covid19

Goed zorgnieuws in coronatijd

February 11, 2021

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

In al het nationale coronatumult van de laatste weken raakte het wat ondergesneeuwd, maar de afgelopen maand bracht óók goed zorgnieuws. Over het ‘Drug Access Protocol1 bijvoorbeeld, waarmee nieuwe geneesmiddelen voor zeldzame kankervormen sneller beschikbaar komen voor patiënten. En over het Pandemic & Disaster Preparedness Center (PDPC)2, een op te richten kenniscentrum met topwetenschappers dat ons moet helpen behoeden voor volgende zorgrampen.

Als grootste innovatieve geneesmiddelenbedrijf van Nederland juicht MSD dit soort initiatieven van harte toe. Wat betreft het PDPC: de komst hiervan is een vurige wens van de bekende viroloog professor Marion Koopmans. Wij zijn heel blij met dit initiatief.

Corona maakt meer dan ooit duidelijk dat we beter voorbereid moeten zijn op nieuwe pandemieën en andere gezondheidsrampen. Want die komen eraan. Denk bijvoorbeeld aan het nu al zeer urgente en wereldwijde probleem van antimicrobiële resistentie (AMR). Corona maakt opnieuw duidelijk dat virussen, maar los daarvan ook bacteriën, schimmels en andere micro-organismen, zich kunnen aanpassen en muteren. Geneesmiddelen en vaccins kunnen daardoor hun werking verliezen.

AMR zal ongetwijfeld een speerpunt van het PDPC worden, omdat dit een zorgelijke dreiging is die langzaam maar zeker op ons afkomt. De WHO noemt AMR één van de top 10 grootste bedreigingen van de wereldwijde volksgezondheid3 en schetst een scenario waarin AMR in 2050 met 10 miljoen sterfgevallen per jaar wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 kan worden.4 Een doemscenario is bijvoorbeeld dat we in de toekomst overlijden aan een gewone, nu nog goed behandelbare urineweginfectie, omdat de huidige antibiotica niet meer werkzaam zijn.

Op het gebied van AMR willen we graag samenwerken met de Nederlandse overheid en met expertisecentra. Bijvoorbeeld met het oog op de snelle detectie van behandelbare infecties, integratie van therapie en diagnostiek, signalering van vroege uitbraak van onbekende infecties en het faciliteren van efficiënt en doelgericht onderzoek.

MSD heeft veel kennis in huis over infectieziekten. Ons bedrijf heeft een breed portfolio aan vaccins en antibiotica en voert een actief AMR-beleid. Duizenden toegewijde medewerkers, 130 jaar internationale ervaring en een schat aan data, kennis en expertise: dat alles brengen we graag in stelling om mee te kunnen denken en -praten.

Het Pandemic & Disaster Preparedness Center is een prachtige kans. Om die kans optimaal te benutten is samenwerking cruciaal. Alle topspelers inzetten die je tot je beschikking hebt. Op elkaar vertrouwen, uitgaan van elkaars goede bedoelingen, elkaars expertise onderkennen en er samen de schouders onder zetten!

Was het niet Johan Cruijff die ooit zei: “Je moet schieten, anders kan je niet scoren”? Laten we samenwerken om tot een vlammend, doeltreffend schot te komen. Samen staan we het sterkst.

Referenties:

  • Algemeen Dagblad: ‘Peperdure kankermedicijnen voortaan veel sneller beschikbaar’, 19 januari 2021
  • Erasmus UMC: ‘Pandemic & Disaster Preparedness Center bereidt straks beter voor op rampspoed’, 21 januari 2021
  • WHO: Factsheet Antimicrobial Resistance, oktober 2020
  • WHO: ‘New report calls for urgent action to avert antimicrobial resistance crisis’, april 2019

8 februari 2021

Het Pandemic & Disaster Preparedness Center is een prachtige kans. Om die kans optimaal te benutten is samenwerking cruciaal.

