covid19

Goed zorgnieuws in coronatijd

February 11, 2021

Share this article

.st0{fill:#00857C;}

In al het nationale coronatumult van de laatste weken raakte het wat ondergesneeuwd, maar de afgelopen maand bracht óók goed zorgnieuws. Over het ‘Drug Access Protocol1 bijvoorbeeld, waarmee nieuwe geneesmiddelen voor zeldzame kankervormen sneller beschikbaar komen voor patiënten. En over het Pandemic & Disaster Preparedness Center (PDPC)2, een op te richten kenniscentrum met topwetenschappers dat ons moet helpen behoeden voor volgende zorgrampen.

Als grootste innovatieve geneesmiddelenbedrijf van Nederland juicht MSD dit soort initiatieven van harte toe. Wat betreft het PDPC: de komst hiervan is een vurige wens van de bekende viroloog professor Marion Koopmans. Wij zijn heel blij met dit initiatief.

Corona maakt meer dan ooit duidelijk dat we beter voorbereid moeten zijn op nieuwe pandemieën en andere gezondheidsrampen. Want die komen eraan. Denk bijvoorbeeld aan het nu al zeer urgente en wereldwijde probleem van antimicrobiële resistentie (AMR). Corona maakt opnieuw duidelijk dat virussen, maar los daarvan ook bacteriën, schimmels en andere micro-organismen, zich kunnen aanpassen en muteren. Geneesmiddelen en vaccins kunnen daardoor hun werking verliezen.

AMR zal ongetwijfeld een speerpunt van het PDPC worden, omdat dit een zorgelijke dreiging is die langzaam maar zeker op ons afkomt. De WHO noemt AMR één van de top 10 grootste bedreigingen van de wereldwijde volksgezondheid3 en schetst een scenario waarin AMR in 2050 met 10 miljoen sterfgevallen per jaar wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 kan worden.4 Een doemscenario is bijvoorbeeld dat we in de toekomst overlijden aan een gewone, nu nog goed behandelbare urineweginfectie, omdat de huidige antibiotica niet meer werkzaam zijn.

Op het gebied van AMR willen we graag samenwerken met de Nederlandse overheid en met expertisecentra. Bijvoorbeeld met het oog op de snelle detectie van behandelbare infecties, integratie van therapie en diagnostiek, signalering van vroege uitbraak van onbekende infecties en het faciliteren van efficiënt en doelgericht onderzoek.

MSD heeft veel kennis in huis over infectieziekten. Ons bedrijf heeft een breed portfolio aan vaccins en antibiotica en voert een actief AMR-beleid. Duizenden toegewijde medewerkers, 130 jaar internationale ervaring en een schat aan data, kennis en expertise: dat alles brengen we graag in stelling om mee te kunnen denken en -praten.

Het Pandemic & Disaster Preparedness Center is een prachtige kans. Om die kans optimaal te benutten is samenwerking cruciaal. Alle topspelers inzetten die je tot je beschikking hebt. Op elkaar vertrouwen, uitgaan van elkaars goede bedoelingen, elkaars expertise onderkennen en er samen de schouders onder zetten!

Was het niet Johan Cruijff die ooit zei: “Je moet schieten, anders kan je niet scoren”? Laten we samenwerken om tot een vlammend, doeltreffend schot te komen. Samen staan we het sterkst.

Referenties:

  • Algemeen Dagblad: ‘Peperdure kankermedicijnen voortaan veel sneller beschikbaar’, 19 januari 2021
  • Erasmus UMC: ‘Pandemic & Disaster Preparedness Center bereidt straks beter voor op rampspoed’, 21 januari 2021
  • WHO: Factsheet Antimicrobial Resistance, oktober 2020
  • WHO: ‘New report calls for urgent action to avert antimicrobial resistance crisis’, april 2019

8 februari 2021

Het Pandemic & Disaster Preparedness Center is een prachtige kans. Om die kans optimaal te benutten is samenwerking cruciaal.

Caroline Doornebos, arts np

Medisch Directeur, MSD Nederland