‘Black ops’ maken van het Albert Schweitzer het meest innovatieve ziekenhuis
Om er voor te zorgen dat het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) in 2020 tot de meest innovatieve ziekenhuizen behoort, is voormalige Social Media adviseur van de afdeling Communicatie Ralph Bouman aangesteld om die innovatie binnen het ziekenhuis aan te gaan jagen. Binnen het ziekenhuis, maar buiten de kaders en de protocollen van de organisatie. Ralph werkt vanuit het startup-model zoals dat in het bedrijfsleven wel meer gebeurt. Deze aparte operaties van Ralph en zijn team worden ‘Black Ops’ genoemd.
Ralph legt direct verantwoording af aan de Raad van Bestuur. ‘Ik had Ralph kunnen toevoegen aan de innovatie-afdeling maar daar zou de innovatie niet tot stand komen. Dan was het niks geworden’, zegt Peter van der Meer, bestuurzvoorzitter van het ASZ.
Om Ralph Bouman heen werd een innovatieteam van drie enthousiaste mensen gezet. Het ASZ met locaties in Dordrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht barst van de goede ideeën. Aan hen de taak om volgend jaar in elk geval twee voorbeelden van innovaties te realiseren die de zorg fundamenteel veranderen en tegelijk de buzz van innovatie tot leven te wekken en gaande te houden. Van der Meer: ‘In het verleden is beeldbellen tegengehouden door de mores van de maatschap. Nu gebruiken we in plaats van WhatsApp, Siilo omdat dat veiliger is. Whatsapp is eigenlijk een datalek zodra patiëntgegevens worden verstuurd.’ Er zijn ook nog steeds dingen die niet lukken: een apparaat dat binnen een minuut boezemfibrilleren aantoont heeft weliswaar een prijs gewonnen, maar wordt nog zeer weinig gebruikt.
Het is belangrijk om het innovatieteam de macht te geven om iets te doorbreken in de instelling. Het is echt gruwelijk moeilijk.’ Daarom valt Ralph direct onder de bestuurder. Verder is van belang dat het ziekenhuis een meerjarenafspraak heeft kunnen maken met verzekeraar VGZ. Van der Meer: ‘We moeten tijd hebben om iets te doorbreken. Dan pas kun je alle projecten op elkaar afstemmen. Samen willen we de strategie uitleggen. Deze aanpak past binnen Zorg van Waarde.’