werkenbijMSD

Geneesmiddelenbedrijf MSD heeft honderden extra mensen nodig

September 11, 2020

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Boxmeer, 11 september 2020 – Terwijl veel organisaties voor grote bedrijfseconomische uitdagingen staan, is dit voor MSD juist de tijd om uit te breiden. Vandaag kondigt het geneesmiddelenbedrijf aan dat het honderden technische collega’s nodig heeft, vooral in de productie van vaccins in Boxmeer. Dat zijn er de komende periode zo’n 200, maar dat aantal kan oplopen tot ruim 400. Het bedrijf legt momenteel ook de laatste hand aan een nieuwe geavanceerde fabriek op deze locatie.

werken bij MSD

Immense fabriek

De nieuwe banen zijn nodig om aan de groeiende vraag te voldoen naar vaccins voor mensen en dieren over de hele wereld. Vaccins spelen een belangrijke rol bij de bescherming van de dier- en de volksgezondheid. “In Boxmeer richten we ons al meer dan 60 jaar op innovatieve vaccins om de gezondheid van dieren te verbeteren. De investering in een nieuwe productiefaciliteit weerspiegelt onze inzet”, legt locatiedirecteur Philip Grose (MSD Animal Health, Nederland) uit. Het besluit om uit te breiden werd enkele jaren geleden al genomen. In Boxmeer worden elk jaar meer dan 50 miljard doses (!) gemaakt van ongeveer 100 verschillende vaccins en geneesmiddelen voor dieren in ruim 140 landen.

Hightech
De productie- en verpakkingsfaciliteit in Boxmeer is met allerlei bijzondere technologieën en clean rooms zeer hightech. Dat wordt alleen maar beter met de nieuwe vriesdroogfabriek die eind dit jaar in gebruik wordt genomen. Binnen Nederland wordt op dit moment op alle grote locaties van MSD volop gebouwd: in Haarlem, in Oss (op twee plekken) en in Boxmeer. Vacatures zijn te vinden via mooiwerkMSD.nl.

werkenbijMSD

MSD te zien bij SBS6: ‘een leuk bedrijf’!

January 29, 2020

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

msd bij sbs6

In Haarlem zijn onlangs opnames gemaakt voor het televisieprogramma ‘Werken Doen We Zo’ (voorheen ‘Een leuk bedrijf’). De aflevering met MSD is afgelopen week uitgezonden op SBS6, maar hieronder kun je de lange versie van het item terugkijken.

In het tv-programma vertellen Bianca Leuering (Talent Acquisition Benelux) en Paul Ruivenkamp (Automation Engineer) over hun werk bij MSD en welke mogelijkheden er zijn voor nieuw talent. En natuurlijk waarom kijkers MSD een leuk bedrijf zullen vinden om bij te solliciteren.

MSD is met ongeveer 6.000 medewerkers in Haarlem, Oss, Boxmeer en De Bilt het grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland. Al bijna 100 jaar is MSD actief betrokken bij gezondheid voor mensen én dier. Met innovatieve behandelingen voor een betere gezondheid en actieve betrokkenheid bij een betere toegang tot gezondheidszorg. Ontwikkeling, klinisch onderzoek, productie en verpakking – dat gebeurt allemaal bij MSD in Nederland. En vervolgens exporteren we onze geneesmiddelen en vaccins naar meer dan 140 landen.

Kijk voor vacatures op www.werkenbijmsd.nl

Bekijk de video op YouTube

klinisch onderzoek

Bij geneesmiddelenonderzoek telt ieder detail

May 28, 2019

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

“De zoektocht naar een nieuw geneesmiddel of vaccin staat of valt met goed uitgevoerd klinisch onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van het middel bij mensen. Met tientallen collega’s in Nederland leiden wij klinische studies in goede banen en we doen dat in nauwe samenwerking met artsen en studiepersoneel. Onze bijdrage aan gezondheid is altijd gericht op innovatie en dichtbij de patiënt. Dit is het werk dat ik wil doen, hier wil ik zijn!”

Karen van den Nieuwendijk wilde als net afgestudeerd biofarmaceutisch wetenschapper praktisch werk doen, in de buurt van de mensen waar het om gaat. “Al snel wist ik precies wat ik wilde: voor een geneesmiddelenontwikkelaar werken op het gebied van klinisch onderzoek.”

MSD Nederland draagt bij aan vele internationale studies. Deelname aan dergelijke studies is niet vanzelfsprekend en hangt af van verschillende factoren. Zijn er bijvoorbeeld genoeg patiënten om te includeren in een studie? En hebben we de gewenste expertise in ziekenhuizen?

