MSD Biotech Oss klaar voor de toekomst met nieuwe, eigen entree
September 30, 2022
Share this article
Vandaag opende burgemeester Wobine Buijs in Oss ons splinternieuwe, duurzame entreegebouw op bedrijventerrein De Geer. Een mooi visitekaartje voor onze productielocatie in Oss, die dit jaar 25 jaar bestaat. En klaar is voor de toekomst!
Nederland is een internationale hotspot voor de biotech-sector. En onze vestiging in Oss is een van de pioniers op dit gebied. In 1985 startte in Oss (bij het toenmalige Organon) de ontwikkeling van één van de eerste biotech-geneesmiddelen: recombinant follikel stimulerend hormoon (recFSH, een vruchtbaarheidsgeneesmiddel). Al vanaf de goedkeuring van dit geneesmiddel in 1996 wordt het bij MSD in Oss geproduceerd, sinds vorig jaar in opdracht van Organon.
Anno 2022 is Oss een cruciale site in het wereldwijde MSD-netwerk, waar onder meer de actieve stof voor onze immuuntherapie tegen kanker wordt gemaakt. “Op deze campus werken daarnaast ook allerlei biotech-wetenschappers uit andere disciplines, voor productielocaties wereldwijd”, zegt MSD Biotech-directeur Joost van Zutven.
Het nieuwe entreegebouw markeert de start van een nieuwe fase in de geschiedenis van de site. Van Zutven: “Dit gebouw is het sluitstuk van zo’n 10 jaar systemen, processen en gebouwen scheiden nadat MSD en Aspen als twee aparte bedrijven verder gingen. En daarom is dit voor ons zo bijzonder. We hebben nu weer een eigen entree, een eigen adres, een eigen magazijn, onze eigen stroom- en watervoorziening. We hebben kortom weer een eigen site.”
Nu de boedelscheiding compleet is houdt het werk in Oss nog niet op. De komende maanden vindt er grootschalig onderhoud en modernisatie van de productiefaciliteiten plaats (wat belangstellenden de kans biedt op 15 oktober een kijkje achter de schermen te nemen op een Open Dag).
“We zijn daarnaast continu bezig onze productiecapaciteit te verfijnen en vergroten”, zegt Van Zutven. “Biologische geneesmiddelen hebben een revolutionaire impact op de zorg en er zal een steeds grotere vraag zijn naar hoogwaardige productie. Wij zijn er klaar voor!”
Samenwerking en korte lijnen maken MSD Biotech Oss wereldwijd toonaangevend
June 20, 2022
Share this article
Een mooi jubileum voor MSD Biotech: 25 jaar biotech-productie in Oss. Joost van Zutven, directeur MSD Biotech is trots op ‘zijn’ MSD in Oss. ‘Op onze MSD Biotech Campus hebben we alle kennis en expertise die nodig is voor biotechnologische productie van wereldklasse.’
‘MSD (Merck Sharp & Dohme), in Canada en de Verenigde Staten bekend onder de naam Merck & Co, Inc., is met ca. 68.000 medewerkers één van de grootste farmaceutische bedrijven in de wereld. MSD Nederland is op haar beurt het grootste (ca. 5.000 medewerkers) en meest veelzijdige geneesmiddelenbedrijf van ons land. Vanuit vier locaties (Boxmeer, De Bilt, Haarlem en Oss) zijn wij elke dag bezig met biofarmaceutische innovaties met focus op oncologie, ziekenhuiszorg, vaccins en diergezondheid’, vertelt Joost van Zutven die al ruim 2 decennia binnen MSD Oss werkzaam is. ‘Zo dragen wij substantieel bij aan de Life Sciences sector in Nederland. Vanuit Nederland hebben we wereldwijde impact met onze geneesmiddelen en vaccins. Ontwikkelen, klinisch onderzoek, produceren en verpakken. Dat gebeurt allemaal hier. En vervolgens exporteren we onze geneesmiddelen naar meer dan 140 landen.’
Immuuntherapie bij kanker en fertiliteitsbehandelingen
‘Biotechnologie staat centraal op de site van MSD in Oss, de focus ligt op productie van immuuntherapie tegen kanker en fertiliteitsbehandelingen. Immuuntherapie is een behandeling van kanker met medicijnen waarbij je afweersysteem wordt gestimuleerd om kankercellen te herkennen en te bestrijden. Er zijn in Nederland inmiddels verschillende soorten kanker te behandelen met immuuntherapie. Naar verwachting zullen er in de toekomst meer kankersoorten met immuuntherapie behandeld gaan worden1.’
