Vanaf nu zie jij in elke 3 een paar borsten. Op de klok, op verkeersborden en zelfs op de rugnummers van je favoriete sport(st)ers. En dat is de bedoeling. Dit simpele ezelsbruggetje helpt je om regelmatig te kijken en te voelen hoe het met je borsten gaat.

Waarom een zelfcheck?

Borsten: ze zijn er in alle vormen, maten en kleuren. Ook veranderen ze door de jaren heen: borsten zien er anders uit en ze voelen anders aan als je ouder bent, dan wanneer je jonger bent. Daarom is het goed om ze te (leren) kennen. Zo weet je wat bij jou normaal is en kun je eventuele veranderingen en afwijkingen eerder opmerken.

Wist je dat ongeveer 70% van de vrouwen borstkanker toevallig ontdekt, dus zonder ernaar op zoek te zijn? Vaak gebeurt dat door het voelen of zien van een verandering in het borstgebied. Toch zegt 6 op de 10 vrouwen niet regelmatig* te kijken of voelen hoe het met haar borsten is gesteld. Dat biedt weliswaar geen garantie dat je er op tijd bij bent, maar het kan een toevallige ontdekking een handje helpen.

Mijn borsten checken, hoe doe ik dat?

Gebruik minstens 3 vingers, om 3 belangrijke plaatsen te controleren (je volledige borst rond, je tepels, onder je oksels) en doe dit ongeveer 3 minuten.

Op de website van Borstkankervereniging Nederland vind je uitgebreide informatie over zelfonderzoek.

*Variërend van eens per kwartaal tot nooit (bron: Kantar Public)


Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om regelmatig zelfonderzoek te doen?

Om veranderingen in de borst of tepel te kunnen herkennen, is het belangrijk om je lijf goed te kennen. Bijvoorbeeld door regelmatig zelfonderzoek doen. Dit doe je door goed naar je borsten te kijken en ook te voelen.

Moet ik op de derde van de maand zelfonderzoek doen?

Nee. Het gaat erom dat je regelmatig aandacht hebt voor hoe je borsten eruit zien en aanvoelen. Het getal 3 is bedoeld als geheugensteuntje voor vrouwen voor wie dit nog geen gewoonte is.

Ben je heel regelmatig ongesteld? Onderzoek je borsten dan in de week na je menstruatie (bijvoorbeeld 3 dagen erna). Dan zijn je borsten het meest soepel en voel je onregelmatigheden in je borst het beste. Net voor de menstruatie hebben veel vrouwen last van gevoelige borsten die ook net wat anders aanvoelen.

Ben je in de overgang (geweest) of heb je geen regelmatige cyclus? Dan maakt het maandelijkse tijdstip minder uit. Kies een moment dat voor jou handig is, dit kan bijvoorbeeld de derde van de maand zijn.

Bron: Ik wil zelf mijn borsten onderzoeken | Thuisarts.nl

Waar moet ik op letten bij het checken van mijn borsten?

De meest voorkomende tekenen van borstkanker zijn een pijnloos knobbeltje of een abnormale zwelling in de borst. Er zijn ook andere symptomen die kunnen wijzen op borstkanker, zoals :

  • Zwelling in de borst of lymfeklieren in de oksel
  • Verandering in de grootte of vorm van de borst
  • Pijn in de borst of tepel
  • Intrekken van de tepel
  • Rode, droge, schilferige of verdikte huid op de tepel of borst
  • Afscheiding uit de tepel (anders dan moedermelk)

Bekijk de instructievideo op website van Borstkankervereniging Nederland of ga naar Thuisarts.nl.

Goed om te weten: wat normaal is voor de ene vrouw kan niet normaal zijn voor de andere. Ook het moment in je menstruatiecyclus kan een rol spelen. Daarom is het van belang om regelmatig zelfonderzoek te doen: zo leer je je lichaam beter kennen en voel en zie je sneller als er iets verandert.

Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.


Ik voel of zie iets. Wat nu?

Als je één of meerdere van deze symptomen ervaart, raden wij je aan een arts te raadplegen.

  • Zwelling in de borst of lymfeklieren in de oksel
  • Verandering in de grootte of vorm van de borst
  • Pijn in de borst of tepel
  • Intrekken van de tepel
  • Rode, droge, schilferige of verdikte huid op de tepel of borst
  • Afscheiding uit de tepel (anders dan moedermelk)

Heb je een van bovenstaande klachten? Dat betekent niet direct dat je je zorgen hoeft te maken. Het kan raadzaam zijn om te kijken hoe je klachten zich ontwikkelen. Bijvoorbeeld door na je volgende menstruatie te kijken of je nog steeds klachten ervaart of dat ze misschien verdwenen zijn.

Wat is het nut van zelfonderzoek?

Zelfonderzoek biedt geen garantie dat je er op tijd bij bent, maar kan daar wel aan bijdragen. In individuele gevallen geeft dat het voordeel van een succesvollere en/of minder ingrijpende behandeling. Zelfonderzoek is geen vervanging van andere vroege opsporingsmethoden zoals de bevolkingsonderzoeken, maar een laagdrempelige aanvulling daarop.

Controleer je borsten dus regelmatig maar ook weer niet te vaak: geleidelijke veranderingen vallen dan minder op.

Heeft zelfonderzoek voor iedereen evenveel zin?

Wanneer borstkanker in je familie voorkomt of als je zelf borstkanker hebt gehad gelden andere adviezen dan voor vrouwen bij wie dit niet het geval is. Meer informatie vindt je op de website van Thuisarts.nl: Ik wil zelf mijn borsten onderzoeken | Thuisarts.nl
In algemene zin geldt dat goed is om je borsten te (leren) kennen. Zo weet je wat bij jou normaal is en kun je eventuele veranderingen en afwijkingen eerder opmerken.

Waarom deze campagne?

Uit onderzoek weten we dat veel vrouwen nog niet regelmatig hun borsten onderzoeken. Deze campagne wil daar verandering in brengen. Wij willen ervoor zorgen dat vrouwen weten dat het belangrijk is dat zij weten hoe hun borsten eruit zien en hoe ze aanvoelen. En ook dat zij weten hoe zij onderzoek kunnen doen en waar ze op moeten letten.

De campagne is gefinancierd door MSD en wordt mede uitgedragen door de Borstkankervereniging.

Help mee

  • Deel de boodschap via social media om andere vrouwen bewust te maken van regelmatig zelfonderzoek. Want hoe meer vrouwen een paar borsten zien in elke 3 die ze tegen komen, hoe groter de kans dat zij meer aandacht hebben voor hoe hun borsten eruit zien en aanvoelen.
  • Download de Know Your Lemons app – hierin kun je ook een handige agendareminder downloaden voor het doen van zelfonderzoek.
  • Volg BVN op social media voor tips

Let op

Deze campagne geeft geen medisch advies, maar heeft als doel om het bewustzijn te vergroten over het belang van regelmatige zelfcontrole van de borsten. Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl en raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

De regel van 3: een simpel geheugensteuntje om regelmatig je borsten te controleren

NL-NON-02236