Geneesmiddelenbedrijf MSD heeft de Green Deal Duurzame Zorg getekend. Dat gebeurde tijdens het door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport georganiseerde congres Duurzame Zorg dat 7 oktober 2021 plaatsvond. Met de ondertekening bekrachtigt MSD haar inzet om CO2 te reduceren, circulair te werken, medicijnresten uit water terug te dringen en een gezonde leefomgeving te bevorderen.
‘Het is onze missie om levens te verbeteren en te redden’, zegt Joost van Zutven, binnen MSD Nederland verantwoordelijk voor duurzaamheid. ‘Dat doen we vanzelfsprekend door het ontwikkelen van biofarmaceutische innovaties met focus op oncologie, ziekenhuiszorg, vaccins en diergezondheid, maar ook door ervoor te zorgen dat de manier waarop we dat doen zo goed mogelijk is voor die mensen en dieren’.
De belofte die MSD doet op het gebied van duurzaamheid is veelomvattend. MSD kondigde in april 2021 al aan de CO2-uitstoot van de eigen bedrijfsactiviteiten in 2025 wereldwijd tot nul te reduceren en alleen nog groene energie te gebruiken. Daarnaast wordt volop ingezet op besparing van energie, water en afval, onder meer door alle verpakkingen te herzien op milieu-impact en mogelijke verbeteringen. ‘Bij al deze acties en ontwikkelingen maken we zo veel mogelijk gebruik van de kennis en kunde van onze eigen medewerkers, want ook dat is MSD’, vervolgt Van Zutven. ‘Onze medewerkers weten het beste wat er verbeterd en veranderd kan worden en we zijn trots op de bedrijfsbrede betrokkenheid bij onze missie en onze duurzaamheidsinspanningen’.
MSD Nederland op weg naar duurzaam
Klimaatveranderingen zijn dagelijks in het nieuws. De laatste tijd spitst de discussie zich toe op de bijdrage van de industrie aan energiebesparing in Nederland. MSD heeft zichzelf concrete doelstellingen opgelegd om te verduurzamen. Zo streven we ernaar om 40% minder CO2 uit te stoten in 2025 ten opzichte van 2015.
Hoe vertaalt MSD deze doelstelling in de praktijk? Bij een rondje langs de velden valt in ieder geval op dat slim omgaan met energie zowel speelt bij de grote projecten als in het onderhoud en het gedrag van alledag, waar we ook slimme keuzes maken: Hoog tijd om eens te kijken wat MSD hieraan doet.
In Oss zetten PharmOps Oss en Oss Biotech zich naast technische verbeteringen ook in op het bewustzijn en het maken van de juiste keuzes in de dagelijkse praktijk. Hiervoor is Green by Choice actief. Een project waarbij maandelijks de beste initiatieven van collega’s worden beloond.
MSD Animal Health in Boxmeer heeft de ambitie om in de toekomst CO2-neutraal te worden. Dat willen we onder meer bereiken door de restwarmte die vrijkomt bij onze productieprocessen te hergebruiken. Daarmee willen we uiteindelijk ook het gasverbruik uitfaseren. Een mooi voorbeeld is de nieuwbouw van de nieuwe vriesdroogfaciliteit hier in Boxmeer, SFFD (Sterile Filling and Freeze Drying). Het gebouw wordt verwarmd met restwarmte uit de productie, met de inzet van een warmtepomp. Dus zonder aardgas.
Binnen MSD Haarlem lopen verschillende operationele verbeteringen om energie te besparen. In ons zogenoemde ‘Leakseek-project’ zijn we als site herhaaldelijk op zoek gegaan naar lekkages in het perslucht- en vacuüm-netwerk. En met succes. Dat heeft de afgelopen 2 jaar zo’n 257.000 KWh aan energiebesparing opgeleverd, wat overeenkomt met een reductie van 129 ton CO2. Omgerekend is dat een financiële besparing van € 70.000,-.
Maar niet alleen in projecten ook in bestaande productieprocessen zijn we actief bezig om verspilling te identificeren, stap voor stap terug te dringen en verbeteringen door te voeren.
