maatschappelijke verantwoordelijkheid

Juist in deze pandemie een goede buur voor de Voedselbank

February 12, 2021

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Dankzij de steun van MSD ontvangen elke week 300 gezinnen (ca. 750 mensen, waarvan ruim eenderde jonger dan 18 jaar) in Haarlem, Oss en Land van Cuijk een jaar lang voedselsteun. Juist nu is deze steun zeer welkom, omdat wegens corona steeds meer mensen aankloppen voor hulp.

MSD is een wereldwijd geneesmiddelenbedrijf voor mens en dier, dat zich ook lokaal inzet voor stichtingen, instellingen en organisaties. Een goed voorbeeld daarvan is het programma ‘Neighbor of Choice’, waarmee MSD als goede buur ondersteuning kan bieden in de buurt van de vestigingen in Boxmeer, Haarlem en Oss. “We zijn blij dat we kunnen bijdragen aan wekelijkse voedselpakketten voor gezinnen die dat juist nu zo hard nodig hebben”, zo laat de directie van MSD weten.

Overhandiging cheque

Frank Mattijssen, financieel directeur van MSD Nederland overhandigde namens MSD de symbolische cheque voor de voedselpakketten aan Caroline van der Graaf-Scheffer, bestuurslid van Voedselbanken Nederland, en verantwoordelijk voor fondsenwerving en inkoop.

Mattijssen: “Vanwege de pandemie zijn steeds meer mensen afhankelijk van de Voedselbank. Als geneesmiddelenbedrijf weten we dat gezond eten belangrijk is voor de gezondheid, daarom zijn we blij dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan deze voedselbanken waarmee zij 300 gezinnen kunnen ondersteunen.”

1 miljoen mensen in Nederland onder de armoedegrens

In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. De voedselbanken werken hierbij samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en particulieren. Zo zorgen deze partijen er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. Om de zelfredzaamheid van de klanten te vergroten, werken de voedselbanken samen met andere lokale hulpverleningsorganisaties die klanten helpen om weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn.

Groei in aanvragen door de corona-pandemie

Onder invloed van de corona-pandemie is het aantal klanten van de Voedselbank nu al gemiddeld 8,5% gegroeid, met lokale uitschieters van zelfs meer dan 25%. Deze groei zet naar verwachting nog verder door, en de voedselbanken bereiden zich voor op een groei van wellicht 50%. Dat betekent dat de Voedselbanken meer financiële hulp nodig hebben,  moeten opschalen en aanzienlijk meer eten zullen gaan uitdelen. Meer informatie over de voedselbank in tijden corona op de website van de Voedselbank (https://voedselbankennederland.nl/ik-zoek-hulp/geen-inkomsten-door-corona/).