Nederland heeft een uitstekende naam als het gaat om klinisch onderzoek. We krijgen dan ook regelmatig studies toegewezen vanuit het hoofdkantoor, onder meer op het gebied van oncologie, neurologie, hart- en vaatziekten en hepatitis C.

Spannend

In de studies die ik nu ondersteun worden behandelingen onderzocht voor mensen met kanker. Eerder had ik ook een studie naar de ziekte van Alzheimer in mijn pakket. Die is helaas gestaakt, maar MSD geeft niet op. Kanker, de ziekte van Alzheimer: ik vind het een voorrecht dat ik mee mag werken aan het onderzoek naar behandelingen voor dit soort serieuze aandoeningen.

Ik volg nu het ziekteverloop bij mensen met longkanker of huidkanker die eerder meededen aan studies. Ziekenhuismedewerkers moeten ieder kwartaal data invoeren over hoe het met een patiënt gaat. Ik controleer of dat goed gebeurt. Daar moet ik nauwlettend op toezien, want op basis van de data worden conclusies getrokken. Deze ‘overall survival’-data is cruciale informatie om aan te kunnen tonen dat een geneesmiddel effectief is.

Ook onderzoeken we nu een nieuw middel voor de behandeling van kanker. Bestudeerd wordt hoe dit kandidaat-geneesmiddel door het menselijk lichaam wordt verdragen. Dat gebeurt onder meer met ‘dosisescalatie’: stapje voor stapje wordt de dosering van het geneesmiddel verhoogd om te kunnen bepalen welke dosering nog veilig is en goed getolereerd wordt. Elk stapje omhoog is spannend en de uitkomst komt altijd snel. Direct resultaat dus en dat maakt het extra boeiend.

Cruciaal

Ooit werkte ik in de vliegtuigbouw. Dat werk wordt vaak vergeleken met geneesmiddelenonderzoek. En terecht. Ieder detail telt, niets mag over het hoofd worden gezien, als het gaat om de gezondheid en veiligheid van mensen. Onderzoek doen naar innovatieve geneesmiddelen is niet alleen investeren in gezondheid nu, maar ook in de veiligheid van anderen, straks.”

"Onze bijdrage aan gezondheid is altijd gericht op innovatie en dichtbij de patiënt. Dit is het werk dat ik wil doen, hier wil ik zijn!”

Karen van den Nieuwendijk

Clinical Research Associate bij MSD in Haarlem
werkenbijMSD

Een geneesmiddel is pas goed als het ook goed gebruikt wordt

May 28, 2019

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Arjen Loebis WerkenbijMSd

“Al ruim 15 jaar ga ik lekker op de fiets naar mijn werk bij MSD in Haarlem. Het fietstochtje veranderde nooit, maar mijn werk wel! Dat is het leuke van zo’n groot bedrijf: er zijn zoveel verschillende functies. Ik ben afgestudeerd als apotheker en geïnteresseerd in alles wat met automatisering te maken heeft. Met zo’n profiel kun je bij MSD alle kanten op. Ik was al kwaliteitsspecialist en systeembeheerder in de fabriek en begin dit jaar ben ik overgestapt naar Regulatory Affairs”, zegt Arjen Loebis.

In de fabriek werd m’n agenda vaak bepaald door de hectiek van de dag. Maar dat maakte het juist ook leuk. Het gaf een kick om met m’n team à la minute uitdagingen op te lossen. In mijn nieuwe baan kan ik werken aan innovaties voor de toekomst en dat vind ik nu juist weer fijn.

Regulatory Affairs is een onmisbare schakel tussen fabriek, verkooporganisatie en de Nederlandse registratieautoriteit: het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Daar moeten we de documentatie aanleveren waaruit blijkt dat een nieuw geneesmiddel of vaccin effectief en veilig is, bij welke doelgroep het inzetbaar is, dat het volgens de laatste stand van de techniek wordt gemaakt en dat verpakkingen, folies en bijsluiters zijn opgesteld zoals de wet dat voorschrijft.

Je kunt geneesmiddelen en vaccins nog zo goed maken, maar ze zijn pas echt goed als ze ook op de juiste manier gebruikt worden. Dat maken wij mede mogelijk. Wij informeren, vertalen, schrijven, redigeren, verzamelen en ordenen. Zonder ons werk geen handelsvergunning! En dankzij het werk van Regulatory Affairs staat alle informatie voor artsen, apothekers en patiënten uiteindelijk in perfect Nederlands op papier. Het ontwerpen en actueel houden van verpakkingsmaterialen en bijsluiters?  Ja, ook dat gebeurt hier.

