oss met de ontwikkeling van de vruchtbaarheidsbehandeling recombinant FSH tot de grondleggers van biotechnologie in Nederland. Dit pionierswerk was de basis voor een innovatief geneesmiddel tegen kanker: pembrolizumab, een van de eerste immuuntherapieën ter wereld. Sinds 2014 wordt het middel onder meer gemaakt bij MSD Biotech in Oss. Het groeide in tien jaar tijd uit tot de meest voorgeschreven immuuntherapie ter wereld.
Toekomst
De komende periode onderzoeken wij hoe we verder vorm geven aan de toekomst, uiteraard in overleg met de ondernemingsraad, de Raad van Commissarissen en de vakbonden. Momenteel is MSD met verschillende partijen in gesprek over de toekomst van de site. Naast het uitfaseren van de productie van immuuntherapie is MSD voornemens om een aantal lab-activiteiten op de locatie Moleneind in Oss te beëindigen en over te dragen naar andere sites. Wel blijft MSD in Oss actief met internationale (kantoor)functies.
Grootste farma-stad in Noord-Brabant
Dit jaar wordt in Oss gevierd dat de farma in de stad 100 jaar geleden begon. In die 100 jaar is enorm veel veranderd. Wat in 1923 begon met Organon, is inmiddels verworden tot Aspen, Pivot Park, Organon en MSD. De sector is altijd blijven groeien, en Oss is de grootste farma-stad in de provincie Noord-Brabant. Dat blijft ook na dit voorgenomen besluit het geval. MSD heeft altijd met trots in Oss geopereerd en geïnvesteerd, met blijvende impact: Oss is een levendige biofarmaceutische hub met bedrijven en kennisinstituten die zich richten op innovaties in de ontwikkeling van geneesmiddelen.
MSD in Nederland
MSD blijft het grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland, met locaties in Haarlem, Boxmeer, De Bilt en Oss. Al 100 jaar zijn we in Nederland actief betrokken bij gezondheid voor mensen én dieren. Met geneesmiddelen en vaccins voor de behandeling van de meest uitdagende ziekten die onze wereld bedreigen. Want levens redden en verbeteren dankzij baanbrekende wetenschap, dat is wat ons drijft.
We bieden innovatieve behandelingen voor een betere gezondheid van mensen en dieren en zijn actief betrokken bij een betere toegang tot gezondheidszorg. En we zoeken naar nieuwe behandelingen voor ziektes waar nog geen antwoord op is. MSD loopt nog steeds voorop in het onderzoek naar het voorkomen en behandelen van ziekten die mensen en dieren bedreigen, zoals kanker, infectieziekten (zoals HIV en ebola) en nieuwe dierziekten.