70 jaar MSD in Nederland

“Meer aandacht voor het belang van dieren en diergezondheid”

September 5, 2024

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en MSD Animal Health – twee toonaangevende organisaties op het gebied van diergezondheid, ziekte en welzijn – erkennen de noodzaak van nauwe samenwerking. Professor Debbie Jaarsma: “Het tijdperk waarin universiteiten hun onderzoek in ‘splendid isolation’ uitvoerden, is gelukkig al lang voorbij.”

MSD viert dit jaar het 70-jarig bestaan in Nederland. Terugkijkend op de afgelopen 70 jaar zien we dat onze succesvolle reis mede mogelijk gemaakt is door de collectieve inspanningen van medewerkers, partners, klanten, besluitvormers en alle andere betrokkenen. Kijken we vooruit, dan zien we grote uitdagingen op ons af komen. Hoe gaan we een duurzame en toekomstbestendige gezondheidszorgsector creëren en op welke manier kunnen we de groei van de Nederlandse life science en health-sector ondersteunen? Het aanpakken van dit soort uitdagingen vereist een collectieve inzet van de samenleving. Bij MSD zijn we ervan overtuigd dat we door samen te werken een substantiële positieve impact kunnen maken.

Om een ​​van onze impactvolle samenwerkingen van de afgelopen decennia onder de aandacht te brengen, interviewden we Debbie Jaarsma, decaan Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Als student diergeneeskunde bezocht Jaarsma ooit met een groep studenten MSD Animal Health in Boxmeer. Met een glimlach herinnert ze zich: “Destijds waren we meer in elkaar geïnteresseerd dan in de gastheer.” De tijden zijn echter veranderd. Jaarsma is inmiddels hoogleraar en sinds 2021 decaan van haar faculteit.

Tijdens een recent bezoek aan Boxmeer was ze onder de indruk van de omvangrijke productiehal van het bedrijf en de technologische innovaties die daarbij horen, zoals robotica, diermonitoring en identificatie. “Onze bezoeken gaan altijd gepaard met discussies over samenwerking in onderzoek en onderwijs. We hebben gemerkt dat zowel MSD-medewerkers als wij deze discussies liever concreet maken. We identificeren barrières of beperkingen die samenwerking kunnen belemmeren en streven ernaar deze zo snel en effectief mogelijk weg te nemen.”

Jaarsma geeft een voorbeeld uit het vakgebied van de virologie. Terwijl hun focus primair ligt op fundamentele moleculaire virologie, houdt MSD Animal Health zich meer bezig met wat zij de ‘application train’ noemt. Concreet wordt hun fundamentele virologische kennis door samenwerking met MSD vertaald in nieuwe innovatieve vaccins voor verschillende virusziekten bij dieren. Door samen te werken, kan de universiteit beter laten zien hoe hun werk uiteindelijk leidt tot betere zorg voor de samenleving.

“Het tijdperk van universiteiten die onderzoek doen in isolement ligt gelukkig al lang achter ons. We werken samen omdat we elkaar aanvullen. Onze faculteit en MSD zijn zeker complementair, maar bedrijven produceren producten, terwijl universiteiten kennis genereren – dat is fundamenteel anders. Partners moeten zich bij het samenwerken altijd bewust blijven van dit verschil.”

“Samenwerken met bedrijven wordt vaak als ‘spannend’ gezien.’ Het is cruciaal om waakzaam te blijven. Bij MSD ervaar ik echter altijd een prettige en open dialoog. Ik geloof in het openlijk aankaarten van zaken, of ze nu goed gaan of als ik er zorgen over heb. Dat kan bij onze collega’s van MSD.”

“De maatschappelijke impact van onze gezamenlijke inspanningen is aanzienlijk. Denk eens aan het gevaar van antimicrobiële resistentie bij landbouwhuisdieren. Wanneer resistente bacteriën zich naar mensen verspreiden, staan ​​ levens op het spel. Of denk aan de vogelgriep, die mogelijk naar de mens kan overspringen, wat kan leiden tot tot een nieuwe pandemie.”

“Gelukkig wordt het belang van dieren en diergezondheid steeds meer onderkend. We kijken niet langer alleen naar zoönosen in de context van de vraag of we in de toekomst kippenvlees op ons bord zullen hebben. Er staat veel meer op het spel, en we pakken dit samen aan vanuit het perspectief van ‘One Health’: de gezondheid en het welzijn van mens, dier en milieu zijn nauw met elkaar verbonden en moeten in samenhang worden bestudeerd. Dit is ook precies wat MSD aantrekkelijk maakt: de combinatie van de gezondheid van dier en mens.”

“Op het gebied van onderzoek werken wetenschap en industrie al effectief samen. Maar wat mij betreft moeten we nog verder gaan. We kunnen bijvoorbeeld samenwerken aan onderzoek gericht op productie-innovatie, samenwerken in de bredere patiëntenzorg, of ons bezighouden met gezamenlijke opleiding.”

“We kunnen promovendi bijvoorbeeld een tijdje laten werken in een dierfarmaceutisch bedrijf of jonge onderzoekers die momenteel in de industrie werken, lessen laten geven. Laat studenten zien welke verschillende carrièremogelijkheden er beschikbaar zijn. Ook kunnen we wetenschappers stage laten lopen bij bedrijven, waardoor we elkaar helpen en de samenleving vooruit helpen. Het is een win-win-situatie.”