De manier waarop we ons werk doen verandert doorlopend. Ook wij innoveren en dragen zo bij aan betere zorg. Een mooi voorbeeld is het beter leesbaar maken van bijsluiters. Zodat meer mensen echt begrijpen wat er staat en wat ze moeten doen. In 2017 had ruim een derde van alle Nederlandse volwassenen onvoldoende of beperkte vaardigheden[1] om informatie over gezondheid te verkrijgen, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken bij het nemen van gezondheidsgerelateerde beslissingen.[2] Dat moet beter en daaraan dragen wij ons steentje bij.

Qua automatisering zet ik onder meer mijn tanden in het onderwerp ‘serialisatie’. In de strijd tegen vervalste medicijnen moeten alle geneesmiddelverpakkingen in 27 EU-landen tegenwoordig een scanbare tweedimensionale blokjescode hebben. Het is een enorme uitdaging om alles te regelen wat daarbij komt kijken. Voor mij, voor ons, voor alle betrokkenen.”

De omgeving waarin ik werk inspireert me en geeft me altijd een gevoel van trots. Met een indrukwekkend groot pakket aan geneesmiddelen en vaccins zorgen MSD’ers al 130 jaar voor gezondheid, overal ter wereld. Neem de bof en rode hond. Een paar decennia geleden waren dat nog ziektes die invaliderend konden zijn. Nu lijken ze als aandoening uit het collectieve geheugen geschrapt. Of zie hoe hiv/aids in de loop der jaren is veranderd van een dodelijke in een chronische ziekte. Dat is toch fantastisch? En de lijst met dit soort voorbeelden blijft groeien.”

  • M. Heijmans, A. Brabers & J. Rademakers, Health Literacy in Nederland. Utrecht: Nivel, 2018
  • Sørenson K, Van den Broucke S, Fullam J, Doyle G, Pelikan J. et al.. (HLS-EU). Consortium Health Literacy Project Europe. Health Literacy and public health: a systematic review and integration of definitions and models. BMC Public Health, 2012; 25: 12:80

"Ik was al kwaliteitsspecialist en systeembeheerder in de fabriek en begin dit jaar ben ik overgestapt naar Regulatory Affairs”

Arjen Loebis

Sr. Specialist Regulatory Affairs bij MSD in Haarlem
Oss

Elke taak is van essentieel belang, we doen het samen

January 22, 2017

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

MSD produceert in Oss verschillende geneesmiddelen. Bijvoorbeeld met behulp van biotechnologie, waarbij cellen aan het werk gezet worden in de productie van geneesmiddelen. Een goed voorbeeld hiervan is een medicijn dat je eigen afweersysteem inzet tegen kanker. Lieve Vanhoucke en haar team maken deze productie mogelijk, door schoonmaakprocessen te valideren. “Elke taak is van essentieel belang, we doen het samen.”

Lieve en haar team zijn verantwoordelijk voor ‘validatie’ van schoonmaakprocessen. “Een schoon productieproces is natuurlijk heel belangrijk, als je kwalitatief hoogwaardige geneesmiddelen wilt maken. Productie van geneesmiddelen is een heel complex proces, waarbij we in de fabriek te maken hebben met veel onderdelen, leidingen en apparatuur. Onze taak? Ervoor zorgen dat we continu kunnen aantonen dat al onze apparatuur en onze systemen zo schoon zijn als vereist is.”

Veilig en schoon

Om dat te kunnen doen, bewaken Lieve en haar collega’s de protocollen, doen ze inspecties, werken ze strategieën uit en rapporteren ze de resultaten. “Ons hoofddoel is er continu voor te zorgen dat alles wat in contact komt met de werkzame stoffen – en dus indirect met patiënten – veilig en gegarandeerd schoon is. Dat doen we voor alle biotechnologisch geproduceerde geneesmiddelen die we hier maken.”

Begrip kweken

Als iemand haar vraagt wat ze voor werk doet, vertelt Lieve met trots dat ze bij MSD werkt. “Aan mooie, nieuwe geneesmiddelen. Zoals een medicijn dat je eigen afweersysteem inzet tegen kanker. Een idee dat jaren geleden ontstond. En nu is dat medicijn er. Artsen kunnen voor een specifieke groep mensen met kanker de levenskwaliteit verbeteren. Dat is de vooruitgang en daar doen we het voor.”

De biotechnologische productieomgeving van geneesmiddelen bevalt Lieve wel. “Er gebeurt veel: nieuwe processen, productiemethodes en apparatuur. Op dit moment werk ik zo’n twee jaar bij MSD. Hiervoor werkte ik overigens ook al in de farmaceutische industrie. Het trekt me gewoon. De processen zijn heel interessant, maar ook het gegeven dat we iets doen waar je mensen écht mee helpt. Dat is waar ik het voor doe, en daarom werk ik graag in deze branche.”