Caroline Doornebos, arts np

Medisch Directeur, MSD Nederland
covid19

MSD en de strijd tegen COVID-19

October 21, 2020

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

MSD zet zich al vanaf het begin van de pandemie volledig in voor de ontwikkeling van een effectieve respons op COVID-19. Wij geloven dat dit alleen mogelijk is als landen, bedrijven en andere partijen wereldwijd met elkaar samenwerken aan een breed scala aan maatregelen: een combinatie van meerdere vaccins van verschillende bedrijven, testen, maatregelen om spreiding van het virus te voorkomen en behandelingen voor patiënten met COVID-19.

Antiviraal middel in pilvorm

Op 25 oktober 2021 kondigden we de start aan van een rolling review door de EMA1 van molnupiravir, een oraal antiviraal kandidaat-geneesmiddel tegen COVID-19. MSD werkt sinds vorig jaar samen met Ridgeback Bio2 aan de ontwikkeling van dit middel. Wanneer de EMA molnupiravir positief beoordeelt zou dit de eerste behandeling kunnen zijn die in pilvorm buiten het ziekenhuis kan worden toegediend.

Aanleiding voor de versnelde beoordeling zijn de hoopgevende fase 3 interim-onderzoeksresultaten, waaruit blijkt dat het gecombineerde risico op ziekenhuisopname of overlijden reduceerde met ongeveer 50% bij volwassen patienten buiten het ziekenhuis met een milde tot matige COVID-19 infectie, wanneer molnupiravir binnen 5 dagen na het optreden van symptomen werd toegediend.

Daarnaast kondigden MSD en Ridgeback Bio op 1 september 2021 een studie aan waarin wordt onderzocht of molnupiravir ook kan worden ingezet om huisgenoten van patiënten met COVID-19 tegen het virus te beschermen3. Op dit moment zijn we in gesprek met overheden over manieren om het middel na toelating door de EMA voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken.

Wat hebben we nodig in de strijd tegen COVID-19?

Vrijwillige licentieovereenkomsten

Eind april 2021 heeft MSD vrijwillige licentieovereenkomsten gesloten met vijf Indiase generieke fabrikanten voor de productie van molnupiravir, zodat dit middel na goedkeuring of noodgoedkeuring door lokale regelgevende instanties versneld beschikbaar wordt voor India en 100 lage- en middeninkomenslanden (LMICs)4.
Op 22 oktober kondigde de Bill and Melinda Gates Foundation aan $120 miljoen beschikbaar te stellen om de beschikbaarheid van molnupiravir voor lage inkomenslanden te versnellen5.

Samenwerking

Daarnaast geloven wij in samenwerking waar dat mogelijk en zinvol is. Daarom helpt MSD Johnson & Johnson (het moederbedrijf van Janssen) bij de productie van hun vaccin tegen COVID-19 door in de VS productiecapaciteit ter beschikking stellen6. Wij zijn trots dat we op ook deze manier een bijdrage kunnen leveren om uit de pandemie te komen.

Uiteraard blijven wij in gesprek met overheden, instituten voor volksgezondheid en andere bedrijven uit onze sector om te bekijken op welke vlakken wij een rol kunnen spelen tijdens deze pandemie. Wij geloven dat wij een belangrijke verantwoordelijkheid hebben om bij te dragen aan manieren om uit de pandemie te komen en passen onze aanpak aan waar dat nodig is. 

Focus voor de meeste impact

Wij willen onze inspanningen richten op waar wij de meeste impact kunnen maken. Dat betekent ook dat wij stoppen met de ontwikkeling van middelen wanneer deze onvoldoende resultaat laten zien. Begin 2021 heeft MSD na het bestuderen van de data uit onze twee eigen kandidaat-vaccinprogramma’s, besloten om de ontwikkeling hiervan te staken. Ook de ontwikkeling van het kandidaatgeneesmiddel MK-7110 voor de behandeling van patiënten met ernstige COVID-19 is recent beëindigd.

Referenties

  1. Website MSD.com, persbericht 25 oktober 2021
  2. Website Merck, persbericht 15 april 2021
  3. Website MSD.com, persbericht 1 september 2021
  4. Website MSD, persbericht 27 april 2021
  5. Website Bill and Melinda Gates Foundation, persbericht 19 oktober 2021
  6. Website Merck, persbericht 2 maart 2021
NL-NON-01197
Laatst gewijzigd op 28-10-2021

bedrijfsinformatie

Wake up call

October 1, 2020

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Al maandenlang verstoort het coronavirus elk deel van onze levens. De  wereld is erdoor overrompeld. Talloze mensen stierven al aan de gevolgen van COVID-19 en iedere dag zien we hoe slachtoffers nationale statistieken worden.

