bedrijfsinformatie

Betrouwbaar duurt het langst

April 12, 2021

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

MSD nederland

Nederland heeft van oudsher een uitstekende reputatie bij grote, internationale bedrijven. Met dank aan onze locatie, onze infrastructuur, onze kennisinstituten als kraamkamer voor innovatie, ons hoge opleidingsniveau, onze can do-mentaliteit en onze creativiteit. En ja, óók dankzij ons belastingstelsel. Dat is competitief en biedt zekerheden die voorkomen dat je als bedrijf dubbel belasting betaalt. In boardrooms wereldwijd is die zekerheid erg belangrijk en daarmee staat ons kleine landje nog altijd goed op de kaart.

Zo bezien staat niets een zonnige toekomst van ons land en haar (beroeps-)bevolking in de weg. Toch zijn er donkere wolken; in het politieke debat is steeds minder aandacht voor de grote bijdrage aan de economie van internationale bedrijven zoals MSD, het innovatieve geneesmiddelenbedrijf waar ik, met duizenden andere Nederlanders, al jaren m’n brood verdien met veel plezier en betrokkenheid bij de goede zaak – het redden en verbeteren van levens van mensen en dieren.

Het hele plaatje

Drijven die wolken onze kant op? In aanloop naar de verkiezingen werden grote bedrijven nog wel eens als Kop van Jut gebruikt. ‘Bedrijven betalen te weinig belasting, voegen geen waarde toe en hebben teveel invloed…’ Dat zijn ongenuanceerde uitspraken, maar ik begrijp het sentiment wel. Juist daarom is het zo belangrijk om heel goed uit te leggen wat je bijdraagt als bedrijf. Zorg dat mensen het hele plaatje zien…

Een groot internationaal bedrijf als MSD levert veel directe banen op, maar ook heel veel afgeleide werkgelegenheid, vaak bij typisch Nederlandse mkb’ers. In de onderzoekscentra waar MSD-studies worden uitgevoerd, bij de toeleveranciers die onze productie mogelijk maken, bij de bloemisten waar MSD haar bloemen voor nieuwe werknemers koopt, bij garages waar MSD-leaseauto’s worden onderhouden. En zo kan ik nog heel lang doorgaan.

Ik maak me wel eens zorgen als dit sentiment er via ons poldermodel – internationaal terecht geprezen, maar we moeten er niet in doorschieten – toe leidt dat Nederland niet langer die betrouwbare partner van weleer is voor bedrijven die veel waarde toevoegen aan ons land en haar inwoners. Inconsistent beleid kan leiden tot verlies van banen en concurrentiekracht.

Kapers op de kust

Een bedrijf als MSD zorgt in ons land voor veel werkgelegenheid. En dat in een geglobaliseerde wereld met overal kapers op de kust. Voor de eeuwwisseling was Nederland de vanzelfsprekende gateway to Europe, een Europa dat stopte bij West-Duitsland. Later werd datzelfde Europa een flink stuk groter. Iedereen wil die werkgelegenheid, maar wie krijgt ‘m?

In mijn rol als financieel directeur bij een van de grootste innovatieve farmaceuten ter wereld, zit ik aan tafel met internationale leiders die beslissen waar ons bedrijf investeert. In R&D, in de transitie naar klimaatneutraal werken, in nieuwe fabrieken waarin de geneesmiddelen en vaccins van de toekomst worden geproduceerd. Kiest men voor Nederland, of gaat de investering toch naar een andere MSD-vestiging, buiten Nederland?

Tot nu toe doen we het goed. Voor de pandemie besloot het concern om (opnieuw) fors te investeren in Nederlandse MSD-productiefaciliteiten. Qua werkgelegenheid bezet MSD Nederland een positie in de top van het wereldwijde concern. En daar vaart de Nederlandse economie wel bij. Met dank aan een betrouwbare overheid, in een land waar fiscale regelgeving samenwerking met grote innovatieve bedrijven aantrekkelijk maakt. Maar dat betekent niet dat we kunnen rusten. Nederland loopt in Europa immers al lang niet meer voorop en wordt op verschillende terreinen zelfs ingehaald.

Duidelijke keuzes

Farma, onderdeel van onze topsector Life Sciences & Health, is belangrijker voor ons land dan veel Nederlanders misschien denken. Internationaal hebben we een uitstekende naam op het gebied van zorgkennis en -innovatie. Die naam moeten we koesteren. Als land wil je zo’n bedrijfstak omarmen, niet afstoten. We hebben bedrijven nodig die investeren in innovatie om onze weg uit de pandemie te vinden en om de economie in leven te houden. Kortom: je wilt aantrekkelijk blijven, en daarbij hoort een ondersteunend belastingklimaat.

Willen we structureel meer hoogwaardige banen en werkgelegenheid? Met alle vruchten die daar voor werkende mensen, hun families én het land uit voortvloeien? Dan is het cruciaal dat onze overheid duidelijke keuzes maakt en een consistent beleid blijft voeren, met een vast kompas waar grote internationale bedrijven zoals MSD vol vertrouwen op kunnen blijven varen.

Frank Mattijssen CFO

Farma, onderdeel van onze topsector Life Sciences & Health, is belangrijker voor ons land dan veel Nederlanders misschien denken. Internationaal hebben we een uitstekende naam op het gebied van zorgkennis en -innovatie.

Frank Mattijssen

Financieel directeur CFO