‘Onze locatie in Oss is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de ontwikkelingen rondom fertiliteit – met recombinant Follikel Stimulerend Hormoon (recFSH) waren we meer dan 25 jaar geleden echt voorlopers. Ook bij de ontwikkeling van immuuntherapie was al in een vroeg stadium een belangrijke rol weggelegd voor Oss. Begin deze eeuw ontstond het idee om je eigen afweersysteem in te zetten tegen kanker en het werd onder andere door onderzoekers uit Oss verder onderzocht en uitgewerkt. En al vanaf het eerste begin produceren we het middel hier in onze reactoren. Daardoor hebben we een enorme kennisbasis opgebouwd. Wereldwijd staat de site dan ook hoog aangeschreven. Andere internationale MSD sites maken gebruik van onze expertise.’
Kracht van de synergie
‘De productieorganisatie van MSD in Oss is onderdeel van een groter geheel, de MSD Biotech Campus in Oss. Hier zijn ook afdelingen gevestigd met gespecialiseerde kennis op het gebied van onder meer testen en kwaliteitscontrole, microbiologisch onderzoek, statistiek en het ontwikkelen en verfijnen van productieprocessen. Volgens Van Zutven geeft de synergie een enorme kracht en uitstraling. ‘Het heeft echt toegevoegde waarde om deze teams in de buurt te hebben. En voor de collega’s in die teams is het reuzehandig om een productielocatie ‘om de hoek’ te hebben. We versterken elkaar en je ziet dan dat 1+1 drie is. Daarnaast is deze synergie zeer interessant als we nieuwe activiteiten naar Oss willen halen, maar ook om aantrekkelijk te zijn voor nieuw talent. Je kunt hier zoveel kanten op!’ ‘Met elkaar hebben we alle kennis en expertise in huis die nodig is voor biotech productie’, besluit de sympathieke directeur van MSD Biotech Oss. ‘Dat maakt deze site echt uniek. Voeg daarbij de korte lijnen en de platte organisatie en je hebt het recept voor biotechnologie van wereldklasse!’
Oss: al een eeuw internationaal toonaangevende farma hotspot
In 2023 is het 100 jaar geleden dat Organon ontstond en in Oss de eerste medicijnen werden geproduceerd. Onder andere de anticonceptiepil komt hier vandaan. Vandaag de dag tref je nergens in Nederland zoveel farmaceutische kennis en kunde binnen een vierkante kilometer. De gemeente Oss, Aspen Oss, MSD, Organon en Pivot Park gaan dit groots vieren, met een themajaar vanaf september 2022-2023. Tegelijk wordt ook gevierd dat MSD hier 25 jaar met biotech actief is, en dat Pivot Park en Aspen Oss 10 jaar bestaan.
Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen bezoekt MSD Oss
July 10, 2020
Share this article
Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie, Kennis en Talentontwikkeling) van de Provincie Noord-Brabant heeft donderdagmiddag een werkbezoek gebracht aan de MSD-locatie Moleneind in Oss.
Tijdens het werkbezoek aan de locatie waar Organon bijna 100 jaar geleden werd opgericht was er aandacht voor de spinoff en de terugkeer van de bedrijfsnaam Organon in Nederland, en dus in Oss. Tijdens het werkbezoek vertelde locatiedirecteur Wenny Raaymakers ook over de rol die MSD speelt als grote werkgever en over het aantrekken van talent. Bijzonder was het bezoek ook vanwege de coronacrisis, want de locatie wordt optimaal beschermd met maatregelen. MSD heeft daar steeds in voorop gelopen en doet dat nog steeds. Zo kan de productie van geneesmiddelen doorgaan en blijven de medewerkers goed beschermd.
Er was ook ruim de gelegenheid om de hoogwaardige productiefaciliteit van MSD te bekijken. Na een wandeling langs de nieuwbouw van het magazijn stond een bezoek aan de productie met de innovatieve vriesdroogtechnologie op het programma.
“Vanmiddag kijkje achter de schermen bij @MSDNederland in #Oss. Rondleiding door Wenny Raaymakers. Met mooie innovaties, hartverwarmende acties tijdens de #coronacrisis én natuurlijk de terugkeer van #Organon! ?”, reageerde de gedeputeerde na afloop op Twitter.
