World Immunization Week 2018: Samen Beschermd

In 2012 is de WHO gestart met World Immunization Week (Wereld Vaccinatieweek). Deze jaarlijkse, wereldwijde campagne heeft als uiteindelijke doel om het gebruik van vaccins te bevorderen en mensen van alle leeftijden tegen ziekten te beschermen1.

Het doel van World Immunization Week is te laten zien wat donororganisaties, maar ook het algemene publiek kunnen doen om te zorgen dat alle mensen op de hele wereld beschermd zijn tegen ziekten die met vaccins voorkomen kunnen worden. Het thema van 2018 is ‘Samen Beschermd’, en moedigt alle organisaties en individuen aan om door te gaan met hun initiatieven om de wereldwijde immunisatiegraad te verhogen1.

Vaccinatie wordt beschouwd als een van de grootste prestaties voor de volksgezondheid2 in de moderne tijd en helpt meer dan 30 ziekten te voorkomen3. MSD bouwt voort op dit succes met investeringen en innovatie om ziekten die met vaccins voorkomen kunnen worden terug te dringen. Wij zijn één van de leidende bedrijven in de strijd tegen deze ziekten4 en hebben bijgedragen aan het beschermen van de gezondheid van mensen overal ter wereld5. MSD heeft een breed pakket aan vaccins, die helpen om infectieziekten vanaf de kindertijd en de adolescentie tot op volwassen leeftijd te voorkomen6. En we blijven investeren in uitbreiding hiervan7.

“Vaccins spelen een belangrijke rol in de volksgezondheid, maar toch zijn nog steeds miljoenen mensen niet gevaccineerd8, waardoor ze kwetsbaar zijn voor ziekten die voorkomen kunnen worden”, zegt Caroline Doornebos, Medisch Directeur van MSD Nederland. “Bij MSD blijven we ons inzetten om de toegang tot onze bestaande vaccins te verbeteren en nieuwe vaccins te ontwikkelen, en sluiten we aan bij de missie van de Wereldgezondheidsorganisatie voor betere toegang tot vaccins via onze samenwerking met NGO’s en overheden.”


  1. http://www.who.int/campaigns/immunization-week/2018/en/
  2. https://dash.harvard.edu/bitstream/handle/1/8852146/Balding06.html?sequence=2
  3. http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44169/9789241563864_eng.pdf;jsessionid=B00DF3D29ADDA1A63AF1A3F76ECD7D7A?sequence=1
  4. https://www.merck.com/about/our-work/vaccine.html
  5. https://www.msdresponsibility.com/access-to-health/vaccines/
  6. https://msd.nl/home/vaccins/
  7. https://www.merck.com/about/our-work/vaccine.html
  8. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs378/en/