Het blijkt maar weer eens, en nu indringender dan ooit, dat gezondheid geen gegeven is. De wereld smacht naar vaccins en geneesmiddelen die ‘corona’ een halt toe kunnen roepen. Hele zorgstelsels van landen dreig(d)en te bezwijken en overal piept en kraakt de economie als gevolg van de nieuwe ziekteverwekker.

Na het voorjaar en gedurende de zomer luwde de coronastorm in ons land even. Terwijl de zorghelden in de frontlinie op adem kwamen, bogen andere hoofdrolspelers in de zorg zich over de vraag welke lessen er al geleerd zijn. Wat kan en moet beter? En hoe kan Nederland zich voorbereiden op een eventuele volgende zorgcrisis?

Samenwerking tussen bedrijven, onderzoeksinstituten, overheden en andere (zorg)partners is belangrijker dan ooit. Wat mij betreft is dat dé les van de coronacrisis, als het gaat om geneesmiddelen en vaccins. We moeten nog effectiever samenwerken, niet alleen bij de internationale bestrijding van het coronavirus, maar ook met het oog op toekomstbestendige zorg in Nederland.

Waarom? In de eerste plaats omdat er meerdere vaccins nodig zijn om de COVID-19 pandemie te kunnen bestrijden. Ga maar na: we willen miljarden mensen beschermen, in alle uithoeken van de wereld. Al die vaccins ontwikkelen, produceren én distribueren vergt een staaltje samenwerking zoals we die in mijn ogen nog nooit eerder hebben gezien.

Wereldwijd lopen er inmiddels meer dan 170 vaccin-initiatieven. MSD draagt daaraan bij. Vanaf het moment dat de pandemie uitbrak werken we mee aan mogelijke oplossingen. Snelheid mag nooit ten koste gaan van veiligheid en effectiviteit, maar we willen wel continu versnellen, ook door samen te werken. Eerder deden we dat rondom ons ebolavaccin met overheden en andere partners. En ook nu moet ons dat lukken.

Samenwerking is ook cruciaal nu de rest van de zorg door de aanhoudende coronacrisis onder druk staat. Als geneesmiddelenbedrijven dragen we al samenwerkend bij aan de continuïteit van zorg en het beperken van deze crisis, met concrete programma’s gericht op 1) betere toegang tot zorg, 2) het ondersteunen van zorgprofessionals, en 3) de juiste zorg op de juiste plek. Ik ervaar de inzet en passie die we daarbij tonen, als kenmerkend voor onze mooie en onmisbare Nederlandse innovatieve geneesmiddelensector.

De vitaliteit van die sector is nu al van onschatbare waarde, maar de potentie ervan is volgens mij nog veel groter, als alle stakeholders in de Nederlandse gezondheidszorg zich gezamenlijk achter dit verbindende doel scharen. Vrijwel nergens ter wereld is er een vergelijkbaar hoge concentratie van geneesmiddelenbedrijven en onderzoekers in zo’n klein geografisch gebied. Van die uitgangssituatie moeten we de vruchten plukken. Mik op investeren en stimuleren, als bedrijven én als land. Samen sterk!

Als MSD-directeur weet ik dat wij wij veel investeren in onze Nederlandse locaties. Van vaccins in Haarlem en onze locaties in Oss, tot diergezondheid in Boxmeer, en nog veel meer. Zo bevorderen we hoogwaardige productie en dragen we bij aan meer werkgelegenheid. Terwijl het aantal werklozen toeneemt, hebben we bij MSD nu meer dan 100 vacatures en we verwachten er nog meer. En we investeren in het splitsen van ons portfolio, waardoor de naam Organon terugkeert in Nederland en er straks twee sterke geneesmiddelenbedrijven zijn in plaats van één.