Joost van Zutven nieuwe locatiedirecteur van MSD Biotech in Oss
June 30, 2020
Share this article
Met ingang van 1 juli 2020 wordt Joost van Zutven de nieuwe locatiedirecteur van MSD Biotech Oss. Van Zutven volgt John Glavas op die een andere rol gaat vervullen bij MSD. John Glavas heeft MSD Biotech Oss drie jaar lang geleid.
Met Joost van Zutven haalt MSD een echte Ossenaar in huis als site lead – Van Zutven is in Oss geboren en getogen. Bovendien werkt hij al vele jaren bij MSD in Oss. In 1993 startte hij op locatie Moleneind in Oss, bij de R&D van het toenmalige Organon. Later stapte hij over naar Pharmaceutical Operations, ook in Oss. Hier werd hij uiteindelijk als site quality lead eindverantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met de kwaliteit en compliance van de geneesmiddelen. In 2017 stapte hij over naar MSD Biotech Oss, in eerste instantie ook als site quality lead.
Op de productielocatie waarvoor Van Zutven verantwoordelijk wordt, produceert MSD immuuntherapie en vruchtbaarheidsmiddelen. Er werken zo’n 450 mensen bij MSD Biotech Oss.
OSS – Het Tapijtplein in Oss is omgetoverd tot een eerbetoon aan ‘de Werkers van Oss’. De zeven kunstwerken beelden de belangrijkste beroepen uit het Osse industriële verleden uit. Zoals de slachter, de wever, de botermaker, de insuline-inpakster, de koekbakker, de drukker en de vervoerder. Osse bedrijven waaronder MSD hebben het geld voor de uitvoering bijeen gebracht.
Het project is opgezet door Stichting De Werkers van Oss en is een eerbetoon aan de arbeiders die Oss als industriestad op de kaart hebben gezet. De kunstwerken zijn te bewonderen op het plein bij Hotel De Weverij aan de Oostwal.
Historisch gezien was Oss een arme stad – in 150 jaar is daar veel verandering in gekomen. Niet alleen dankzij oprichters van bedrijven: uiteindelijk waren het de duizenden handen van de werkers van Oss die een welvarende gemeenschap (mede) mogelijk maakten. Deze belangrijke mensen kregen daar volgens een lokale werkgroep te weinig eer voor. “Het zijn de werkende mensen die dag in dag uit de vitale delen van de maatschappij overeind houden”, vertelt Willem de Jong, voorzitter van de werkgroep ‘de Werkers van Oss’. “Zij werkten niet alleen voor hun eigen gezin, maar om het geheel vooruit te brengen. Die typisch Osse beroepen van toen hebben we in een kunstwerk gevangen.”
Insuline-inpakster MSD raakte al een tijd geleden in gesprek met de werkgroep. Samen werd bepaald dat de ‘insuline-inpakster’ een mooi voorbeeld is van een oude ambacht bij het Organon in de jaren dertig van de vorige eeuw (zie foto). MSD werd vervolgens een van de Osse bedrijven die het project financieel ondersteunen. Ook de gemeente stond open voor de benadering van het thema.
Met een krachtige laser zijn prachtige illustratieve beelden uitgespaard in roodbruine cortenstalen platen. Baaijens Metaal maakte de panelen naar ontwerp van kunstenares Irene Schaap. Ben je benieuwd naar meer details over de kunstwerken? Bij ieder kunstwerk worden met QR-codes uitgebreide beschrijvingen toegevoegd, die je even doen proeven van het leven van vroeger (met dank aan het Stadsarchief Oss).
Het project had niet tot stand kunnen komen zonder de financiële steun van: Acket Drukkerij Kartonnage, Baaijens Metaal, BouwOort, Gemeente Oss, Kampert-Nauta, Logistiek Platform Oss, MSD Oss, Osse Industriële Kring, Patrimonium, Rabobank en Zwanenberg Food Group.
Bij MSD is mensen helpen en levens redden onze dagelijkse drijfveer. Tijdens de corona-crisis is alles erop gericht dat medewerkers gezond blijven en dat de levering van geneesmiddelen en vaccins ‘gewoon’ door kan gaan. In Nederland en in de rest van de wereld. Wij zijn onze medewerkers dankbaar dat zij doorgaan met het werk in deze bijzondere omstandigheden.