HAARLEM – Geneesmiddelenbedrijf MSD kondigt vandaag ambitieuze doelstellingen aan om de CO2-uitstoot van haar eigen bedrijfsactiviteiten in 2025 wereldwijd tot nul te reduceren en een reductie van dertig procent te bewerkstelligen in de bevoorradingsketen. Dat betekent ook dat dit geldt voor de locaties van MSD in Haarlem, Oss en Boxmeer. Tot nu toe streefde MSD naar een reductie van de uitstoot met 40% in 2025 ten opzichte van 2015.
De doelstellingen van MSD bouwen voort op de jarenlange focus van MSD op het voorkomen van de ergste gevolgen van klimaatverandering. Die focus is gericht op een bijdrage aan de doelstellingen van het VN Klimaatakkoord van Parijs door de vraag naar energie te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren.
MSD gaat C02-neutraliteit in de eigen bedrijfsactiviteiten bereiken door innovaties in de bedrijfsvoering die de efficiëntie verhogen, duurzame bouwnormen toe te passen en de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen voort te zetten. Als het nodig is zal de resterende uitstoot van broeikasgasemissies jaarlijks worden gecompenseerd met een portfolio van hoogwaardige koolstofkredieten, waaronder koolstofverwijderingen.
“Wereldwijde inspanningen om klimaatverandering te bestrijden zijn essentieel voor de gezondheid en duurzaamheid van onze planeet”, aldus Robert Davis, president van MSD. “Onze nieuwe klimaatactiedoelstellingen weerspiegelen onze voortdurende inzet om verantwoord te werken en zullen ons helpen duurzaamheid op lange termijn te stimuleren voor ons bedrijf, de samenleving en voor de patiënten en gemeenschappen die we bedienen.”
Om de uitstoot in de bevoorradingsketen met 30% te verminderen, zal MSD bestaande inkoop- en leveringsprocessen gebruiken om leveranciers te stimuleren om hun CO2 uitstoot te verminderen en over te schakelen op groene energie.
Alleen nog groene energie in 2025
MSD versnelt ook haar eerdere doelstelling om in 2040 alleen nog groene energie te gebruiken door die met vijftien jaar te vervroegen. Om dat doel te bereiken koopt MSD drie nieuwe virtuele energiecentrales aan in Texas en Spanje. Deze projecten zullen ongeveer 35% van de indirecte uitstoot van CO2 door gekochte en gebruikte energie aanpakken door gezamenlijk 145 megawatt (MW) zonne- en windenergie aan het net toe te voegen. In 2018 kocht MSD al een virtuele windenergiecentrale in de VS die 60 megawatt levert.
Lokale programma’s in Nederland
De wereldwijde doelstellingen van MSD vertalen zich in Nederland in lokale programma’s om de duurzaamheid van onze locaties in Haarlem, Oss, De Bilt en Boxmeer te vergroten. MSD is hier al langer mee bezig. In Haarlem is bijvoorbeeld recent een nieuwe energiezuinige coldstore gebouwd voor de opslag van vaccins en is de hoeveelheid plastic in het verpakkingsproces verminderd.
In Oss is de verlichting aangepakt, zijn de gebouwen beter geïsoleerd en worden efficiëntere luchtbehandelingsunits gebruikt. In De Bilt is kantoorgebouw door een warmtepomp en zonnepanelen nagenoeg klimaatneutraal. In Boxmeer, tot slot, wordt onder andere het gebruik van aardgas vervangen door de installatie van warmtepompen.
“Ook Nederland heeft het VN Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Dat betekent dat MSD als grote werkgever hier ook haar steentje bij moet dragen aan een schoner Nederland,” aldus Ben Lucas, managing director MSD Nederland. “De doelstellingen van MSD zijn ambitieus maar noodzakelijk. We kunnen ze alleen behalen wanneer we met z’n allen onze schouders eronder zetten. Daarom zijn we op verschillende van onze Nederlandse locaties gestart met een ‘Green by Choice’ programma. Hiermee moedigen we collega’s aan om zelf ook concrete veranderingen in hun dagelijkse werk door te voeren waarmee we energie, water and afval besparen. Want elke verbetering, groot of klein, heeft impact en zorgt voor een rimpeleffect.”
De komende maanden zal MSD Nederland haar duurzaamheidsplannen verder intensiveren om zo een optimale bijdrage te kunnen leveren aan de wereldwijde doelstelling om in 2025 volledig CO2 neutraal te zijn.
Meer informatie over de inspanningen van MSD om klimaatverandering te bestrijden is te vinden op MSDresponsibility.com.