In 2018 werd bij Ken Driessen een zeldzame vorm van kanker ontdekt. Hij was 22 jaar en belandde in een fysieke én emotionele achtbaan. Vorig jaar werd duidelijk dat hij ongeneeslijk ziek was. Een enorme klap. Maar door er veel over te praten lukte het Ken om positief te blijven. “Mijn leven loopt natuurlijk anders dan ik had gehoopt,” zegt hij, “Juist daarom wil ik alles eruithalen. Ik ben niet bezig met wat allemaal niet kan.”
Deze mindset gunt hij iedereen. Daarom richtte hij samen met jeugdvrienden Steffan Cox en Vito Smedts de stichting ‘Kankerpraat’ op. De stichting biedt psychosociale hulp en wil graag dat lotgenoten elkaar vinden. “Wat ons werkwijze uniek maakt is dat wij het initiatief voor elk het contact nemen. Zo helpen we veel kankerpatiënten over de drempel.”
“Mijn gezondheid wisselt van dag tot dag. Ik moet zuinig met mijn energie omgaan om te kunnen doen wat ik graag wil doen. En één van die dingen is mijn eigen ervaringen met kanker delen. Zo hoop ik anderen te helpen om beter met de ziekte om te gaan.”
Boegbeeld
Zo ontstond het afgelopen najaar het idee om Stichting Kankerpraat op te richten. “Ken is het boegbeeld van de stichting”, vertelt mede-oprichter Steffan Cox. “Maar kanker komt helaas ook in mijn familie voor, dus toen Ken me vroeg om mee te doen was ik direct enthousiast.“ Ook Vito Smedts twijfelde geen seconde: “Ken en ik kennen elkaar al van kleins af aan, en ik zie hoe zwaar deze ziekte voor hen en zijn familie is. Zowel lichamelijk als mentaal.”
Stichting Kankerpraat benadert kankerpatiënten zelf. Door lotgenoten te bellen – het liefst als ze nog maar net weten dat ze ziek zijn – is er veel gelegenheid om dingen vooraf te bespreken. “Als je voor het eerst hoort dat je kanker hebt, besef je alles niet direct. Het is zo onwerkelijk,” weet Ken. “Pas later verwerk je alle informatie en daarmee komen veel vragen en emoties naar boven.”
“Bij medische vragen kun je terecht bij de arts of een verpleegkundig specialist. Bij vragen over mentale gevolgen en de onzekerheid die kanker met zich meebrengt, is het prettig om met een lotgenoot te praten.”
Uit een recent onderzoek van de Nederlandse Kanker Federatie (NFK)[1] blijkt dat bijna driekwart van alle kankerpatiënten op enig moment behoefte heeft aan lotgenotencontact. En dat bijna iedereen die contact heeft gehad met lotgenoten, daar veel steun van ondervond, waaronder (h)erkenning, begrip maar ook tips over praktische zaken rondom de diagnose, behandeling en herstel.
Hoe werkt het?
Iemand die gebeld wil worden kan zijn of haar nummer opgeven via het contactformulier op de website van Kankerpraat. Binnen twee weken neemt één van de leden van Kankerpraat telefonisch contact op.
Podcast
Ken deelt zijn ervaringen met kanker ook via een podcast. “De mooie reacties daarop geven me meer energie om van de stichting een succes te maken. Ik zie graag dat Stichting Kankerpraat zo breed mogelijk wordt uitgezet; als een springplank tussen het ziekenhuis en de mens, als ondersteuning van patiënten, ex-patiënten én naasten, jong en oud.”
Waar de drie ook op hopen is dat artsen in ziekenhuizen patiënten op Stichting Kankerpraat wijzen. “We gaan daarover graag met hen in gesprek. Het zou mooi zijn als mensen na een diagnose snel aan lotgenotencontact kunnen deelnemen,” vindt Ken. “Hoe eerder, hoe beter.”
MSD en Stichting Kankerpraat
MSD ontwikkelt innovatieve behandelmethoden tegen kanker die kunnen bijdragen aan een langer en een beter leven. Kanker heeft een enorme impact op levens, families en de samenleving als geheel. Daarom werken wij samen aan initiatieven van mensen die onze missie delen: het leven van mensen met kanker te verlengen en om de kwaliteit van hun leven waar mogelijk te verbeteren.
[1] Website NFK – Contact met lotgenoten helpt, maar niet iedereen wordt erover geïnformeerd – laatst geraadpleegd op 11-4-2023