We zien in deze heftige situatie ook de wil om elkaar te helpen. Daarom zijn we trots wat we samen voor elkaar krijgen, zowel met ons reguliere werk als met steun aan de samenleving. We hebben duizenden mondkapjes en jassen geleverd aan ziekenhuis Bernhoven en huisartsenposten in Noord-Brabant en we zullen zoveel mogelijk mondkapjes blijven doneren aan het ministerie van VWS. We ondersteunen de lokale bloemenhandels door duizenden bossen bloemen af te nemen. En er is en wordt nog steeds waanzinnig hard gewerkt om extra spierverslappers te maken voor ziekenhuizen over de hele wereld. Het gaat hier om een 25 jaar oud anesthesiemiddel dat door Organon is uitgevonden. MSD houdt continu in de gaten wat de coronacrisis betekent voor productie, distributie en logistiek van onze geneesmiddelen en vaccins wereldwijd. MSD volgt de situatie op de voet en zal waar nodig aanvullende maatregelen nemen.
Vraag naar spierverslapper
MSD ziet de wereldwijde vraag naar een spierverslapper enorm toenemen om de beademing van coronapatiënten gemakkelijker te maken. Deze spierverslapper is 25 jaar geleden (door het toenmalige Organon) uitgevonden en is inmiddels een generiek middel – er zijn meerdere leveranciers. MSD doet er daarom alles aan om deze spierverslapper zo veel mogelijk beschikbaar te maken, ook voor Nederland. Zo heeft MSD de productie in de afgelopen weken meer dan verdubbeld, naar de maximale capaciteit. Dat valt niet mee, aangezien ook MSD en haar medewerkers de gevolgen van het coronavirus ondervinden en het produceren van dit geneesmiddel een gespecialiseerd proces is in een steriele omgeving. De inzet van extra personeel, ook van andere locaties van MSD, heeft bijgedragen aan het succesvol ophogen van de capaciteit.
MSD vindt een tekort aan spierverslapper in deze moeilijke tijd onbestaanbaar en wil er alles aan doen om Nederland te helpen ervoor te zorgen dat er voldoende middel beschikbaar is. We werken ook samen met de Nederlandse overheid om tot oplossingen te komen: nu (tijdens de crisis), maar ook straks als de situatie onder controle is. Voor MSD staat de patiënt – meer dan ooit – voorop: mensen helpen en levens redden is onze dagelijkse drijfveer. Dat is een extra grote uitdaging in deze tijden van corona. Daarom is alles erop gericht dat medewerkers gezond blijven en dat de levering van onze – vaak levensreddende – geneesmiddelen en vaccins ‘gewoon’ door kan gaan. Het is erg mooi om te zien hoe lokaal, nationaal en internationaal krachten worden gebundeld om levens te redden.
E-learning palliatieve zorg beschikbaar voor alle zorgverleners MSD heeft eind maart een online cursus over palliatieve zorg beschikbaar gemaakt voor de zorg aan coronapatienten. In eerste instantie aan zorgverleners van een palliatieve zorgunit in Brabant, nu voor alle zorgverleners die dat willen. Met inlogcodes kunnen alle zorgverleners toegang krijgen tot de modules. Het doel is puur informatief en om zorgverleners te ondersteunen. Op deze manier kunnen wij een kleine bijdrage leveren aan de moeilijke taak die deze professionals hebben in de zorg aan coronapatienten.
Op de foto’s: collega’s van diverse locaties van MSD zetten in Oss alle zeilen bij voor de productie van een spierverslapper, die gebruikt wordt voor de beademing van coronapatiënten op IC’s.
MSD verdubbelt productiecapaciteit voor moderne anticonceptie in Oss
March 7, 2020
Share this article
MSD, het grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland, gaat de productie van anticonceptie in Oss fors uitbreiden. Dit betekent voor het bedrijf een verdubbeling van de productie van moderne, langwerkende anticonceptie voor export naar de hele wereld. Het besluit om de productiecapaciteit van vrouwengezondheid uit te breiden volgt op een verlenging van de overeenkomst tussen MSD en de Bill & Melinda Gates Foundation.
