“Diversiteit, dynamiek en hectiek liggen mij wel”

“Het werk in een openbare apotheek was leuk. Ik heb het na afronden van mijn studie Farmacie zo’n vier á vijf jaar gedaan. Maar ik zocht wat meer uitdaging. Op dat moment dacht ik al aan een carrière in de farmaceutische industrie. Het kwam er alleen nog niet van op dat moment: met mijn man ging ik naar Groot-Brittannië, waar we beiden een promotieonderzoek hebben gedaan.

Bij mijn terugkeer in Nederland heb ik wél de stap gemaakt naar de industrie. En twee jaar later, in 2012, ben ik aan de slag gegaan bij MSD als Qualified Person. In die functie ben ik eindverantwoordelijk voor de vrijgifte van batches geneesmiddelen.

Als apotheker had ik in verschillende richtingen aan de slag gekund in de farmaceutische industrie. De rol van Qualified Person past mij het beste. Geen enkele batch geneesmiddelen verlaat de fabriek zonder de goedkeuring van een QP, zoals ik of mijn collega’s. Je bent daarom een spin in het web, continu bezig met dingen uitzoeken en problemen oplossen. En het is ook af en toe hectisch. Er wordt in deze functie echt wel iets van je gevraagd, maar dat is wel waar ik naar zocht. Het is ook een heel bijzondere functie eigenlijk bij MSD, want er zijn in Nederland eigenlijk niet zo heel veel grote farmaceutische bedrijven die hier ook productie bedrijven op grote schaal.

De afwisseling in mijn werk is wat me het meeste aanspreekt. Je krijgt met allerlei verschillende facetten van de productie van geneesmiddelen te maken, en met allerlei verschillende mensen. Van operators tot procestechnologen en van farmaceutisch specialisten tot kwaliteitsdeskundigen. En ook ver buiten Oss, zelfs internationaal. Met collega’s, maar ook met inspecteurs bijvoorbeeld. Ook dat is leuk en leerzaam.

Dat is natuurlijk één van de voordelen van een groot bedrijf: die diversiteit. Maar ook de dynamiek van een grote organisatie spreekt me erg aan. Bijkomend voordeel is dat je het wiel niet altijd opnieuw hoeft uit te vinden, omdat er veel kennis en systemen aanwezig zijn waar je op kunt bouwen.

Kansen krijg je hier ook. Zo was ik onlangs betrokken bij de introductie van een nieuwe toedieningsvorm van één van onze geneesmiddelen. Rond die lancering was ik verantwoordelijk voor alle kwaliteit-gerelateerde facetten. Uitdagend, want er kwamen allerlei dingen op mijn pad waar ik niet eerder mee te maken had. Leerzaam! En binnenkort sluit ik weer aan bij een nieuw project, waar ik nog niet eens de details van weet. Dat ligt mij wel. Ik duik er gewoon in!”

Karin van Elburg is Qualified Person, Quality Release bij MSD Pharmaceutical Operations in Oss.