cholesterol

Hoe hoog is jouw cholesterol? Weet je cholesterolwaarde!

September 29, 2016

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

29 september 2016 – Vandaag is het Wereld Hart Dag! Op deze dag wordt over de hele wereld aandacht gevraagd voor de risico’s van hart- en vaatziekten. Zoals cholesterol. Onmisbaar in ons lichaam. Waarom is het dan toch oppassen voor deze vetachtige stof?

Ons lichaam heeft cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren, maar een teveel ervan kan tot problemen leiden. Cholesterol kan zich ophopen in de slagaders, waardoor deze bloedvaten nauwer worden of helemaal dicht slippen. Daardoor neemt de kans op een hartinfarct of een beroerte toe. Als je dus een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed hebt, is het belangrijk om dit omlaag te brengen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de cholesterolwaarde in het bloed te laten meten, juist ook als er cholesterolverlagers worden gebruikt. Immers: meten is weten. Je huisarts kan meten wat jouw cholesterolwaardes zijn en beoordelen of deze verantwoord zijn.

Hoe hoog is jouw cholesterol? Weet je cholesterolwaarde!

Bij een uitgebreide cholesteroltest kijkt de huisarts naar het goede cholesterol (HDL), het slechte cholesterol (LDL), het gehalte triglyceriden en het totaalplaatje. Aan de drie stoffen zijn streefwaarden gekoppeld, die de meest ideale situatie aangeven. Onderzoek heeft aangetoond dat het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten toeneemt als het LDL-cholesterol boven de streefwaarden uitkomt. Natuurlijk kijkt de huisarts ook nog naar andere risicofactoren, zoals roken en hoge bloeddruk. Samen met de uitslagen van het bloedonderzoek stelt hij of zij de diagnose en welke behandeling het beste is.

Wat kun je zelf doen?

Gezond leven is de eerste stap. Je kunt zelf veel doen om het cholesterolgehalte te verlagen. In ieder geval door op de voeding te letten, door af te vallen als je overgewicht hebt en door te kiezen voor een gezonde leefstijl. Dus: niet roken, genoeg bewegen en stress voorkomen.

Het kan zijn dat je huisarts medicijnen voorschrijft. Dat hangt af van de hoogte van het cholesterolgehalte en of je nog andere risicofactoren hebt. Mensen met een hart- of vaatziekte, diabetes of een erfelijke aanleg voor een hoog cholesterolgehalte krijgen vrijwel altijd medicijnen voorgeschreven. Er zijn verschillende soorten medicijnen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Statines worden het meest voorgeschreven. Als statines niet voldoende werken of te veel bijwerkingen geven, zijn er ook andere cholesterolverlagende medicijnen.
Vraag dan ook aan je dokter wat de waarden van het cholesterol zijn, zodat je zeker weet dat je op de goede weg bent. Je bepaalt mede zelf het succes van de behandeling!

Wat wij doen tegen hart- en vaatziekten

MSD heeft een lange historie in de behandeling van hart- en vaatziekten in het algemeen en het beheersen van cholesterol in het bijzonder. In 1989 introduceerden we de eerste statine in Nederland. In de afgelopen jaren gingen innovatie en onderzoek door, om ook op andere manieren het cholesterol verder te verlagen.
Meer informatie over cholesterol, hart- en vaatziekten of beroerte is te vinden via de website van de Hartstichting en via HartVolgers.

Bronnen:
Brochure Hoog cholesterol, Hartstichting
Gezondheidsnet