MSD beschikt over een grote productiefaciliteit in Oss, die sinds 2013 volledig is gemoderniseerd. Vanuit deze locatie werkt ook een toegewijd team al vele jaren specifiek aan de begeleiding en logistiek voor gezinsplanning (family planning) wereldwijd, met name in Afrika en Azië. Vanuit Oss loopt het bedrijf al jaren voorop om onbedoelde zwangerschappen en sterfgevallen te voorkomen, als gevolg van complicaties tijdens zwangerschap en bevalling. In Oss heeft MSD een rijke geschiedenis in de productie van anticonceptie, hoogwaardige innovatieve productie en een enorm distributienetwerk voor betrouwbare en continue levering naar ontwikkelingslanden. Er werken bijna 2.000 betrokken en trotse mensen die zich elke dag weer inzetten om te helpen levens over de hele wereld te redden en te verbeteren. Daarmee is MSD een van de grootste werkgevers in de omgeving. Met ongeveer 6.000 medewerkers totaal in Oss, Haarlem, Oss, Boxmeer en De Bilt is MSD het grootste geneesmiddelenbedrijf in Nederland.
Moedersterfte en onbedoelde zwangerschap In 2013 ondertekenden beide partijen voor het eerst een overeenkomst om de toegang tot anticonceptie voor miljoenen vrouwen in de armste landen ter wereld uit te breiden. De investering weerspiegelt de toezegging van MSD om te blijven voldoen aan de zorgbehoeften van vrouwen. “Hoewel er grote vooruitgang is geboekt op het gebied van de gezondheid van vrouwen, blijven de percentages moedersterfte en onbedoelde zwangerschap in veel landen hoog. En blijft de toegang tot moderne anticonceptiemethoden beperkt. Vooral onder de armste en meest kwetsbare vrouwen en meisjes”, aldus Ben Lucas, Managing Director van MSD Nederland. “We zijn er trots op dat we dit belangrijke initiatief kunnen steunen, door deze samenwerking met de Bill and Melinda Gates Foundation.” Met deze moderne, langwerkende anticonceptiemethode wordt bedoeld dat het drie jaar lang zorgt voor het voorkomen van zwangerschap. Het geeft de vrouwen de regie over hun leven. En het is een goede oplossing voor moeders in afgelegen gebieden, die vaak uren moeten lopen naar de dichtstbijzijnde kliniek.
Verdubbeling productie Met een aanzienlijke MSD-investering en een gedeeltelijke subsidie van de Gates Foundation kan MSD in Oss de productie verdubbelen. Deze verhoogde productie zal een wereldwijde impact hebben. Maar voor deze armste landen ter wereld zal dit specifiek resulteren in maximaal 10 miljoen stuks van de anticonceptiemethode die elk jaar beschikbaar zijn voor deze landen. MSD en de ‘partners in gezinsplanning’ hebben ook afgesproken dat MSD – vanuit zijn betrokkenheid – de prijs voor langwerkende anticonceptie voor de minst ontwikkelde landen tot ten minste het einde van het jaar 2025 op hetzelfde lage niveau houdt.
OSS – De Burenavond die Aspen, Pivot Park en MSD donderdagavond hebben gehouden voor omwonenden is een groot succes geworden. De belangstelling was groot: ruim 140 mensen uit de omliggende straten kwamen naar bedrijventerrein Moleneind. De hoge opkomst was een record in de jarenlange traditie.
De bedrijven praten de buren regelmatig bij over nieuwe ontwikkelingen en om vragen te beantwoorden. Daar hebben ze afzonderlijk een lange traditie in, maar het was donderdag de eerste keer dat ze samen de dialoog aangingen met de omgeving. MSD, Aspen en Pivot Park delen bijna honderd jaar geschiedenis op de locatie met elkaar, maar willen ook fysiek contact met omwonenden onderhouden. Presentaties, vragen van omwonenden en een gezellig samenzijn zijn de vaste ingrediënten. Deze keer sloten ook de wijkraden ‘Oss Zuid’ en ‘Centrum, Krinkelhoek en Mettegeupel’ aan bij de bijeenkomst.