Samenwerking neemt obstakels weg en brengt oplossingen dichterbij. Zo’n obstakel is dat veel van onze geneesmiddelen en beschermende materialen uit China of India komen. We hebben dit jaar kunnen zien hoe dat onze kwetsbaarheid vergroot. Productie- en distributieproblemen daar, kunnen leiden tot tekorten en onzekerheden hier.

Dat kan anders. Alle ingrediënten voor een bloeiende biotech- en geneesmiddelensector zijn aanwezig in ons land. Maar we benutten nog lang niet alle kansen. Om die reden hebben we als sector het achtpluntenplan ‘Nederland als medicijnhub’ opgesteld en overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Nederland heeft veel te bieden aan geneesmiddelenbedrijven. Onze centrale ligging binnen Europa, goed en kundig personeel, veel kennis over de productie en het transport van geneesmiddelen. Bovendien hebben we, met de aanwezigheid van EMA en het Europees Octrooibureau, belangrijke Europese instellingen in ons land. En dus zeggen we tegen de overheid: ‘garandeer langjarig commitment’ en ‘durf concurrerend te zijn’. Dat zijn twee van onze acht aanbevelingen.

Schatten we onze innovatiekracht wel op de juiste waarde? Kijken we wel voldoende naar wat geneesmiddelen en vaccins opleveren, zowel medisch als economisch? Laten we, zoals Mona Keijzer in haar reactie op het achtpuntenplan zei, ‘er samen de schouders onder zetten’. Zo maken we onze vitale geneesmiddelensector in Nederland nog sterker én toekomstbestendiger. Als dat lukt en het coronavirus bleek de beslissende wake-up-call, dan komt er toch nog iets goeds voort uit deze gezondheidsramp. En dat komt uiteindelijk ten goede aan de volksgezondheid in Nederland en daarbuiten.

Samenwerking tussen bedrijven, onderzoeksinstituten, overheden en andere (zorg)partners is belangrijker dan ooit.

Ben Lucas

Managing Director van MSD Nederland
covid19

Corona-update: dank aan onze helden!

May 7, 2020

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

Bij MSD is mensen helpen en levens redden onze dagelijkse drijfveer. Tijdens de corona-crisis is alles erop gericht dat medewerkers gezond blijven en dat de levering van geneesmiddelen en vaccins ‘gewoon’ door kan gaan. In Nederland en in de rest van de wereld. Wij zijn onze medewerkers dankbaar dat zij doorgaan met het werk in deze bijzondere omstandigheden.

We zien in deze heftige situatie ook de wil om elkaar te helpen. Daarom zijn we trots wat we samen voor elkaar krijgen, zowel met ons reguliere werk als met steun aan de samenleving. We hebben duizenden mondkapjes en jassen geleverd aan ziekenhuis Bernhoven en huisartsenposten in Noord-Brabant en we zullen zoveel mogelijk mondkapjes blijven doneren aan het ministerie van VWS. We ondersteunen de lokale bloemenhandels door duizenden bossen bloemen af te nemen. En er is en wordt nog steeds waanzinnig hard gewerkt om extra spierverslappers te maken voor ziekenhuizen over de hele wereld. Het gaat hier om een 25 jaar oud anesthesiemiddel dat door Organon is uitgevonden.
MSD houdt continu in de gaten wat de coronacrisis betekent voor productie, distributie en logistiek van onze geneesmiddelen en vaccins wereldwijd. MSD volgt de situatie op de voet en zal waar nodig aanvullende maatregelen nemen.

Vraag naar spierverslapper

MSD ziet de wereldwijde vraag naar een spierverslapper enorm toenemen om de beademing van coronapatiënten gemakkelijker te maken. Deze spierverslapper is 25 jaar geleden (door het toenmalige Organon) uitgevonden en is inmiddels een generiek middel – er zijn meerdere leveranciers. MSD doet er daarom alles aan om deze spierverslapper zo veel mogelijk beschikbaar te maken, ook voor Nederland. Zo heeft MSD de productie in de afgelopen weken meer dan verdubbeld, naar de maximale capaciteit. Dat valt niet mee, aangezien ook MSD en haar medewerkers de gevolgen van het coronavirus ondervinden en het produceren van dit geneesmiddel een gespecialiseerd proces is in een steriele omgeving. De inzet van extra personeel, ook van andere locaties van MSD, heeft bijgedragen aan het succesvol ophogen van de capaciteit.

