‘Behandeling van kanker in een vroeg stadium met innovatieve geneesmiddelen: wat is het ons waard?
December 3, 2024
Onlangs hebben we met trots ons whitepaper gelanceerd met de titel ‘Behandeling van kanker in een vroeg stadium met innovatieve geneesmiddelen: wat is het ons waard?’ De productie van dit whitepaper was ook voor mij een ontdekkingstocht, met waardevolle input van verschillende belanghebbende partijen: patiënt, zorgprofessional, ziekenhuisbestuurder, IKNL, zorgverzekeraar en gezondheidseconoom. Zij laten hun licht schijnen over de waarde van innovatieve behandelingen in een vroeg stadium van kanker.
Tijdens de lancering hebben we met belangrijke spelers uit de gezondheidszorg doorgepraat over de conclusies en aanbevelingen, waarbij ook ik deel heb genomen aan het panelgesprek. De hoge opkomst bij de presentatie en de vele kritische en goede vragen die gesteld werden, tonen aan dat het onderwerp zeer relevant is. Ik ben enthousiast over de richting die we op gaan, met kanker als chronische – dus niet meer als dodelijke – ziekte.
Nog steeds is kanker helaas de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland en het aantal patiënten met deze ziekte blijft stijgen.1) Daarom vind ik het hoopgevend dat er steeds meer innovatieve behandelingen worden ontwikkeld die de overlevingskansen van patiënten kunnen vergroten. Echter, dit vereist inzet en investeringen van zowel zorgpartijen als de industrie. Samen met de geïnterviewde experts onderzoeken we de waarde voor patiënt, gezondheidszorg en samenleving om al in een vroeg stadium van kanker te starten met behandeling met innovatieve geneesmiddelen.
De vooruitgang in de behandeling van kanker heeft ons inmiddels gebracht naar een fase waar mogelijke ‘genezing’ en ‘ziektevrij zijn en blijven’ voor bepaalde tumortypen een realiteit is.2) Patiënten met uitgezaaide ziekte kunnen juist kiezen voor een behandeling gericht op levensverlenging met zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Dit vereist een zorgvuldige afweging van medische, klinische en persoonlijke aspecten in het behandeltraject, evenals een open gesprek gericht op gezamenlijke besluitvorming tussen arts en patiënt. Het is de verantwoordelijkheid van geneesmiddelenbedrijven om te blijven investeren in behandelingen die kankerpatiënten mogelijk kunnen genezen of die de ziekte in een chronische fase kunnen brengen.
Tijdens het symposium rondom het whitepaper gaf ik aan dat de maatschappelijke waarde van langere periodes van overleving zonder ziekte of behandeling enorm is. Gezondheid vertegenwoordigt een enorme waarde, zowel economisch als maatschappelijk. ‘Health = Wealth’ noemde Vergilius dat destijds al. Tegelijkertijd wordt gezondheid nog te vaak gezien als een kostenpost. Het belang van vroegtijdige behandeling ligt daarom juist op die economische en maatschappelijke waarde, bijvoorbeeld waar het kan bijdragen om de druk op de arbeidsmarkt te verlichten.
Twee uitdagingen wil ik nader benoemen. Ten eerste: het is essentieel dat nieuwe systemische behandelingen tijdig beschikbaar komen. Daarom moeten we heroverwegen hoe vergoedingen voor deze behandelingen worden beoordeeld, om kostbaar tijdverlies te minimaliseren. De verschuiving van uitkomstmaten zoals ‘overall survival’ (OS) naar patiëntrelevante uitkomsten die aansluiten bij het behandeldoel, zoals ziektevrije overleving, past daarin. Erkenning en acceptatie van deze belangrijke uitkomstmaat voor het maken van een vergoedingsbesluit is essentieel. Immers lopen de vertragingen in toegang tot innovatieve behandelingen tegen kanker steeds verder op3), ook vanwege het lange wachten op OS-data, zoals nu gebeurt.
Ten tweede zullen we beter moeten onderzoeken welke patiënten het meest baat hebben bij een behandeling. Een lerend zorgstelsel is daarbij de sleutel: inzet van biomarkers, real-world data en -evidence, evenals doelmatige inzet van systemische behandelingen. Ook daar hebben verschillende partijen in de zorg een rol in te pakken: geneesmiddelenbedrijven moeten tijdens de ontwikkeling van medicijnen al inzetten op biomarkers en behandelaren zijn aan zet als het gaat om doelmatigheid in de praktijk.
Ik ben erg blij met de start van een levendig gesprek over de waarde van innovatieve behandelingen in een vroeg stadium van kanker. En uiteraard met de brede interesse in dit onderwerp. Maar de lancering van het whitepaper is pas het begin: wij nodigen iedereen uit om deel te nemen aan dit gesprek en horen graag op welke van de vier geformuleerde aanbevelingen u met ons de schouders eronder wilt gaan zetten. Want alleen samen kunnen we de zorg voor patiënten met kanker verbeteren.
Ik nodig u van harte uit om ons whitepaper te lezen, en uw gedachten met mij te delen. U kunt het document hier downloaden.
Met vriendelijke groet,
Wim de Haart
Director Value & Patient Access
MSD Netherlands
NL-NON-02870