Uitbreiden In het bedrijfsrestaurant van Aspen op de locatie Moleneind trapte gespreksleider Stijn Kling van het Osse bureau Texperts de avond af met de directeuren van de organiserende bedrijven. En met Jacqueline Eekels, die vanuit de wijkraad Oss Zuid plaatsnam in het panel. Brigitte Drees (CEO Pivot Park) lichtte toe dat de biofarmaceutische campus steeds meer unieke bedrijven naar Oss haalt, zowel nationaal als internationaal. “We hebben al 62 bedrijven hier zitten. Pivot Park groeit uit zijn jas en daarom gaan we uitbreiden en zijn we voornemens om drie nieuwe gebouwen te realiseren. Daarnaast komt er een lectoraat naar Pivot Park. We willen graag studenten vroegtijdig laten kennis maken met de praktijk.”
Veiligheid en kwaliteit Namens Aspen Oss legde directeur Dirk Van Leemput de nadruk op kwaliteit en veiligheid & milieu, twee zaken die enorm belangrijk zijn in de bedrijfsvoering, naast het hebben van gemotiveerde medewerkers. “Omdat er gewerkt wordt met chemicaliën en omdat patiënten blindelings op geneesmiddelen moeten kunnen vertrouwen.” Dat vraagt om continue aandacht van medewerkers op en rond de locatie en om een hoge kwaliteit. Zaken waar het bedrijf een goede reputatie in heeft opgebouwd.
Nieuwbouw Ook MSD is aan het uitbreiden, op alle locaties in Nederland en ook in Oss. “In Boxmeer zijn we ver, in Haarlem zijn we begonnen, op Moleneind staan we klaar voor de bouw van een nieuw magazijn en bij Biotech op De Geer gaan we de komende jaren ook flink uitbreiden”, vertelde Pim van Kilsdonk namens het lokale management van MSD. “Het nieuwe magazijn voor de productie op Moleneind gaan we vanaf dit kwartaal bouwen en in gebruik nemen in de tweede helft van 2021.” Hij vertelde ook dat MSD de productie van een anesthesiemiddel heeft teruggehaald naar Oss.
Wat de mensen zeker nog moesten weten? Na het openingsgesprek kregen alle bedrijven de kans om dieper op de inhoud in te gaan. Tot slot volgde een afsluitende borrel, de laatste gelegenheid voor de buren op deze avond om antwoorden op vragen te krijgen. Wat de mensen zeker nog moesten weten? “Dat we in Oss anticonceptie produceren voor gebruik in de armste landen van de wereld en dat we daar echt levens mee redden! En dat MSD veel interessante vacatures heeft, vooral in technische functies op verschillende niveaus”, reageert Pim van Kilsdonk van MSD. Brigitte Drees: “Dat Pivot Park de plek is waar nieuwe geneesmiddelen worden ontdekt. Een hecht bedrijventerrein met veel samenwerking met bedrijven, instellingen, ziekenhuizen en universiteiten in heel Nederland.”
“Dat bij Aspen de aandacht voor veiligheid, gezondheid en een duurzaam milieu onverminderd hoog blijft en dat we veel hebben geïnvesteerd in het verder verkleinen van eventuele risico’s”, legt Dirk Van Leemput uit. “Grootschalige chemische productie vindt nu volledig plaats op De Geer. Op Moleneind concentreren we ons op kleinschalige chemische productie en biochemie.” “Dat andere bedrijven nog wat kunnen leren van de manier waarop MSD, Aspen en Pivot Park deze avond organiseren. En hoe ze ook bijvoorbeeld parkeeroverlast voor de omgeving voorkomen”, zo reageerde een van de bewoners. Het toonde de gemoedelijke en gezellige sfeer van een geslaagde Burenavond.
Elke taak is van essentieel belang, we doen het samen
January 22, 2017
Share this article
MSD produceert in Oss verschillende geneesmiddelen. Bijvoorbeeld met behulp van biotechnologie, waarbij cellen aan het werk gezet worden in de productie van geneesmiddelen. Een goed voorbeeld hiervan is een medicijn dat je eigen afweersysteem inzet tegen kanker. Lieve Vanhoucke en haar team maken deze productie mogelijk, door schoonmaakprocessen te valideren. “Elke taak is van essentieel belang, we doen het samen.”
Lieve en haar team zijn verantwoordelijk voor ‘validatie’ van schoonmaakprocessen. “Een schoon productieproces is natuurlijk heel belangrijk, als je kwalitatief hoogwaardige geneesmiddelen wilt maken. Productie van geneesmiddelen is een heel complex proces, waarbij we in de fabriek te maken hebben met veel onderdelen, leidingen en apparatuur. Onze taak? Ervoor zorgen dat we continu kunnen aantonen dat al onze apparatuur en onze systemen zo schoon zijn als vereist is.”