MSD vindt een tekort aan spierverslapper in deze moeilijke tijd onbestaanbaar en wil er alles aan doen om Nederland te helpen ervoor te zorgen dat er voldoende middel beschikbaar is. We werken ook samen met de Nederlandse overheid om tot oplossingen te komen: nu (tijdens de crisis), maar ook straks als de situatie onder controle is.
Voor MSD staat de patiënt – meer dan ooit – voorop: mensen helpen en levens redden is onze dagelijkse drijfveer. Dat is een extra grote uitdaging in deze tijden van corona. Daarom is alles erop gericht dat medewerkers gezond blijven en dat de levering van onze – vaak levensreddende – geneesmiddelen en vaccins ‘gewoon’ door kan gaan. Het is erg mooi om te zien hoe lokaal, nationaal en internationaal krachten worden gebundeld om levens te redden.

E-learning palliatieve zorg beschikbaar voor alle zorgverleners
MSD heeft eind maart een online cursus over palliatieve zorg beschikbaar gemaakt voor de zorg aan coronapatienten. In eerste instantie aan zorgverleners van een palliatieve zorgunit in Brabant, nu voor alle zorgverleners die dat willen. Met inlogcodes kunnen alle zorgverleners toegang krijgen tot de modules. Het doel is puur informatief en om zorgverleners te ondersteunen. Op deze manier kunnen wij een kleine bijdrage leveren aan de moeilijke taak die deze professionals hebben in de zorg aan coronapatienten.

Op de foto’s:
collega’s van diverse locaties van MSD zetten in Oss alle zeilen bij voor de productie van een spierverslapper, die gebruikt wordt voor de beademing van coronapatiënten op IC’s.

covid19

Reactie MSD op uitbraak coronavirus

March 18, 2020

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

In Nederland produceert MSD op meerdere locaties levensreddende geneesmiddelen en vaccins voor mens en dier. Onze grootste prioriteit is de veiligheid van onze medewerkers en klanten en het in stand houden van leveringen van geneesmiddelen en vaccins, in Nederland en in de rest van de wereld. Met het oog op deze prioriteiten heeft MSD in Nederland de afgelopen weken al diverse preventieve maatregelen genomen om het risico op verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken. Deze maatregelen volgen de maatregelen van het RIVM en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, en de eigen interne strenge richtlijnen ten aanzien van veiligheid en kwaliteit.

Cruciale functie

De productie en levering van medicijnen zijn tijdens de COVID-19 uitbraak door de rijksoverheid aangemerkt als cruciale functie. Dit betekent dat medewerkers die nodig zijn voor onze kritische bedrijfsprocessen wel op locatie aan het werk zijn, tenzij ze last hebben van (milde) symptomen van verkoudheid en/of griepachtige verschijnselen. In dat geval blijven zij thuis. Zij vervullen de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat de levering van medicijnen op gang kan blijven. Collega’s in ondersteunende functies werken thuis. Wij zijn onze medewerkers dankbaar dat zij doorgaan met het werk in deze bijzondere omstandigheden.

Bezoek van artsen tot nader order opgeschort
Hiernaast heeft MSD besloten dat medewerkers die normaal gesproken contact hebben met zorgverleners dergelijke bezoeken voorlopig uitstellen. Deze maatregelen reflecteren de situatie rond de uitbraak van dit moment. Ze kunnen worden aangepast of uitgebreid als de situatie zich verder ontwikkelt. MSD wenst alle zorgverleners het allerbeste in deze uitdagende tijden en leeft mee met diegenen en hun families en dierbaren die getroffen zijn door het virus.

Geen tekorten aan medicijnen
Tenslotte voorziet MSD op korte termijn geen tekorten aan de eigen medicijnen of vaccins. MSD houdt continu – over de hele wereld – in de gaten wat de coronacrisis betekent voor onze geneesmiddelen en vaccins, ook op het gebied van distributie en logistiek. Momenteel kan MSD nog voldoende aan grondstoffen komen voor haar medicijnen en vaccins. MSD volgt de situatie uiteraard op de voet en zal aanvullende maatregelen nemen zodra dit aan de orde is.