diabetes

“Vasten tijdens ramadan? Voor ons is het duidelijk!”

April 15, 2022

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Siham heeft diabetes, net als veel van haar vrienden en familieleden

Vijf jaar geleden kreeg Siham Lagrini de diagnose diabetes. “Wat doe je tijdens ramadan als je diabetes hebt, vasten of niet? Met familie en vrienden praten we daar veel over, zeker rond deze tijd van het jaar.”

Voor Siham en haar familie en vrienden is de ramadan-periode ieder jaar één van de hoogtepunten van het jaar. “Het is een extra gezellige tijd en ik voel me vaak ook beter. Ook mijn kinderen hebben meer energie, bijvoorbeeld bij het voetballen. Alsof Allah ons meer kracht geeft.”

“De ramadan is nu, in de negende maand van de islamitische kalender. Die rekent met maanmaanden van 29 of 30 dagen. Een islamitisch jaar heeft daardoor gemiddeld maar 354 dagen en de ramadan valt dus ieder jaar wat eerder dan het jaar ervoor. Overal ter wereld vasten moslims nu tussen zonsopkomst en zonsondergang. En vasten betekent (o.a.) geen eten, geen drinken én geen medicatie.”

“Ben je volgens ons geloof gezond en volwassen, dan is vasten verplicht. Maar ben je ernstig of chronisch ziek, bijvoorbeeld door diabetes, dan krijg je een vrijstelling.”

Bloedsuikerspiegel

“Een jaar of vijf geleden was mijn man ernstig ziek en dat gaf veel stress. Ik had last van trillende handen, zweten en duizeligheid. De dokter controleerde m’n bloed en zei dat mijn klachten werden veroorzaakt door een te lage bloedsuikerspiegel. Ik bleek een milde vorm van diabetes te hebben.”  

“Opeens was ik diabetespatiënt, net zoals mijn man, mijn beide ouders in Marokko, de buurvrouw en vele andere vrienden en kennissen, dichtbij en ver weg. Sindsdien slik ik dagelijks medicijnen en ga ik om de paar maanden in onze huisartsenpraktijk voor controle langs bij de Praktijkondersteuner Diabetes (POD). Met dank aan de medicatie en haar adviezen – veel wandelen, goed opletten wat ik eet – heb ik bijna nooit meer klachten. Alleen soms een beetje dorst…” 

“Een week voordat de ramadan begon was ik weer bij de POD. En gelukkig gaf zij aan, net als ieder jaar tot nu toe, dat ik zonder problemen kon gaan vasten. Mijn man heeft iets meer gezondheidsklachten dan ik, maar ook hij heeft groen licht van de POD en kan dus gewoon vasten tijdens ramadan.”

“Maar voor mijn buurvrouw en mijn moeder en vader is het heel anders. Zij zijn te ziek, kunnen flauwvallen en moeten dagelijks insuline injecteren. Op advies van de dokter vasten zij dus niet. In plaats daarvan geven zij elke dag wat geld aan armere mensen. Soms wat meer, soms wat minder, afhankelijk van wat ze kunnen missen…”

Praat erover

“Wat doe je tijdens ramadan als je diabetes hebt, vasten of niet? Met familie en vrienden praten we daar veel over, zeker rond deze tijd van het jaar. Voor ons is het antwoord duidelijk. Voel je je niet goed, dan moet je gewoon eten en je medicatie krijgen. We zijn ons bewust van de risico’s en maken de juiste keuze, altijd in goed overleg met de dokter. En ook de imam staat achter die keuze. Altijd.”

“Maar voor anderen is de beslissing soms moeilijker, dat weet ik ook. Wat zij het beste kunnen doen? Erover praten met een dokter die verstand heeft van diabetes en die daarnaast ook goed begrijpt hoe de vork voor moslims tijdens ramadan precies in de steel zit!”

cholesterol

Hoe hoog is jouw cholesterol? Weet je cholesterolwaarde!

September 29, 2016

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

29 september 2016 – Vandaag is het Wereld Hart Dag! Op deze dag wordt over de hele wereld aandacht gevraagd voor de risico’s van hart- en vaatziekten. Zoals cholesterol. Onmisbaar in ons lichaam. Waarom is het dan toch oppassen voor deze vetachtige stof?

Ons lichaam heeft cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren, maar een teveel ervan kan tot problemen leiden. Cholesterol kan zich ophopen in de slagaders, waardoor deze bloedvaten nauwer worden of helemaal dicht slippen. Daardoor neemt de kans op een hartinfarct of een beroerte toe. Als je dus een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed hebt, is het belangrijk om dit omlaag te brengen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de cholesterolwaarde in het bloed te laten meten, juist ook als er cholesterolverlagers worden gebruikt. Immers: meten is weten. Je huisarts kan meten wat jouw cholesterolwaardes zijn en beoordelen of deze verantwoord zijn.

Hoe hoog is jouw cholesterol? Weet je cholesterolwaarde!

Bij een uitgebreide cholesteroltest kijkt de huisarts naar het goede cholesterol (HDL), het slechte cholesterol (LDL), het gehalte triglyceriden en het totaalplaatje. Aan de drie stoffen zijn streefwaarden gekoppeld, die de meest ideale situatie aangeven. Onderzoek heeft aangetoond dat het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten toeneemt als het LDL-cholesterol boven de streefwaarden uitkomt. Natuurlijk kijkt de huisarts ook nog naar andere risicofactoren, zoals roken en hoge bloeddruk. Samen met de uitslagen van het bloedonderzoek stelt hij of zij de diagnose en welke behandeling het beste is.

Wat kun je zelf doen?

Gezond leven is de eerste stap. Je kunt zelf veel doen om het cholesterolgehalte te verlagen. In ieder geval door op de voeding te letten, door af te vallen als je overgewicht hebt en door te kiezen voor een gezonde leefstijl. Dus: niet roken, genoeg bewegen en stress voorkomen.

Het kan zijn dat je huisarts medicijnen voorschrijft. Dat hangt af van de hoogte van het cholesterolgehalte en of je nog andere risicofactoren hebt. Mensen met een hart- of vaatziekte, diabetes of een erfelijke aanleg voor een hoog cholesterolgehalte krijgen vrijwel altijd medicijnen voorgeschreven. Er zijn verschillende soorten medicijnen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Statines worden het meest voorgeschreven. Als statines niet voldoende werken of te veel bijwerkingen geven, zijn er ook andere cholesterolverlagende medicijnen.
Vraag dan ook aan je dokter wat de waarden van het cholesterol zijn, zodat je zeker weet dat je op de goede weg bent. Je bepaalt mede zelf het succes van de behandeling!

Wat wij doen tegen hart- en vaatziekten

MSD heeft een lange historie in de behandeling van hart- en vaatziekten in het algemeen en het beheersen van cholesterol in het bijzonder. In 1989 introduceerden we de eerste statine in Nederland. In de afgelopen jaren gingen innovatie en onderzoek door, om ook op andere manieren het cholesterol verder te verlagen.
Meer informatie over cholesterol, hart- en vaatziekten of beroerte is te vinden via de website van de Hartstichting en via HartVolgers.

Bronnen:
Brochure Hoog cholesterol, Hartstichting
Gezondheidsnet