Samen helpen

Hoewel Lieve niet diréct met de productie van de werkzame stof zelf bezig is, is ook haar taak van groot belang. “Allemaal hebben we een belangrijke rol. Uiteindelijk is elke taak essentieel om tot een werkzaam geneesmiddel te komen, waar we mensen écht mee verder helpen.”

“Er gebeurt veel: nieuwe processen, productiemethodes en apparatuur. Op dit moment werk ik zo’n twee jaar bij MSD."

Lieve Vanhoucke

Cleaning Validation Lead bij MSD Biotech Operations in Oss
ivermectine

Met z’n tienen zorgen voor de gezondheid van miljoenen mensen

January 22, 2017

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Mectizan (ivermectine) beschermt jaarlijks meer dan 100 miljoen mensen tegen rivierblindheid. Een klein team in Haarlem werkt dagelijks aan de productie ervan. Rick Blankendaal is één van hen. “Speciaal, om te werken aan een geneesmiddel wat als een donatie verstrekt wordt, zoveel en zolang het nodig is.”

Rick werkt als operator in het team dat in Haarlem de productie en verpakking verzorgt van Mectizan. Het is de enige fabriek ter wereld waar dit middel gemaakt wordt. Mectizan werkt tegen rivierblindheid: de op één na belangrijkste oorzaak van blindheid als gevolg van infectie. Naar schatting lopen wereldwijd zo’n 120 miljoen mensen de kans de ziekte te krijgen, vooral in Latijns-Amerika en Afrika.

Een donatie, zolang het nodig is

In 1987 zette MSD het Mectizan Donatie Programma op. In de 35 landen waar rivierblindheid voorkomt, worden inmiddels jaarlijks meer dan 100 miljoen mensen behandeld met dit geneesmiddel. MSD doneert het medicijn zoveel en zolang als nodig. Het wordt daarnaast ook ingezet om de zogenoemde olifantsziekte (elefantiasis) te bestrijden.

“Met z’n tienen verzorgen wij in Haarlem de volledige productie van Mectizan. Van de ruwe grondstof en het maken van de tabletjes tot de verpakking ervan in potjes. Best bijzonder, als je je realiseert dat miljoenen mensen door ons werk beschermd worden tegen zo’n ziekte.” Verschillende organisaties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, verspreiden de tabletten, die MSD kosteloos ter beschikking stelt, in steeds meer landen in Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. “Dat het een donatie is, zolang als het nodig is om de ziekte uit te roeien, maakt het extra speciaal.”

Extra voordeel

Rick werkt nu zo’n veertien jaar bij MSD. “Al vrij snel kwam ik in dit team terecht. Na een uitstapje van een paar jaar, waarbij ik op een andere afdeling werkte, ben ik nu hier terug. Het blijft een bijzonder geneesmiddel. Als je dan die krantenkoppen leest, dat rivierblindheid op dit moment al in zo’n vijf landen is uitgeroeid… Dat is dan toch dankzij hetgeen wij hier doen. Het betekent bovendien niet alleen een betere gezondheid voor mensen, maar bijvoorbeeld ook meer kinderen die in die landen gewoon naar school kunnen. Anders zouden ze thuis blijven om hun blinde ouders te helpen. Dat is dus een groot extra voordeel van het bestrijden van de ziekte.”

Voordat Rick bij MSD kwam was hij electrien. Iets heel anders dus. “Mijn vader en zus werkten al bij MSD, via hen hoorde ik van een vacature. Vanwege mijn opleiding kon ik intern verder doorgroeien tot operator.” De komende jaren ziet Rick zichzelf zeker nog wel actief in deze functie. “Rivierblindheid wordt in steeds meer landen uitgeroeid, maar de behandeling blijft nodig. Dus we hebben nog wel werk te doen. Daarnaast zijn er ook allerlei projecten waar ik bij betrokken ben, het bedrijf staat nooit stil.” Dat hij rechtstreeks bijdraagt aan de gezondheid van zoveel mensen wereldwijd, dat realiseert Rick zich terdege. “Gezondheid is een groot goed en als we daarmee mensen kunnen helpen is dat fantastisch.”

Mijn vader en zus werkten al bij MSD, via hen hoorde ik van een vacature. Vanwege mijn opleiding kon ik intern verder doorgroeien tot operator

Rick Blankendaal

Operator – Mectizan bij MSD in Haarlem.