70 jaar MSD in Nederland

70 jaar MSD in Nederland – Samenwerken aan vooruitgang

November 28, 2024

Share this article

Facebook icon

.st0{fill:#00857C;} Twitter icon

Linkedin icon

Email icon

Jos van Kessel, voorzitter College van Bestuur Koning Willem I College:
“Zonder beroepsonderwijs geen innovatie”

Het Koning Willem I College (KW1C) is een van de grootste ROCs van Nederland. De school is geworteld in het hart van Brabant maar heeft nationale impact. Onlangs werd het college uitgeroepen tot de meest innovatieve ROC van Nederland. “Deze titel hebben we mede te danken aan de manier waarop we, samen met bedrijven zoals MSD, innovatie-uitdagingen aanpakken,” zegt bestuursvoorzitter Jos van Kessel.

MSD viert dit jaar het 70-jarig bestaan in Nederland. Terugkijkend op de afgelopen 70 jaar zien we dat onze succesvolle reis mede mogelijk gemaakt is door de collectieve inspanningen van medewerkers, partners, klanten, besluitvormers en andere betrokkenen. Kijken we vooruit, dan zien we grote uitdagingen op ons af komen. Hoe gaan we een duurzame en toekomstbestendige gezondheidszorgsector creëren en op welke manier kunnen we de groei van de Nederlandse life science en health-sector ondersteunen? Het aanpakken van dit soort uitdagingen vereist een collectieve inzet van de samenleving. Bij MSD zijn we ervan overtuigd dat we door samen te werken een substantiële positieve impact kunnen maken.

Samenwerken met het onderwijs is daar een belangrijk voorbeeld van. MSD en het KW1C weten elkaar uitstekend te vinden én delen ambities. “Nauwe samenwerking met bedrijven en bedrijfsclusters – te beginnen in je directe omgeving – is een must voor ROCs,” legt Van Kessel uit. “Onze studenten zijn essentieel voor de bedrijfswereld. Of dat nu een bouwbedrijf is zoals Heijmans, een ASML of een MSD.”

Opleiding op locatie
Wat betekent dat in de praktijk? “We werken samen met MSD als het gaat om onze laboratoriumopleidingen in de regio’s Oss en Cuijk. En we bieden samen BBL-programma’s aan, zodat bijvoorbeeld procesoperators en logistieke medewerkers een mbo-opleiding kunnen volgen naast hun baan. Vorig jaar is MSD een proces gestart in Boxmeer waarbij de opleiding bijna volledig op locatie wordt gegeven.” Een soortgelijk proces is ook ontwikkeld voor logistieke operators in Haarlem. Iets verder weg van het traditionele verzorgingsgebied van het college, maar zoals Van Kessel zegt: “Als we een expertisegebied hebben, is er geen reden om het niet aan de rest van het land aan te bieden.”

Goed contact
Wat heeft het KW1C nodig van een werkgever om samenwerking echt te laten slagen? “Allereerst de bereidheid, capaciteit en kennis om studenten goed te begeleiden op de werkplek. Een bedrijfscultuur die mensen aanmoedigt om zich te ontwikkelen is ook belangrijk. En, niet te vergeten, goede persoonlijke contacten. Een van de redenen dat de samenwerking met MSD zo soepel verloopt, is dat we zeer korte communicatielijnen hebben op verschillende niveaus – van management tot operationeel.”

Onboarding
Het KW1C is in toenemende mate betrokken bij de onboarding en training van nieuwe medewerkers. Volgens Van Kessel is het belangrijk dat mensen vanaf dag één worden aangemoedigd om in zichzelf te investeren. “En dat hoeft niet per se in de vorm van een cursus met een diploma als eindresultaat. Met speciale ‘badges’ krijgt iemand erkenning voor een bepaalde vaardigheid of expertise. Je kunt die badges opstapelen tot certificaten, die op hun beurt kunnen leiden tot een diploma. Klein beginnen geeft mensen snel erkenning en zelfvertrouwen, zelfs als ze misschien in het begin een beetje terughoudend zijn.”

Versterken van mbo-profiel
Een belangrijke ambitie die KW1C en MSD delen, is het versterken van het profiel van mbo-opleidingen in Nederland. Mbo-afgestudeerden doen niet alleen zeer belangrijk, maar ook uitdagend werk. “Ik denk dat de rol van mbo-studenten in succesvolle innovaties enorm wordt onderschat. Binnen een bedrijf als MSD wordt er bijvoorbeeld veel gedaan om verpakkingen duurzamer te maken. Dit zijn essentiële technische kwesties, met nieuwe materialen en nieuwe machines. Als je dit soort innovaties van de grond wilt krijgen, heb je de kennis en vaardigheden van praktijkmensen nodig.”

Duurzaamheid is geen trucje
Het is waarschijnlijk geen toeval dat Van Kessel dit voorbeeld noemt: vanaf hun eerste dag worden studenten bij KW1C continu geconfronteerd met duurzaamheidskwesties, zoals het verminderen van afval of het verantwoord gebruik van materialen. “Het is verweven in ons hele onderwijsaanbod. En dat moét ook. Duurzaamheid mag geen trucje zijn, het moet in je hele manier van denken en werken zitten.”

Uiteindelijk kun je cruciale veranderingen in de samenleving alleen samen maken. “We zijn trots op het feit dat we zijn uitgeroepen tot het meest innovatieve ROC in Nederland. En we hebben die titel mede te danken aan de manier waarop we, samen met bedrijven zoals MSD, innovatie-uitdagingen aanpakken.”