werkenbijMSD

Een geneesmiddel is pas goed als het ook goed gebruikt wordt

May 28, 2019

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Arjen Loebis WerkenbijMSd

“Al ruim 15 jaar ga ik lekker op de fiets naar mijn werk bij MSD in Haarlem. Het fietstochtje veranderde nooit, maar mijn werk wel! Dat is het leuke van zo’n groot bedrijf: er zijn zoveel verschillende functies. Ik ben afgestudeerd als apotheker en geïnteresseerd in alles wat met automatisering te maken heeft. Met zo’n profiel kun je bij MSD alle kanten op. Ik was al kwaliteitsspecialist en systeembeheerder in de fabriek en begin dit jaar ben ik overgestapt naar Regulatory Affairs”, zegt Arjen Loebis.

In de fabriek werd m’n agenda vaak bepaald door de hectiek van de dag. Maar dat maakte het juist ook leuk. Het gaf een kick om met m’n team à la minute uitdagingen op te lossen. In mijn nieuwe baan kan ik werken aan innovaties voor de toekomst en dat vind ik nu juist weer fijn.

Regulatory Affairs is een onmisbare schakel tussen fabriek, verkooporganisatie en de Nederlandse registratieautoriteit: het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Daar moeten we de documentatie aanleveren waaruit blijkt dat een nieuw geneesmiddel of vaccin effectief en veilig is, bij welke doelgroep het inzetbaar is, dat het volgens de laatste stand van de techniek wordt gemaakt en dat verpakkingen, folies en bijsluiters zijn opgesteld zoals de wet dat voorschrijft.

Je kunt geneesmiddelen en vaccins nog zo goed maken, maar ze zijn pas echt goed als ze ook op de juiste manier gebruikt worden. Dat maken wij mede mogelijk. Wij informeren, vertalen, schrijven, redigeren, verzamelen en ordenen. Zonder ons werk geen handelsvergunning! En dankzij het werk van Regulatory Affairs staat alle informatie voor artsen, apothekers en patiënten uiteindelijk in perfect Nederlands op papier. Het ontwerpen en actueel houden van verpakkingsmaterialen en bijsluiters?  Ja, ook dat gebeurt hier.

De manier waarop we ons werk doen verandert doorlopend. Ook wij innoveren en dragen zo bij aan betere zorg. Een mooi voorbeeld is het beter leesbaar maken van bijsluiters. Zodat meer mensen echt begrijpen wat er staat en wat ze moeten doen. In 2017 had ruim een derde van alle Nederlandse volwassenen onvoldoende of beperkte vaardigheden[1] om informatie over gezondheid te verkrijgen, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken bij het nemen van gezondheidsgerelateerde beslissingen.[2] Dat moet beter en daaraan dragen wij ons steentje bij.

Qua automatisering zet ik onder meer mijn tanden in het onderwerp ‘serialisatie’. In de strijd tegen vervalste medicijnen moeten alle geneesmiddelverpakkingen in 27 EU-landen tegenwoordig een scanbare tweedimensionale blokjescode hebben. Het is een enorme uitdaging om alles te regelen wat daarbij komt kijken. Voor mij, voor ons, voor alle betrokkenen.”

De omgeving waarin ik werk inspireert me en geeft me altijd een gevoel van trots. Met een indrukwekkend groot pakket aan geneesmiddelen en vaccins zorgen MSD’ers al 130 jaar voor gezondheid, overal ter wereld. Neem de bof en rode hond. Een paar decennia geleden waren dat nog ziektes die invaliderend konden zijn. Nu lijken ze als aandoening uit het collectieve geheugen geschrapt. Of zie hoe hiv/aids in de loop der jaren is veranderd van een dodelijke in een chronische ziekte. Dat is toch fantastisch? En de lijst met dit soort voorbeelden blijft groeien.”

  • M. Heijmans, A. Brabers & J. Rademakers, Health Literacy in Nederland. Utrecht: Nivel, 2018
  • Sørenson K, Van den Broucke S, Fullam J, Doyle G, Pelikan J. et al.. (HLS-EU). Consortium Health Literacy Project Europe. Health Literacy and public health: a systematic review and integration of definitions and models. BMC Public Health, 2012; 25: 12:80

"Ik was al kwaliteitsspecialist en systeembeheerder in de fabriek en begin dit jaar ben ik overgestapt naar Regulatory Affairs”

Arjen Loebis

Sr. Specialist Regulatory Affairs bij MSD in Haarlem