Veilig en schoon
Om dat te kunnen doen, bewaken Lieve en haar collega’s de protocollen, doen ze inspecties, werken ze strategieën uit en rapporteren ze de resultaten. “Ons hoofddoel is er continu voor te zorgen dat alles wat in contact komt met de werkzame stoffen – en dus indirect met patiënten – veilig en gegarandeerd schoon is. Dat doen we voor alle biotechnologisch geproduceerde geneesmiddelen die we hier maken.”
Begrip kweken
Als iemand haar vraagt wat ze voor werk doet, vertelt Lieve met trots dat ze bij MSD werkt. “Aan mooie, nieuwe geneesmiddelen. Zoals een medicijn dat je eigen afweersysteem inzet tegen kanker. Een idee dat jaren geleden ontstond. En nu is dat medicijn er. Artsen kunnen voor een specifieke groep mensen met kanker de levenskwaliteit verbeteren. Dat is de vooruitgang en daar doen we het voor.”
De biotechnologische productieomgeving van geneesmiddelen bevalt Lieve wel. “Er gebeurt veel: nieuwe processen, productiemethodes en apparatuur. Op dit moment werk ik zo’n twee jaar bij MSD. Hiervoor werkte ik overigens ook al in de farmaceutische industrie. Het trekt me gewoon. De processen zijn heel interessant, maar ook het gegeven dat we iets doen waar je mensen écht mee helpt. Dat is waar ik het voor doe, en daarom werk ik graag in deze branche.”
Samen helpen
Hoewel Lieve niet diréct met de productie van de werkzame stof zelf bezig is, is ook haar taak van groot belang. “Allemaal hebben we een belangrijke rol. Uiteindelijk is elke taak essentieel om tot een werkzaam geneesmiddel te komen, waar we mensen écht mee verder helpen.”
“Er gebeurt veel: nieuwe processen, productiemethodes en apparatuur. Op dit moment werk ik zo’n twee jaar bij MSD."
Lieve Vanhoucke
Cleaning Validation Lead bij MSD Biotech Operations in Oss
“Working in a public pharmacy was pleasant. I did it for four or five years after getting my pharmacy degree. But I was looking for something more challenging. At that moment I’d started thinking about a career in the pharmaceutical industry. It’s just that it didn’t happen right then and there. I moved to Britain with my husband, where we both did PhD research.
Once back in the Netherlands, I did make the switch to the industry. And two years later, in 2012, I started working at MSD as Qualified Person. In this role, I have final responsibility for the release of batches of medicines.
As a pharmacist, I could have branched out in a variety of directions in the pharmaceutical industry. The role of Qualified Person suits me best. Not a single batch of medicines leaves the factory without the approval of a QP such as my colleagues or myself. That means that you’re a linchpin, always busy looking into things and solving problems. And it gets pretty frenetic now and then. A lot is demanded from you in this job, but that’s exactly what I was looking for. Actually, it’s also an exceptional position at MSD, for in fact there aren’t all that many really big pharmaceutical companies in the Netherlands that are also carrying out their production here on a large scale.
The variety in my work is what appeals to me most. You get involved with many of the various facets of the production of medicines and with many different people. From operatives to process engineers and from pharmaceutical specialists to quality experts. And far beyond Oss, too, even internationally. With colleagues, but also with inspectors, for example. That’s also enjoyable and instructive.
That’s of course one of the advantages of a large firm: the diversity. But the vitality of a large organization also greatly appeals to me. An extra advantage is that you’re not always having to reinvent the wheel, because there’s a lot of knowledge and many systems are already in place that you can build upon.
You get opportunities here, too. For instance, I was recently involved in the introduction of a new way of administering one of our medicines. At the time about the launch I was responsible for all quality-related aspects. Challenging, because I came across all kinds of things along the way that I’d never encountered before. Educational! And shortly, I’ll be getting involved in a new project again: one I don’t yet even know the details of. That suits me down to the ground. I can’t wait to get on with it!”
You get opportunities here, too. For instance, I was recently involved in the introduction of a new way of administering one of our medicines. At the time about the launch I was responsible for all quality-related aspects. Challenging
Karin van Elburg
Qualified Person, Quality Release at MSD Pharmaceutical Operations in Oss